Čo variť pre brigánikov na stavbe?

29. sep 20172460

Ahojte babulky,
je vás tu veľa čo stavajú svojpomocne a tak sa chcem spýtať čo variť brigádnikom na stavbe. Šup sem s nejakými nápadmi. 😃

  • super téma 😃 práve som rozmyala, ze by som si mala písať zoznam jedál, čo viem varit, aby som mala ľahší výber pri brigádach a kliknem na modru strechu a tema
     😵

  • my sme sa tomu vyhybali... vsetci co u nas makali, mali za to zaplatene... takze stravu si riesili sami... ale ked pomahal niekto z rodiny, tak sme ich normalne zobrali na obed.

    inak sme zabezpecovali mineralku, nejake sladke napoje, sem tam pivecko... ale to fakt len chutovka. Alkohol som na stavbe nestrpela!

    kamoska ked stavali, tak si majstrov (5-6 plus rodinny prislusnici) naucili tak... ze ich rano museli cakat uz s ranajkami, potom obed, olovrant, a ked im raz na veceru dali makovniky a orechovniky, tak ich zbodli akoze "zakusok" a hned si pytali maso!!! samozrejme pivecko tieklo potokom, zakazdym si robosi pytali alkohol... brrr takto si sami predrazili stavbu o dost velku sumu 😃 😃 😃 😃

  • no ja nie som škrob, a kedže brigadnikom (čo bude prevažne rodina a kamoši) nebudeme platiť, tak im dame aspon poriadne najesť, ked už boli ochotní nám tam prísť makať, len tak, z ich dobrej vôle a na úkor ich času.
    Samozrejme pitný režim je najdôležitejši
     😵

  • Sponzor fóra
  • je velky rozdiel ci vam stavaju kamarati+rodina alebo nejaka firma,je logicke ze kamaratom+rodine kazdy zabezpeci stravu plus pitie ale firme by som ja veru nevarila.
    neni to o tom ci je niekto skrob 😉

  • no my varime 😎
    ked je vela roboty a viem ze budu od rana do vecera tak okolo 10hod. su klobasky alebo parky, pripadne nejake leco a pod.,
    obed varim povacsine masovy - zemiaky alebo ryza a maso na rozne sposoby, niekedy klasika rezne v 3 obale, niekedy na prirodno, obcas prsia kung pao alebo strogano.. alebo nejaky gulas alebo plnena kapusta alebo plnena paprika..
    a vecera.. no zvykne byt lahsia ako obed.. naposledy som robila zeleninove placky, ale mozu byt aj fasirky alebo noky s nejakou omackou, zapekane cestoviny alebo tak nieco...

    obcas sa vo vareni striedame - napr. ja navarim obed a na veceru idu k svokre alebo tak.. zalezi od situacie...


    v sobotu mame brigadu
    tak mam uz naplanovane taketo menu:

    o 10.hod - pecene klobasky so zeleninou a chlebik
    o 14.30hod - jogurtove rezne, zemiakove pyre, zelenina
    okolo 18-19hod (zalezi od toho kedy skoncia) - vari svokra a netusim co 😎 no najskor asi gulasovu polievku, tu robi perfektnu 😛

  • nelika, ake su to jogurtove rezne? mohla by si mi poslat recept?

  • jasne 😉

    Nejúžasnější jogurtové řízky

    Ingredience: 8 prsních kuřecích řízků, 1 velký hustý bílý jogurt, 2 celá vejce, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, další koření dle chuti

    Postup přípravy: Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a opepříme a namáčíme do jogurtové marinády. Tu připravíme smícháním jogurtu, vajec, česneku, opět soli a pepře a já přidala pálivé grilovací koření. Pak maso přendáme do uzavíratelné nádoby a uložíme v lednici. Nejdříve druhý den vyndáváme řízky z marinády, obalujeme ve strouhance a opatrně smažíme.

    Řízky jsou hodně křehké, chuť úžasná, kdo zažil, nechce jinak. Připravila jsem takto i řízky z vepřové kýty, kterou pro její "suchost" nepoužívám téměř vůbec. Ty byly po "jogurtové" úpravě šťavnaté, výborné, můj konzervativní manžel jen slintal.

  • dam vas aj na cesku strechu - viac hlav, viac...receptov 😉

  • Já jsem taky dělníkům vařila a podle toho kdo byl buď jen klobásky, párky, tlačenku a když byli dělníci něčí známý tak jsem dělala buřt guláš, segedín, chilli corn care, apod. k tomu dostali čerstvý chlebík 🙂

  • caute baby, no ja varim tiez...na stavbe iba rodina a znami...ale ziadne ranajky nepodavam...rano mi stale pridu uz najedeni, okolo 13 im donesiem nieco poriadne masove, gulas, segedin, na sposob kde to mozem doplnit knedlou alebo chlebikom......no a veceru uz jedia doma......vlastne v tom minulorocnom lete mi nechceli poriadne jest...bolo dost horuco...tak zvacsa to bolo len nejaka klobasa s chlebikom....samozrejme pitny rezim, zvacsia mineralna neochutena voda a par piv.....no a kavicka a maminkin kysnuty kolacik samozrejme....niesom zastancom krmit rano naobed, vecer, a to si nemyslim ze som zgrlos ale v dnesnej dobe kazdy pochopi kolko co stoji....a ked mas nejakych 8 ludi na stavbe....tak je to dost....

  • aj nám na stavbe väčšinou robili len známi a rodina a keď chlapi makajú, tak sa potrebujú aj poriadne najesť...nepotrebujem, aby nás ohovárali, že robia zadarmo a sú hladní...keď ráno začínali o 7, 00, tak by bolo hlúpe ich o hlade nechať do 13,00, tak som dávala vždy desiatu - párky, obložené misy alebo nejaké chlebíky, riadny obed aj so zákuskom- okolo 13,15-13,30 a po robote samozrejme večera...vieš sophie, nie je to o tom, že každý vie, čo stojí strava, lebo si uvedom, že každý vie, čo dnes stojí aj taká pracovná sila a keby som to mala platiť, tak to bude viac ako strava...a nepošlem predsa chlapov po celom dni domov, aby prišli za ženou a pýtali si jesť, že sú hladní...
    u nás sa alkoholu vypilo veľmi málo, lebo takmer každý bol šofér alebo nepije...

  • Pridám jeden receptík, je to čína a môže sa podávať aj ako hlavné jedlo alebo ako olovrant alebo večera s chlebíkom:

    60 dkg bravčového mäsa,
    Marináda: 2 vajcia, 2,5 polievkovej lyžice maggi, 2,5 polievkovej lyžice worchestru a také isté množstvo oleja, 1 čajovú lyžičku (čl) práškového cukru, 1 čl soli, 1 čl vegety, 1 čl solamylu a korenie
    Všetko dokopy zmiešať a do marinády vložiť na rezance pokrájané mäso., Nechať odstáť aspoň 1 hodinu a potom na oleji opražiť.
    Tento recept mi dala svokra, ona to robí často a chutí to.
    😬

  • Ženičky, varili ste aj polievky?

  • Jojo i polévky 🤔 A pak ta přeprava na stavbu stála opravdu za to 😦 Ani nevíte, jaxem ráda, že už baráček stojí a doladují se poslední věci. Zajistit obživu pro 15 hladových chlapů od rána do noci...

  • Ale jinak prostě klasika, aby se člověk najedl: řízky, kuře, guláš, brambor. salát, brambory, rýže, k tomu něco ke kafi, buchtičky atd. plus nonstop zásoba piva, minerálek, kafe...

  • Sponzor fóra
  • samozrejme, že aj polievky, veď chlapi to majú radi...a dokonca som tu mala pokrývača, ktorý si pýtal radšej 2x plný tanier polievky + chlieb, čo mu tak chutili, vraj žena také nevie variť a radšej si dal len 1/2 rezňa... viete, to vás poteší, keď niekto vás takto pochváli...

  • tak u nas dnes bola neocakavana brigadicka. chlapi dorobili este omiestku na strope v obyvacke a kuchyni. takze narychlo mali francuzske zemiaky so spekackou a klobaskou. odsypalo sa trosku korenie takze boli dost pikantne ale myslim ze chutili (mozno aj vdaka tomu) a ktomu kysle uhorky 😉

    ale inak vycsinou segedin, alebo nieco ine s knedlikom. a tiez bravcove rezne naprirodno s kyslou smotanou a francuzskou horcicou to sa u nas robi dost casto. to sa len bravcove najlepsie kare ochutene ciernym korenim a solou oprazi na oleji a podusi, ked je uz takmer hotove pridate kyslu smotanu s francuzskou horcicou. skvele su k tomu dusene zemiaky. takze dobru chut 😃

  • anaret,

    vies slova ako nechcem aby ma ohovarali u mna neplatia, na ludske ohovaranie mam svoj vlastny nazor...moj manzel tiez chodil k znamym co nam pomahaju na stavbe a tiez prisiel domov hladny a ani ma nenapadlo sa pohorsovat nad tymi ludmi, ktory mu vecer nedali jest, nebodaj ich ohovarat ....nakolko staviame v dedine, kde nepozname nikoho a je do dost daleko od domova je asi o nicom hnad auto 3 krat denne so stravou...to si myslim pochopia aj ty co pridu pomoct rodine, ktora stavia svojpomocne...hlavny murar mal platene na kazdy den, takze tam sa nemam o com bavit, dokonca nam odmietal zo zaciatku obedovat...alkohol sa u nas na stavbe nepodava, a dokonca aj napriek tomu ze ludi odvazam domov ja vlastnym autom.

  • Vaříme(střídám se já a tchýně) už rok pro pět chlapů(když se betonuje, tak pro víc) a nejvíc se osvědčila taková jídla, co není problém ohřát. Přece jen když je namíchaná míchačka, tak se neseberou a nepůjdou na oběd, páč by jim to ztvrdlo 😉
    Nejosvědčenější je guláš - obměňuju vepřový, hovězí, minulou neděli byl i s houbama. Pokaždé dělám polévku, páč babička vždycky říkala, že polívka je grunt, a když chlap maká, tak ji potřebuje(no měla pravdu, vždycky se po ní zapráší). Dál segedín, vepřo knedlo, s kachničkou maj vždycky slíbeno za odměnu(takže je měli po základech, stropu a u věnců 😃 ). Byla i svíčková, ale to se přecpali a pak nechtěli dělat, takže ta tak často nebude 😉 Mají rádi kuře s nádivkou. Večeři nedělám, protože mají takový pozdně-odpolední kafíčko, ke kterýmu je pokaždý buchta, takže hlad zas takovej nemají a večeří pak každý doma.
    Nejoblíbenější byly zatím bramborové noky se špenátem(to je dobrý, protože než sní polívku, jsou noky čerstvě uvařené a slizké): Na másle osmahneme dozlatova cibulku, přidáme na kostičky nakrájené a osolené kuřecí maso(kupuju kuřecí stehenní říze, je podstatně levnější než prsní a sem se i víc hodí 😉 ) a osmahneme. Až se zatáhne, tak je trochu podliju a nechám vodu vyvařit. Mezitím si v hrnci uvařím špenát(kombinuji pyré a ten s takovými těmi s většími kousky) s česnekem(na tom nešetřím) a smetanou, aby byl "omáčkově" hustý. Pak smíchám maso se špenátem. Noky kupuju, páč na jejich výrobu nemám čas ani chuť 😃
    Teď v sobotu bude lečo - no trochu je odbydem, ale uzrály papriky a rajčata, takže mají pánové smůlu. Příští týden bude čočka s uzeným. Alkohol nepodáváme, mají tam pivo desítku, ale jestli vypili za celou stavbu 3 bedny, tak je to hodně, spíš si dají pivčo po obědě. Nealko samozřejmě dodávám hojně a v různých druzích, protože pánové se nám nějak rozmlsali 🙂 Pokud někoho platím, tak mu nevařím(výjimkou byl bagrista, který kopal o víkendu. Jídlo si přinesl sám, ale bylo mi ho líto, páč měl jenom rohlík se salámem a makal celej den).

  • Super téma, praktický a užitečný. U nás na stavbu chodí taky hlavně rodina a kamarádi, většinou jsou rádi, že si můžou odpočinout od manželek a můžou si v chlapské společnost + teda samozřejmě mojí maličkosti vypít pivko a nějakýho toho rumíka, ale jsou i tací co chocí hlavně kvůli mému jídlu 😃 Na oběd chodíme k nám do bytu, nebo se na stavbě něco ugriluje když je nás málo, sváča bývá většinou ve formě rohlíků/chleba + salám. uzený. Co se týče vařeni protože já makám na stavbě s nima celý den musí to být něco co se dá v poledne rychle ohřát, vařím den předem a mockrát se mi stalo, že jsem ještě o půlnoci vyvářela, když jsem přišla v pátek ze stavby pozdě, aby byl na sobotu oběd. Takže guláš, segedín, vepřo knedlo, oblíbená kachnička, kuře na paprice, fořtová, paella, dobrý je i nachystat si všechno na čínu předem + uvařit si rýži a pak to máš během 10 minut než se ohřeje polívka uvařený. Jo polívka musí být 😦 nejčastěji dělám různé vývary s masem, mudlemi, játrovými knedlíčky apod, a hodně taky uzenou. Výborně se mi osvědčil následující recept - dá se jíst i studený a druhý den je ještě lepší, podává se s chlebem, uvařeno za 30 minut, tohle ohřívám přimo na stavbě.

    Božské fazole
    1/2 kg sekané orestovat na cibulce, přidat paličku lisovaného česneku a větší konzervu rajského protlaku (můžeme dát kečup i ostrý). Pa 20 minut dusit. Pět minut před koncem přidat kostku masoxu, 2 zelené papriky nakrájené na proužky. Pak přidáme 1/2 kg fazolí, předem uvařených nebo 2 konzervy fazolí (nejlépe červené a bílé). Pak ještě přidáme paprikovou klobásu, nakrájenou na kolečka, oregano a sůl. Je to vynikající teplé i studené. Podává se s chlebem.

  • jo místo toho protlaku dávám rajčata v konzervě v celku, protože je na rozdíl od protlaku mám doma vždycky

  • tak já většinou vařím: smaž. řízek + bramb. kaše, vepřo-knedlo zelo, pečená sekaná + brambor, maso na šťávě + brambor, guláš.... 😉
    svačiny nechystám - pracovníky platíme, obědy nosím už tak na 11 hod a většinou tam bývali tak do 16 hod, jen pokud byly déle, tak jsem ještě donesla klobásy nebo něco takového, ale to stalo snad jen 2x! 😉
    jediné, co ještě kupujeme my jsou "vody" - pivo a alkohol jsme tak nějak na naší stavbě zakázali! Většinou tam byl přítel plus ještě jeden zedník a k nim helfři - a jen jeden z nich si rád popije...tak ať si pije mimo stavbu - ještě se mu něco stane a bude z toho průser...takže tak nějak'! 😉

  • Ahojte. Tak u nás taky pracovali spíše známí d sem tam nějaký odborník, takže jsem hodně vařila. Ráno počítám s tím, že přijdou po snídáni, takže jsem jim dopoledne hodila do placu nějakou buchtu, koláč a tak, pak si řekli, na kolik chtějí oběd, většinou tak na jednu, a to měli klasiku, kuře, řízky, těstoviny s omáčkou a masem a tak. No a protože dělávali do tmy, tak kolem deváté i desáté jsem jim dala třeba gulášovku, osvědčila se zelňačka, samozřejmě s rohlíkem, občas jsem upekla chleba a po tom se jenom zaprášilo. Úplně první den, co se zdilo, jsem vařila pro 15 lidí, hodně mi pomohla maminka.

    Občas jsem vařila i pro firmu, třeba když usazovali okna, a je fakt, že si opravdu dali záležet. Ty dvě kytky z kuřete a brambory nestojí zas tak moc a spokojenost byla na obou stranách.

    Padlo u nás i dost piva, tahala jsem to z obchodu po bednách, ale když to propočítám, tak zas to tak hrozné nebylo. Občas jsem jim nalela slivku, ale to jsem hodně regulovala, třeba jako: pane mistr, Vám se ta zeď ale povedla, dejte si štamprli. Chlap byl rád, že jsem ho pochválila a makal a makal. Přes den teda štamprle sem tam a po večeři, když seděli a probírali další práci, jsem je nechala, ať pijí, kolik chtějí. Kolikrát sami říkali, že se radši napijí až po práci.

    Mám supr recept na řízečky, buď je dávám s bramborem na oběd nebo s chlebem na večeři:
    3 celá vejce
    1 lžíce solamylu
    1 lžička soli
    trochu pepře
    1 lžička grilovacího koření
    3 stroužky česneku
    vše dobře ušleháme, do směsi nakládáme maso, dáme do lednice uležet a pak smažíme jako řízky na oleji.
    Chlapi z toho byli úplně mimo.

  • Teď jsem si vzpomněla na jedny řízečky, po kterých se zaprášilo.
    Takže:
    Naklepat a osolit vepřové a obalit pouze ve strouhance a smažit. Mezitím si do pekáče do trouby dáme Kunovjanku - pro 5 chlapů a 3 ženský mám 4 Kunovjanky, trochu podliju, aby bylo víc šťávičky. Troubu mám tak na 100 st. a jak dopékám ty řízky, hážu je na tu zeleninu. V případě potřeby znovu doliju vodou. Velká výhoda je, že ať chlapi dorazí, kdy chtějí, je to pořád teplý. Podáváme s rýží.

  • spaagetka,
    čo je to kunovjanka?

  • Irbis, co je fořtová? 😬

  • ahááá, ešteže máme google 😵 už som to tam videla 😉

  • 😃 Kunovjanka je taková ta nakládaná zelenina, tuším, že to dělá Hamé, dělají ještě Halali atd. Je tam paprika, kyselé zelí a cibule.

  • No vidíš, šikula, akorát netuším, jestli to máte i u vás, ale asi jo 🙂

Pridaj príspevok

    Nenašli ste čo ste hľadali?

    hľadať len v názvoch tém
    Články od našich partnerov
    Ťažká šikmá strecha z keramicko-betónových panelov HELUZ je odolná, trvanlivá a tepelne aj zvukovo výborne izoluje
    Allianz - SP mení staré poistné zmluvy za nové
    Eko-novinka pre domy: Tepelné čerpadlo s prírodným chladivom
    Archív článkov od partnerov