Dokončenie zavlažovania - tipy na rozdeľovač a ventily

Ahojte. Nachadza sa tu niekto, kto robi zo zavlazovanim? Planujem to dokoncit to znamena ze mam napojene cerpadlo v studni mam spraveny box mam tam pritiahnute 3 vetvy z pozemku. Potrebujem rozdelovac, elektro ventili aby to fungovalo. Mozno aj centralnu jednotku. Vie niekto pomoct? Po predajniach sa mi teraz naozaj chodit nechce. Videl som elektroventili hunter a vyzeraju v pohode a dostupne. Dik Vam
Odpovedať
@adidasko1 Neviem, čo tam potrebuješ poradiť. Však si sám napísal, že potrebuješ kúpiť ventily, riadiacu jednotku a nejaké montážne veci (spojky, koncovky). Po predajniach nemusíš chodiť. Ani ja som nechodil a to ani nebol koronavírus. Všetko si môžeš pozrieť aj naštudovať na internete. Aj dostupné na nete je všetko. https://www.stavbaeu.sk/zahrada-a-cho... https://www.aqua-technik-shop.de/bere... Buď si kúpiš nejaký hotový rozdeľovač, alebo si ho vyrobíš pomocou komponentov. Na to nainštaluješ tie magnetické ventily, pripojíš ich k riadiacej jednotke káblom a naprogramuješ to. Ja mám ventily vonku v exteriéri. Tam ich treba umiestniť do boxu. Niekde aj mám fotky na MS, ako je to uložené v zemi.
Odpovedať
@chrobak7 myslim ze mam jasno v tom ako to funguje. Skor co konkretne kupit kto ma nejake skusenosti alebo proste co si myslim to kupim? Neviem ci treba dat elektroventil aj na tu hadicu zo studni co je v boxe alebo ta sa pripaja iba na rozdelovac? Kolegovi tam kazali dat tiez elektroventil a az potom to slo z elektroventilu do rozdelovaca.
Odpovedať
@adidasko1 To musíš vedieť ty. Kolega asi nemal okruhy, resp. mal iba jeden okruh. Tým ventilom vlastne zapínal celé zavlažovanie. Preto mal ventil PRED rozdeľovačom. AK máš viac okruhov a každý chceš samostatne spúšťať a ovládať, tak potrebuješ dať toľko ventilov, koľko máš okruhov ZA rozdeľovač - teda na každú vetvu jeden ventil. Ja napr. mám až 4 okruhy ovládané ventilmi. Koľko máš okruhov?
Odpovedať
@chrobak7 zatial mam 3 ale verim ze ich zopar este pribudne. Odlial som si box na 7 okruhov ak by casom... lebo zahrada velka. Na hadicu zo studni chcem dat este jeden odvodnovaci ventil aby som vedel konpresorom po sezone prefuknut kazdu vetvu. Tie sa daju nejako mechanicky otvarat? Ked kupim elektroventil ten uz obsahuje vsetko a uz nanho treba len napojit elektriku? Pritiahol som tam 3 zilovy kabel ale neviem ako to vlastne funguje.
Odpovedať
@adidasko1 Na ventil stačí 2 žilový kábel, kľudne aj priemer 0,5 mm2, tam je len max. 24 V. Z tela ventilu vedú 2 káble, tie treba pripojiť. A samozrejme potrubie - prívod a vývod. Nerozumiem, aký box si si odlial, ale ak chceš mať 7 okruhov, tak ok. Ale neviem, či chceš všetky okruhy ovládať automaticky, lebo ovládač na toľko okruhov neviem, či existuje. Čo poznám, je max. na 6 ventilov. https://www.stavbaeu.sk/zahrada-a-cho... Ja vodu nevyfukujem. Na každú vetvu som dal na koniec automatický odvodňovací ventil: https://www.stavbaeu.sk/zahrada-a-cho... takže o vodu v podzemných potrubiach sa nestarám. Ani postrekovače nevyberám cez zimu. Magnetické ventily sa dajú otvárať aj ručne - je tam taká páčka.
Odpovedať
@adidasko1 Ahoj, ja si teraz robím svojpomocne závlahu. Použil som materiál značky RainBird. Do rozdelovača potrebuješ Holendrový T-kus, podľa potreby 1,2, .. 4 vývody prípadne poskaldať aj viac - https://www.zahradnejazierka.sk/zavla... elektroventil - https://www.zahradnejazierka.sk/zavla... (ovládanie 24V AC). Do rozdelovača priviesť toľko žilový kábel koľko budeš mať ventilov + 1 spoločná žila (p. ventilov+1). Elektroventil si vieš pustiť aj manuálne. plus ostatný materiál - kolienka, hlavný ventil... a ja ešte dávam na vyfúknutie takúto spojku https://www.zahradnejazierka.sk/zahra... Ovládanie čo som videl max 8 vetiev má Hunter. Ja si ovládanie robím sám pomocou Siemens LOGO!. Mám spolu 12 vetiev.
Odpovedať
Profilova fotka
Mamhunter riadiacu 6kanalovu a ventily tiez hunter maju vlastny kabel, rozdelovac kupis podla poctu vetiev da sa nadpajat keby viacej bolo treba. Na privode mam mechanicky gulovy ventil a mam to v interiery.
Odpovedať
@wolodymyr necvaknes mi to ako to mas spravene? Aku mas jednotku hunter? Nechcem to cenovo prehanat
Odpovedať
@kajo873 dik za info. Ja som tam pritiahol jeden 3 zilovy kabel takze podla vsetkeho ziadna slava... ci z neho viem spravit aj ovldanie jednotky aj spojazdnit elektroventili? Ako si robis sam jednotku? Ja ju zatial planujem mat v tom boxe kde budu ventili pokial nebudem mat vedla toho postaveny zahradny dom.
Odpovedať
@adidasko1 Aha, ty si potiahol napájací kábel priamo do toho boxu? No tím budeš napájať ovládaciu jednotku a z nej potom budeš ovládať elektroventily. To už závisí na veľkosti boxu kolko elektroventilov ti tam vojde. Jednotka je zdá sa mi vodotesná, ale v tom boxe bude dosť vlhko, neviem či je správne jednotku umiestniť do boxu v zemi. Mne sa doma povalovalo PLC Siemens LOGO! a mal som aj šikovnú skrinku do vonkajšieho prostredia. Takže som si navrhol a naprogramoval ovládanie závlahy. Keby som to nemal tak riešim jednotku. Ale tie jednotky (hunter) sú od 60€ pre 2 elektroventily po 160 pre 8 ventilov.. Plus teda príslušenstvo
Odpovedať
@adidasko1 Však keď si dotiahol 3 žilový kábel a ovládač budeš mať pri ventiloch, tak je to OK. Veď tým 3 žilovým káblom budeš napájať ovládač a až z ovládača pripájaš ventily, tam bude viac káblov. Vyfukovanie je fajn, len rátaj s tým, že na to potrebuješ aspoň 50 litrový kompresor. Ja mám taký malý 6 litrový, s tým by som odfúkol možno pavučiy z ventilov, ale nie vodu z celého systému. @kajo873 Ja čo mám gardeniu ovládač, tak ten nie je vodotesný, ten by adidasko nemohol použiť vonku. Ja ho mám ale v interiéri. http://www.modrastrecha.sk/blog/chrob...
Odpovedať
@chrobak7 tak pokial budem mat jednotku v boxe tak je to ok co sa napajania tyka, ked som dobre pochopil. Horsie to bude po dokonceni domceka ked budem presuvat jednotku do interieru bude mi tam chybat kabel... musim spravit teraz pripravu co sa tyka napajania elektroventilov lebo prave pripravujem betonovanie domceka tak aky kabel tam mam teraz z interieru potiahnut? Aj internetovi staci ten je mnohozilovi
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@adidasko1
Odpovedať
Profilova fotka
@adidasko1 riadica
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 hunter ma aj boxy vodotesne
Odpovedať
@adidasko1 Ak by ste uvažovali nad značkou závlah RainBird, tak mám doma nevyužitú riadiacu jednotku RZX-8I. 8-kanálová, s možnosťou pripojenia daždového senzora.
Odpovedať
@adidasko1 Čo sa týka kabeláže, tak medzi ovládacou jednotkou a ventilmi je možné použiť klasický sieťový kábel. Vy si teraz natiahnite do záhr.domčeka aspoň 2-3 chráničky, aby ste neťahali jednou chráničkou 230V (prípadne 400V) a tiež sieťový kábel slúžiaci na ovládanie ventilov. A jedna chránička by ostala ako rezerva.
Odpovedať
@stowasser pred nedávnom mi došli chráničky, ale nemám veľmi dobré skúsenosti keď som ich niekde ťahal a v tom už aj kábel a nedá sa s tým niekde vôbec pohnúť a to som sa snažil nerobiť veľké ohyby. Natiahnem rovno teraz káble pod platňu budúceho domčeka smerom do boxu. Chýba mi teraz jeden kábel, lebo mám z budúceho domčeka natiahnutý trojžilák, ale počítam, že také 4 vetvy tam mať budem a potrebujem ešte napájací kábel pre budúcu jednotku. Tá jednotka rainbird je dosť drahá na tých 8 okruhov. Keď budem kupovať, tak niečo nenáročné max 6 okruhov viac nebudem mať určite. Možno ich v konečnom dôsledku bude len 4.
Odpovedať
@wolodymyr super ďakujem za foto. Ja mám prívodovú hadicu zo studni gardena 25mm snáď nebude problém pripojiť na to rozdeľovač Dura. neviem len, čo potrebujem medzi svoju hadicu a vstup k rozdeľovaču, máš tam nejakú zelenú spojku a v rozdeľovači máš tiež nejaké šrubenie ako pozerám. Ja chcem dať pred rozdeľovač ešte odvodňovačí ventil a tak isto by som tam dal ešte nejaký guľový ventil s prípojkou na záhradnú hadicu keď budem potrebovať niečo popolievať, nech to už mám na jednom mieste. Pozeral som, že viem všetko objednať s kdgarden. Ceny som ešte veľmi neporovnával, ale vyzerá to tam v pohode. Na koniec rozdeľovača ide nejaká zátka ako pozerám.
Odpovedať
@adidasko1 Tak pouzite namiesto chraniciek hadicu na vodu (cierna plastova hrubostenna), tadial natiahnete káble bez problemu. Ja mam tak doma porobene datove rozvody.
Odpovedať
@stowasser ok to si nejako poriešim nevidím v tom problém. Dobre, že som ešte nebetonoval mam ešte čas riešiť to. Už len nakúpiť všetko malé komponenty na poskladanie a bude to fungovať
Odpovedať
Profilova fotka
@adidasko1 to zelene je srobenia k cirnym hadiciam so zavitom k rozdelovacu a ta zatka je tam na ukoncenie lebo rozdelovace sa daju nadpajat. Ak budes mat v boxe riadiacu aj elektroventily staci ti privodny kabel.. ventily napojis do riadiacej.. na obrazku cervene kable
Odpovedať
@adidasko1 s kdgarden pozor. ceny maju super ale ten servis je otrasny. na predposlednu objednavku som cakal 7 dni, teraz 4 dni. V podstate ked odtial objednas tak sa neda povedat kedy to pride. Skor ako z tohto eshopu mi prisiel balik z nemecka - a to je uz celkom drzost. Keby nemali take dobre ceny, uz odtial neobjednam.
Odpovedať
@stowasser skoda ze si nenapisal skorej 🙂 ale budem este robit druhu cast... napis mi predstavu o cene a ci je to vodotesna alebo normalna jednotka. dik
Odpovedať
@wolodymyr tak strasite ma ze vnutorna jednotka sa tam moze poskodit tak pouvazujem ako to este spravim. Ked aj dam jednotku do boxu tak len na sezonu napriklad, takze musim mat spravenu pripravu aj na buduce miesto jednotky. Poradim si s tym nejako. Tak objednam vsetky tie veci zo stranky len aby to sedelo na tu gardena hadicu. Dikeskooo
Odpovedať
@marekjahoda dik za info. Riesim to v cas pred sezonou takze to stihnem spravit. Extra som ich ceny neporovnaval ale prislo mi to tam v pohode. Uz len dat do kopy vsetky komponenty aby nic nechybalo a parada
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?