Fotovoltaika na dosiahnutie A0

Moj ciel je dosiahnut na dokoncenom dome A0. Pre dosiahnutie A0 potrebujem usporit este 2250kWh/rok na ohreve TUV (teda uz nic nedozeniem izolaciou), a na dom potrebujem dorobit nejaky obnovitelny zdroj energie. V energetickom certifikate mam navrh na "bivalentný zásobníkový ohrievač o objeme 200 l a solárne kolektory o ploche min. 4m2. Alebo Fotovoltaické panely v počte 10 ks s priemerným výkonom 230W." Menit boiler, trubky a tahat trubky do kolektorov v hotovom dome to sa mi moc nechce a preto radsej tu fotovoltaiku. Nepocital som to, ale uz teraz tak trochu tusim ze je to predimenzovane a cast vyrobenej energie moj 100l 2,2kW bojler nedokaze vyuzit (v certifikate totiz mam, ze minieme 150l TUV denne, ale realita je niekde okolo 75l). Ale cisla nepustia a pre A0 musim vyrobit 2250kWh/rok. Vopred avizujem, ze nie som ochotny instalovat viac. Takze ako na to? 1. Zapojit to jednoducho/lacno iba na boiler a pri nadvyrobe nechat odpajat panely? 2. Zapojit to jednoducho/lacno iba na boiler, dotiahnut teplu vodu aj do umyvacky a pri nadvyrobe nechat odpajat panely? (videl som tu napady ze zapojit aj pracku, ale to asi nie, pracka nema ako ochladit 60+st. vodu z boilera na 40st. pranie a bude asi hadzat chybu) Pri 1 a 2 uvazujem samozrejme nad elektronikou ktora to bude riadit a zapajat siet ked bude treba. Inak chladnicka a boiler su v jednej miestnosti. Neviem ako to zapojenie technicky funguje, takze znalci, pri 1 a 2 je mozne zapojit do toho aj chladnicku nech si cez den zoberie? Kurenie/chladenie neriesim. Prosim k veci a neriesit naco chcem A0.
Odpovedať
Ahoj, nestačilo by dať bojler s tepelným čerpadlom? Ja mám tento: https://www.atria.sk/tepelne-cerpadlo...
Odpovedať
@jurkoboss Dakujem ale v en. certifikate mam vypocitane iba kolektory, alebo fotovoltaiku s nulovou spotrebou. Muselo by sa to nanovo prepocitat a ktovie ci by to vyslo kedze spotreba TC je 1800W. Dalej neviem co by sme robili s 200l vody ktora by sa stale prihrievala. Teraz mame 100l a je to bohate.
Odpovedať
@s_laskou_kleofas https://techbox.dennikn.sk/temy/s-uni...
Odpovedať
@duzu Dakujem ale v en. certifikate mam vypocitane iba kolektory, alebo fotovoltaiku. Toto by sa muselo nanovo prepocitavat a celkovo je to uplne nieco nove. Ja potrebujem vyriesit to co je v povodnom poste.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?