Tak zateplit ten Ytong nebo nezateplit!!??

Profilova fotka
Stále čtu jak se tady lidi dohadují zda zateplit nebo ne!? Chápu že je to každého věc, ale ráda bych slyšela hlavně NÁZORY TĚCH CO UŽ BYDLÍ V BARÁKU Z YTONGU A CO MI DOPORUČÍ Z VLASTNÍ ZKUŠENOSTI, debaty od lidí ,,SI MYSLÍM,, nechci slyšet, to není pro mě názor od někoho, kdo má s tím os. zkušenosti... Jo a ještě jedna otázka, jaký by jste teda doporučili Ytong o jaké tloušťce, chceme stavět svépomocí bungalov do cca 80 m2. a jakou tlušťkou zateplovat?? Mooc děkuji lidičky
Odpovedať
Profilova fotka
@mac1nka mame bungalov, 180m, byvame, hrubka steny 30 cm, zateplenie 20 cm sedy eps. energeticky to este neviem zhodnotit. ale urcite by som znova zateploval. aku hrubku? minimalne 15 cm.
Odpovedať
Sused staval tiež bungalov, z Lambdy 45 cm pred dvomi rokmi, nezateplil a už aj trochu ľutuje. Keď som porovnal s druhým susedom ktorý dal Lambdu 30 cm a 12 polystyrénu a ich spotrebu energií na vykurovanie, bol ročný rozdiel asi 20% pri skoro rovnakom zateplení strechy a prepočte na rovnakú podlahovú plochu. Projektant nech to preráta na čo najtenšie murivo a najhrubšiu izoláciu, aby boli tepelné straty únosné. @mac1nka
Odpovedať
@mac1nka Matematika hovori jasne v prospech zateplenia. Ostatne su len keci prameniace z predsudkov. Neviem ako v CZ ale v SK sa uz od 2015 bez zateplenia nevojdete do novej tepelnotechnickej normy, takze vam ani nedaju stavebne povolenie, resp. neskolaudujete.
Odpovedať
@mac1nka nikdy nepochopim tieto otazky - ake nazory tych, co v ne/zateplenych domoch byvaju? Proste bud platis za kurenie viac alebo menej, ten co nezateplil si moze akurat povedat, ze skoda ze nezateplil a ten co zateplil si moze povedat, ze skoda, ze som nezateplil viac.
Odpovedať
Profilova fotka
Konecne!! Všem moc děkuji za normální názory, ktere mají nebo mají od někoho kdo už bydli.
Odpovedať
aky tepelny odpor R je podla Vas dostacujuci? Ja budem davat tehlu 38 plnenu mineralnou vlnou. Vyslo to priblizne rovnako ako tensia tehla + polystyren.
Odpovedať
Profilova fotka
@mac1nka Tu ti sice coto mozeme poradit, ale bez znalosti toho aky dom ides stavat (bungalov(stvorcovy, obdlznikovy), poschodovy), aky je tvoj ciel (ako tak skolaudovat, NED, PD) ti tazko niekto naozaj fundovane poradi. Cize ja by ja by som to uzavrel tak, ze nevymyslat so speci ytongom(lambda, delta, gama ci ako to volaju :) ) a zateplovat ano. Co sa tyka hrubky ytongu, najtensi co ti povoli statik :). Rozumna hrubka zateplenia sa da urcit, az ked je dom ako tak na papiery. Treba si to potom hodit do PHVP a tam sa da naozaj rozumne (aj ked orientacne) riesit kde ake zateplenie. Pisat teraz daj minimalne 20cm je scestne.
Odpovedať
Máme ytong vonkajšia stena 37,5 cm. Nezateplovali sme a neľutujeme vôbec. Máme bungalov 135 m2, plyn platíme 51 EUR mes. elektrina 30, sem tam na jar a jeseň prikúrime krbom.
Odpovedať
Profilova fotka
@kubanec83 dostacujuci na co ? aby si presiel normou a kolaudaciou ? Alebo na to aby si mal NED, alebo PD ? A aj tak to bude zavisiet od typu domu co buses stavat. K tej super tehle, v ziadnom pripade to rovnako vyjst nemoze. Ani parametrovo ani cenovo. Ta tehla ma stale rebra z von do vnutra, co stale bude tepleny most bez ohladu nato kolko krat sa to tam pokusaju "zabocit". Ono je to sice tehla "buducnosti", ale zabudli napisat, ze buducnosti pre vyrobcu :) , lebo dokaze argumentovat nejakou pridanou hodnotou a predavat ju drahsie ako bezne.
Odpovedať
@majkoj Nieje tepelny most aj to, ked je napr porfix bez zateplenia EPS? Pride mi, ze ked @erika2x ma len porfix ktory nieje odizolovany od vonkajsieho prostredia prostrednictvom EPS, ze je to jeden tepelny most :-D
Odpovedať
@mac1nka určitě zateplit. Šířku stěny co nejužší(dle statiky) a zateplit EPS dle požadovaného tepelného odporu R. Např. Ytong P6-650 200mm + xxxmm EPS. Cenově hodně zajímavé řešení :-)
Odpovedať
dostacujuci pre Vas konkrete (lebo je to vsetko subjektivne ako tu uz bolo popisane velakrat) pri tenkej tehle+ zatepleni na vasom bungalove.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
ZATEPLIŤ.
Odpovedať
vzdy rovnaka otazka a ako vzdy zase je z toho flame... ludia sa to uz musia pytat schvalne, inak neviem. Usla mi nejaka sutaz tu na MS, ze kto sa opyta ci zateplit alebo nezateplit Ytong po stykrat, vyhra auto?
Odpovedať
@mac1nka Ahoj. Tvoje otázka je naprosto mimo. Nelze se řídit nějakými praktickými zkušenostmi, zejména od lidí, kteří postavili nový dům. Oni nemají žádné relevantní posouzení jaké to je se zateplením, nebo bez zateplení. Z toho důvodu se počítá U ( součinitel prostupu tepla konstrukce ). Čím je jeho hodnota nižší, tím lépe stěna izoluje, čili má vyšší tepelný odpor. Zde je výpočtový program, kde si to můžeš nasimulovat. Pro jednoduchost stačí zadat akorát dvě položky. Různé druhy a tloušťky Ytongů a různé tloušťky izolací. Bláboly typu já mám zatepleno a jsem spokojen a já nemám zatepleno a jsem spokojen, jsou akorát pro zasmání. http://stavba.tzb-info.cz/tabulky-a-v... :-) PS Ještě doplním, že tloušťku nosné zdi určí projektant ( statik ) podle výpočtu. Na bungalov by mohla vyjít tloušťka i 25 cm a zateplení podle vlastního uvážení. Úvaha by měla směřovat směrem k co nevětší úspoře tepla. ( např. 25 cm Ytong P2-400 a zateplit 25 cm EPS 70E. Celková tloušťka stěny 50 cm bez omítek a U = 0,11 W/m2K )
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird nie, nie je, zjednodusene povedane, tepelny most je ta cast konstrukcie, ktora vykazuje vyrazne vyssi tepleny tok ako okolita konstrukcia :)
Odpovedať
@majkoj Ale myslel som to laicky tak, ze ked posobi napr zima na vonkajsiu cast muriva, tak sa zima z vonkajsej strany lahsie dostane do vnutra, ako keby bol na vonakjsej strane EPS, nie?
Odpovedať
@lubomird máme ytong, nie porfix. Energetický audit nám dal B.
Odpovedať
@erika2x To je jedno, cert ako diabol. Pointa bola inde.
Odpovedať
@mac1nka Načo zakladáš stále rovnakú diskusiu? Ak je pre teba normálna len odpoveď že zatepliť, tak zatepli. :-P Nie je to zlé riešenie, ale ani dobré.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird ano, parametre su horsie @erika2x no horsi ako B sa neda skolaudovat. Podstany parameter v tom certifikate je parameter mernej potreby tepla v kWh/m2/rok.
Odpovedať
určite zatepliť, ale celok, nielen natrepať eps na steny. Videla som domy, kde dali super neopor a základy nechali bez izolácie, ved stačí zaizolovať foliou. A zase boli aj taký ktorí zateplili a nechali v streche 20 cm vaty, čo je žalostne málo. Koľko platia za energie - neviem, s tým sa málokto pochváli. Neriešiť iba hrúbku zateplenia stien, ale začať od podlahy... a hlavne riešiť to s projektantom
Odpovedať
Jednoducha matematika - spocitaj si cenu obvodoveho muriva napr. 45 cm a jeho tepelny odpor, cenu obvodoveho muriva povedzme 25cm + 20 cm izolacie, a tepelny odpor takejto konstrukcie. Hlavne sa nedaj nachytat na rozne lambdy 45 a tehly 50cm...pomer cena a vlastnosti Ta prekvapi:)
Odpovedať
@danculd Viem, že od 01/2015 je v platnosti nová norma, ktorá určuje, napr. že tepelný odpor steny má byť min. 4,4 W/(m2K) a strechy 9,9 W/(m2K). Avšak dodržiavanie noriem na Slovensku je dobrovoľné a nie povinné. Myslíš, že je možné za jej nedodržanie nedostať stavebné povolenie alebo neskolaudovať. Alebo je v nejakom zákone definovaná povinnosť sa touto normou riadiť? Tým nechcem povedať, že je zlé sa touto normou neriadiť. Dík za objasnenie
Odpovedať
@gazza215 nezavaznost noriem neznamena, ze si moze robit kto chce co chce. Normy su nezavazne v tom zmysle, ze mas moznost pouzit ine riesenie, ak je kvalitativne rovnake alebo lepsie ako v norme uvededne. Chcem vidiet ako to dokazujes a ako sa dotycni unuvaju akceptovat tvoje lepsie riesenie. O normy sa opieraju aj zakony, pravne predpisy, nariadenia vlady ...
Odpovedať
@kriloter No dobre, slabikarovy pripad. Ked je nejaka norma napr na zateplenie, ze musim mat 20cm EPS a ja dam 15, kto a ako na to pride?
Odpovedať
@lubomird to je uz o podvadzani a dokazovani, to ze sa podvadza obchadza nedodrziava je bezna prax, nic to ale nemeni na tom co som napisal.
Odpovedať
@kriloter No veď to, že úrady berú normy ako svatú vec, a logika ide bokom.
Odpovedať
@radopp a vies si predstavit, ze by urady mali moznost rozmyslat? co urad to ina logika? alebo nelogika ... :-)
Odpovedať
@radopp Co sa divis, ked na tych uradoch robia ucitelia, šičky alebo dopravny inžinieri? :-D Dnes odbornika nieto.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?