Ako vyriešiť zavlažovanie trávnika?

Profilova fotka
Zdravim, potrebovali by sme vyriesit zavlazovanie tejto plochy travnika, chceli by sme nejake zavlazovacie postrekovace povrchove (nie rozvody v zemi), celkom sa nam pozdavaju Gardena postrekovace, len neviem ako to nakombinovat aby bolo dobre a nedavali tam zbytocne vela toho (napr kombinacie aqua zoom S, nejaky kruhovy, atd). Ale zaroven aby na jedno polievanie bola poliata cela plocha a nemuseli postrekovace premiestnovat. Vdaka :)
Odpovedať
Profilova fotka
Tu by si si to mala zvladnut nakonfigurovat. https://my-garden.gardena.com/sk
Odpovedať
@kaspy to je plánovač len pre klasickú závlahu, ktorá sa zakopáva ... Nevie si tam vybrať komponenty, ktoré sa pripájajú len k hadici ... @nikuska315 skôr či neskôr skončíte pri klasickej závlahe ... Čím skorej si to uvedomíte, tým viac peňazí ušetríte :) Gardenácku (klasickú, do zeme zakopanú) závlahu si môžete v linku vyššie sami navrhnúť, nakúpiť a spojazniť ... Robil som to tento rok prvý krát v živote a je to lego pre dospelých ... Sused detto, jednoduchá blbuvzdorná inštalácia ... Najdrahšie na tej závlahe pri tomto rozmere pozemku bude aj tak ventilová šachta, ventily a počítač na riadenie závlah ... Ak sa jedná o cenu, môžete to dočasne nahradiť priamou vodnou zásuvkou pre každú vetvu, kto jednoducho necvaknete hadicu a spustí sa zavlažovanie ... Ale osobne by som to už radšej spravil celé poriadne :)
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 hej, pomaly si to uvedomujeme aj my, ze asi skoncime pri klasickej zavlahe :)) ale docasne aspon na tento rok by sme chceli nejake pseudoriesenie, kedze prave sme dokoncili dom, aj s dvorom, a zakopavanie hadic s klasickou zavlahou nechame asi na buduci rok.. (skoda, mohli sme nato myslirt skor).. ale co uz.. hadam nejako poskladame nejake docasne riesenie, aby sme si ulahcili polievanie :))
Odpovedať
@nikuska315 Zavlaha vobec nemusi byt draha, ani zlozita. Vam zrejme nejde ani tak o cenu, ako to, ze nechcete rozkopat cely dvor. Nuz, ked si uvedomim, ako kvalitne sa za rok zakorenila trava u mna, tak radsej to rozkopte teraz - obnova bude lahsia ako o rok. Kupite si bezne elektromagneticke venitly, ktore mozte manualne otvarat - otvorite a za pol hodku sa vratite to zavriet. Hocico ine su vyhodene peniaze - hadica, ktora lezi na trave v horucom dni dokaze poskodit travnik, ak ste hnojili teraz na jar, treba to kosit 2x do tyzdna, to znamena odkladat hadice, postrekovace...Navyse,take nieco, ze "aby bola cela ploch poliata zaroven" je nerealizovatelne povrchovymi postrekovacmi - mate to clenite. Dohodnite sa v lokalnom obchode, nech vam spravia navrh, odoberte od nich postrekovace, hadicu, rozdelovac a spravite to lahko aj svojpomocne.
Odpovedať
@nikuska315 docasne chcete pseudoriesenie a trava Vam narastie a o rok to rozkopete? co tym ziskate? nic ... mate kvazy 2 obdlzniky, idealny tvar na navrh, prikladam len skicu co som za par sekund spravil, ze kde by mali byt trysky aby vsetko prekryli ... spravil by som 2 okruhy a uplna pohoda .. to nalavo by som dal na okruh 1 a to napravo na okruh 2 (ja osobne mam trysky, ktore maju dosah myslim max 9metrov, trysiek je kopec, kazda ma svoju charakteristiku a podobne ... v jednej teme som to tu detailne riesil ... - https://old.modrastrecha.sk/forum/zah... ) trubky a vsetko potrebne si kupite niekde lokalne ... pospaja to aj priemerne zrucny clovek ... naozaj to nie je nic zlozite ... najdrahsie bude cerpadlo, popripade programator ... ja osobne som to tak riesil, navrh mi spravili este v obchode zdarma, nakolko som u nich kupoval material,mozem odporucit http://www.zavlazovanie.sk/ ale oni su v KE< vy ste uplne inde, ale taky obchod budete tam mat aj vy :) na kazdej tryske vies aj nastavit uhol striekania, napr od 90 po 270st
Odpovedať
@atak77 ono to asi na 1 vetvu nebude OK
Odpovedať
@catscan mozno nie, ale prepchal si to tymi tryskami riadne ... 8.2m sirka dole - aky mas dovod aby bola tryska aj v strede napriklad? bed tie trysky po krajoch budu mat dosah skrz celu sirku v oranzovej vetve mas trysky od seba 2m, tiez zmysel toho je?
Odpovedať
@atak77 @catscan Zmysel toho riesenia od kolegu je rovnomernost polievania a prekryvanie...ked ma tryska dostrek 5 m to neznamena ze na stranu ktora ma napr.10 m staci dat do kazdeho rohu jednu....
Odpovedať
@radoslaf prekryvanie chapem, ale ked ma strana 8m a stryska dostrekne 9m, tak potom je v strede podla mna zbytocna, ale inak OK, zasa to nestoji az tak vela, ked tam das viac trysiek
Odpovedať
@radoslaf samozrejme, dolezita vec je voda, tlak ... aka je studna, ake bude cerpadlo ... s tym som sa ja trapil, mam zavlahu spravenu ale zistil som ze studna velmi nestiha, nemozem polievat tolko kolko by som chcel.
Odpovedať
Popri chodníku by bolo vhodné trysky zrušiť, predsa nie je problém, keď ho závlaha polieva (dokonca je to v teple lepšie). Malý obdĺžnik trávy na rohu domu zrušiť (nasadiť napríklad kvety), každý takýto odsek závlahu len komplikuje. Ak tam budú rotačné postrekovače, čo by podľa vzdialeností boli, tak je potrebné to zohľadniť pri návrhu (pri rovnakej tryske dá viac vody pri 90 stupňoch než pri 180)
Odpovedať
@atak77 @radoslaf @draik To, čo som "navrhol" je len nastrel na slepo. Treba zohladnit rozdielne pouzitie trysiek. Ine trysky pojdu do oranzovej zony (napr. Toro TVAN) a ine do modrej (napriklad mini8/T5). Vo vseobecnosti je vhodnejsie vzdy, ked je to mozne pouzit vacsi pocet vetiev aj napriklad z dovodu, ktory sa tu uviedol - napriklad limit studne. Ak mam viac okruhov, dokazem si lepsie rozplanovat zavlazovanie - napriklad spustim 1. vetvu na 20 minut, nasledne 1 hodina pauzy, kym sa doplni stav v studni, nasledne dalsia vetva na 30 minut atd atd...Dolezite je, aby bilancia uhrnu zrazok zo zavlazovacov bola na celej ploche rovnaka. Odpoved, naco som na tu "modru" vetvu daval postrekovace aj do stredov je, ze ak by tam neboli,, tak s najvacsou pravdepodobnostou by stred toho "stvorca" bol suchy - toto spomenul a vysvetlil aj radoslaf. Ten chodniciek z kociek nie je problem, ak by bol zavlazovany, ale tazko takto od stola radit, najlepsie by bolo vidiet to, ale obavam sa, ze ak by sa tie dve vetvy zluzili do jednej, aby nehrozilo, ze sa prekona doporuceny suhrnny prietok na 1 vetvu , co je okolo 50l/min.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?