Ako spraviť základy v íľovitej pôde?

Ahojte, chcme postaviť v záhrade chatku o rozmeroch 5,5m x 5,5m, podkrovnú z ytongu. Ale máme tam íľovitú zeminu. Ako na tie základy? Treba to štrkové lôžko alebo nie? Treba do základových pásov výstuže? Ďakujem za odpovede.
Odpovedať
Ahoj, tak toto je velmi všeobecná otazka. Pri základoch je nutné dosiahnuť nezamrznu hlbku, ktorá je minimálne 90 cm pod upraveným finálnym terénom. Nakoľko pri vytvorení základu vytváraš v teréne vaňu, je logické, že k samotným základom dostanej vodu. Čiže dôležité je vodu dostať od základu preč. Štrkové lôžko ano, ale pridať aj drenáž na odvedenie vody zo základovej škáry. Čo sa týka výstuže do základou, na to sú určený statici, ktorých je nespočetné množstvo, Moja skúsenosť je taká, že v ilovitej zemine je nadôležitejšie vystužiť a previazať základy a radšej o tri prúty viac, ako menej. Íl sa v každom ročnom období správa ináč.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Podla geologickeho prieskumu my mame na pozemku "Stredne plasticky íl,pevný F6-CIp" . Statik nam navrhol do zakl.pasov armovanie ktore vychadza cca 2000€. Staviame bungalov. Nie sme z toho dva krat nadseny ale co uz...
Odpovedať
staviam na tomto type pody, robil som geologicky prieskum, neviem presny typ zeminy, musel by som to kuknut, ale statik mi dal do zakladov armovanie, hblku zakladov som mal klasiku a este strkove lozko som robil, ale mas malu chatku, tak by som si z toho velku hlavu nerobil, zalezi len na terene, ci je tam mozny zosuv, inac cez ten il neprejde ani kvapka vody do tej hlbky, lebo susedia maju drenaze a netece nic , ked prsi, je to ako plastelina :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?