Elektrické podlahové kúrenie

Dobrý večer prajem. Možno tu táto téma už odznela ale nevedel som ju žiaľ nájsť. Mám takú dilemu. Robili sme rekonštrukciu na našom domčeku. Ako kúrenie sme zvolili elektrické podlahové kúrenie. V každej miestnosti máme termostat. Nastavovali sme termostaty všade a videli sme že su tam režimy : PODLAHA , PODLAHA + PRIESTOR , PRIESTOR. Žiaľ nám to nevysvetlili keď nám to montovali. Máte s tým niekto skúsenosti? Ktorý režim zvoliť aby ani dlažba nebola ako ľad a aj priestor bol vyhriaty? Samozrejme stupne celzia má rád každý inak. Viem že zo všetkými režimami viem dosiahnuť to pocitové teplo ktoré potrebujeme ale není jedno koľko ktorý režim zožerie elektriny. Vedel by nám s tým niekto poradiť ? :/ ďakujem pekne
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od tibsijr:

Dobrý večer prajem. Možno tu táto téma už odznela…
@tibsijr firma ktorá to robila už stihla skrachovať ? Ten odporový drôt alebo plát spotrebuje len toľko koľko môže, takže o nejakej výkonovej regulácii môžeš snívať. Ak máš 150W na m2, tak to buď žerie 150W na m2 alebo nič.
Odpovedať
Profilova fotka
@tibsijr elektrobock to ma takto, asi to bude rovnake 1) PODLAHA-teplotu podlahy (vonkajšie čidlo) - vhodné napr. pre kúpelne, kde si prajeme mať teplou podlahy nezávisle na teplote v miestnosti; 2) PRIESTOR - teplotu miestnosti (vnútorné čidlo) - požadujeme komfortnú teplotu v miestnosti; 3) PODL+PRIESTOR kombinovane (obe čidlá) - vnútorné čidlo sníma teplotu v miestnosti a vonkajšie sleduje maximálnu teplotu podlahy; požadujeme komfortnú teplotu v miestnosti, ale zároveň sledujeme teplotu podlahy (vhodné pre drevené a laminátové podlahy). @dominik_galaba aj el.podlahovka je riaditelna PWM modulaciou, SSR alebo mech.rele spina podla potreby a vies dosiahnut vykon 0-100%.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od mgx:

@tibsijr elektrobock to ma takto, asi to bude r…
@mgx tak to je super podlahovka
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dominik_galaba:

@tibsijr firma ktorá to robila už stihla skrachov…
@dominik_galaba nie len nám to nebolo vysvetlené z ich strany. Robotu odviedli dobre ale ochota žiadna.. :/
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@tibsijr elektrobock to ma takto, asi to bude r…
@mgx aha chápem. Takže mám chápať že ten priestor + podlaha je taká zlatá stredná cesta? Lebo sa mi zdá že keby som kúril všetky miestnosti len s režimom podlaha tak mi to viac spotrebuje ako ten režim Podlaha+ priestor . Či? PS : v celom dome mám dlažbu. Ja som z toho jeleň
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@tibsijr elektrobock to ma takto, asi to bude r…
@mgx pozeral som jedno video a tam pán vysvetľovať že napríklad funkcia PODLAHA sa má zapnúť vtedy keď na kúrenie sa používa niaka iná alternatíva ako napríklad radiátor , klíma. Že to je dobre len na komfort keď má človek dlažbu. A režim podlaha+priestor sa používa keď sa aj vykuruje s podlahovym. Je to možné ?
Odpovedať
Profilova fotka
@tibsijr nie som fanusik elektrickej podlahovky uz asi 20 rokov, preto to ber ako kriticky komentar: 1) PODLAHA - typ regulacie len podla vonkajsieho cidla (tzn. napr., ak mas v kupelni kurenie nejaky radiatorom a pod., pripadne krb ci velke tep.zisky. 2) len podla vnutornej teploty miestnosti. Vhodne ak mas dlazbu, neda sa pouzit ak mas podlahovinu kde nemozes dat vysoku teplotu (vtedy sa pouzije rezim 1 alebo 3) 3) mix vplyvu int/ext cidlo Priznam sa, spotrebu EE som nikdy nemeral. IMHO je to plus minus autobus rovnake, mozes skusit dva rovnake dni zmenit rezim a 24 hodin kurit na roznych a skontrolovat si spotrebu elektriny podla elektromera. @dominik_galaba PWM modulaciu mozes urobit na kazdu podlahovku. Ak by som to zjednodusil, tak 50% vykon dosiahne tak ze 1/2 casu ide a polovicu nejde. Bezne regulatory to zvyknu podporovat, pozor si treba dat len na to, aby spinanie bolo riesene SSR alebo vykonovym tranzistorom a nie cez rele, ktore cvaka.
Odpovedať
Keby ste nechali len režim podlaha, vzduch by bol buď prehriaty alebo chladný. Musíte nájsť vhodne zvolené teploty pre režim Priestor + podlaha. Každá miestnosť má vypočítanú tepelnú stratu vo Wattoch a podľa nej zvolený výkon a rozostup káblov. Od tohoto sa treba odraziť. Zvyšok detailne a súkromne.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch

Odpoveď na príspevok od tibsijr:

Dobrý večer prajem. Možno tu táto téma už odznela…
PODLAHA + PRIESTOR
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?