Ako správne zatepliť základy a sokel?

Možno už milionta téma o tomto. Chcem sa spýtať, ako správne zatepliť základy a sokel, ak je situácia taká, že v prednej časti domu je iba jeden rad DT tvárnic (viď foto). Ako sa mám dostať do nezamrzajúcej hlbky 80 cm? Pozn. dom už stojí a býva sa v ňom. Foto je z výstavby. Ide o dozateplenie, nakoľko je tam teraz 5cm XPS a je tam tepelný most. Ešte jedna odázka.. ílovitá pôda na rovine. Je treba drenáž okolo celého domu? v akej hlbke? chcem robiť okapový chodník až priamo od domu so sklonom od domu.
Odpovedať
Profilova fotka
@stanno a kto Vám povedal že máte ísť do nezámrznej hlbky a kto vám povedal že tam máte tepelný most.....
Odpovedať
@jankevely plesne mi to povedali.. a hovoria ..
Odpovedať
Profilova fotka
@stanno naškicujte presnú skladbu a dajte ju sem.... museli ste niečo pokaziť lebo neexistuje aby tam boli tak skoro plesne
Odpovedať
stav je asi taký.. plesne sa robia na päte domu, ak sa tam priloží nábytok. Podlaha je izolovaná 5cm styrodurom tiež a na tom priamo plávajúca podlaha. Viem, že blbosť, ale dom bol tak kúpený.
Odpovedať
@stanno ešte foto po zaliatí dosky
Odpovedať
@stanno sorry tá prvý náčrt je zlý! Je to takto:
Odpovedať
takto:
Odpovedať
Profilova fotka
@stanno dom je uz obyvany? ci teraz postaveny? 5cm je velmi malo v podlahe. troska mi nesedi ta skica.. zakladova doska je asi po prvy rad DT , vlastne ako aj na foto vidno.. no tam je problem
Odpovedať
@richard71 ano, je vlastne po prvý rad DT. To je situácia z východnej strany. Na druhej strane domu (západ) sú tri rady DT. Teda čo je presne problém a ako ho viem vyriešiť. Dom je obývaný už tretí rok. Dvihať podlavy v celom dome si neviem predstaviť. Masívne dozateplenie sokla by pomohlo? na hrúbku 10 - 12cm? Avšak do hlbky viem ísť asi iba ten jeden rad DTčiek, nie?
Odpovedať
Profilova fotka
@stanno tak ostava uz len masivnejsie asi zateplenie sokla do vacsej hlbky. Preco by si nemohol ist hlbsie? tam kde nemas DT mas zakladovy pas.Jasne tam to bude komplikovanejsie ale nic ine ti asi neostava.. A treba verit ze to pomoze. Kurenie radiatory asi co?
Odpovedať
@richard71 v niektorých izbách mám elektrické folie pod plávajúcou podlahou. Hlavná chyba je podľa teba v slabej izolácii podlahy? Lebo čo sa týka tých plesní, tak to vyzerá tak, že keď dám dole lištu od plávačky, pod ňou je pekná stena biela, pleseň začína až nad lištou hore..
Odpovedať
@stanno ....zdravim....pozri napojenie podlahoveho eps na obvodove murivo... ....vodorovna hi tam vytvara zvyseny tepelny tok a z toho pramenia Tvoje problemy.... ....na kritickych stenach to dobre vypen..... ....drzim palce...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@heliator to mám vypenené.. je tam PUR pena..
Odpovedať
ešte info..v dome je aj po troch rokoch dosť vlho, napriek tomu, že nonstop ide rekuperácia. Najhoršie to je v lete. V zime sa drží vlhkosť do 50%-55% viacmenej. Teraz aktuálne aj 75%.
Odpovedať
Profilova fotka
@stanno je to málo zateplené ale z mojich skúseností dostačujúce aby tam nevznikala pleseň... (to že je to stále tepelný most je fakt)... vela faktorov vplýva na vyzrážanie plesne ( vysoká vlhkosť z nejakého dôvodu-zlá hydroizolácia, slabé vetranie, zabudovaná vlhkosť...)... to že zateplíte masívne sokel môže aj nemusí pomôcť... keď už je tam pleseň tak tá sa dostala všade... bolo by vhodné možno aj zoškrabať do živého muriva a nanovo všetko... za daľšie skrine odsunúť od stien a zabezpečiť vetranie (ak sú to posuvné tkzv roldori tak vetriacke mriežky...)
Odpovedať
@stanno ....ak je tam zakladacia lista,treba ju vyhodit a zrovnat hrubku zateplenia sokla s fasadnym eps a dobre napojit....
Odpovedať
Profilova fotka
@stanno doplniť xps na šírku dosky, 50 cm hr 10 cm spolu 15 cm
Odpovedať
@heliator samozrejme, že tam je debilná hliniková zakladacia lišta.. ale ako ju vyhodiť, veď to je asi vrtané do steny pod EPS??
Odpovedať
@jan45 teda mysleli ste dozatepliť sokeľ na hrúbku fasádnej izolácie? A čo s hlbkou? ísť len nad základový pás (vpredu len 30cm) alebo obkopať základ a ísť do 80cm?
Odpovedať
@jankevely skrine sme odsunuli. steny som ošetril protiplesňovým prípravkom a natrel protiplesňovou farbou.. vetráme viac ako sme vetrali, nemyslím, že by bola zlá hydroizolácia, to by boli na stene mokré fľaky a to nie sú.
Odpovedať
@stanno .....zdravim....odrez 5cm z fasadneho eps,vytiahni listu a dolep xps...,tak ako radi @jan45 .... ...dorovnaj hrubky po zakladovy pas....,hlbsie nekop....
Odpovedať
@heliator máš typ ako rezať ten fasádny EPS? A ešte ako to vizuálne dofiničovať, aby to bolo aj pekné? Nestačilo by nejako odstrihnúť tú hlinikovú listu? aby som ju nemusel trhať zo steny a rezať z polystyrenu?
Odpovedať
@stanno ....ucel svati prostriedky... ....je to na Tebe ako sa rozhodnes.... ....nech sa dari...
Odpovedať
Profilova fotka
@stanno pod lištou nechajte medzeru v rovine, tá sa vypení a prekryje omietkou. Ľahšie sa robí ak je izolácia o cm uskočená k stene a omietky sa nestretnú ale sú odskočené
Odpovedať
@jan45 nerozumiem celkom ako to myslíte.. môžem sokel teda zatepliť do hlbky 12 cm a vznikne odskok od zateplenia fasady a tým padom by to aj plnilo účel aj bolo ešte estetické?
Odpovedať
Profilova fotka
@stanno ano , aj 8+5 (10+4)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?