Ako sa starate o zahradu

Pytam sa tak vseobecne ako sa starate o zahradu,zahony,stromy,ovocne kriky..Ako sa starate o trvalky,strihate to pred zimou alebo na jar alebo vobec?Ako sa starate o hrozno,cucoriedky,maliny?Ako zacinate "sezonu" verim,ze su tu aj maniaci,tie nazory by ma zaujimali,co vsetko robite.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj.. Co sa týka trvalom striham všetko na jar, v zime je krásna záhrada s nimi aj.. Stromy ešte nemám ale budú a bude strihať, hnojit,.... Tráva na jar vertikulovat, pohnojit
Odpovedať
Profilova fotka
A čo sa tyka čučoriedok doprajem. Im kyslú pôdu, piliny a po striham co je zamrznuté.. Maliny s kontrolujem a co je staré preč ide..
Odpovedať
Mame ostrihane jadroviny a hrozno, ostatne sa striha az v lete. Cucoriedky nestriham, ked ano, tak az po zbere urody poskodene a prehustene. Maliny co rodia na jednorocnom dreve su uz ostrihane, tie co rodia na dvojrocnom dreve boli ostrihane este v lete. Cernice mam ostrihane od oktobra Trvalky uz mam ostrihane suche vnate z vlanajska aj ozdobne travy. Ruze som strihala v nedelu Travnik sa bude za chvilu vycesavat a ked budu hlasit dazd, tak ho vyhnojim. Levandulu uvidim ked sa zacne preberat, potom prestriham ak bude treba. Chystam sa namulcovat trvalkove zahony aj pod ovocne kriky. Mam vysiate chilli aj papriky, buduci tyzden vysejem letnicky na priesady, v polovici marca paradajky, ale zelenina teba asi nezaujima.
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 zaujal ma tentravnik, mozes odporucit aj priamo nejake hnojivo?
Odpovedať
@evinina ja sa z nasim travnikom moc neondiem, kupujem hnojivo co vyjde najlacnejsie. Mame tam od vlani nejake z Hornbachu v zelenom vedre, to rozhodim a poruceno panu bohu.
Odpovedať
@zita19 paradajky stačí vysievať tak neskoro? ja som vysieval teraz na prelome januára a februára spolu s paprikou 🙂 . Letničky som vysieval časť dnes časť vysejem až v apríli (podľa odporúčaní na obaloch). Balkónovky plánujem kúpiť a rozsadiť na budúci týždeň 🙂
Odpovedať
@sousedekovci89 roky rokuce vysievam paradajky v polovici marca a aj tak ich vysadzam polmetrove. Paprika ma od vysevu do prvych kvetov cca 120 dni, paradajky od 60 do 90, zavisi to od odrody. Takze vysievam tak aby hned po zamrznutych mohlo vsetko radostne kvitnut a cim skor rodilo. Nerada vysadzam vytiahnute sadenice a kedze nemam sklenik ani parenisko, musim to vykorculovat tak aby sa zbytocne nevytahovali a aby sa s nimi dalo manipulovat, ked uz je pocasie aby sa aklimatizovali na balkone. Inac celkom seriozne sa zamyslam, ci nevysejem par paradajok aj v juni. Vlani dosiel zaciatkom augusta monzun, vsetky paradajky chytali plesen, ale tie co vyklicili kadetade po zahrade z kompostu to krasne ustali a rodili este na konci septembra.
Odpovedať
@zita19 inak s tým súhlasím to počasie minulý rok narobilo starosti s paradajkami aj mne. tak teraz si mi dala chrobáka do hlavy asi pokusne vysejem jednu várku v koncom marca a odsledujem ktoré ako budú prosperovať 🙂 . Skleník momentálne nemám ani ja (ale je v pláne možno o nejaký ten rok dva) 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@sousedekovci89 paradajky vraj mozu aj neskor, ale tiez s tym nemam skusenost, lebo ked vysievame, tak max. tyzden od seba. Teraz cez vikend sme strihali hrozno, aj jablonky, este dve zostali, tie ma cakaju ci si na ne najdem cas teraz cez tyzden tak to budem musiet dokoncit 😄
Odpovedať
Skus aj portal zahrada.sk, tam myslim, ze sa skorej ludia orientuju na taketo veci 😉
Odpovedať
@robbs ja mám na záhrade momentálne iba mandľu, tá s strihá až v lete 🙂
Odpovedať
@sousedekovci89 a normalne ti aj rodi? taky dost nezvycajny stromcek v nasich koncinach.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@1ufka1 zatiaľ som ju odsledoval iba 1 rok a normálne zarodila, vyskúšal som 1 ks a bol aj jedlý normálna chuť mandle, ale sú podstatne menšie ako tie z obchodu. Žiaľ pre prerábku som minulého roku nemal čas sa venovať záhrade tak väčšina úrody popadala do trávy a zničila ju kosačka 🙂 Tým že sa tam o to nikto nestaral 5+ rokov vytiahol sa strom strašne do výšky a je nepraktický na udržiavanie, musím ho trochu skrotiť tohto roku v lete 🙂
Odpovedať
@1ufka1 tu je aj fotka, inak tá najnižšia tuja v pozadí má cez 2 metre na predstavu aká vysoká je tá mandľa 🙂
Odpovedať
@sousedekovci89 hohooo tak to uz je teda poriadny kusok, kolko ju uz mate?
Odpovedať
@sousedekovci89 tak to by som nebola povedala, ze je to vie byt az takyto velky strom. budem drzat palce, aby sa ti ju podarilo "skrotit" a mali ste z nej co najviac uzitku aj po dalsie roky 🙂
Odpovedať
Je tu niekto maniak na stromy?Ake hnojivo pouzivate?Dava niekto na zaciatku sezony aj mastalny hnoj do zeme ci mocovinu a neskor hnojivo?
Odpovedať
@rado220 vyplatí sa to? Je potom poznať rozdiel, keď sa takto riadne "ošetria"?
Odpovedať
@rado220 môj otec zvykol vždy na jar zapraviť ku koreňom stromu granulovaný maštaľný hnoj (klasický nemal) 🙂
Odpovedať
@pachi12 to teda neviem dom sme kúpili 2 roky dozadu, tento strom tam už rástol (spolu so slivkou ktorú zlomilo; starým, košatým, vrtivkou napadnutým orechom ktorý bol na totálne nevyhovujúcom mieste a teda musel dole a kvantom viniča a čiernej bazy, nakoľko predchádzajúci majitelia boli vášniví vinári ) 🙂
Odpovedať
@rado220 my sme dávali kravsky hnoj na jeseň ku jablonkam aj marhuli. Prvý krát sme tak spravili, tak som zvedavá aký to bude mať účinok.
Odpovedať
@rado220 ja väčšinu trvaliek striham na jeseň, napríklad šalvie, levandule, Echinacea, rudbekia.... Kríky, trávy, aj ríbezle, čučoriedky v marci. Len koľko treba. Vo februári striham ruže. A ešte treba aj jablone, ale čítala som že koniec februára a začiatok marca je najhorší termín vraj, tak počkám na polovicu marca. A vinič tiež buď február alebo zač.marca. Na jeseň sme dávali kravsky hnoj na ceú úžitkovú záhradu. Ozaj a v marci ešte hnojím aj čučoriedky granulovanym hnojivom. Čiže momentálne ma čaká ešte hnojenie čučoriedok, strih tráv, viniča, jabloní. A zasadila som si semiačka na rajčiny a nejaké kvetinky.
Odpovedať
@zita19 dobrý nápad s tými paradajkami neskoršimi. Mne tiež všetky chytili pleseň a také nádherné boli 😕.
Odpovedať
@andreasiskova3 toto tiež sme na jeseň strihali. Teraz už máme ostrihané aj ríbezle aj maliny. Zaujalo ma čo si písala, že začiatok marca je najhorší na strihanie jabloní, prečo?
Odpovedať
@hatpot tuším to bolo kvôli tomu, že v noci je ešte dosť chladno a cez deň teplejšie. Že je tam veľký teplotný rozdiel. Tak som to pochopila. V tej polovici marca už nie sú také výkyvy. Ale videla som že aj skôr režú jablone, ale to bolo ešte dakedy koncom januára zač februára. Vtedy je zima aj v noci aj cez deň.
Odpovedať
@hatpot treba sa riadit aj podla polohy, pocasia, nielen podla kalendara. V case ked u nas uz stromy pucia, na severe este spia. Su zimy, ked koncom februara su najvacsie mrazy, su zimy, ked vo februari su snezienky odkvitnute. My sme strihali jablone cez vikend, este spali ale take ribezle uz sa nalievaju pucky, to uz by bolo dost neskoro na strihanie. Ja ribezle a egrese striham hned ako sa oberu. Korene sa nezaoberaju tym, co by aj tak bolo ostrihane, sustredia ziviny do toho co ostava. Aj rany hned zasychaju, nehrozi nebezpecenstvo infekcii. To iste maliny, cernice. Maliny co rodia na dvojrocnom dreve som vlani strihala koncom jula, ked sme zjedli poslednu. Cernice niekedy koncom septembra, ked uz bolo jasne, ze ziadna dalsia uroda nebude.
Odpovedať
@silvia_peterr neviem idem vyskusat tuto sezonu prvy raz.Uvidim😄 @andreasiskova3 uz teraz hnojit cucoriedky??
Odpovedať
@rado220 akurát som si pozrela kalendár z minulého roka, tak čučoriedky som hnojila 19.4. 🙈. Ešte že som sa pozrela, inak by som ich pohnojila už teraz. Už mi začínajú rašiť lístky.
Odpovedať
@zita19 pripojim sa.. Chcem sa spytat, kludne aj nazory a skusenosti ostatnych... Su nejake dreviny co dost viazu vodu? Travu budem este len siat, ale uvazujem dat stromy.. Nie je tam nic, iba zemina, 0 stromov... Je to rekreacne miesto...
Odpovedať
@hroma smadne su vrby, brezy. Tym sa dari aj ked mas vysoku spodnu vodu, asi preto sa pytas.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?