Presupy v zakladoch - nezamrzna hlbka

Ahojte. V praci sa hadame s kolegom, ci prestupy cez zaklady (kanalizacia, plyn, ...) musia byt v nezamrznej hlbke. Taktiez, ci napojenie napr. vodovodnej pripojky musi byt v nezamrznej hlbke. Teoreticky ano, vsak aby voda nezamrzla... ale dodrziava sa toto v praxi? Takisto napr. vodomerna sachta - maloktora je tepelne izolovana, takze tam zakonite voda musi zamrznut, ci nie?. Dakujeme za odpovede :)
Odpovedať
Profilova fotka
@pavol_12 nikomu voda vo vodomernej šachte nezamrzla, zákonite, je to cca 2 m v zemi. Plyn nezamŕza, kanalizácia - odteká voda z domu, relatívne teplá...
Odpovedať
ja iba viem že cez základy sa dáva hlavne voda a kanalizácia , plyn ani elektrika nemusia ist cez zaklady alebo dokonca nemôžu? kto chce mat istotu tak hlbku dodržiava. ja mam skôr malu podotázku Môžem postaviť komplet základy ak nemám ešte prípojky kanalizácie a vody? stačí mi urobiť prestupy chráničkami a dopojím to neskôr? lebo už ma svrbia ruky na základy ale prípojky ešte vybavujem.
Odpovedať
@peto2 samozřejmě že ano. Prostup v nezámrzné hloubce pouze na vodu. Prostup pro odpady naopak co nejvýše, kvůli spádu do kanalizace.
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo Nepovedal by som, že nikomu... mne napríklad vo februári 2012, keď boli tie kruté zimy zamrzla voda vo vodomernej šachte a dokonca mrazom rozdrapilo vodomer. Takže s takou istotou by som to netvrdil. Dokonca aj v záhradnom jazierku 1,3m hlbokom zamrzla voda až po dno a v nej aj všetky koi kapríci. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 výnimka potvrdila pravidlo ;-)
Odpovedať
@jamk1 Po otepleni kaprici rozmrzli bez ujmy? Ja viem, off-topic ale nedalo mi. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd Nie veru... išli pekne do potoka ešte v bloku ľadu. :-)
Odpovedať
Hm, a ako je mozne ze vo vodomernej sachte, ktora je viacmenej iba jama s napr. plechovym, alebo plastovym, alebo betonovym deklom, voda nezamrzne? Vsak ani zateplena nie je. Tomuto nechapem. Vie mi to niekto vysvetlit? Hoc aj fyzikalne nech skusi :D A co sa tyka kanalizacie, ze cim strmsie, tym lepsie. To mi tiez vrta hlavou.. Vsak pretecie voda,kusok tam urcite primrzne, potom tade pretecie dalsia, zas kusok primrzne, potom splachne ho.no, to moze tiez primrznut. A zachvilu je rura zapchata,no nie? :D
Odpovedať
Profilova fotka
@pavol_12 Zdravím. Nuž, pri vode asi každý dodržiava hĺbku min 1,2 metra. V teplejších oblastiach by stačilo aj menej, iba že by šlo o extrém spomenutý vyššie. A odpovede na otázky. Ak je vodomerná šachta riadne uzavretá nádoba, čo v podstate je, tak je zahrievaná teplotou podkladu cca 12-15 stupňov a zhora ochladzovaná vzduchom. Keďže teplo resp. teplý vzduch má tú hlúpu tendenciu stúpať nahor tak ohrieva aj potrubie aj kryt šachty. Pri extrémnych zimách môže byť ochladzovanie tak veľké, že to zamrzne. No verte, že to nie je až také bežné. K druhej otázke. V kanalizačnom potrubí je teplo aj v tej najkrutejšej zime. Všetci sa spoločne podieľame na jeho vyhrievaní. Zápachové uzávery nemáte na umývadlách, vaniach, sprchách a všetkom ostatnom len kvôli sebe, ale aj preto aby ste doma nemali aj všetkých blízkych či vzdialených susedov. Navštívte najbližšiu čističku odpadovej vody aj počas zimy a pochopíte o čom hovorím a ako je to možné, že to nezamrzne.
Odpovedať
@pavol_12 asi to bude tím, že voda má teplotu kolem 6 st. a je stálý odběr. Kdyby bylo týden -20 a nepouštěl si vůbec vodu, tak si piš, že by zamrzla i v 1.2 metru.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?