Čím kúriť a ohrievať vodu? TČ, kolektory, fotovoltika?

mám teplovodné kúrenie klasicky do radiátorov, domácnosť všetko na elektriku. Tie účty už pomaly nezvládam. Prikurujem si krbom, mám prieduchy, ale to nie je riešenie. Uvažujem o zmene kúrenia. Ponechať elektrický kotol a vodu ohrievať slnečnými kolektormi vrátane akumul. nádrže, alebo riešiť fotovoltiku, alebo TČ? Ak TČ, aké? Mám aj studňu.
Odpovedať
vsetko co ste popisali je idealne len na nizkoteplotne kurenie - podlahovka radiatory by ste museli mat vyrazne vacsie a asi by nestacilo kedze kurite krbom, je nacase ho vymenit a nechat nainstalovat nejake s vymmennikom a pustat to do radiatora ...
Odpovedať
*resp kotol na pevne palivo ...
Odpovedať
Profilova fotka
@mahatma76 ohrev vody cez logitex a prebytky do batérii a následne využiť
Odpovedať
@poliacik321 zdravím, ten logitex je osobná skúsenosť? Máme doma spotrebu hlavne cez deň cca 25kW plus TČ asi 10kW a rozmýšľam urobiť prieskum a výpočet návratnosti... pri ďaľšom drobcovi a bazéne spotreba ešte stúpne....
Odpovedať
prave som co-to pisala ohladom fotovoltaiky v inej debate tak to len okopirujem: "ahojte, pre tych co maju zaujem o informacie: mame fotovoltaiku 4,4kw= 16panelov. detaily: dom 9x15 fungufuci len na elektrick energiu + TC /kurenie vodovodne/. Zial mame virtualnu bateriu /na vlastne baterie nie su financie/. Princip fungovania, ktory nam bol pred realizaciou zahmlievany je takyto: fotovoltaika vyrobi energiu, v tom danom momente dom cast spotrebuje a v tom danom momente ostatnu cast automaticky posiela do siete. uctovaci rok je od 1.4. do 31.3. V nasom pripade - ZSE eviduje komplet nas export do siete a vyplati LEN cenu energie. Cenu distribucie PLATIME my ako vyrobcovia t.j. ked kupime energiu zo siete platime: cena energie+cena distribucie+ost. poplatky, ked exportujeme prebytocnu energiu tak platime cenu distribucie. Ked pride obdobie, ze nam maju platit nami exportovanu elektrinu tak nam zaplatia LEN cenu energie co robi cca 50% z ceny, ktoru sme my uz zaplatili. samorejme my platime za virt. bateriu 2eur/mesacne. Sneh+panely= treba cistit panely od snehu, ak je komplet pokrity snehom tak nevyraba, staci ocistit cca 30% plochy, tak vyraba. V prilohe posielam statistiku nasej spotreby za 2 roky, tak si viete preratat ake % je domacnost schopna spotrebovat si vl. spotrebu. Ak Vam niekto tvrdi, ze ste schopni fungovat len na svojej vyrobe bez niekolkych vl. baterii je LOZ. Nase ponaucenie: opat ist do tohto systemu ale s inymi ludmi a inym hardwerom a pokial sa da, tak bez ucasti statu. Reklamacia sa tahala vyse 2rokov, distribucia nas vypinala niekolkokrat /mysli 5-7x za den/ menic, a tak sa nemohlo vyrabat /opatovne nastartovanie menica trva cca 20min/. Nie je toho zodpovedneho v tomto state, aby sa veci riesili, i napriek staznostiam...som sa dostala az do MADARSKA! kde "priatel na telefone" zhodnotil , ze nerozumia pricinu a reklamacia je neopodstatnena. Chvala Bohu, nam zaruka skoncila v dec. 2021 a ked raz vyhrame v Lotte, tak skoncujeme so ZSE, vymenime menic a raz sa odpojime. Cize fotofoltaika ano, komplet sebestacnost bez baterii - mission inposible. A hlavne bez dotacie a ucasti statu. ...mozno tieto informacie niekomu pomozu."
Odpovedať
@mahatma76 kolko mas vyclenenych bubakov na technologiu, ktora ti ma usetrit bubaky? @jujala je to smutne ale ludia si vacsinou chybu nepriznaju a za to ti dakujem.
Odpovedať
@rkorba s muzom sme "duchom" podobne ako ty, ciel sme mali ale sme technicky blbi. Sledujem tvoj proces s fotovoltaikou a zavidime. prachy boli a uz nie su a nebolo toho co by nam helfol aj za odmenu. tolko mudrych co radili okolo nas a ...prt, tak nam treba, ked sme blbi 😒
Odpovedať
@jujala zivot ide dalej, nemozte vediet vsetko, panely uz su na streche, tak mozno casom dokupite normalny menic s bateriami a viac vyuzijete slnko a menej DS.
Odpovedať
@jujala ahoj, pozri toto: https://www.solarniasociace.cz/cs/akt... už som svojpomocne poskladal systém TČ zem voda a podľa tvojho príspevku myslím, že budem musieť FVE po vlastnej osi. systém 8 panelov musí byť pod 2000tis...t.j. návratnosť 5 - 6 rokov.
Odpovedať
@rkorba nejaké bubáky mám, všetko záleží na tom, aby investícia sa mi vrátila v rozumnom čase. Pokiaľ investícia je nenávratná, tak škoda aj 1 €. Asi rozumieš princípu.
Odpovedať
Profilova fotka
@mahatma76 a prečo chceš ponechať elektrokotol keď ten ti spôsobuje to, že máš vysokú spotrebu ? Ako ľudia nehnevajte sa na mňa - tiež mám len jedny nervy ale načo niekto riešiť ohrev cez Solárne kolektory keď viac ako 60% jeho spotreby tvorí kúrenie elektrokotlom ktorého účinník je 1 ? Veď v prvom rade do psej matere, rieš príčinu vysokej spotreby a nie somariny okolo ohrevu TUV ? Vieš že TUV máš pri 4 člennej rodine cca 150-200€ ročne ? To sa ti skutočne kvôli tomuto oplatí riešiť nejaký nezmyselný ohrev TUV alebo nabíjanie bojlera cez FVE ? Veď ako prvé - vyj*b ten elektrokotol ktorý tam máš, daj tam TČ so zásobníkom a spotreba poletí o 50-60% dole. Ty namiesto toho ideš vymieňať bojler za solár (je jedno či termika alebo fotovoltika), investuješ do toho tisícky eur - keby to stálo len 2 000€, aj tak bude návratnosť za 10 rokmi, lebo SOLAR, sa proste až tak neoplatí. (maximálne tak svojpomocne) 1. vymeň elektrokotol za TČ 2. výmenou za TČ vyriešiš bojler a budeš ohrievať s TČ TUV 3. keď pochopíš prečo - začni riešiť FVE Rozhodne ale nie je dobrý nápad inštalovať na neefektívnu domácnosť - fotovoltaiku. Daj do poriadku najväčšieho žrúta energie a potom rieš alternatívy. Inak sa popáliš ako s týmto kotlom. GL WP
Odpovedať
@jujala Daj znacku toho menica co sa startuje 20 min, 🙂
Odpovedať
Článok sa načítava...
Zaujímavé. Každý tu rieši veľkú spotrebu, ale okrem zadávateľa nikto nevie aká v skutočnosti je.
Odpovedať
@dominik_galaba asi som zle formuloval otázku, som naklonený vyhodiť aj ten elektrokotol, aj elektrický bojler, viem že sú to žrúti. Len nie som si istý, či TČ mi vykúri dom, keďže je 10 rokov starý a mám ešte klasické radiátorové kúrenie. Myslel som, že TČ je účinné len pri nízkoteplotnom kúrení, t.j. podlahovka. Ak mám uvažovať o investícii do TČ, akum. nádrže, výmenu za väčšie radiátory + kompletná prerábka, či má vôbec zmysel táto investícia.
Odpovedať
@jujala Ahoj, ale toto myslím nie je pravda: "ked exportujeme prebytocnu energiu tak platime cenu distribucie." ak posielaš prebytky, neplatíš distribučné poplatky.
Odpovedať
Profilova fotka
@milan_toman k tomu sa netreba vyjadrovať, evidentne je v tom guláš. Distribúčný poplatok sa platí len pri spotrebovaní energie z Virtuálnej batérie tj. keď tečie prúd zo siete do domu. Len v tomto prípade. @mahatma76 tak skús osloviť firmu, ktorá by ti to naprojektovala, alternatíva je namontovať klimatizácie do domu a kúriť s nimi. Bude to to isté ako TČ - možno ešte rýchlejší nábeh len bez ohrevu TUV.
Odpovedať
Profilova fotka
@standa1981 áno osobná
Odpovedať
@milan_toman my ako vyrobca znasame distribucne poplatky: 1. pri vyplateni zuctovacieho obdobia /tym ze nam vyplatia len cenu energie/ 2. pri cerpani energie zo siete ked sa nevyraba. takze finalne 2x znasame distribucne poplatky.
Odpovedať
@jujala 1. Prosím dovysvetlovat
Odpovedať
@jujala ahoj,neporozumela som,prečo vás distribúcia vypínala? Prečo nie s účasťou štátu? Čo ste reklamovali? To vypínanie? Lebo poplatok za virtuálnu batériu, žiadna 100% samostatnosť a platba za distribúciu je vopred jasná.
Odpovedať
Profilova fotka
@jujala máš v tom extrémny chaos, distribučnú zložku platíš len pri spotrebovávaní energie z distribučnej siete, a to bez ohľadu na to či berieš energiu z virtuálnej batérie alebo ako by zo siete (vždy to berieš zo siete). Distribučný poplatok platíš len raz, a platíš ho za celkový objem spotrebovanej energie - čo tvoj dodávateľ vyjadrí na vyúčtovacej faktúre za spotrebovanú elektrinu. Nakoľko virtuálne úložisko nemá NIČ spoločné s distribúciou, je absurdné riešiť to. Prosím, nemoc tu ľudí s nezmyslami, domnienkami. Ak nemáš predstavu o tom ako funguje virtuálne úložisko, prekonzultuj si to s dodávateľom / poskytovateľom virtuálneho úložiska 🙂 spravíš najlepšie. A hlavne fotovoltika nemôže za to že máte obriu spotrebu elektrickej energie kvôli vykurovaniu čo je evidentné na grafoch. 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@jujala a keď už máte problémy so stabilitou siete vo svojej lokalite, tak s tým dodávateľ / zhotoviteľ fotovoltiky nemá nič spoločné. Takýto problém je potrebné riešiť na úrovni komunikácie s distribútorom energie.
Odpovedať
@dominik_galaba to mi je jasne, aj sa to riesilo s distribuciou a reklamaciu neuznali.
Odpovedať
@dominik_galaba ja rozumiem, ze distrib. poplatky platime len ked bereme zo siete. ale v kazdom rozumnom state, ak malovyrobca exportuje energiu tak mu je vyplatena cena energie+distribucny poplatok, proste rovnako ako by kupoval zo siete. ale nakolko na SK distribucia a zse su separe firmy, tak zse vyplati len 50% z ceny elektriny t.j. cisto za energiu. preto tych ostatnych 50% ide na naklade malovyrobcu takze vo finale to platim opat ja. ja sa nebavim o spotrebe domu, to je kazdeho osobna vec. ja tvrdim, ze system vyplacania za fve je zavadzajuci a nekorektny a v pripade reklamacie sa problem neriesi. ohladom vykurovania s vysokou spotrebou:- problem registrujeme a vieme o tom. Ale kedze sme na SK tak dodavatel sa postavil k problemu pasivne, druhy sk dodavatel nacenil opravu neskutocne draho. . nasla som ineho z CZ, ktory nema problem ale nacenenych extra 5tis eur naozaj teraz nemame. to je vsetko.
Odpovedať
Profilova fotka
@jujala distribučný poplatok ale platíš práve kvôli tomu, že distribučnú sieť využívaš na dodávku energie. A komu by si chcela ako účtovať distribúciu ? Veď ty nevlastníš distribučnú sústavu. Nestaráš sa o jej stav, neriešiš poruchy, opravy a pripojovanie odberných miest, neplatíš zamestnancov 🙂
Odpovedať
@jujala uf to kde platia za distribúciu ked energiu dodávaš do VB? musel by si mať vlastnú distribúciu a energiu predávať susedovi,
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?