Šalung stropu

chcem sa spýtať všetkých možno ale najviac @jan45, ale teda naozaj všetkých... perspektivne chcem šalovat strop... zrejme až v 03/2016, čiže nie som v časovom strese, ale chcem to mat na istom a hlavne nerobit neuvazene rozhodnutie... som psycho, ale musi sa mi to rozlezat v hlave a nechcem to riesit tyzden pred zhotovením otázka ako zhotovit šalovanie..? pýtam sa preto, lebo reálne mám cca 60 vlastnych ocelových stojok dalsich cca 50 bude pred vianocami, rozmýšlal som kúpit hranoly a osb dosky... teraz klúčová otázka je možné tie osb dosky použit ako šalung teda v kombinácii s hranolmi ??? hrubku OSB rátam 22mm teraz druhá časť mojej komplikovanej otázky: ako tie osb ochranit? mozem dat na ne igelit - na igelit zelezo a zalievat...? pýtam sa preto,lebo ich potrebujem co najmenej znehodnotit namocit atd... tie isté dosky by som chcel potom pouzit pri zateplení podkrovia... dom má 12,8 x 8,8 m pocitam radsej 13x9 co je cca 117 stojok a cca 40 osb dosiek rozmerov1,125x2,5m alebo nemám spekulovat a normálne prenajat systém..??? ale zas ked mám svoje stojky....? a osb budem aj tak kupovat.... co radíte...?
Odpovedať
1
2
@jan45 dakujem za IP odpoved
Odpovedať
Profilova fotka
je to mozne iba by som mozno uvazoval o hrubsich OSB kvoli prehynaniu pod vahou betonu alebo to hustejsie podstojkovat
Odpovedať
jo dakujem....
Odpovedať
Vyskúšať sa dá všetko. V najhoršom prípade budeš mať pol metrovú základovú dosku a kopec drôtov nad hlavou ak to nevydrží. Moja rada. Šetri na svojpomoci tam, kde si si 100% istý. A čo si nikdy nerobil nechaj na odborníkov. Máš kopec času, tak neverím, že by si ich do 2016 nenašiel.
Odpovedať
Profilova fotka
@tvojaritka Ja by som išiel do systémového debnenia tam máš istotu aj keby sa ti to podarilo zadebniť a zaliať pochybujem že by sa ti podarilo ochrániť osb dosky pred rozmočením a to ani nehovorým čo by sa s nimi stalo pri oddebňovaní a aj keď máš možno dostatok stoják nepodceňuj ani počet hranolov treba ich totiž dať priečne aj pozdĺžne
Odpovedať
Profilova fotka
Systémové debnenie sa dá požičať aj bez stojek. OSB nieje vhodné do interiérov budov .obshuje jedovaté látky ktoré sa celý čas vyparujú. Sú rakovinotvorné vyvolávajú alergie.Debnenie sa natiera olejom môžete použiť aj fóliu ale rátajte s tým že fólia zostane prilepená na betóne a je ju veľmi problematické až nemožné odstrániť.OSB sa minimálne namočí.
Odpovedať
@pripad001 asi sme sa nepochopili... ja nechcem pol metrovu dosku a karisiet na hlave... to s tym nema nic... nechcem setrit na kvalite betonu ani na stojkách ci hranoloch... cela moja dilema znie ci namiesto klasickeho debnenia viem pouzit osb dosku, ktora bude o dalsich cca 28-48-50 dni pouzitá ako zateplenie resp. obal zateplenia nic ine medzi tym nie je.... ja nerobim svojpomocne ja si tvrdo platím komercneho majstra, ku ktoremu nemám ziadny priatelský, pribuzensky ani iný podobný vztah... @martosko .. dakujem na priečne hranoly pamatam....nepodcenujem....inak som rad co si napísal a potesilo ma to... napísal si hranoly nie tregre...cize toto som potreboval pocut.. @mesarosanton - toto som potreboval pocut... budem sa rozhodovat zo vsetkych uhlov pohladu ktore mam k dispozici.. az by som dokazal vyriesit tento problem usetril som na prenájme systémoveho debnenia... samozrejme dakujem vsetkym za radu
Odpovedať
@tvojaritka Pozri sa tvojaritka. Ak to chceš potom aj zo spodku (t.j. od riti) ešte upravovať, tak by som to nedoporučil pre zlú priľnavosť.
Odpovedať
@viktor811 tomuto som neporozumel....
Odpovedať
Dajte si stropny system od nejakeho vyrobcu, ktory Vam to nadimenzuje, schvali aj opeciatkuje ich statikom. Dovezu to, nahodite, zalejete a pouzijete tych par vlastnych stojok a nemusite nic poziciavat. Salovat strop a vsetko okolo toho ja paradna makacka a hlavne stres kvoli zodpovednosti.
Odpovedať
@tvojaritka tak som si spomenul ,ze mio23 saloval strop OSB doskami. http://www.modrastrecha.sk/blog/mio23... Skus ho kontaktnut...mozno povie o tom viac.
Odpovedať
Ak si rozhodnuty to robit svojpomocne, tak sa opytaj statika na vlozky a predpate nosniky. Vyrobcovia robia k tomu detailne kladacske plany. Ak si pevne odhodlany pouzit OSB dosky, tak okrem stojok a hranolov budes potrebovat nejake forsne na priecne podopretie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@tvojaritka Nechce sa mi všetko čítať... Šalung spravíš z dosák z 3 cm surového dreva, pod ne idú hranoly a pod ne stojky - tie tvoje alebo tenké kmene stromov. Na vrch fólia, aby nevytiekol cement.
Odpovedať
Profilova fotka
my sme dali tiež igelitovú agrofóliu na 3 cm dosky a krásne sa odlepila po odšalovaní. Dokonca sme ju použili na 2 deky. Dosky sme tiež používali opakovane a teraz pôjdu cez hoblovku a potom na strechu ako plné debnenie.
Odpovedať
@tvojaritka ja som saloval deku OSB doskami, ktore som potom pouzil na debnenie strechy. Teda pod OSB dosky 22mm hrube sa dali hranoly a stojky. Deka bola 12cm hruba 3,5mx14m. Na dosky zvrchu isla nejaka cierna akoby papierova folia. Dosky vyschli a pouzili sa na debnenie strechy. Na pouzite OSB dosky sli uz len asfaltove pasy a vyse roka je to OK.
Odpovedať
Ja som dostal teraz chrobaka do hlavy mam 117 m2... Realne potrebujem 40 kusov osb dosiek...hrubka 22mm cena cca 20€ a viac.... Ked som chytil do ruky papier a pero nakupit trojmetrove laty a sirke 10cm hrubke 24mm co je vastne viac ako ma OSB... Zbuchat desat dosiek vedla seba a urobit blok 3m x 1m... Takychto blokov budem pptrebovat 34... Nie 40 ako OSB Ak kupim dosky potrebujem ich 10 na vysku ich bude cca 45 aby som to skratil... Potrebujem 3 kubiky dosiek... Cena cca150€ kubik x 3 =450€... Oproti OSB doskam je to cca polovica.... Urobil som si k tomu kladacsky plan mam naratene ako ich budem ukladat co najefektivnejsie Podlozim hranolmi a stojkami... Hranoly potom pojdu na pergolu.... Dosky na podbitie strechy... Pod skridlou... Zatial mam takyto plan... Osb doskam sa pokusim vyhnut.... Caka ma to v marci dovtedy to premyslim... Stojky nejake mam nejake budu...
Odpovedať
@rolandik Dik idem do dosiek zrejme aj ja...
Odpovedať
@tvojaritka Nijaké bloky dopredu nezbíjaj, to sa robí všetko po jednej doske pri šalovaní. Ináč pochybujem, že dosky zo šalovania použiješ na pobitie strechy.
Odpovedať
Zbijat namieste to je jasna vec.... Ak nie na streche tak povala... Urcite ich schosnujem a hlavne nechcem prenajimat system...lebo som dostal ponuku solidnu 1300e na 30 dni... Co je fajn je v tom dovoz vykladka atd... Ale investicia 1300 musi ostat na stavbe... Preto skusam premyslat dopredu... Na dosky chcem hodit foliu.... Aby som ich neposkodil
Odpovedať
Profilova fotka
@tvojaritka Rátaj ale s tým, že ti pod fóliou zostane betón hladký. My budeme robiť všade sadrokarton.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
ja mam tiez otazku, je normalne, ked 65metrov (obojstranne) saluju 6ti chlapi dva dni ? je tam 50metrov bezneho salungu s tym, ze sa dve okna obidu nad ich nadprazie, 15metrov stlpikov (8kusov, z toho 4 rohy) pytam sa preto, lebo keby kupim velox, tak okrem detailov to maju dvaja chlap za dve hodiny.. mozem neskor hodit foto, len uz je tma, a nejak sa mi ten pracovny cas nezda.. ak tam neprili o 13tej a odisli o 16.
Odpovedať
@dusantt je. Klasicky salung z dosak zaberie vela casu. Preto som dal Velox 😋
Odpovedať
@megdesign no ja som im ponukol take peniaze, ake by som dal za velox, co by malo byt cca 400eur, tak uvidim co na mna zas vytasi. duam ze som zas neurobil chybu, lebo to bude naposledy co niekomu zverim hoci aj osadene kontaineru na smeti :)
Odpovedať
@megdesign okrem toho, oni uz dosky mali pripravene, cize uz ich len nahodili na murivo.. teraz som si spomenul..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@tvojaritka @jan45 @mesarosanton Prosim o radu. Ako 100% zabranit preteceniu cementoveho mlieka pri betonazi cez salung? Uvazujem salovat strop hranolmi so zaklopom, ktore by ostali ako priznany tramovy strop, len neviem ako ich zabezpecit pre zatecenim.
Odpovedať
Profilova fotka
@nicearty Hranoly obaliť foliou.
Odpovedať
Profilova fotka
@nicearty A prečo práve tento spôsob, okrem toho že ti to môže zatiecť sa ten šalung bude po zabetónovaní strašne zle vyberať a potom ti medzi trámami a doskou vznikne medzera o hrúbke šalovacích dosiek, ak budeš šalovať len medzi hranoly tak ti to robotu skôr sťaží ako uľahčí.
Odpovedať
Profilova fotka
@nicearty Urobiť sa to dá, ale pracnosť bude taká, že sa nedoplatíte.
Odpovedať
@jan45 @martosko @mesarosanton plán je urobiť betónový strop, no chceme aj v polke domu priznaný trámový stop s dreveným záklopom. Z toho dôvodu ma napadlo urobiť debnenie z natretých trámov na ktoré by išiel rovnako natretý záklop z palubovky hrúbky 19mm. Na to ešte 12mm OSB dosky s vypenenými spojmi, alebo 20mm styrodur? Bojím sa toho zatečenia a či to unesie 180mm železobetónovú dosku. Trámy rozmerov 200x140 osovo meter od seba. Som si vedomí plytvania, ale nič iné ma nenapadlo ako zrealizovať betónový strop s priznaným trámovým.
Odpovedať
Profilova fotka
@nicearty strašne komplikované, máte projekt, statika, do 4m trámy 200x140 by možno stačili aj bez betónu
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?