Prenajom tretej osobe a dane

Profilova fotka
Dobry den, zaujima ma ci majtel bytu moze prenajat byt druhej osobe a ta ho potom prenajme tretej osobe? Moze si potom druha osoba odpocitat od zisku najomne, ktore plati majtelovi? Cize napr. majtel bytu prenajme byt druhej osobe za 200eur/mes, druha osoba ho prenajme tretej osobe za 300/mes a tym padom druha osoba bude danit na konci uctovneho obdobia len rozdiel cize 100x12 a zvysok 200x12 zdani majtel? Staci ked sa majtel a druha osoba registruju na DU iba na DIČ a na konci zdanovacieho obdobia ak presiahnu zakonom stanovenu hranicu prijmu podaju DP? Mne prenajom 3.osobe prijde ako OK, ak je to dohodnute v zmluve o najme. Odpocet nakladov, ktore plati majtelovi tym padom tiez musi byt OK, kedze bez tych nakladov by nemal ako zabezpecit prenajom. Napr. Student ktory vezme do najmu 3izb. byt a z neho dve izby prenajme spoluziakom, by inak musel platit dan, bez toho, aby mal narok na odpocet nakladov? Ale v zakone sa pise, ze nepodnikatel, ktory nema nehnutelnost zaradenu v obchodnom majetku si moze uplatnovat len vydavky (prebrate zo stranky podnikajte.sk): Daňové výdavky (náklady) pri prenájme nehnuteľnosti nezaradenej v obchodnom majetku v roku 2020 Ak fyzická osoba nezaradí prenajímanú nehnuteľnosť do obchodného majetku, môže si uplatniť do daňových výdavkov len tie výdavky (náklady), ktoré vynaloží na riadnu prevádzku nehnuteľnosti, t. j. len výdavky na energie a výdavky na ostatné služby, pričom pri príjme z prenájmu nehnuteľnosti rozumieme: 1. pod výdavkami na energie, výdavky na dodávku: elektrickej energie, tepla na vykurovanie a teplej úžitkovej vody, pitnej a úžitkovej vody pre domácnosť, plynu, 2. pod výdavkami na ostatné služby súvisiace s prenájmom nehnuteľnosti, výdavky na: odvádzanie odpadovej vody z domácností, osvetlenie a upratovanie spoločných priestorov v dome, používanie výťahu, kontrolu a čistenie komínov, odvod popola, smetí a splaškov, čistenie žúmp, vybavenie bytu spoločnou televíznou a rozhlasovou anténou, internet. Prečítajte si celý článok na: https://www.podnikajte.sk/dan-z-prijm... © Podnikajte.sk
Odpovedať
@ve_da nemoze, lebo si nemoze dat nehnutelnost do majetku. Nehnutelnost do majetku si mozes dat vtedy, ked je LV na tvoje meno.
Odpovedať
Nehnutelnost si nemusis pri prenajme dat do majetku. Nemusis potom riesit dodanovanie, ak predas nehnutelnost v kratsom obdobi, nez 5 rokov po vyradeni nehnutelnosti z majetku. * Podla mna moze 3 osoba to takto zdanovat - preda svoje sluzby (poskytnutie ubytovania) a do nakladov si da nakup sluzieb (najomne majitelovi bytu).
Odpovedať
@pier samozrejme ze si svoj najom nemoze dat cely do nakladov. Jedna sa o zmluvu uzavretu podla obcianskeho zakonnika takto si to nakladov davat nemoze to by musel podnikat. Prenajimat cudzi byt moze ale do nakladov si da len to, co si da i osoba, ktora ten byt prenajima jemu - iba energie a internet… a zo zvysku zaplati dan 😄
Odpovedať
@palinoba ak ma ale zivnost tak si podla mna moze dat do nakladov cely najom, ktory zaplati majitelovi bytu.
Odpovedať
Noo zadavatel ale pise, ze je nepodnikatel a student. Tak asi nerozmysla nad zivnostou a tym spojenymi ne/vyhodami. Uprimne este som nevidel, ze by mal niekto, kto nevlastni nehnutelnost kontrolu z danoveho ohladom prijmu z prenajmu - @Ve Da byt v klude prenajmi a tych par korun co zarobis investuj do studia 😎 dani sa este naplatis dost…
Odpovedať
@pier pises na zaklade hlbokeho nedorozumenia. Podla mna zadavatelovi nejde o nic ine ako to aby neplatil ziadne dane. Chcel vytvorit retazec tak, aby sa kazdy s "prenajimatelov" zmestil do limitu kedy netreba podavat danove priznanie.
Odpovedať
Profilova fotka
Neviem co vam chodi po rozume @rapidek, to mozno vy tak uvazujete... Ide o pripad, ked sa majtel nachadza mimo SR a dalsia osoba chce zabecpecit/zjednodusit prenajom a mat z toho nejaku odplatu.
Odpovedať
@ve_da nech vam posle majitel plnu moc a vybavene, ci nie?
Odpovedať
Profilova fotka
@rapidek nad tou moznostou tiez uvazujem, len musim zistit, ci mozem mat v pri zastupovani majtela s plnou mocou uvedene v zmluve vlastne cislo uctu, aby som mohol kontrolovat platby. Dalej ci plna moc musi byt overena alebo nie. Mate s tym skusenosti?
Odpovedať
@ve_da ked mas plnu moc, tak mas plnu moc. Ak majitel chce, moze to taxativne obmedzit a vymenovat co a ako.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?