Ako sa starať o tuje?

Profilova fotka
Dobrý deň.. Prosím vás chcem sa opýtať najlepšie toho co sa tujkam naozaj rozumie.. Ze ako sa one starať.. Možno tu už je taka diskusia ale nenasla som ju. Vysadila som tuje majú cca 90 cm.. Vykopane zo zeme a posadene nie s kvetináča.. A dala som im do zeme hnojivo Agro na okrasné dreviny ci rastliny-granule..Ktoré pôsobí 2 mesiace..a teda má záujma ci im mam ešte niečo dať alebo až po tých 2 mesiacoch. Napr. Horkú soľ.. Ci im netreba.. A zem tam kde sú posadene nie je moc ideálna..
Odpovedať
Naozaj ti vyhladavac nenasiel nic o pestovani tuji? Neveriiim !!!! Na nete mas tisicky prispevkov https://www.google.sk/search?q=staros... https://www.google.sk/search?ei=lMILW...
Odpovedať
@silvialilien hnojivo a horku sol ries az v tretom rade, hlavne ich polievaj, polievaj a polievaj cele leto a v zime zas. Pre cerstvo posadene tuje potrebujes udrzat podu dostaotcne vlhku v obvode koruny a do hlbky aspon 40 cm, co v týchto horucavach znamena 2x tyzdenne ku kazdej vyliat aspon 30 litrov vody az do konca leta pokial vydatne neprsi, v priebehu jesene tuto davku treba dat asi 2x do mesiaca a v zime aspon raz za mesiac ak nemrzne. Ziviny si ony najdu aj v mizernej pode ked sa dobre zakorenia a ked nebudu mat vlhko pri korenoch nezakorenia.
Odpovedať
Presne ako pise zita19. Polievat a polievat, no nepreliet. Nesprav im tam az mocarinu. Ja mam vysadenych asi 130 tuji prve cca 50cm minuleho roku tohoroku cca 20cm. Kedze mam na pozemku dost strkovu podu( byvale riecisko) tak pri vysadbe som kupil v Merkury Market origo hlinu na ihlicnany. Je tam tusim Ph 4,5-5,5. Ten co mi tuje predaval mi poradil 1. Aby som ich dal do tejto hliny a obcas dosypal popr.dokupil a prisypal raselinu. Tuja sa musi dobre zakorenit. 2. Potom uz staci raz rocne len touto hlinou obsypat okolo tuje. Treba pocitat ze hlina kolo nich casom usadne a aj polievanim sa ako nazvat vyprskuje od rastliny, v zavislosti od tlaku vody 3. Raz rocne im dopraj vyzivu v zalievke. Vraj im neuskodi a stom si dokaze tu vyzivu uchovat v korenoch Este na okraj. Vraj tuja nema rada travu okolo seba preto mi odporucil. Dat okolo tuje zahradkarsku ciernu foliu. A na nu s MM borovicovu koru. Tym im spravis dokonca radost a budu ti rast pred ocami. Pozor na domacich milacikov. Psi vykal tuja este ako tak rozdycha, no ocikane vetvicky hnednu cerneju. Caste napr.psie ocikavanie dokaze zabit aj niekolko rocnu tuju. Mozno som ti pomohol. :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majki555 ja som hľadala tu nie na nete
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 ale 30 litrov sa mi zdá ozaj že moc nie? No majú tam hnojivo to čo pôsobí 2 mesiace tak zatiaľ stačí.. Tuje môjho itca hnojim každé 2 týždne hnojivom tekutým na ihličnany.. A sú krásne..
Odpovedať
Profilova fotka
@pavol2010 áno určite ďakujem pekne.. Ja som dala geotextiliu a nanu kamienky také väčšie..
Odpovedať
Profilova fotka
@pavol2010 lebo som aj čítala že zas nie pre liať lebo ze to im tiež nerobí dobre aj keď niekto hovorí ze zem to vypije.. Tak neviem no každej podľa mňa dat 10 litrov krhlu by malo stačiť..
Odpovedať
@silvialilien na cerstvo posadene? V týchto horucavach? Vôbec nie. Nalej na kusok zeme tych 30 litrov vody a po pol hodine zober rurku, zatlc ju do hlbky pol metra a uvidis kam ta vody vsiakla. Alebo vylej len 10 a urob rovnaky pokus a uvidis, ze vsiakne len par cm pod povrch. Tvoje tuje potrebuju mat pernamentne vlhku zeminu okolo korenov, nie vrchných 5 cm pody, takze nie kazdy den cvrknut par litrov ale raz za cas poriadne preliat aby vsiakla voda do hlbky. Ja som vcera polievala zahradu, konecne po 4 dnoch tiekla voda. Nastavila som postrekovac, podlozila do priestoru pohar a polievala pokial v nom nebolo 5 cm vody, co vychadza cca 50 litrov vody na meter stvorcovy, co by sa zdalo byt dost. A do toho dokladne poliateho som o par hodin isla vysadzat priesady. A napriek tej obrovskej davke vody, bola poda prevlhcena tak na 15 cm. Otcove tuje su kolko na svojom mieste? Kym tie tvoje nebudu mat poriadne korene a tie v suchu nespravia tak im hnojivo pomoze ako mrtvemu zimnik
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 ale 30 litrov sa mi zdá ozaj že moc nie? No majú tam hnojivo to čo pôsobí 2 mesiace tak zatiaľ stačí.. Tuje môjho itca hnojim každé 2 týždne hnojivom tekutým na ihličnany.. A sú krásne..
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 a polievame odstatou ohriatou vodou os slnka ale vadilo by aj studenou s hadice? A netreba ich s rozprašovačom osviezovat na vetvy?
Odpovedať
@silvialilien rob jak vies, poradila som ako som najlepsie vedela
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 a polievame odstatou ohriatou vodou os slnka ale vadilo by aj studenou s hadice? A netreba ich s rozprašovačom osviezovat na vetvy? @zita19 ved ja v dobrom.. A o tej studenej vode nevieš ako to na ne pôsobí
Odpovedať
Článok sa načítava...
@silvialilien Najlepsie polievat prirodnou vodou. Cize s jarku, odchytenou dazdovou,zo studne. Ja svoje polievam zasadne vodou zo studne. Vavsinou ku veceru ked slnko uz tak nepali. Vtedy mozes trosku orosit aj konariky. Inac tujam staci voda pri korenoch nepotrpia si na vlhcenie koruny. Je to ihlicnan nema taku odparnost vody ako listnace. Voda zo studne byva mozno studensia no cital som ze tujam to nevadi. V prirode ziju v oblastiach s vyssou nadmorskou vyskou kde slnko pali a zrazu moze prist studeny dazd ci prudsie ochladenie. Preto sa aj tuje v zahradach pestuju ze su odolne na vykyvy teplot. Ak mozem poradit. Moc ohriatu vodu by som nedaval. Aj odstata dazdova voda niekde v sude sa musi zriedit so studenou /pozor nie chlorovanou,beznou v kuchyni/ a tak polievat. Ja svoje polievam stylom ze im lejem vodu az kym si nemyslim ze uz maju dost. Nejake meranie vlhkosti neriesim. Poda kolo nich je dost nahriata,cize odparnost tam je. Netreba tuje rozmaznavat. Staci si pozriet napriklad tuje niekde v parkoch ci opustenych zahradach. Rastu napospas zivlom a dari sa im.
Odpovedať
@silvialilien Este k tvojmu obrazku. Mas ich pekne posadane a ked si dala origo hlinu na ihlicnany , zahradnu textiliu tak nevidim dovod aby sa im nedarilo. Tie kamienky su pekna vec na estetiku no nezabudaj ze je dobre im aspon raz rocne prisypat hlinu na ihlicnany ci raselinu. No musis pocitat ze niektore tekute hnojiva zvyknu kamienky pri polievani sfarbit. Casom to sice zmizne no zo zaciatku to niekomu moze vadit. Neviem aku vzdialenost mas od toho muru ci plota. Ked sa rozrastie zvykne tuja mury spinit. Da sa to riesit stryhom no to by sa uz musela cela tuja nejak pekne vytvarovat. Na to je napadov na nete spustu. Ale zalezi aj do akej vysky a sirky ich chcete nechat aby rastli. Tak nech ti rastu pre radost.
Odpovedať
Profilova fotka
@pavol2010 dakujem pekne ste zlatí. No múr chceme zakryť čiže nám nevadí keď sa zaspí i. Aj teraz je špinavý od hliny co tam kedysi stala kopa :) no mne furt tie kamene padajú dole do tých jam k tujkam. Ale sadila som aj u Tata tuje 70 cm pred 2 rokmi a sú krásne.. A tiež majú kamene ale včera som tak pozerala a sú za sypané až po koreň čiže celé asi sa to časom zosypalo ale ako tak pozerám asi im to nevadí.. A práveže hlinu som nedávala nijakú ale tu co tam bola a ta je ilova
Odpovedať
Profilova fotka
@silvialilien dala som do jamy kde sa sadli tie granule co účinkujú 2 mesiace.. Chcela som dat aj horkú soľ.. Ale neviem ci mam.
Odpovedať
@silvialilien horku sol mozes dat ako hnojivo, precitaj podla navodu. Inac ja ziadne hnojivo nedavam v den ked bolo horuco. Vzdy v chladnejsie dni,ci pred dazdom. Neviem tak som si zvykol a tuje sa nestazuju.....zatial Kedze ako pises ti kamene padaju do jam k tujam. To je presne to co som ti pisal uz skor. Casom treba k tujam prysypat hlinu. Ak chces mat s tym nacas pokoj. Kup hlinu na ihlicnany prysyp k tujam utlac ju poriadne rukami a potom daj nazad textiliu a kamienky. Nemusis sa bat, voda pri polievani prejde aj cez utlacenu hlinu a vyzivu dostanu. Lebo ak mas na pozemku ilovu podu,ta nieje moc vyzivna. Tuje sa prisposobia,no je lepsie im dat tu spravnu. Nech sa maju dobre. Lebo moze sa ti stat,ze im budu zltnut konariky, ci dokonca vysychat. To je ze tuja dava energiu do novych vyhonkov no pre nedostatok vyzivi,sa zbavuje niektorich konaro :-) v. No a potom sa mozu vytvorit dieri v korune. Jednoducho ,prysypavat hlinu na ihlicnany popr.raselinu, plus obcasne hnojenie, zalievka najidealnejsie prirodnou vodou = stastna tuja co bude rast veky.
Odpovedať
@silvialilien Zatial netreba nic, ani to hnojivo ste tam nemali davat, moze byt skor na skodu ako na uzitok. Tuje sa hnoja az cca po 2 rokoch od vysadenia, zalezi na kvalite pody. Horka sol sa pouziva iba ked starsie tuje zltnu. Ked neprsi a je teplo, raz za tyzden ich vydatne polejte a hotovo. Mozno tak pol vedra - vedro ku kazdej a neprezivajte to tak, su to len tuje a tie su pomerne odolne.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?