Kúrenie, ohrev TÚV a A0

Ahojte, mozno nam tu bude vediet niekto poradit na zaklade skusenosti, aj ked viem, ze diskusii o kureni je enormne vela, ale aj tak stale nevieme s muzom prist nato, co by bolo navyhodnejsie aj s prvotnej investcie aj do buducnosti. Ideme stavat dom a riesime aky typ kurenia zvolit aby sme splnili A0. Kazdy den sa rozhodneme pre nieco ine, nevieme sa z toho vysomarit. Uzitkova plocha domu bude 120m2, 4 osoby, 30ytong+15zateplenie greywall. Nie sme nadsenci rekuperacie, radi by sme ju obisli a investovali tie peniaze, ktore by sme dali do rekuperacie do niecoho ineho. Takisto sme zrusili v dome krb a tiez chceme tie peniaze ktore by sme vrazili do komina a krbu investovat do niecoho ineho. Mame na vyber tri varianty,ktore mame nacenene a nad ktorymi uvazujeme. 1. Infrakurenie od firmy Hevolta + male tepelne cerpadlona TUV (nakolko s tymto pravdepodobne nesplnime A0, tak uvazujeme nad fotovoltikou s baterkou) vsetko dokopy vychadza cca 17 000€ 2. Tepelne cerpadlo neore ( zase by to nestacilo na A0, tak si vieme cez znameho dat taku "osidenu" rekuperaciu, ktora by bola iba na oko ku kolaudacii, nedali by sme si ju preto ze chceme ale ze musime) toto dokopy aj s podlahovkou by vyslo cca 16 000€ 3. Tepelne cerpadlo Viessmann + solarne kolektory, toto by vyslo cca 17 000€ S muzom sme uplny laici v tejto oblasti, tak potrebujeme pocut nazory inych, skusenejsich. Budem rada za kazdy radu
Odpovedať
@yokynka podľa mňa všetky 3 sú somariny. Veď dajte obyčajné TČ bude to do 8000€ alebo menej a máte všetko poriešené. Všetky kombinované riešenia budú drahšie.
Odpovedať
@jumt ako samotne cerpadlo stoji do 8000 ale plus spravit podlahovku pocitame takych 6000. A bolo nam povedane ze len s TC nebudeme splnat A0, tak preto tieto kombinacie...
Odpovedať
Profilova fotka
@yokynka cele to je nejake divne, nechcete rekuperaciu, predpokladam ze nechcete viac izolacie na stenach, len preto 15? keby ste dali viac izolacii poriadne utesnili dom, investovat do poriadnych okien, a velkych ak mate dobru orientaciu, tak pri 120 m2 a 2 osobach sa to TC zopne len pre TUV, a sem tam pusti do podlahovky
Odpovedať
@jblaze nie izolaciu nam tak dal projektant, tak som to len podla projektu opisala. A okna urcite budeme davat lepsie, tam nechceme setrit. Takze myslite, ze ak by sme dali zateplenie dajme tomu 20cm, a dobre okna tak by stacilo len TC na splnenie A0?
Odpovedať
@yokynka Materiál na podlahovku by som povedal do 2000€ a montáž tak 10€/m2 podľa ponúk. TČ si môže vyskúšať aj iné značky sused kúpil 5000€ bez dotácie. Dajte si to prepočítať ale myslím si že samotné TČ stačí keď poviete aký chcete výsledok
Odpovedať
Profilova fotka
@yokynka a do strechy vam dal 30 cm? , ja som narazal nato ze si radsej urobte kvalitnu konstrukciu domu, a potom zistite ze vam na kurenie stacilo zopar vykurovacich drotov do podlahy,, urcite by som sa neriadil nejakou energetickou triedou.
Odpovedať
@yokynka za mňa takto, sú 2 veci, ktoré by som si dal do domu vždy keby som znova staval a to rekuperacia a vonkajšie žalúzie, krb by som si už nedal, ale nechal by som si spraviť modernú pec. Momentálne mám rekuperacia, krb a kúrenie plynom, vyšlo ma to menej ako hocijaká kombinácia vyššie uvedená. Er triedu mám A0, dvojpodlažný dom nejakých 160m² obytnej plochy, múry 38tehla, oba stropy monolity na poslednom je 40cm vaty. Mesacne platím 40eur za plyn a drevo na jednu sezónu má stojí okolo 150eur a to kurim krbom viac ako plynom.
Odpovedať
@jblaze 35cm. Chapem ako to myslite, prehodnotime aj tuto stranku, dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
35 cm by som na zaizolovanie stropu nedal ani pred desiatimi rokmi. To zateplenie určite prehodnoťte. Je to najlepšia investícia.
Odpovedať
Treba prepočítať či sa oplatí investovať do hrubšieho zateplenia ja mám steny zaizolované 15cm a strop 32cm a mesačné náklady komplet domáca elektrina, kúrenie a TÚV 70€ pri TČ voda-voda všade udržiavam 23°C a už plocha 145m2. Ja som si rátal že hrubšie zateplenie by mi ušetrilo možno 1-2€ mesačne a náklady sa vyrovnajú po 25r ale ak by som kúril elektrickým kotlom tak by som dal viac. Keď už investujem do drahšieho zdroja tak nech je aj v prevádzke.
Odpovedať
Profilova fotka
@jumt jedna vec su vypocty a druha taka pasivita domu, ze ozaj ten dom potrebuje minimum technologie, to sa vo forme navratnosti neda vypocitat,
Odpovedať
Profilova fotka
@yokynka idete na to nesprávne, stačí vyštudovať VŠ, niekoľko rokov praxe a spackaných projektov a potom môžete stavať pre seba. To je ale asi dlhodobý návod, kratšie by bolo urobiť nový projekt so správnymi údajmi a posúdením. Aj tak by Vás vyšiel dpm lacnejšie ako Vaše návrhy.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
TČ + poriadne zatepliť strop + obvod a podlahu. Lepšie zateplenie nevyžaduje údržbu. A zdroj tepla aj tak potrebujete, najbezstarostnejšie bude elektrické kúrenie (TČ/drôt) - určite choďte do podlahovky elektrickej / teplovodnej. Infra nie je zlé, ale akumuluje len povrchovo.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?