Ako vyriešiť elektrinu v exteriéri domu

Ahojte, mám otázočku sme pred výstavbou domu. Zatiaľ máme holý pozemok, vodovodnú prípojku a el. prípojku. Chceme mať vonku akoby predprípravu elektriny, ktorá by sadala využiť na vonkajšie svetlá typu záhradné lampy, prípadne brána na elektrinu. Ako to poriešiť. Bude nám stavať firma, teda požiadať ich nech kvázi vyvedú kábel napojený na vnútornú poistkovú skrinku a vnútorný rozvod elektiny? Alebo sa to dá poriešiť aj ináč? Ďakujem.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fero1821:

Ahojte, mám otázočku sme pred výstavbou domu. Zat…
@fero1821 Presne tak. Z hlavnej rozvodnej skrine vyviesť do exteriéru jeden, alebo viac káblov a vonku ich zatiaľ zaizolovať. Ja mám takto vyvedené do záhradnej búdy a ľutujem, že som nevyviedol viac žíl napr. aj na záhradné osvetlenie, alebo k bazénu (rozkladáme ho len v lete, ale musím ťahať predlžovačku) alebo k robotickej kosačke. Našťastie som dal aspoň na fasádu domu dokola 3 zásuvky, takže využívam tie. Ak si vieš naplánovať presne exteriér, môžeš tie káble doviesť presne tam, kde ich budeš potrebovať. Ak chceš elektrickú bránu, tak jasné, že aj tam treba doviesť kábel. To som mal rovno v projekte - ak malú bránku - tam máme zvonček a elektrický zámok.
Odpovedať
Profilova fotka
2 moznosti: bud natiahnes chranicku od vonkajsieho elektromera (musi tam byt miesto na istenie), alebo natiahnes chranicku s kablom do miesta "spotreby" z domu. Zaroven by som minimalne natiahol tucnu chranicku z vnutornej poistkovej skrine do miesta, kde budes v buducnosti nabijat e-auto.
Odpovedať
Ahoj, ja to robim vacsinou dvoma sposobmi. 1. vsetky okruhy von taham dnu - tu je ale potreba vediet uz na zaciatku co vsetko sa bude vonku napajat a na nic nezabudnut lebo potom sa to tazsie doraba 2. a ten preferujem ja +- si navrhnut co vsetko sa bude von nachadzat (rob. kosacka, zavlaha, bazen, vyrivka, sauna,brana, osvetlenie atd) a nadimenzovat kabel s rezervou a urobit von podruzny rozvadzac. Samozrejme vsetko ma svoje vyhody/nevyhody.
Odpovedať

@fero1821 Nie som elektrikár no z vlastnej skúsenosti áno s vnútorného rozvádzača natiahnúť káble alebo chráničky na všetko čo sa bude vonku napájať. Nezabudnúť aj na FTP káble. U nás to sú tieto odbery: Záhradný domček Dielňa Záhradná kuchyňa Osvetlenie štablón Vianočné osvetlenie -zásuvka štablón Osvetlenie chodníkov a záhonov Robotická kosačka Čerpadlo studňa El. mag. Ventily závlaha Zásuvky fasáda Brána posuvná Bránička – el. ovládaný zámok Zvonček Exterierové žalúzie Wifi zosilovač Možno to niekomu pomôže že na čo nezabudnúť.
Odpovedať

@fero1821 taketo veci by mal vyriesit projektant aby ste to nemuseli riesit vy.... V principe odpovedi tu je niekolko a su spravne. Osobne nepreferujem odbocky za elektromerom lebo ak raz budete mat FVE tak smart elektromer bude vnutri a o spotrebach vonku by nevedel. Dalej je moznost napr. von vytiahnut jeden kabel napr CYKY-J 5x4 do domceka isteny B/20/3 a v domceku spravit podruzny rozvadzac na vonkajsiu instalaciu (tak to mam aj ja). Samozrejme z technickej (miesto kde predpokladam bude aj domovy rozvadzac (nie poistkova skrinka) vytiahnut do exteriera niekolko FTP outdoor kablov (vacsinou cierne odolne voci UV). Minimalne teda do miesta kde bude branicka (videovratnik) ale aj nejake rezervne vyvody a urcite jeden dva vyvody smerovat aj na povalu (alebo aspon chranicku) ak bude.
Odpovedať

@fero1821 Teraz iba nasukaj cez múry chráničky (radšej viac, než menej) na potenciálnych miestach a viac už teraz nerieš. Kľudne sa totiž môže stať (a často sa aj stáva), že pozakopávaš do zeme kábly na miestach, ktoré v budúcnu vôbec nevyužiješ. A ja, ako odporca spájania kablov v zemi, aj tvrdím, že teraz nikdy neodhádneš presnú dĺžku kábla, koľko ho bude potom reálne treba. Buď zakopeš krátky, alebo dlhý 🤣
Odpovedať
Profilova fotka

@fero1821 Oslovte firmu, nech vám vyvedú káble z hlavného rozvádzača do vonkajších rozvodov podľa vašich potrieb. Dôležité je myslieť dopredu na umiestnenie zásuviek, osvetlenia a ďalších spotrebičov. Ak máte konkrétnu predstavu, poraďte sa s elektrikárom, ktorý vám pomôže s vhodným riešením.
Odpovedať
Profilova fotka
Nezabudni na prudovy chranic. Ci uz preseknes kabel pri koseni alebo budes mat vonku bazen, virivku. My ked sme riesili elektrinu, uz sme vedeli, kde chceme zasuvky, svetla, ze budeme riesit nabijacku na auto,.....Pre vonkajsok mame separatnu rozvodovu skrinu kde mame schovanu aj zasuvku na 380V
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sissik:

Nezabudni na prudovy chranic. Ci uz preseknes kab…
@sissik prudovy chranic je povinny bez toho mu to neprejde reviziou. Norma hovori ze chranic na vsetky zasuvky a svetla pristupne laikom... su tam iste vynimky ale to tu riesit je bezpredmetne :)... 380V uz davno nie je, mame 400V (len pre usmernenie)
Odpovedať
Aby som si nemusel lámať hlavu nad každým kablom, tak som si pri robení základov domu potiahol z exteriéru do technickej miestnosti do miesta rozvádzača viacero chráničiek (hladká vodovodná rúra). Dokonca aj hadica na vodu ide do interiéru cez chráničku - hrubšiu hadicu na plyn.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch

Odpoveď na príspevok od neutrino:

@fero1821 taketo veci by mal vyriesit projektant …
@neutrino rieším podobnú problematiku v už existujúcom (starom) dome. Situácia: - elektromer na dome, - hlavný rozvádzač na dome, - odpojená hospodárska budova (idem na predlžovačke, veľmi neideálne), - potreba ďalšiej elektriny v exteriéri (otváranie brány, čerpadlo na vodu zo studne na úžitkovú vodu, atď). Plán: - presun elektromeru na verejne dostupné miesto (plot), - zhotovenie rozvádzača v exteriéri za elektromerom, - v ňom cez samostatný 3-fázový istič výstup do domu (pripojenie existujúceho rozvádzača - vstup domu), - v ňom cez samostatný 3-fázový istič výstup do hospodárskej budovy, - z neho výstupy na vonkajšie zariadenia istené aj s prúdovým chráničom (každý zvlášť). Dôvod pre zhotovenie rozvádzača v exteriéri je, že: - prívod do hospodárskej budovy, taktiež do domu, je dostupný v mieste kde by bol zhotovený exteriérorový hlavný rozvádzač, - plánované vonkajšie zariadenia sú bližšie k tomuto miestu, - miesto je z opačnej (teda vnútornej) strany plota a v prípade potreby (podnikanie, nuž skôr nepravdepodobné) je možnosť zriadiť separátne odberné miesto (hodinu) pre hospodársku budovu (má zvlášť súpisné číslo), - hlavne ide o to - aktuálne najlacnejšie riešenie - nebolo potrebné zakopávať desiatky metrov káblov cez pozemok. Upravujú toto normy nejako? Musí byť takýto rozvádzač, ktorý napája veci mimo domu, aj tak na dome? V podstate týmto by sa aktuálny rozvádzač na dome stal podružným tomuto exteriérovému. A čo sa týka tej FVE, tak tú ráz plánujem, alebo chcel by som raz ak vyjde. Bolo by v tom prípade možné umiestniť ten smart elektromer do toho exteriérového rozvádzača? Alebo ak by v ňom nebol umiestnený, tak by nemal byť problém aby hospodárska budova odberala elektrinu vyprodukovanú FVE na dome, či?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kravemir:

@neutrino rieším podobnú problematiku v už existu…
@kravemir odpoviem obdobne ako na citovany prispevok. Toto treba vyriesit s projektantom a spravit realizacny projekt. Ked su taketo veci exterier interier a prechody medzi zonami ochrany pred bleskom (vnutorna / vonkajsia) tak tu nebudem len tak strielat do vetra. Kazdopadne si treba dat pozor aby vsetko co bude vonku malu spravne IP krytie a samozrejme odolnost na poveternostne podmienky (vysoka / nizka teplota). V principe nie je problem spravit rozvadzac kde kolvek ale musi vyhovoat podmienkam prostredia. Sucastuou realizacnej PD je aj protokol o urceni vonkajsich vplyvov. Toto ke jedna z hlavnych casti aj pre reviziu. Ak bude povedzme vonkajsie prostredie AD3 a rozvadzac bude IP40 tak stw nevyhoveli. Z tohto dovodu hovorim objednat realizak a potom uvidite.
Odpovedať

@kravemir odpoviem obdobne ako na citovany prispe…
@neutrino najviac ma zaujíma, či koncepčne sa s niečím výrazne (ne)vyblokujem do budúcna, napríklad spomínané FVE? Ide teda o to prekopávanie pozemku, keďže nie všade je to iba pod trávou a niekde by trebalo rozbiť aj betónové prvky a asfalt. No ak by ma to malo vyblokovať a neskôr by som aj tak musel to prerábať / búrať betón, tak asi by som to nerobil na 2-krát a prerábať. A taktiež či sú nejaké (bezpečnostné) pravidlá o tom, kde musí byť umiestnený hlavný rozvádzač, nakoľko takto by vznikol hlavný rozvádzač pre "areál" a rozvádzač pre dom by sa stal nemu podružným. Čo teda asi chápem, že problém nebude, či? Realizáciu určite dávam elektrikárom s mnohoročnými skúsenosťami, ktorí zabezpečia aj komunikáciu s distribútormi ohľadom presunu elektromera. Taktiež tam vznikne práca pod napätím, nakoľko prípojková skrinka nie je v dostatočnej výške nad terénom, a tým pádom mala by byť posunutá vyššie. Či oni pre tieto potreby spravia realizačný projekt, alebo nie, tak to neviem. Rád by som sa vyhol ďalším nákladom na projekt. No zvážim. Koľko však môže takýto projekt stáť? Myslím, že takú chybu ako dať IP40 rozvádzač do exteriéru by nespravili. A je to skôr AD4 (resp. možno až AD5, tak či tak IP65 plus vplyvy AA/AB), nakoľko s pomocou záhradnej hadice to môže byť vystavené striekajúcej vode, a človek nikdy nevie čo deti napadne alebo, aj keď veľmi nepravdepodobné, nechtiac pri oplachovaní niečoho alebo pri prípadnom hasení.
Odpovedať
Dobrá tema, prave som tiež riešim tento problem - predpripravy el. sietí na vonkajšie zariadenia. Ja som rozhodnutý, že navrhnem elektrikarovi, ktori bude ťahať rozvody, nainštalovať na vonkajšiu stenu niekde tak, aby to nebolo veľmi esteticky zle, exterierovy rozvadzac a z neho sa bude neskôr ťahať ďalej keĎ to bude aktualne.. príde mi to najjednoduchšie. Uvidím ešte, čo povie elektrikár samorezjme, či to bude možné
Odpovedať

@neutrino najviac ma zaujíma, či koncepčne sa s n…
@kravemir toto sa nedá povedať bez nejakej obhliadky aktuálnej situácie na pozemku a podobne... Naozaj nejdem strieľať od podlahy. K tým rozvádzačom, už sa mi stalo, že elektrikár síce použil rozvádzač IP65 ale nedal prechodky a navŕtal normálne dierky takže asi tak :D... Pravidlá pre rozvádzače je norma STN EN 61439-3 (pre laikov), potom treba zobrať do úvahy STN 33 2000-4-41 a 5-54 aj 5-51 a hlavne spraviť dobre protokol o určení VP.
Odpovedať

@kravemir toto sa nedá povedať bez nejakej obhlia…
@neutrino tak ja papierovo som §21, ale mám nulovú prax no, a akurát tak viem že je to nad moje limity si to realizovať samostatne. Spomínali ste: "ak raz budete mat FVE tak smart elektromer bude vnutri a o spotrebach vonku by nevedel". Mimo FVE je to prakticky jedno - elektrina sa dodáva jedným smerom, a teda ísť podľa toho, čo bezpečnostné normy určujú. Pri FVE je to už obojsmerné. Môžete prosím nazdieľať aké smart výrobky ohľadom FVE máte namysli? Ideálne odkazy aj so schémami ich zapojenia. Rád by som vedel o čo sa teda môžem týmto konceptom pripraviť.
Odpovedať
Článok sa načítava...

@neutrino tak ja papierovo som §21, ale mám nulov…
@kravemir v dnešnej dobe každé jedno profi zariadenie vie pracovať ako smart a to je jedno čo to je. Napr. ja mám DAIKIN TČ (cez Modbus TCP pripojené do riadiacej jednotky), FM na čerpadlo závlahy (detto cez Modbus RTU/TCP bránu pripojené do Riadiacej Jednotky), následne mám výkonové smart relé na 16A, ktoré spúšťa podľa zaťaženia ďalšie spotrebiče (napr. sezónny ohrev bazéna od výkonu FVE). Takisto klimatizácie či už cez nejakú priamu integráciu alebo opätovne Modbus alebo iný HUB... Čiže do optimalizácie viete pripojiť prakticky všetko a následne potrebujete nejaký systém, ktorý vám tú otpimalizáciu bude riešiť od podmienok vnútri aj vonku. Napríklad LOXONE, TapHome, ale ak nemáte prípravu tak sa v pohode dá aj FIBARO resp. teraz už Nice. Po záhrade so silovými káblami vo vyššej vrstve mám ťahané vonkajšie tienené ethernet káble v chráničke cez ktoré pripájam jednotlivé prvky, a keď ide všetko na WIFI tak ok... mám aspoň prípravu do budúcna. Tu je norma ktorá hovorí o križovaní a súbehu kabeláže. Smart meter sa používa priamo pripojiteľný k FVE napríklad DTSU666 CHiNT, od toho je následne vidieť čo sa aktuálne deje. No a cez optimalizáciu spotreby postupne pripájam, odpájam jednotilvé spotrebiče tak aby v domácnosti udržali maximálny komfort. Osobne v dome mám celý rok 24-25 stupňov a to klíma v lete nejde nonstop ale s rozumom a hlavne keď nie som doma... Orientácia domu je na všetky strany. V tomto prípade sa bavíme ale o úplnom smart home... Návratnosť inevstície je cca 4-7 rokov v závislosti od výkon FVE a spotreby domácnosti. Avšak nepomerne to zvyšuje komfort, lebo napríklad domácnosť viem ovládať cez hlasového asistenta odkiaľ koľvek aj cez smart hodinky...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?