Ako uchytiť stojky na podstojkovanie stropu?

Profilova fotka
Ahoj mám 20 ks kovových stoják a neviem ako najlepšie začať ich stavať aby to stálo. Mám len stojky, nemám tie nožičky ani tie hlavice na vrch. Nie je na to nejaká finta ???? Nie som stavbár, takže stojky vidím naživo prvý krát. Od muru je to 2m, potom stojka, potom medzera 2m potom stojka a zas mur 2m. Na vrch stačí použiť foršty alebo musí byť hranol (aký?) ???? Spodok stoják uchytiť do nejakého dreva ? (doska dole aspoň 0,5 m aby sa železo nesmyklo po betóne). Ak by ste mali aj nejaké fotky, prípadne link na video budem vďačný :-) Prikladám plánik od Premac.
Odpovedať
@predatorzv Si odvážny, keď si na tak dôležitý a zložitý stavebný prvok, ako je ŽB doska trúfaš sám bez odbornej pomoci.... :-o =-) Ja by som to neriskoval.
Odpovedať
@predatorzv A navyše - 20 kusov ti podľa mňa nebude ani zďaleka stačiť na tú plochu, čo je v projekte. Pozri aký prales stojok som mal ja na ploche 17x10 m.
Odpovedať
@predatorzv tie stojky musia byt vzdialene od seba max. 1,8m. Premac by mal mat na stranke nieco take ako technicku prirucku, kde je uvedene vsetko potrebne k montazi ich skladaneho stropu. Ja som pouzil drevene borovicove stojky a nad ne hranoly 10x10. Roztup som mal cca 1,5m. Stredom treba urobit nadvysenie.
Odpovedať
rozmiestnenie si pozri od vyrobcu
Odpovedať
Profilova fotka
Len doplním, ja mám 20 ks kovových stojok a ostatok sa doplní drevenými. Napočítal som v tom plániku celkovo 45 ks stojok, že bude potrebných. Premac 6,4 nosník na svetlú šírku miestnosti 6,05 m (u mňa) je potrebné podoprieť už pri položení na stenu (jedná sa len o nosník). Ja spravím základnú konštrukciu z tých kovových a doplním drevenými. Len neviem ako začať aby tá prvá stojka tam držala a nepadla do boku. Napadlo ma, že sa to zavetrí o stenu do boku...
Odpovedať
Zacni takto nejako: http://www.modrastrecha.sk/blog/epto/...
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell Ako ste tam dali tú prvú stojku aby stála? Či tam už boli nosníky a potom sa to podstojkovalo?
Odpovedať
jasne najprv nosniky @predatorzv
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell Môžem dať najskôr nosníky 6,4 m na múr (svetlosť šírka 6,05 m) a potom ich podstojkovať ??? Ak áno, tak je to pohoda... Pretože ak musím dať stojky ako prvé, tak neviem ako mi tam budú stáť v priestore. Takže, ak nosník a potom stojky, tak je to v pohode. Ak stojky a potom až nosník, tak mám problém ako to postaviť, keď nemám tie nožičky a stojka nebude stáť len tam v priestore... Akú si mal svetlú šírku ???
Odpovedať
@predatorzv Najprv sa dava nosnik aby stojka mohla nieco podopierat, lebo sama nepostoji. Samostatny nosnik nie je nijaka extra zataz pre murivo, ani sa mu nic nestane ked bude podoprety/polozeny iba na koncoch. Potom rozmiestnit tie stojky podla udajov vyrobcu stropneho systemu a mozu sa pokladat stropne tvarnice.
Odpovedať
@predatorzv Zdravim, spravis to tak, ze si vezmes hranol a na oboch koncoch podstojkujes, najlepsie je tu stojku pribit do hranola zo spodu. Takto si sprav rady kolko ich je treba podla planu. Jednotlive hranoly zavetraj medzi sebou ( zdbi ich dokopy nejakou doskou ), ked budes mat spravene tie rady, mozes pridavat dalsie stojky medzi tie dve ( koncova a zaciatocna ). Vsetky stojky mozes medzi sebou zavetrat v tvojom pripadne asi pouzi nejake lahke dosky alebo stresne laty a nejaky viazaci drot, tym zabespecis to aby ti tie stojky nespadli aj s hranolmi. Tak som to robil ja, ale pouzil som drevene stojky s ktorymi to bolo lahsie, fotky bohuzial nemam.
Odpovedať
Profilova fotka
@epto Dakujem za radu :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@tomcok Dakujem za info, taketo nieco som chcel zistit. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ešte sa chcem spýtať, či je možné na poodstopkovanie použiť aj drevené fošne, napr. rozmer: 50 x 200 ???
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 rokoch

Odpoveď na príspevok od nicearty:

@predatorzv tie stojky musia byt vzdialene od seb…
Ahojte ,rád by som oživil tému. Ideme v rámci rekonštrukcie RD robiť oceľový preklad (čiastočne otvárame jednu nosnú priečku), posudok od statika mám, ale riešim momentálne prípravu na podstojkovanie stropu. Preklad ideme robiť svojpomocne - chcem si požičať stavebné stojky, ale svokor mi tvrdí, že sú to zbytočne vyhodené €, on má totižto doma drevené stojky, ktorými podopierali ŽB strop pri stavbe domu a myslí si, že nám na to budú stačiť kedže jeho strop to pri stavbe domu udržalo. Ja tomu moc neverím pretože sa jendá o rekonštrukciu a oponujem tým, že v mojom prípade tie stojky nebudú držať len strop, ale aj krov, stolicu , strechu a xy vecí ktoré sú na povale. Preklad bude mať dĺžku 3,2m a strop je keramický ( MIAKO ). Je pravda, že nemáme peniaze na rozhadzovanie, ale ja osobne radšej tých 60-100€ obetujem, akoby mi malo niečo popraskať, sadnúť , nedajbože padnúť na hlavu. Vidím podľa príspevkov vyššie, že @nicearty použivala na podporetie stropu drevené stojky, preto reagujem tu. Už som sa pár krát presvedčil, že je najlepšie keď si spravím veci podľa seba, ale v tomto prípade ma napadlo spýtať sa ešte niekoho na názor :) Ďakujem.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pealu:

Ahojte ,rád by som oživil tému. Ideme v rámci r…
@pealu nato ti asi nikto neda 100% odpoved len tak z brucha, ale ak ich mate dostatocny pocet a niesu zhnite, tak by som sa toho nebal. Jednoducho ich date co najhustejsie k sebe aby bol raster co najmensi.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od nicearty:

@pealu nato ti asi nikto neda 100% odpoved len ta…
@nicearty ďakujem za odpoveď 👍
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?