Aky material na kamenny mur v exterieri

Planujem si spravit kamenny murik (max. vyska 60-70cm) okolo domu, vytvorit akusi kaskadu. Zacal som povodne so suchym murikom, avsak kvoli velmi nepravidelnym tvarom kamena (andezit - divocina) ho idem rozobrat a chcem si ho vymurovat. Dam pod to klasicky zaklad min. 80cm hlboky, avsak nie je mi jasne, aky je najlepsi sposob na samotne murovanie. Mozem pouzit klasicku maltu (piesok, cement, vapno, voda)? Ak ano, v akom pomere? Alebo je to absolutne nevhodne do exterieru? Alebo je lepsie ukladat kamene do husteho, resp. polosucheho betonu a pripadne zalievat jemnou sprskou vody? Alebo musim vyslovene pouzit nejaku specialnu maltu, pravdepodobne s obsahom trassu a potom dodatocne este aj sparovat so specialnou sparovacou maltou? Alebo nejake ine odporucanie? Celkovo potrebujem dlzku asi 40m, takze fakt potrebujem spolahlivu metodu, ktora ma prezije 🙂 Vopred vdaka za rady a skusenosti.
Odpovedať
@pepedoparoma Ukladať kamene do gabiónových košov. Môžeš aj murovať s tým, že na spojenie kameňov použiješ betón, ale: 1. minieš nehorázne množstvo betónu 2. bude to vyzerať, ako keby sa na hromadu kameňa vykadil domiešavač.
Odpovedať
Ja som tento rok postavil cca 6 metrov dlhy a 1 meter vysoky mur z andezitu. Dal som to na zaklad 50 cm, mur je pohladovy zpredu, cize kamen isiel dopredu do malty na 2/3 tak, aby spary vpredu neboli vysparovane (efekt sucheho murika). Inac lepsie sa to robi z andezitoveho obkladu (je rovnejsi), ako z murovacich kosov - mal som 1 murovaci kos a 1 paletu obkladu. Zad murika som vyplnal betonom a odpadovym kamenom. Zozadu je ten murik prisypany zeminou tesne k nopovke (a odrenazovny).. Pouzival som specialnu maltu na kamen QUICK-MIX NVL300 a obycajny CEMIX beton 25/30, alebo 20/25 (000). Minul som asi 150 vriec betonu a cca 40 vriec malty. Cele sme to len miesali rucnym miesadlom (mozes aj vrtackou) s vodou. Malta musi byt skor husta, ako riedka, taka polosucha, aby nespinila kamene. Je to ale hrajkanie sa na dlhe hodiny (dvom nam to spolu s bratrancom trvalo asi 80 hodin cisteho casu po praci (vratane 11 kamennych schodov). Niekedy sme nevedeli najst vhodne kamene a za 3 hodiny casu sme spravili iba jeden 6 metrovy rad, cize cca 2-5 cm do vysky. Ak je ten kamen krivy tak ho musis fejkovat, ze das dopredu iba to najlepsie a zvysok klinkujes a podlievas betonom a pod. Vela stastia.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?