Kam dať penu?

Ahojte, potrebovali by sme poradiť ohľadom izolácie stropu/strechy. Chystáme sa izolovať PUR penou. Máme bungalov (130 m2), pomerne vysoká sedlová strecha, podkrovie chceme využívať ako odkladací priestor. Ak by sme sa rozhodli zaizolovať celú strechu, nebudeme vykurovať zbytočne veľký priestor? Je to na to, že tam chceme mať len úložný priestor (aspoň zatiaľ) aj trochu zbytočný výdavok. Ak by sme sa rozhodli zaizolovať len strop, problém je, že hrady, medzi ktoré sa bude striekať pena majú výšku asi 18 cm. Na tieto hrady pôjdu dosky, ktoré budú slúžiť ako podlaha v podkroví. To znamená, že viac tam striekať nevieme. Nebude však taká hrúbka príliš malá? Dá sa do prípadne nejako vyskladať, že by sme zaizolovali strechu penou a do stropu by šiel nejaký užší a lacnejší materiál, aby nám zo spodu neunikalo zbytočne veľa tepla do neobytného priestoru?
Odpovedať
@zdenohlasny ja som izoloval aj aj...šikovný a ťažko dostupné miesta sla pena 25 a rovna podlaha tam šlo miestami aj 45 cm 😄 tam som dal všetko čo bolo k dispozícii. Od fasadnej vaty( známy mal veľké odrezy z prace) cez minerálnu vatu proste všetko. Peny sa neboj len daj minimum 25 cm. Kľudne si môžeš fúknut strechu a potom nejaký vatu pod sadrose. Alebo naopak.
Odpovedať
@zdenohlasny A čo máš pod tými trámami? to chceš povedať, že rovno na trámoch máš sadrokartón?
Odpovedať
@ruren no pod ne má ísť parozábrana, ktorá bude prichytená zo spodu na trámy
Odpovedať
Kľudne by som ju dal všade len v dostatočnej hrúbke min aspoň 25 cm
Odpovedať
@zdenohlasny Ja to mám podobne ako chceš, akurát strop medzi povalou a obytným priestorom je ŽB doska. Pod škridlou mám plný záklop, pod tým striekanú izoláciu 24 cm a SDK. Podlaha na povale má skladbu - ŽB doska, na tom fólia, EPS 8 cm, OSB a na tom laminátová podlaha. Povala nie je vykurovaná, súži ako izolačná vrstva. Z tepla, čo prestupuje zospodu tam je v zime tak 13-18 °C. Tu sú fotky z výstavby: https://www.modrastrecha.sk/forum/zat...
Odpovedať
@zdenohlasny A to chceš dať penu len medzi trami? To je poriadná blbosť.
Odpovedať
@chrobak7 Keď si si nevšimol, on nemá železobetónový strop, ale drevený, tak ho neuvádzajú do omylu.
Odpovedať
@doddy8 To je rada za všetký drobné.
Odpovedať
@zdenohlasny Koľko bude priestor na výšku medzi SDK po spodok trámov?
Odpovedať
@ruren Všimol som si a preto som mu napísal, že na rozdiel od neho. Ide ale o to, že mám izolovanú aj strechu aj strop, nad čím uvažuje aj @zdenohlasny . Zdeno - u teba vidím 2 hlavné možnosti: 1. čo najlepšie izolovať strop a strechu nechať tak. Výhodou bude, že budeš vykurovať iba spodný obytný priestor. Nevýhodou bude, že na povale ti môže aj mrznúť a ak nemáš vysokú strechu, tak ak dáš do stropu alebo nad neho napr. 40 cm vatu, tak pod strechou nebudeš môcť veľmi chodiť, alebo iba ohnutý. 2. inou možnosťou je izolovať strechu striekanou penou a aby nebol veľký prestup tepla cez strop, tak ten izolovať min. vlnou, aspoň 20-30 cm. Neviem, koľko priestoru máš dole aj na povale, takže ťažko sa radí konkrétne. Ak máš tie trámy vysoko, môžeš spustiť SDK strop dole a nad neho dať vlnu až nad trámy, čim by si mohol dosiahnuť hrúbku izolácie aj 30-35 cm. Alebo vytiahnuť izoláciu až do priestoru povale tým, že urobíš nad tie trámy pomocný rošt a vatu uložíš medzi trámy aj medzi rošt. Na rošte môže byť napr. OSB, čim by si mal povalu pochôdznu. V zime by tam síce nemrzlo, ale teplo by tam prenikalo len minimálne. A v projekte máš čo navrhnuté?
Odpovedať
@chrobak7 Máš dojem, že tam chce dávať vatu? Ešte raz si prečítaj príspevok
Odpovedať
@ruren Neviem, o čo ti ide, či chceš iba provokovať, lebo ty si nič neporadil, iba rýpeš do druhých. A prečítal som si. Zdeno napísal: "Dá sa do prípadne nejako vyskladať, že by sme zaizolovali strechu penou a do stropu by šiel nejaký užší a lacnejší materiál, aby nám zo spodu neunikalo zbytočne veľa tepla do neobytného priestoru?" - takže iný materiál, vrátane vaty, nevylučuje.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@chrobak7 Áno nič som neporadil, lebo nemám všetky informácie, aby som mohol nejaké rady dať a zadávateľ nejak moc nespolupracuje. Ale zato tvoje rady sú úplne od veci.
Odpovedať
@zdenohlasny a nedala by sa tam urobiť taká pomocná konštrukcia, že na tie hrady dáš ďalšie hranoly(niečo ako kontralaty na streche) a tým pádom vieš dať viac peny?
Odpovedať
@ruren toto som nasiel v projekte. su tam 2 verzie. diki, na zaciatku som si neuvedomil, ze pena len medzi tramy je blbost, ale nechcem ist uplne cestou zvysovania podlahy v podkrovi (aby tam vosla sirsia pena) pretoze by tam bola vyska len cca 1,8 zacinam sa priklanat k pene na celu strachu, len este neviem ako vyriesime izolaciu stropu este jeden variant, nemozme penu striekat zo spodu?
Odpovedať
@tomasr1 radili mi už aj taký variant. ale moc sa mi to nezdá, lebo medzi stropom a tými vrchnými hradami je priestor len nejakých 1,8 m
Odpovedať
@zdenohlasny Tak ale to máš 2 úplne iné riešenia. Jedno je so stropom a s povalou, druhé riešenie je otvorená obývačka až po strechu. Ja mám v obývačke a kuchyni otvorený priestor až po strechu a v tej časti mám v streche penu cez 30 cm. Fotky nájdeš v rôznych témach, napr. tu: https://www.modrastrecha.sk/forum/zat... https://www.modrastrecha.sk/forum/zat...
Odpovedať
@zdenohlasny Ten projektant je čo za chuja? Pod trámom podľa neho máš 5 cm, ale trámy len tak v lufte. Mali by byť položené na venci. Na izoláciu neostáva miesto. Keby si chcel urobiť záklop z dosiek potrebuješ medzi izoláciou a záklopom nechať aspoň 15 cm priestor, aby sa ti nerobil kondenz a kraje nechať otvorené, aby mal kde prúdiť vzduch. Keď to cele zaklopiš, zarobíš si na budúce problémy. Podľa toho projektu by si musel dať izoláciu aj ponad trámy.
Odpovedať
@ruren My sme to kupili uz s hotovou strechou a extremne sa v tychto veciach nevyznam.
Odpovedať
Viete mi prosim este poradit ako vyriesit strop, ked dam zateplit strechu na 25 alebo 30 cm? Napcham medzi tramy sklenu vatu alebo medzi tramy nestaci?
Odpovedať
@zdenohlasny Pokiaľ nebude podkrovie obytné, je zbytočne zatepľovať strechu. Treba poriadne zatepliť strop. A keď o tom nemáš ani šajnu, tak to nerieš na MS, ale s niekým čo má v tom prax a rozumie sa tomu. Tu aj pri úprimnej snahe ti poradiť, keď to človek reálne nevidí, nedokáže ti zodpovedne poradiť. To sú všetko len také výstrely na slepo.
Odpovedať
@zdenohlasny presne ako pise ruren, v tvojom prípade by izolácia stropu mala byť prvoradá. Asi by som išiel do 40 cm fúkanej izolácie(celulóza) aj za cenu, že uberiem zo svetlej výšky odkladacieho priestoru. Alebo aspoň 30 cm striekanej PUR izolácie. Medzi krokvy by som už nedával nič.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?