Faktura bez cenovej ponuky

Dobry den, rada by som sa spytala na vas nazor na situaciu, kedy nam majster urobi fasadu bez akejkolvek cenovej ponuky, zmluvy o dielo alebo komunikacie o cene - na zaklade znamosti nam bolo povedane ze pojde o “priatelsku cenu”. Teraz vsak prisla faktura na vyse dvojnasobnu sumu ako sme ocakavali a aku ponuku nam dali ine spolocnosti. Je cena 28€/m2 za fasadu sietka, kleber, farba (bez zateplenia) adekvatna? Ak este aj zle vypocitali potrebnu farbu a zaplatili sme za 8 kyblov fasady navyse? Ako by ste to riesili? Budem vdacna za kazdu radu.
Odpovedať
@kacicka18 to akoze prisla robit firma fasadu a nebavili ste sa o cene? Ja Vas ludia nechapem....a co keby vypytali 40E za meter? Zaplat, pouc sa a chod dalej....co chces akoze ine robit? Mozes pytat rozdiel sumy od "znamosti" 😉
Odpovedať
@kacicka18 ak vam firmy dali nizsiu cenu tak to mozno nie je adekvatna cena. My sme pred 3 rokmi robili 200m2 fasady a vyslo to tusim 6000 - lepidlo sietka farba praca. (znamy) Kazdopadne ten zaciatok vasej vety posobi tak, ze ako keby bol majster chuj, ze si dovolil vam urobit pracu bez CP. Ja by som to mozno otocil tak, ze vy ste si zavolali partiu, dali ste im urobit pracu bez akejkolvek dohody o cene a teraz sa stazujete ze cena nie je podla vasich predstav. Ak vam vadi tych 8 kyblov navyse tak ste mu mali povedat, ze ich nezaplatite, nech to necha nedorobene ... Ak je znamy tak sa skuste spytat, ci sa neda dohodnut, ze ste mali inu predstavu - ale budete za k---tov. Toto je velka nevyhoda "znamych" majstrov. Kazdopadne chyba je (aj) na vasej strane.
Odpovedať
@igor256 samozrejme ze je chyba aj na nasej strane, to nepopieram a v plnej vyske uznavam ze sme sa nemali spoliehat na ustnu dohodu ze sa zmestime do konkurencnych ponuk. Skor sa pytam na pravnu stranku veci a na beznu prax. Ja tiez v praci nemozem poslat klientovi FA bez predoslej dohodnutej ceny nakolko je to napadnutelne. Preto sa pytam ci je to napadnutelne aj v tomto pripade.
Odpovedať
@kacicka18 dohodli ste sa na "priatelskej cene". Aj ústna dohoda je dohoda. Chyba bola, že ste ho nedotlačili k definovaniu tej ceny. Žiaľ, teraz treba na základe vašej dohody zaplatiť.
Odpovedať
Heh chybu ste spravili uz na zaciatku, raz ak si nieco objednavam , tak ci je to po znamosti alebo nie, dohoda o cene by proste mala byt. Ustna dohoda nikdy proste nic neznamena. Ak je praca hotova, neostava vam nic ineho, nez to zaplatit
Odpovedať
@kacicka18 inak prečo to vlastne riešite na faktúru? Akože je to fajn, ale ja som zvyknutý, že keď niečo riešim so známymi a vlastne aj neznámymi majstrami tak málokto chce "papier"... Možno čaká, že sa spýtate, či sa nedá bez papiera.
Odpovedať
@igor256 my tu fakturu nepotrebujeme, praveze sme cakali ze ta priatelska cena je bez faktury. Mam pocit ze nikto z komentujucich nechape moju otazku - mudrovat vie kazdy (tym nemyslim priamo Vas Igor) ale pytala som sa ci je cena 28€/m2 adekvatna a ci aj zhotovitel nema pravnu povinnost informovat o cene (na ktoru sme sa pytali a nedostali sme presnu odpoved) alebo fakturovat na zaklade predoslej cenovej ponuky. Firma nema web stranku kde by mala cennik.
Odpovedať
Keď počujem kamarátska cena, tak beriem nohy na plece. Faktúra za fasádu detto. Nech vám to položkovite rozpíše práca po položkách + materiál, stým, že chcete vysvetliť cenový rozdiel, nakoľko ste mali ponuky na polovičnú cenu. Je pravda, že napr. aj silikón dosť zdražel. Majstri sú šmejdi, keď sami zabezpečujú materiál pre cudzieho, oni si zľavu nechávajú u predajcov na "doma". K tomu DPH. Ale je to tak, keď sa nejednáte, nezistíte si napr. hodinovku, cenu za km tak vám kľudne dajú 100% prirážku zo slovami - kamarátska cena, nik by to tak lacno neurobil.
Odpovedať
@kacicka18 a ta cena je len za pracu? Mna stale zaraza, ze tu hovorite o prave, povinnostiach, fakturacii a DPH, ked sa malo jednat o znameho. Ved taketo veci sa riesia inak. Ak chcete riesit cenu, tak mozete prave s tymto zacat, ze ci sa neda bez tych papierov, ze vsak sa poznate naco take formality, ponadavate si ako je vsetko drahe a ze jasne chapes ze aj oni z niecoho musia zit ale ze to mate teraz take natesno a to este ked detom kupujeme veci ... bla bla take tie sracky, ze vsak ked to dame bez papiera tak by sme sa mohli aj nejako dohodnut. Viete ja sa nevyznam v stavebnictve, ratali sme ze to bude menej. Teda to vsetko plati ak za nim nepridete na novom BMW X5 a nestaviate 300m2 vilu 😄
Odpovedať
Dobrý deň. V cene je aj lešenie? Montovali aj príslušenstvo (rohovníky, APU lišty, atď...)? Materiál bol v cene?
Odpovedať
@igor256 to je celkova cena rozratana na m2. Bohuzial presne tieto priatelske staznosti a reci o tom ako je vsetko drahe uz prebehli ked sme sa pytali ci sa zmestime do tych konkurencnych ponuk a boli sme ubezpeceni ze ano. Pokial viem tak zakon hovori ze zhotovitel ma povinnost uviest sumu alebo jednotkovu cenu alebo ak nie je suma v zmluve (ktoru nemame) urcena tak ma ist o odplatu vo vyske priemernej sumy za dany vykon. Urcite sa nechcem tahat po sudoch, preto som chcela vediet ci nahodou niekto neriesil podobnu zalezitost.
Odpovedať
@sc1986 dobry den, v cene je praca a material (iba rohovniky, listy sme mali), hodinovo to vychadza na nejakych 30h a 3 chlapov.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kacicka18 tak to mi nepride ako zla cena, navyse v dnesnej dobe ked ide vsetko hore. Ja som pred 2-4 rokmi mal tak zafixovane, ze zateplenie fasady bielym polystyrenom 20cm na kluc stoji cca 50EUR/m2 komplet material a praca. Ja som platil tych 6000 za 200m2 za fasadu na nahodeny a zakotveny polystyren na bungalov, teda 1 posch. lesenie, teda to je tych 30EUR/m2. Takze Vasa cena je tym padom za mna asi OK. My kym sme zacali tak aktivnejsie so stavbami tak tiez mi vsetko prislo vela, vodar prisiel 4 trubky kolienka ventil a zaco 80EUR? Len proste material praca a ten clovek ak chce zivit rodinu musi ten prijem vytvorit. + mam zafixovane, ze murar bez specialnych nastrojov a bez specialneho vzdelania berie 12EUR/hod plus minus (v okoli Ziliny), resp. 100EUR/den
Odpovedať
@kacicka18 Cenníková cena podľa Cenkrosu : Omietka silikón 2.mm vrátane materiálu a penetrácie = 16,84 EUR/m2 bez DPH + sklotextilná sieťka vrátane materiálu = 8,65 EUR/m2 bez DPH + rohovníky, APU lišty len montáž cca 1,869 EUR /m bez DPH. + možno nejaké presuny. Čiže podľa cenníka by to +/- celkom sedelo.
Odpovedať
@kacicka18 Tak to už tak býva, normálna cena, drahá cena (po známosti), najdrahšia (po známosti z rodiny). držím palce a pevné nervy 🙂
Odpovedať
Cena nie je kamaratska, ale zasa ani najhorsia. Tych osem kyblov predate za polovic na bazosi a zivot ide dalej (mna zaraza viac ta fasada navyse, vsak dam natonovat podla kalkulacky a ked tak dam kybel dva domiesat a nie ze osem ostane)..
Odpovedať
@sc1986 ta cena za material, to by tam ten omietky museli nakydat ...aj pri dnesnych cenach ked si otvorim napr. dek, tak silikon 2mm na m2 podla spotreby vychadza ked prezeniem 7e m2, penetracia je par centov ... no ...sak to nezaplatte, potom to bude uz len o dokazovani ... ani oni nemaju v ruke nic ... a na slovo sa tazko dokazuje
Odpovedať
@sc1986 podla cenniku nerobim uz 10 rokov ,vsade min -15% pod cenkros....tak to chlapci prehnali...cenikova cena je chapana ako maximalna...
Odpovedať
@kacicka18 tak ak ste mali aspoň takúto debatu o cene, kde ste uviedli konkurenčné ceny a oni povedali, že sa do toho vojdú tak sa spýtajte, že prečo sa nevošli? Však nie sú slepí, dom pred začatím prác videli, pri fasáde nie sú nejaké nečakané udalosti, čo prekvapia. Zakon by som nevyťahoval, potrebujete sa dohodnúť. A potrebujete mať dobré páky na tú dohodu.
Odpovedať
@kacicka18 ale veď Ty sa nemáš o čo právne oprieť. Máš na papieri definovanú tú "priateľskú" cenu či len per huba? Mali ste definované tie konkurenčné ceny, do ktorých ste sa chceli či mali zmestiť? Teraz je už zbytočné hľadať právne argumenty, Odrbali vás a vy ako jedinú vec môžete spraviť machrom "dobrú" PR reklamu, To je asi tak všetko. Najmä ak ste mali od iných cenové ponuky pre porovnanie. S čím ste teda porovnávali, ak ste sa rozhodli pre túto mačku vo vreci? Slovom "priateľská"? To na právo nestačí. A neboj, nie ste na Slovensku sami. Tu je odrbávačov za kýble, akoby to bol národný šport v stavebníckej branži. Aj my sme sa v minulosti škaredo poučili a nikdy viac bez papiera a vopred dohodnutých cien či podmienok. A zálohy vopred detto. Pre porovnanie - naši fasádnici si pýtali 20 eur za m2 za prácu. To bolo minulý rok v lete. Samozrejme, ceny materiálov dnes neovplyvníš.
Odpovedať
@kacicka18 Pýtaš sa, či je niekde v legislatíve upravený postup pri zadávaní zákazok, teda že najprv musí isť napr. cenová ponuka, dohoda, objednávka, a až potom faktúra, platba... že? Tak na toto Ti priamo odpoviem, že NIE, nie je! No aby som bol úplný, toto upravuje iba zákon o tzv. verejnom obstarávaní a ten platí iba na VEREJNÉ PENIAZE, nie na súkromné. V súkromnom sektore si so svojími peniazmi narábaš ako Ty uznáš za vhodné a žiaden zákon Ti nenariaďuje postup. Z právneho hľadiska aj ústna objednávka je objednávka, zákon to akceptuje. Tebou zaplatená cena za m2 je podľa mňa síce dosť, ale je taká "slovenská", súčasná. A aj keby bola o čosi vyššia, tak čo s tým narobíš? Robota je urobená. Ak je to partija, ktorá tie roboty robí "denno denne", tak ver, že Ti dali cenu, akú dávajú všade inde. Naozaj! Len ty tomu nerozumieš, nuž máš pocit, že Ťa odrbali. A čo budeš mať napr. z toho, keď Ti tu povieme, že Tvoja cena je prehnane veľa? Nezaplatíš majstrom? A robota je spravená? Tak toto by som Ti moc nedoporučoval a už zvlášť nie, ak sú to nejakí známi !!! Zostáva Ti iba ísť ponížene s prosíkom za parťákom, či by sa dalo ešte niečo urobiť s tou cenou,... potom aj návrh, že bez papiera,... a s úsmevom zaplať. Bez akéhokoľvek komentára, či Tvojho rozjímania! Svoje pocity si nechaj pre seba, lebo potom v každom prípade vyjdeš pred majstrami, aj okolím ako pi*a Ty, nie oni (prepáč mi). Takto to funguje. A ruku na srdce... nemáš inú možnosť! Urobila si pár chýb, ešte aj toto, že si nakúpila materiál nie na dodací list a mohla teraz zvýšok vrátiť do predajne, nuž za ne sa pyká. Ak to pomôže, tak každý jeden z nás si niekedy v živote prešiel cez podobnú situáciu,... a zostala skúsenosť z ktorej sa poučil 😉
Odpovedať
Profilova fotka
@roman_x nechapem preco by mali byt majstri smejdi za to ze si nechavaju zlavu od predajcu... niekto musi ist ten material aj nalozit, doviezt a povykladat, ludia by chceli vsetko zadarmo... 😒
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?