Krokvy nesedia na tramoch

Zdravim, opat mam otazku ohladom strechy. Vsimol som si, ze krokvy nesedia na vaznici. Co si o tom myslite? Viem ze drevo pracuje ale toto mi pride ze by to malo sediet ako rit na serbel a je tam vola okolo 1cm. Prikladam aj par fotiek. Dakujem.
Odpovedať
Klinec tam je, strecha nespadne. Pre pokoj duše vlož do medzery kus dreva…
Odpovedať
@johnyo drevo vyschlo, bud to vyklinkuj alebo tam daj spojovaci pliesok ktory spoji ponurnicu a krokvu
Odpovedať
@johnyo vyzerá to celkom čerstvo.. Daj to mu pár rokov, bude to vyzerať inak. Možno lepšie, možno horšie. .Ale bez obáv, strecha nespadne. Hmotnosť strechy neprenáša jedna-dve krokvy, ale rozkladá sa na všetky. Ak ťa trápi medzera, strekni tam trochu montážnej peny. Tá sa vie prispôsobiť tlaku a v prípade sadnutia trochu povolí. Dôležité je, ako vyzerá strecha zvrchu, či nie je zvlnená prepadom alebo vystúpením krokvy.. Ked je na pohad OK, nie je čo riešiť.
Odpovedať
@zicher montazna pena? Niektory by ste si tu montaznu penu davali aj na ranajky keby mozete...
Odpovedať
Profilova fotka
@zicher Ty budeš určite statik
Odpovedať
@zicher montážna pena? keby si poradil, že tam má natlačiť D4 lepidlo na drevo, tak OK, ale penu? aj by som sa ťa tak ľudovo spýtal, či ti ne*****, ale tak ja nerozprávam. misia na dnes splnená. zas som zistil, že ma ešte kadečo dokáže prekvapiť 😄
Odpovedať
@johnyo a čo na to vravel odborník, ktorý sa podpíše pod danú stavbu? myslím stavebný dozor. na výmenu strechy/novú strechu ho predsa potrebuješ spolu so stavebným povolením. mal si sa ho nenápadne spýtať, či je to OK, alebo na reklamáciu. lebo tu na laickom fóre sa dozvieš aspoň 5 názorov, z toho niektoré donebavolajúce nezmysly.
Odpovedať
@worker_falcon počuvaj sokolík, ako tam natlačíš D4 vo vrstve, aby ti nevytiekla a zaplnila centimetrovú medzeru? A čo poradíš sokolík, aby johnyo rozobral strechu kvôli tomu, že majster krovár sa nekamaráti s metrom? A vážne si myslíš sokolík, že D4 je lepšie riešenie ako obyčajná pur pena? Totiž tá stercha ešte má šancu sadnúť.. Pur pena to čiastočne umožní.. Ale tvoje D4 lepidlo akurát sťaží sadnutie a zabráni prirodzenému pohybu dreva pri vysúšaní.... Celé to držia pohromeade vruty a klince. Tvoju D4 po dvoch rokoch tak či tak utrhne, lebo po zaschnutí stratí schopnosť prispôsobiť sa pohybu pri vysychaní dreva. Pur pena síce nič nespevní, ale uspokojí optický diskomfort pri pohľade na prácu nepresného tesára-krovára. Tvojou D4 môžeš lepiť starý dopraskaný a červototočom zožratý nábytok, ale nie morký a nevyzretý krov. Ešte jedna otázka sokolík, Vži sa do kože johnyho a zamysli sa nad tým, čo je pre neho najlepšie riešenie.. Isto by si bol za to, aby rozobral celú strechu kvôli nepresnosti rezu tesára, ktorý sa možno zle vyspal? Videl si niekedy storočné krovy na povalách? Skrútené pomúrnice a odskakujúce krokvy, ktoré držia tony bobrovky len silou vôle už cez storočie a nemajú tendenciu spadnúť? Ja hej. A oveľa horšie, ako johnyho odfotil na mobil. Nevravím, že je to dokonalé, ale katastrofu by som z toho nevyrábal... Môj krov sedí na milimeter presne.. Ale robil som si ho sám a dal som si záležať.. Ale ak by som sa náhodou uťal, ako sa občas majstrom tesárom stane, tak by som kvôi tomu strechu nerozoberal.. Nie iba jediná krokva drží hmotnosť celej strechy.Podložiť, spevniť fixnúť a prižmúriť oko.. V jeho prípade nie je potreba ani to.
Odpovedať
@yuri66 žiaľ nie som statik. alebo našťastie.. Ale môj otec bol statik. Nemám pečiatku komory stavebných inžinierov ako otec,, Som elektrototechnik. Ale na danú tému sme s otcom prebrali veľa hlavne praktických rébusov. Chodil som s nim po stavbách a ukazoval mi praktické príklady chýb, alebo statických porúch a ich riešení v praxi. Všetky moje rady sú iba subjektívne odporúčania. Tak ako to cítim. Otec bol sklaamný, že som si vybral inú cestu.. Ja mám stavbárčinu ako končíek, ale živím sa inou špecializáciou.. Avšak geodézia, statika a hlavne krovárčina zostala v našej rodine v mladej krvi našich detí a krstniatok. Mám s kým konzultovať..
Odpovedať
@zicher a aku ulohu tam ma mat podla teba ta pena? 🤔 lebo ta tam bude uzitocna jak mrtvemu kabat.
Odpovedať
@sousedekovci89 No, akú, akú? Predsa zabráni prestupu tepla medzi krokvou a pomúrnicou. Teraz je tam tepelný most ... 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
Odpovedať
dakujem pani za Vase nazory, ja len dodam ze tento stav nie je na pomurnici, ale na stredovej vaznici...ked pojdem na dom skusim skontrolovat aj ako sedia krokvy na pomurnici aj ked tam to bude narocnejsie sa dostat cez vsetku vatu/izolaciu
Odpovedať
Článok sa načítava...
na tomto
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?