Zmena územného rozhodnutia

Zdravím Vás, chcela by som sa poradiť ohľadne žiadosti o zmenu územného rozhodnutia. Na územie, ktoré má cez 30 pozemkov bolo vydané rozhodnutie o umiestnení stavby, ktorého súčasťou je aj situácia s navrhovaným osadením domov - a to je v našom prípade kameň úrazu. Architekt, ktorý vypracoval predmetnú PD bral osadenie domov ako orientačné, stavebný úrad ich berie ako záväzné. Problém je, že "obdĺžniček" na našom pozemku je zle umiestnený z hľadiska svetových strán a presvetlenia. "Obdĺžniček" je umiestnený tak, že strana v smere JV je pri plote a voľné sú len strany JZ a SZ. Čiže presne to slnko a svetlo ktoré človek očakáva v dome, je nám upreté. Pritom pozemok je dostatočne veľký a aj pri umiestnení domu k plotu oproti (plot by bol zo SZ) spĺňame zákonom stanovené vzdialenosti (k susedovmu domu je to cca 20 m). Chceli by sme si podať žiadosť o zmenu územného rozhodnutia len v tej jednej časti (umiestnenie nášho "obdĺžnička"). Starosta obce sa už dopredu vyjadril, že s tým súhlasiť nebude, lebo teraz schválili zmeny v územnom pláne a on ho znovu meniť nebude. Nechápem celkom, ako toto posunutie domu ovplyvní územný plán, v ňom predsa nie sú zakreslené domčeky (ešte ani nie sú všetky postavené). Nemeníme ani územie ani jeho určenie... Moje otázky: V prípade, že nám našu žiadosť o zmenu zamietnu, je možnosť sa voči tomu odvolať? Je nejaký zákonný dôvod, prečo by nám to mohli zamietnuť? Čo je potrebné doložiť k žiadosti? Ďakujem vopred. @janetbla
Odpovedať
@danieluk Po prvé - v územnom rozhodnutí je zadefinované osadenie budúcich domov? Sú tam okótované odstupy, je to tam popísané, že takéto budú tie domy? Je tam aj ich výškové osadenie? Alebo je to len taká hrubá predstava, ako by to územie malo vyzerať? Predpokladám však, že územné rozhodnutie je len také všeobecné, skôr ide o to, že obec chce, aby to územie bolo jednotné, preto z ich pohľadu by vaša zmena asi zasiahla do toho, ako by tá lokalita mala vyzerať. To, že to dali do územného plánu, nuž, to by musel byť územný plán zóny, kedy naozaj je všetko podrobne zregulované, či už odstupy, výškové osadenia a pod. UP zóny sa možno robí v malých obciach, kde sa to dá jednoduchšie zregulovať (je však drahší), ale bežne sa nerobí, nevyhovuje obciam a mestám, že potom nemôžu tak dobre lavírovať 🙂 Na vašom mieste by som skúsila dať zmenu územného rozhodnutia, a uvidíte, na základe akého argumentu vám to zamietnu. Odvolať sa môžete vždy. Možno by pomohlo, keby vás z tej lokality bolo viac, ktorí by potrebovali takúto zmenu.
Odpovedať
@moratibru No je to tam len také všeobecné, aké vysoké môžu byť domy, aká strecha, aká zastavanosť... Nie sú tam určené žiadne rozmery domov, ani kóty Je určené radenie domov - z ktorej strany 2m a z ktorej 5m + uličná čiara. To sa ale týka domov z ulice, my sme až v druhom slede a tam sa nemáme komu prispôsobiť - za nami je už len pole. Sme tam len dva domy. Práveže to tam vôbec nie je jednotné, každý si stavia čo chce - okrem nás 😕 Nám to namietali susedia, ktorí majú dom 20m od hranice nášho pozemku a krajský úrad nám to vrátil na nové konanie, že nie sme v súlade s ÚR. Povolené sú aj domy poschodové a práve to je kameň úrazu - taký chceme stavať.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?