Územné rozhodnutie mi nevydali

Prosím, viete mi poradiť, ako by ste postupovali v mojej situácii? Som na nervy ! Ideme stavať v intravilane , pozemok je vedený ako záhrada. Je veľký budeme vynímať. Na začiatku predtým ako sme vobec niečo riešili,som dostala od obce územno-plánovacej informáciu, že pozemok je určený na výstavbu rodinného domu. Tak sme riešili všetko hypo, projekty, začali sme pripojky. Akurát som vo fáze, že mi treba záväzne vyjadrenie od obce na vynatie, prídem na obec a pani mi povedala, že na mojom pozemku nemôžem stavať že nieje v uzemenom pláne obce. No akurát riešia s obecným zastupiteľstvom doplnok, majú sa kvôli tomu stretnúť bud.. Tyzden, ale pani ich už mojom probléme informovala avsak doplnok je už schválený takze mám smolu. Tak čo teraz? Tajne dúfam že dáke riešenie sa nájde keď sa stretnú ale moc nedufam. Pani mi povedala že sa ich spýta čo keď začnem stavať na čierno.- a riskovať že mi to zbúrajú? No som hotová :-(
Odpovedať
1
2
@jaja200 no a nespomínala pani, že sa dá proti rozhodnutiu odvolať? Keď pozemok existuje ako to, že nie je v územnom pláne obce? Ako ste sa dostali k pozemku?
Odpovedať
Takto on je v územnom pláne obce vedený ako záhrada nie ako pozemok na vystavbu, pozemok sme zdedili, žiadne riešenie okrem tej čiernej stavby pre mňa nemala
Odpovedať
@majkisper
Odpovedať
@jaja200 to sa mi nejako nezdá, to sa musí nejako dať ako stavebný pozemok, však predsa len aj keby to bola záhrada, tak nejakú záhradnú chatku by tam majiteľ pozemku chcel postaviť keď už nie barák...
Odpovedať
@jaja200 ak zacnes stavat nacierno tak Ti to zburaju iba v pripade ze to bude v rozpore so vseobecnym zaujmom. Tzn. napriklad: susedovi tieni, nesplna nejake normy (eko, poziarne, bezpecnostne,...) atd. co Ti napadne. Inak prebehne dodatocne schvalenie a zaplatenie pokuty. Jedine neviem ako sa k tomu postavi banka. To moze byt problem.
Odpovedať
@igor256 no šak je to v rozpore s územným plánom obce to je dosť veľký dôvod či? Banku chcem riešiť až keď bude dom hotový skolaudovaný takže to nič ....
Odpovedať
@jaja200 skor sa to mysli ze ci to niekomu bude realne vadit, nie tomu "papieru". Ako som pisal, ze to susedovi bude vadit hlavne, lebo inak je to Tvoj pozemok. Take ze ak postavis moc blizko, bude mu to tienit na miesto kde pestuje jahody, zvedies mu ryne na jeho pozemok a podobne neduhy. Takze ak to urobis ako normalny dom dodrzis odstupy, tak by to mali dodatocne schvalit. A tiez sa tym nemysli to, ze sused povie, ze mu vadi ze je tam dom. Musi to mat nejaky opodstatneny dovod. Je pravda, ze na Slovensku sa inak sprava SÚ v Hornej Marikovej ako v Dolnej Marikovej, ale toto by malo platit.
Odpovedať
@igor256 tak to vyzerá nádejne a teda ale stavebné riešiť až keď bude dom asi hotový nie teda v procese či? Ešte uvidím či teda nenájdu iné riešenia na obci keď tam moc toho nieje ale tak oni spravili chybu keď mi dali zlú uzemnoplanovaciu informáciu ....
Odpovedať
@majkisper možno pri drobných stavbách sú nejaké výnimky do tohto sa zas tak nevyznám :-) všetko si robíme sami ohľadom papierov tak sa učím :-)
Odpovedať
@jaja200 Rozhodne by som nezačal stavať, ak to územný plán na parcele neumožňuje. Tam neprichádza do úvahy dodatočné stavebné povolenie, keďže pozemok nie je určený na výstavbu.
Odpovedať
@jaja200 mne tak povedali na SU (Zilina) ze 90% stavieb dodatocne povolia. vraj rodinne domy. Potom sa to inak popisuje nie ako stavba nacierno ale stavba bez stavebneho povolenia. Problem bude s pripojkami, takze nejako v tom case ked sa budete chciet pripojit tak by som sa ohlasil (udal?). Ale bacha na to. Radsej sa poradte s pravnikom. Obetujte 150EUR a 2 hodiny... Moznoze ked poziadate o udelenie SP tak ho dostanete (mozno SU nema objektivne dovody preco vam ho neudelit).
Odpovedať
Profilova fotka
@jaja200 a tú ich územnoplánovaciu info máte od nich na papieri? Nechápem, ako Vám mohli dať info, že sa môže, keď teraz tvrdia niečo iné...buď sa zmenil za ten čas územný plán alebo došlo k nejakému zlyhaniu ľudského faktoru... :-| Asi by som to v tom druhom prípade posunula ako sťažnosť na nadriadený orgán...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@igor256 Veď práve to je ten hlavný dôvod na zbúranie, že je to v rozpore s územným plánom..a ďalšia vec, ak idú vybavovať hypotéku, tak podľa mňa nič nevybavia bez právoplat. stavebného povolenia, následne skolaudovania...
Odpovedať
@baluinka áno papier nám vydala obec- úradníčka myslela že keď je to záhrada bude sa dať na Tom stavať neviem či vtedy nepozrela do územného plánu :-( manžel to chce riešiť cez právnikov... Že žiadať čo sme do toho vrazili už od obce alebo nech obec zaplatí doplnok či zmenu územného plánu ale ktovie čo bude.... Hypotéku máme vybavenu už- zakladali sme byt a dotyčný pozemok :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@jaja200 to čo ste napísali posledné je asi jediná možnosť lebo bez zmeny územného plánu sa ďalej nepohnete. Určite by som v tomto prípade nestaval načierno, lebo pri dodatočnom povolení budete musieť preukázať súlad s územným plánom.
Odpovedať
@jaja200 vo velmi podobnej situacii chlapik pri Piestanoch postavil bez stavebneho povolenia celu bytovku a starosta to komentoval nejako v tom zmysle, ze keby mu to stopli, tak by vymahal od obce investovane naklady a to by si obec nemohla dovolit, takze obci neostava nic ine, len to potom skolaudovat. Inak pokutu mal mat povodne cca 16000€ a nakoniec to bolo 500€ (za bytovku!!).
Odpovedať
@stowasser neviem či je to dobrý príklad lebo keď sa robí takto vo veľkom je to iné. Tiež tam asi nebol započítaný poplatok do obálky. Stále si ale myslím že by vám to nenariadili odstrániť aj napriek tomu že to nie je v súlade s územným plánom. Ten územný plán je stále len papier ktorý nejaký človek píše. To sa dá zmeniť.
Odpovedať
@jaja200 zajdi sa informovať na kataster a oni ti tam povedia či tam možeš stavať a ako to maš napisať.
Odpovedať
@jaja200 navrhované umiestnenie stavby a jeho súlad sa posudzuje s územným plánom, ktorý bol platný v čase podania návrhu na umiestnenie stavby, resp. žiadosti o stavebné povolenie (v prípade zlúčeného uz. kon. so stavebným), t. j. v deň, kedy bolo podanie doručené na SÚ.
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser neviem teraz nájsť ten článok, ale čítal som ho a myslím že tam mu obec zmenila územný plán. @petka456 na katastri nevedia kde sa dá stavať, kataster je len evidenčný orgán.
Odpovedať
Profilova fotka
môžete si dať aj vypracovat uzemný plán a predložit ho obci (v prípade, že sa do toho obci nechce či už finančne alebo časovo a nemá ho),ja som niekde čítala, že každá obec je povinná ho mať.ak ide o intravilan obce tak uzemný plán obce musí existovat,nedáva mi to zmysel, že ho nemaju- vynatie zahrady by nemal byt žiaden problém.(my sme stavali na extravilane, ochranne pasmo voda, orna poda najvyššej kvality podlľa bonity ale v uzemnom plane to bolo vedené ako možnost zastavby RD)na druhej strane zavisi od toho, či mate k pozemku pristup,lebo ak mate zahradu niekde na konci obce kde nikdy obec neplanovala napriklad zaviest kanal, tak to može byt problem...uzemny plán mení zastupitelstvo a je pomerne naročná vec,ktoru vypracuje kompetentná osoba,architekt,po novom obsahuje už aj zelené zony obce a nie je možné ho menit by the way... a občania o tom su upovedomení na výveske ak už. do buducna ak si toto niekto bude čitat, tak nespoliehajte sa nikdy na vypis z katastra- musíte zájst na obec anahladnut do uzemneho plánu zóny, alebo obce- ak ho teda obec nemá v roku 2019 na svojej internetovej stránke.
Odpovedať
@pavka139 obec ma územný plán ... Len náš pozemok v ňom nieje vedený ako pozemok na výstavbu RD
Odpovedať
@danieldrabik @janetbla @igor256 @baluinka @draik Dnes som bola za jednou známou na stavebnom len či ju nenapadne niečo a tak nám dala riešenie aby sme stavali dom ako rekreačný dom keďže to je záhrada pôjde to a medzi časom si dali žiadosť o prepísanie pozemku na stavebný keď sa najbližšie bude robiť zmena alebo doplnok územného plánu ... A potom si požiadať o zmenu účelu na rodinný ... Ale hneď odtiaľ sme sa ešte zastavili na obci a vyzerá to že nakoniec sa podarí vopchať našu parcelu do toho nového doplnku kým ho riadne schvália teda vyzerá to že pôjdeme podľa povodneho plánu ak by to nevyšlo tak teda budeme riešiť ten rekreačný dom ;-)
Odpovedať
@jaja200 ale ani na záhrade nemôžete hocičo postaviť. Druh pozemku v podstate nič neovplyvňuje, podstatný je územný plan, ktorý každý pozemok definuje svojimi regulativmi čo sa na ňom môže postaviť. Takže to, že je to záhrada neznamená, že sa tam dá postaviť záhradný dom, musí to byť uvedené v územnom pláne, že regulativ povoľuje takúto stavbu.
Odpovedať
Nwm ako je presne ale boli sme sa spýtať pani čo chodí kolaudovat a pozerala konkrétne na náš pozemok do územného plánu a máme to ako a15 teda záhrada ktorá je tam definovaná tak že slúži rekreáciu takže sa aj s kolegyňou zhodli že ako rekreačný dom nam to skolauduju... Ale ako vravím nejakou regulativou nám to dorobia aby sme mohli normálne stavať rodinný dom
Odpovedať
zahrady maju vacsinou obmedzenie zastavanej plochy na 10% pozemku - cize ak mas 1500m2, tak zastavana plocha moze byt 150m2 co je podla mna viac ako dost.
Odpovedať
@marekjahoda my máme 1245 pozemok domcek okolo 125 zastavaná :-D
Odpovedať
ty si ten UP necitala kym ste zacali vybavovat projekt?
Odpovedať
@atlaska no nie šak dala som žiadosť o UPI na obec kde sme dostali vyjadrenie že môžme stavať... Dovtedy som nikdy nič podobné neriešila všetko sme sa rozhodli vybaviť sami takže to bola prvá info o ktorú som žiadala až na základe tejto informácie sme začali riešiť projekt hypotéku a ostatné veci postupne
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?