Odpoveď na príspevok od gadefox:
@minoo samozrejme môžeš polemizovať a filozofovať… @gadefox viesco, bud sa mi snivalo, alebo si koment editoval, ale ak sa mi nesnivalo a pisal si, ze fakturu od neplatcu uctujes na 343, tak to je presne dovod, preco by neplatcovia nemali uvadzat dph na fa, lebo mylia dphackarov...Odpoveď na príspevok od minoo:
@gadefox viesco, bud sa mi snivalo, alebo si kome… @minoo zmazal som to, aby si sa toho nechytil a nezvrtla sa tu offtopic polemika o účtovaní podvojného účtovníctva - no a ty si sa toho chytil (holt znám své lidi :) ).. Tak teda znova: faktúru neplatcu DPH NEúčtuješ nikam, ani na 343ku, pretože suma DPH je nula. Uviedol som to len ako príklad, bo na podvojnom účtovníctve sa najlepšie vysvetľuje (viď. nižšie) - aj napriek tomu, že je od jednoduchého o viac rádov komplikovanejšie. Ak by ťa to stále mýlilo, čo sa v prípade človeka znalého v účtovaní nedeje, tak by si na účty zaúčtoval 311/343 hodnotu na doklade t.j. 0. Zvyšok je jednoduchá matematika, učivo 1. triedy ZŠ: "deti, nemám v košíku jabĺčka a pridám do košíka 0 jabĺčok, koľko je 0+0?" ______ Budem sa opakovať: môžeš tu filozofovať nad tým ako to vnímaš ty ako lajk - stále je to tvoja DOJMOLÓGIA, ktorú vydávaš za FAKTy. Iný (účtovný/daňový) prípad by bol, ak by autor dotazu omylom vystavil faktúru s nenulovou DPH a omylom by mu ju uhradili, ale nič kritické by sa nestalo a nekomplikujme to.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@minoo zmazal som to, aby si sa toho nechytil a n… @gadefox podla mna fakturovat s dph so sadzbou 0%, je stale fakturovat s dph a nie je to to iste ako nefakturovat s dph... To je cele... Uz na predchadzajucej strane som napisal, ze sa nic nestane, ale myslim, si, ze by bolo lepsie ju tam jednoducho neuvadzat...Odpoveď na príspevok od minoo:
@gadefox podla mna fakturovat s dph so sadzbou 0%… @minoo áno, podľa teba a to je ten problém. Ľudia sa totiž majú riadiť zákonmi a nie tvojím názorom a tvrdohlavosťou. Už sa chápeme?Odpoveď na príspevok od minoo:
@gadefox podla mna fakturovat s dph so sadzbou 0%… @minoo suhlasim. proste na fakture sa uvedie len jedna suma. da sa to vyriesit tak, ze sa napise poznamka, ze zivnostnik nie je platca dph.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@minoo áno, podľa teba a to je ten problém. Ľudia… @gadefox pokial viem, zakon hovori, ze ak vystavis doklad s dph, si povinny ju odviest... Ak mas takuto povinnost, vznikaju dalsie... Ten zakon vobec nie je dokonaly a jednoznacny... Maloktory taky je...Odpoveď na príspevok od minoo:
@gadefox pokial viem, zakon hovori, ze ak vystavi… @minoo čítal si vôbec ten zákon? Si vyštudovaný právnik, aby si hodnotil kvalitu zákona? Máš nejakú skúšku z účtovníctva? Na tvojom mieste by som trochu spomalil a zamyslel by som sa, či software (ktorý má k dispozícii tonu expertov na danú problematiku, právnikov, top účtovníčky, daňových poradcov atď atď) vystavuje faktúry nesprávne a či ŠEVT poskytuje NEJEDNOZNAČNÝ príjmový doklad alebo v rozpore so zákonmi.. Účtovníctva si robím od 2009, najprv Alfa (jednoduché), Omega (podvojné) od KROS. Teraz Money S3. Všetky uvádzali pre neplatcu nulovú hodnotu DPH.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@minoo čítal si vôbec ten zákon? Si vyštudovaný p… @gadefox podvojne uctovnictvo si robi kazdy druhy, vratane mna, to nehovori nic o tom, ci ho robime dobre... Mne soft pri neplatcovi generuje faktury bez uvedenej sadzby dph... Niesom pravnik ale nemusim vediet vykopat studnu, aby som vedel rozpoznat zumpu... A este k tym prijmovym a vydavkovym - su aj bez dph... Ale tak ci onak, vidim rozdiel medzi nevyplnit sadzbu dph a vyplnit tam 0%...Odpoveď na príspevok od minoo:
@gadefox podvojne uctovnictvo si robi kazdy druhy… @minoo Právo je trochu komplexnejšie ako stupidná jama na vodu, že.. Myslím, že bolo povedané všetko.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@majos221 no problemo.. A aby si kľudne spal, pr… @gadefox A čo si chcel tým povedať ? ŠEVT má 2 typy dokladov: pre plátcov DPH a neplátcov. Ty si si vybral na podporenie svojich úvah práve doklad určený pre plátcov DPH. Ako neplatca si sa síce nespreneveril žiadnému paragrafu, ale podľa správnosti si mal vo svojom účtovníctve používať iný typ dokladu.Odpoveď na príspevok od petersd:
@gadefox A čo si chcel tým povedať ? ŠEVT má 2 t… @petersd Presne tak, konečne niekto napísal ako to je: "ako neplatca DPH som sa nespreneveril žiadnému paragrafu" t.j. neporušil som zákon. V tom prípade podľa správnosti môžem použiť obidva doklady t.j. môžem uviesť DPH rovné 0 alebo to nemusím uviesť vôbec. To vyplýva z podstaty logiky, zo zákona o účtovníctve, daňovom zákone a zákona o DPH. Viac informácii ti poskytne zadarmo daňový úrad alebo akýkoľvek priemerný účtovník.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@minoo Právo je trochu komplexnejšie ako stupidná… @gadefox ked je niekto neplatca DPH, tak nikde na doklade nieje uvedena DPH... ani 0% DPH je v takom pripade na doklade uvedene len ako informacia, ze nieje platcom. Ked mne platca dph vystavi fa z 0% DPH, myslis ze je to to iste?Odpoveď na príspevok od rapidek:
@gadefox ked je niekto neplatca DPH, tak nikde na… @rapidek "0% DPH je v takom pripade na doklade uvedene len ako informacia, ze nieje platcom". Uchádza mi, čo vlastne rozporuješ, ale áno. Platca DPH musí uviesť IČ DPH, ktoré si môžeš skontrolovať tu: http://ec.europa.eu/taxation_customs/... Neplatca DPH MôŽE ale nemusí uviesť text, že nie je platca DPH - pretože táto informácia implicitne vyplýva z toho, že neuviedol IČ DPH. Tiež môžeš ale aj nemusíš uviesť logo firmy a ponuku na produkty na 2 A4-ky (ako to robí napr. SPP alebo ZSE). Dokonca môžeš napísať básničku, priložiť svoju fotku svojej rodiny alebo nového auta. Každý účtovník toto samozrejme vie - pochybnosti má len lajk s "ja to tak proste cítim" názorom.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@rapidek "0% DPH je v takom pripade na doklade uv… @gadefox Neplatca moze a nermusi uviest text ze je neplatca dph. to je pravda a to je jedine miesto na doklade, kde uvadza skratku DPH... to som ti uz raz napisal DPH 0% tam neuvadza vobec. vselijakych uctovnikov je plna rit, a preto ich kontroluju auditori, aby to nebolo ako u tebaOdpoveď na príspevok od rapidek:
@gadefox Neplatca moze a nermusi uviest text ze j… @rapidek ..chytrák, koľko máš skúšok z účtovníctva?Odpoveď na príspevok od gadefox:
@rapidek "0% DPH je v takom pripade na doklade uv… @gadefox Zas s Tebou nesúhlasím, len sa mi nechce hľadať príslušné usmernenia, a preto Ti napíšem ľudsky: Ak fakturujúci uvedie v kolónke DPH čiastku 0%, tak to skôr svedčí o tom, že je platcom DPH, akurát faktúrovaný tovar bol oslobodený od DPH, resp. bol zaťažený čiastkou DPH vo výške 0%. Neplátca DPH nemá čo spomínať vo svojich faktúrach nejakú DPH !!! Akurát môže (no nemusí) uviesť že je neplátcom DPH. To je všetko. Načo to zbytočne komplikuješ napr. používaním nevhodných tlačív a pod... ???Odpoveď na príspevok od gadefox:
@rapidek ..chytrák, koľko máš skúšok z účtovníctv… @gadefox zase tu chytracis, @petersd ti presne napisal o prispevok vyssie, naco sluzi 0% dph. Ohanas sa tu skuskami a prealita je niekde indeOdpoveď na príspevok od petersd:
@gadefox Zas s Tebou nesúhlasím, len sa mi nechce… @petersd To, či si platca DPH, vyplýva z toho, či uvedieš IČ DPH a či toto číslo vôbec existuje. A nie z nejakého textu, že si alebo nie si platca DPH ako si to nesprávne tvrdil včera. Sú to všetko len informatívne (a teda NEpovinné) údaje.Odpoveď na príspevok od rapidek:
@gadefox zase tu chytracis, @petersd ti presne na… @rapidek okay, vyhýbaš sa odpovedi, takže žiadnu skúšku nemáš a h0vn0 sa v tom vyznáš, chytrák..Odpoveď na príspevok od gadefox:
@rapidek okay, vyhýbaš sa odpovedi, takže žiadnu … @gadefox o ktoru skusku konkretne ide?Odpoveď na príspevok od rapidek:
@gadefox o ktoru skusku konkretne ide? @rapidek ... "skúška" - certifikát o absolvovaní neakreditovaného školenia uskutočneného samozvaným školiteľom... 🤣Odpoveď na príspevok od petersd:
@rapidek ... "skúška" - certifikát o absolvovaní … @petersd včera si v tomto vlákne predviedol, že nemáš ani len ten certifikát o absolvovaní neakreditovaného školenia uskutočneného samozvaným školiteľom.Odpoveď na príspevok od rapidek:
@gadefox o ktoru skusku konkretne ide? @rapidek nepotrebujem tvoju odpoveď, keďže tvoje otázky a príspevky na túto tému zodpovedali za teba.. Alebo inak: čo by si si pomyslel, ak by ti niekto tvrdil, že je "ekspert" na elektriku (nepoužil by slovo elektroinštalácia, silnoprúd ap) a hneď na to by tvrdil, že zelenožltý káblik (nepoužil by slovo drôt alebo lanko) patrí do ľavej "dierky" v "zástrčke"? Presne rovnaký pocit mám, keď čítam niektoré príspevky v tomto vlákne (bez urážky)..Odpoveď na príspevok od gadefox:
@petersd včera si v tomto vlákne predviedol, že n… @gadefox Už si raz bol vyzvaný od @rapidek -a , tak prečo to elegantne obchádzaš ? Uveď konečne Tvoju (účtovnícku) kvalifikáciu !!! Lebo zatiaľ to u Teba svedčí iba o nejakej Základnej (účtovníckej) škole. (jasné, že net veľa znesie a môžeš kľudne napísať aj Harward - mi Ti to zožerieme)Odpoveď na príspevok od majos221:
Ahojte. Poradte prosim, ako vystavit fakturu fyzi… @majos221 no ale ved nato nemusis davat DPH ked nie si platca DPH, zbytocne to predrazujes fyzickej osobe.Odpoveď na príspevok od majos221:
@neutrino takze v tom modelovom priklade co som … @majos221 preco im to zdrazujes o DPH ked nie si platca DPH navysil si cenu o 23 percent, ktora ostabe Tebe. Ty ako neplatca DPH fakturujes 100 € a nic k tomu nepripočítavaš....Odpoveď na príspevok od petersd:
@gadefox Už si raz bol vyzvaný od @rapidek -a , … @petersd že vyzvaný, ty kokso :). Si mal rovno napísať, že som bol predvolaný :).. aj tak sa dá.. A keď už, vždy lepšie základná účtovnícka škola ako NIČ v tvojom prípade (by som na tvojom mieste pomlčal a radšej sa niečomu priučil).Odpoveď na príspevok od gadefox:
@rapidek nepotrebujem tvoju odpoveď, keďže tvoje … @gadefox ja som sa ta slusne pytal, ake skusky mas na mysli, lebo z kontextu tvojich prispevkov to vyzera ze tvoje skusky su rekvalifikacny rychlokurz z uradu prace. Tak ma vyved z omylu a napis o aku "skusku z uctovnictva ti ide". ja som ti predsa napisal nieco o auditoroch, co kontroluju uctovnikov, aby neuctovali a nevytvarali doklady ako to robis vo svojej pohode ty, tak hadam ti dopne, odkial mam ja informacie. neviem preco tu zatahujes elektrikarsky zargon, ktorymi si len slovami laika opisal fakticku pravdu. kdezto pri 0% dph si neopisal pravdu slovami laika, ale iba namutil blbosti.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@petersd že vyzvaný, ty kokso :). Si mal rovno na… @gadefox neviem co sa navazas do @petersd a spominas tu zakladnu uctovnicku skolu... ty si mas nadrilovat zakon o uctovnictve a ostatne pridruzene pravne predpisy a podla toho uctovat. uctovnickym certifikatom z uradu prace si mozes utriet rit. takych ti namalujem za plny kybelOdpoveď na príspevok od rapidek:
@gadefox ja som sa ta slusne pytal, ake skusky ma… @rapidek prvý som sa pýtal ja, že.. na čo si mi rafinovane neodpovedal. Pretože obaja vieme, že si neabsolvoval ani len ten rekvalifikačný rýchlokurz z úradu práce. Preto som použil elektrikársky žargón, aby ti to docvaklo. Žiaľ sa tak nestalo, lenže to nie je môj problém..