Zamietnutie povolenia starostkou kvôli bývalým majiteľom

Ahojte, prosim Vas o radu, ak ste sa niekto s niecim podobnym stretli. Starostka nam odmieta vydat stavebne povolenie a ako dovod uvadza, ze jej byvali majitelia odmietaju zaplatit za prekladku vody, ktoru obec realizovala. My sme vtedy majitelia neboli a ani v kupnej zmluve o tom nie je zmienka. Moj nazor je taky, ze by to mali zaplatit oni, ma pravo nas takto drzat v sachu?? 🤷🤷
Odpovedať
@ally99 daj napísať pravnikovi odvolanie. Ak si samozrejme nedobudol/la finančne nevysporiadany majetok, ale pripojku si asi nekupoval/a.
Odpovedať
Nuž ošemetná a veľmi nepíjmená záležitosť. A o akej sume sa tu bavíme? V každom prípade je irelevantné či to je alebo nie je v kupnej zmluve. Ako noví majitelia sa uplne iný fyzický subjekt a teda Vás nijako nemože diskriminovať a podmienovať vydanie povolenia zaplatením dlhov predchádzajúcich, jedná protizákonne a veľmi hlúpo, aby sa jej to nevypomstilo. Zamietnuť stavebné povolenie može ale len z relevantných dovodov ktoré súvisia so stavbou, resp. nedostatkom. Ak nie je v LV evidovaná žiadna ťarcha može si fúkať. Predchádzajúci majitelia s nou pekne vydrbali, ona tak akurát muže podať žalobu na súd na predchádzajúcich a dokazovať a vymáhať tam, ak bude mať všetky podklady a vyhrá potom možem " poprosiť exekútora" a on si ich už nájde tam kde sú...
Odpovedať
@slavoslav Myslím že nie je treba, si predstav modelovú situáciu, kupiš pozemok s domom, Predchádzajúci majiteľ neplatil odpad , dane a vodu a má dlh. To ako príde starostka za novým a pýta od neho? dosť pritiahnuté za vlasy. Alebo len čisto pozemok za ktorý neplatil predchadzajúci majiteľ dan obci... Nemyslím že je toto oprávnená riešiť s novým. Ak dlh nebol predmetom zakotvený v zmluve - čo by bola blbosť, teda starostka nie je oprávnená nič vyberať od noveho, teda len od vzniku nadobodnutia nehnutelnosti novým majiteľom.
Odpovedať
@janopopovec dakujem za odpoved. Bavime sa cca o 500-600€, pre niekoho mozno malo ale pre nas a v tejto dobe je to dost. Jasne, chapem...zatial nam to bolo oznamene len telefonicky, ako pisete tak v pisomnom zamietnuti to nemoze byt uvedene. Skusim sa s nou spojit, argumentovat tym co ste mi poradili a uvidime ake to bude mat pokracovanie.
Odpovedať
@ally99 treba na nu zatlačiť najprv po dobrom že z právneho hľadiska je protizákonné podmienovať vydanie povolenia ktoré nesúvisia s predmetom povolenia / ak nejde o objektívne nedostatky riešiteľné cez stavebný úrad /. Poprípade že riešite právnika ktorý vás bude zastupovať v prípade žaloby na ňu s odskošdnením za upieranie vášho práva . Vačšinou za zľaknú a cúvnu. Ak by nezabralo zaplatiť si cez právnika list s upustením od konania s prípadnou dohrou ďalej, to zaberie zaručene.
Odpovedať
@ally99 dost je to pre kazdeho, zvlast, ked dlh nevznikol jeho vinou. Drzte sa.
Odpovedať
@janopopovec viete co je paradox? Mame zaplateneho pana, ktory za nas riesi vsetky papierovacky a zatial kazdy jeden problem, ktory nastal, sme si museli riesit sami. Clovek by od neho cakal taketo rady ako mi pisete vy.
Odpovedať
@ally99 Jednoznačne si trvám na svojom ak pohľadávky voči obci neboli predmetom predaja, teda zakotvené vo vašej kupno- predajnej zmluve nemože si to nárokovať od Vás v žiadnom prípade, teda nie je žiadny právny podklad na uhradenie poplatkov vami. A už vobec svojvoľným výkladom práva , podmienovať vydanie povolenia vyplatením pohľadávok ktoré ste vy nesposobili. Vačšinou vznikne problém pri kupe domu kedy si starý majiteľ neodlhasi energie, plyn , vodu, resp. urobí to neskoro a prípadné nedoplatky už aj za nových musí znášať on, resp. riešiť to už svojou líniou na súde . To je teda poriadna drzosť. !
Odpovedať
@ally99 Žiadosť na stavebko ste dali? Dali ste všetky potrebné dokumenty a už len čakáte na stavebné povolenie? Ak je to tak, tak vám ho musí do nejakej doby vydať alebo zamietnuť, a to musí byť odôvodnené. Nemôže ani naťahovať čas, ak nebude nejakú dobu konať, treba to riešiť cez Okresný úrad, odbor výstavby a bytovej politiky, oni sú nadriadeným orgánom, keďže vydávanie stavebných povolení je prenesený výkon štátnej správy. Alebo prípadne na prokuratúru, nech riešia nečinnosť. Ale v prvom rade to treba riešiť slušne a bez vyhrážok 🙂
Odpovedať
@moratibru ano to je presné :)
Odpovedať
@moratibru ano, vsetko mame odovzdane, len cakame na vyjadrenie.. Dakujem za radu
Odpovedať
pokiaľ si podal stavebko s komplet dokumentáciou a prílohami, do 30 dní, v odôvodnených prípadoch do 60 dní musia vydať povolenie, alebo zamietnuť pre nejaký dôvod. Nezaplatená vodná prípojka bývalých majiteľov nie je dôvod na nevydanie povolenia. Ak napíšu iný dôvod, treba dodať to čo potrebujú a počkať. Pokiaľ bude neodôvodnené zamietnutie, treba podať odvolanie a to už rieši okresný, resp. krajský stav. úrad. Prípadne ak v stanovenej lehote sa nevyjadria, máš nárok na vrátenie poplatku za stav. konanie. Treba si potom napísť žiadosť o vrátenie, ale to už predbieham. Nekomunikuj s nikým cez telefón, alebo osobne, všetko rieš cez papier, resp. mail. Držím palce
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?