Zaklad - nemrznuca hlbka, izolacia, EXP ??

Zdravim, este pred zimou musim hrbu stavbu zaizolovat a obsypat aby bolo dno zakladu v nemrznucej hlbke.. naprojektovane to mam takto - 10cm makadam 80 cm beton, 3 rady BT celkovo 75cm - takze beton je vyliaty na uroven terenu cize dno ma v hlbke cca 90cm ja musim ist na 110cm cize minimalne jdnu tvarnicu musim obsivat okolo celeho domu a teraz ako to urobit ? BT na zaklade su uz zaliate teraz sa ide zalievat plotna tu zalejeme tak ze pouzijem XPS o hrubke cca 7cm po celom obvode BT a vyrobim si nie len izolaciu ale aj debnenie na liatie plotne. XPS pripelim PU penou + ukotvim. Ale ako s tym obsypom staci to uz len potom obsypat hlinou alebo musim este v casti kde sa spaja zaklad a BT urobiť drenažku ? vid obr dole.. viem ze drenazka je dobra ale nebude zbytocna ked uz tom je zaizolovane s XPS a polozena aj nopovka na odpar vody od zakladu ?
Odpovedať
Profilova fotka
@pby tu drenaznu ruru tam davas naco? nopova folia okolo strku? nema absolutny zmysel...
Odpovedať
no to s drenazkou som pocul ze sa to tak robi standardne.. voda stecie po nopovke cze stkr do drenazky a ta je vysadovana a odvazda vodu prec.. len mne to pride priliz komplikovnae.. Nopovka okolo strku to len tak som dal aby sa strk casom nezmiesal s hlinou a bol tak oddeleny - nechcem pouzivat (ak zvolim tento model) aj nopovku aj netkanu textilu na separaciu strku od hliny.. Staci v podsate nopovka pred XPS zapusena nizsie ako je zakladovy pas ?
Odpovedať
pod zakladovym pasom nemas drenaz?
Odpovedať
@stano4000 mam od 7 do 20 cm kde ako vyslo-vykop od bagra nebol presny a tym strkom som to niveloval nybolo to vsade narovnako.. Mne viac menej ide o to ze musim navysit hlinu okolo domu aby som dosiahol tych 110 do dna vykou a teda nemrznucu hlbku no a preto sa pytam ako to zeralizovat aby som sa k tomu uz nevracal a mal to upravene aj hydroizolaciou v jednom kroku este pred zimou
Odpovedať
@pby druhy obrazok je OK, nopovka sa nezahyba do U, ale do L, gulaty strk. Drenaznu ruru netreba. Ak je okolo vela vody, stavba v kopci a pod. - odvodnenie ma riesit projektant, nie svojpomoc.
Odpovedať
Profilova fotka
na jednej strane je základ chránemý izoláciou proti premrznutiu. A čo z druhej strany, tam nebude mrznúť? Ten štrkový podsyp pod základmi na nerovnom dne je ideálne zhromaždište vody, nemôže odtiecť, takže zamrzne.Naviac, rozmáča podložie.
Odpovedať
@pby ked sa kopali zaklady videl si ako ti nateka voda do zakladov?
Odpovedať
já tu nikde nevidím problém, nevím co tě tu straší. dřenáž nená třeba vubec pokud nejsi ve svahu a tlačí se ti voda na barak. dřenáže se dělají jen pro návaly vody ze svahů, když si na rovince nebo v dolině stejně ti nic nepomuže když to není kam pustit. ale pokud už tak čím níže tím lépe nopovku do L od styroduru. a pokud čekáš hodně vody a chces aby to mělo životnost pak kamenivo obalit do geotextílie.
Odpovedať
@pby strk od hliny sa oddeluje odrubnikom: betonovym, kamennym alebo drevenou doskou.
Odpovedať
takze mam iba prilozit NOPOVKU na XPS zasypat hlinou a povedzme na urovni uz normalneho ternu kusok obkopat urobit obrubniky okolo domu nasypat strk (medzi nopovku a obrubnik - par cm od povrchu) a hotovo ?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?