Ako riešiť znovu založenie trávnika?

Zdravim minuleho roku som zakladal travnik cca od budy lenze sa na nom vela robilo este a je cele zle krivy a tak... Chcem ho na novo zalozit a pytam sa ci staci ked doveziem hlinu a na vrch vysypem rozhrabem zahladim a na novo zasadim ci musim s bagrom stiahnut travnik prec a tak? Dakujem
Odpovedať
@mato178 Záleží od toho, koľko tej hliny chceš na ten trávnik naviezť.
Odpovedať
staci ak terajsi travnik prejdes kultivátorom, zarovnas +/- do roviny, navezies dalsiu zeminu, tiez vyrovnas a potom vysejes ako su odporucane postupy. Pohrabat, vysiat, zavalcovat, zavlazit. Na tento travnik navazat a vysievat bez prekyprenia by som neodporucala a stahovanie ornice bagrom by bolo v tomoto pripade nielen kontraproduktivna ale az uplne zbytocne plytvanie. Cim vyssia vrstva ornice, tym lepsie. Za druhe, kym ti navazka nelezi niekolko mesiacov vystavena dazdu a gravitacii, tak ci tak ŕovinu na urovni golfového greenu nedosiahnes. Ale aj hrbaty travnik sa da postupne dorovnat. Mne sa osvedcilo pokosit, zistis kde mas jamu, zoberies zeminu do plastovej debnicky od zeleniny, a tu dieru "pocukrujes" do stratena. Naraz nedavat vsŕstvu vacsiu ako 2 cm aby cez nu trava vedala prerast. Casom sa to závlahou a dazdom usadi a ak este potrebujes dorovnat, tak zas pocukrujes az dostanes aku taku rovinu. Zemina bud specialny travnikovy substrat premiesany s ornicou z pozemku pol na pol alebo aj cista ornica, len aby bola dostatocne sypka aby sa s nou dalo robit.
Odpovedať
@zita19 S tým pocukrovaním je to zaujímavé riešenie. Tiež budem potrebovať vyrovnať trávnik (okolo revíznej kanalizačnej šachty sa mi terén časom "prepadol" ), ale ja musím dorovnať väčšiu plochu, cca 2x2 metre a dosť nahrubo - cca 7 cm. Tiež som uvažoval, ako to najlepšie urobiť. Problém je, že ja mám pod tým sieťku proti krtom. Takže zarovnať to kultivátorom asi nepôjde a cukroval by som do zbláznenia. Inou možnosťou bolo natvrdo tú trávu zasypať 7 cm vrstvou zeminy. Len neviem, čo urobí tá tráva pod tou zeminou. Takže asi mi nezostane nič iné, len zobrať do ruky starú osvedčenú (a hlavne ostrú) motyku, na tom prepadnutom mieste tú trávu oškriabať, nasypať zeminu a nasiať novú trávu. Alebo máš nejaký iný nápad?
Odpovedať
@chrobak7 Keby si ty videl aky plac sme cukrovali... Nejakych na dva metre na sirku, dlzka asi co ostala diera metrov po tahani elektriky. Tam boli ine Vysoke Tatry. :-p Samo, neslo to naraz, ale vlani sme to dali od jari do jesene. Inac ked nasypes zeminu na staru travu a nasejes novu, tiez sa nic nestane, na krajoch stara trava prerastie a tam kde bude hlbsie pohnoji tu novu. Na takom kusku by som sa s tym moc neobsierala.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?