Zmena právopl. staveb. povolenia kvôli výrubu daní za stavebný pozemok

Ahojte, vie mi niekto poradiť?začnem tým že náš pozemok kde sme stavali sa sklada aktuálne z 3 parciel, resp 2, ta tretia je len tá pod domom - zapisoali ju kvôli rozostavanej stavbe. čiže na jednej z parciel stojí dom a na druhej nič - vchadza sa cez ňu na pozemok k domu - ale cesta tam spevnená nieje - len vykopany prejazd. V našom projekte na dom sa píše že: "Vonkajšie spevnené plochy sú vytvárané so zreteľom ich budúceho využitia. Smerom od objektu ku komunikácii ide o spevnené plochy uspôsobené na pohyb osôb - prístupový chodník je materiálovo riešený z betónovej zámkovej dlažby. Pojazdná prśtupová komunikácia a odstavná plocha pre osobné automobily je navrhnutá zo zatrávňovacích tvárnic". Na základe toho nám známy vybavoval povolenie v ktorom uvádzaju Stavebné objekty dva, SO1 = dom a SO2 = spevnené plochy. Až pokym nam nevyrubili dane som to neriešila lebo som nevedela co presne to znamená. Dom sme postavili ale tie spevnené plochy čo je stojisko pre auta + chodníky nemáme dodnes a ani tak skoro asi mať nebudeme, hoci povolenie na to máme a je platné ak sa nemýlim 2 roky. Žiadala som mesto o zmenu stavebného povolenia, aby nám ako stavbu uznali len dom ktorý stojí na jednej z parciel. Mesto sa vyjadrilo že: "ak stavba sa člení na jednotlivé stavebné objekty (v našom prípade SO1 a SO2) - stavebným pozemkom sa označuje každy pozemok ma ktorom sa ma zriadiť stavba, resp. stavebný objekt." Podľa nich z našich podkladov vyplýva, že oba pozemky reg."C" sú využívané pre stavebné práce na objektoch súvisiacich s hlavnou stavbou - dom - ide o pozemky, na ktorých sa realizuje stavba a teda nemajú dôvod na zmenu stavebného povolenia čiže mi to zamietli. Nerozumiem celkom ešte - čo znamená "využivane pre stavebné práce súvisiace s hlavnou stavbou????" iba to že je tam príjazdova cesta ktorá ani nieje spevnená? Ved nelietam tam helikopterou tak nejak sa tam dostat musím ale to neznamená že je to hned stavebným pozemkom, či? Nezdá sa mi to celé, ak vyprší platnosť povolenia a my stavbu SO2 - tie spevnené plochy nezrealizujeme.. tým pádom to nemože byť stavebným pozemkom,mýlim sa? V podstate ide o to, že nám vyrúbili dane za stavebný pozemok ktoré sú až 10 x viac ako za normálne pozemky.. a platím dan za niečo na čom sa nič nedeje a nesluži k stavbe, preto to chceme zmeniť. Ďakujem za každu radu.Martina
Odpovedať
@martinqaz strasne zlozito napisane... ale jednoducho skolauduj a mas po probleme
Odpovedať
@liuxko lenže to nerieši jej problém stále bude platiť za chodníky a cestu k domu ktorú reálne ani nemá spevnenu ako za stavebný pozemok...
Odpovedať
@martinqaz tu ma napadá jedine nový geometrický plán a zmeniť tu cestu zo stavebného pozemku na ostatné plochy ale či to pôjde keď to máte v stavebnom povolení to už neviem.
Odpovedať
kým neskolaudujete, celý pozemok podlieha dani ako stavebný.
Odpovedať
@martinqaz Presne ako napísala lenkamt - z hľadiska dane z nehnuteľnosti sa za stavebný pozemok považujú všetky parcely, ktoré sú uvedené v stavebnom povolení a sú zdaňované tou vyššou sadzbou. Je to preto tak, aby bol stavebník tlačený stavby čo najskôr skolaudovať a ukončiť stavebné práce. Po skolaudovaní sa pri vyrubovaní dane z nehnuteľnosti bude zohľadňovať typ pozemku - či je to zastavaná plocha, či záhrada alebo orná pôda či les. Teraz to je jedno, aký je to druh pozemku, na všetky parcely, aj keď sa priamo na stavbu nevyužívajú, sa uplatňuje tá vysoká sadzba dane pre stavebné parcely. Skolauduj čo najskôr, pominie tento tvoj problém. Teraz má úrad pravdu a nepomôžeš si ani keby si rozdelila parcely na 100 kusov, alebo zmenila ich druh.
Odpovedať
@martinqaz keď nebude realizovať stavbu v plnom rozsahu ako je v situácii, treba na SÚ podať žiadosť o zmenu stavby pred jej dokončením a doložiť novú situáciu s vynechaním plôch, ktoré realizované nebudú.. Za spevnené plochy, hoci budú v KN ako druh pozemku zapísané ako zastavaná plocha sa predsa daň neplatí, alebo bola nejaká zmena?? Počas uskutočňovania stavby RD je to stavenisková komunikácia..
Odpovedať
@janetbla Pokiaľ je parcela uvedená v stavebnom povolení, tak správca dane vyrubí za ňu (ako všetky ostatné v stav. povolení) daň za stavebný pozemok.
Odpovedať
@janetbla super, ďakujem za konštruktívnu odpoveď :-) vedela som že niečo sa da robiť .. ide mi aj o to, že sa mi nepáči ako mesto doluje silou mocou za všetko prachy ale ked my ich roky žiadame o opravu cesty ktorú nám nechceli ani odpredať tak to nie.. ano skolaudovať je najlahšie, ale chýbajú nam určite prvky bezpečnostne ktoré momentálne nemáme za čo kupiť a to hovorim o niekolko tisícoch eur, tak preto neskolaudujeme hned, a taktiez by nám opäť vyrúbili dan, preto to riešim. čiže podám tú žiadosť o zmenu, a ako píšeš že máme doložiť novú situáciu s vynechaním plôch ktoré nebudeme robiť, to stací len nakresliť? nemusíme dúfam meniť celý projekt? Ďakujem hza info
Odpovedať
@chrobak7 ano samozrejme, prave preto chcem zmeniť stavebko aby tam tá parcela nebola. ;-)
Odpovedať
@johny27 na LV je to myslím zastavana plocha alebo ostatne - neviem presne .. a cesta tam nebola ..my sme len prekopali vjazd, aby sme sa tam mohli dostat, ale nic tam nieje ani spevnené ani betonovane..a je to samostatná parcela, na ktorej podla projektu ma byt to stojisko na auta, cesta a chodnik.. ale nič z toho ani tento rok nebude, preto to chcem vynať a za tu parcelu neplatiť zbytočne dan ako za stavebny pozemok. Dom stojí na inej priliehajucej parcele.
Odpovedať
@chrobak7 nemáte pravdu pokiaľ nemá všetky parcely určené ako stavebný pozemok úrad jej za tie parcely nemôže vyrubit takú daň. Ak majú všetky parcely ako stavebný pozemok pochybil geodet alebo majiteľ (nebudem si predsa celý pozemok dávať ako stavebný keď staviam napr na 200m2)...
Odpovedať
@johny27 To vieš z praxe, alebo len teoretizuješ? Lebo podľa katastra neexistuje druh pozemku ako "stavebný pozemok". A pre vyrubenie dane je jedno, ako je ten pozemok v katastri označený - či je to "zastavaná plocha", či je to "orná pôda" alebo "ostatné plochy". Ak je na daný pozemok vydané právoplatné stavebné povolenie, pre účely dane z nehnuteľnosti sa tá parcela berie ako stavebný pozemok a pre neho sa vyrubí daň v určenej výške za stavebné pozemky. To, či je pozemok ako "zastavaná plocha" alebo "orná pôda" má vplyv na daň až po skolaudovaní. Za poľnohospodárske pozemky je zvyčajne nižšia daň z nehnuteľnosti, ako za nepoľnohospodárske plochy (napr. zastavané plochy a nádvoria, ostatné plochy). Ak neveríš, pozri si § 6 ods. 4 Zákona o miestnych daniach ...: (4) Na účely tohto zákona sa za stavebný pozemok považuje pozemok uvedený v právoplatnom stavebnom povolení až do právoplatnosti kolaudačného rozhodnutia na stavbu , ktorá je predmetom dane zo stavieb podľa § 10 ods. 2, alebo stavba s bytmi a nebytovými priestormi, ktoré sú predmetom dane z bytov podľa § 14. Celkovú výmeru stavebného pozemku tvoria parcely, ktorých parcelné čísla sú uvedené v právoplatnom stavebnom povolení.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@chrobak7 ano to čo tvrdíte je síce pravda, ale to nerieši môj problém a to čo myslím ja a @johny27 je niečo ine.. mne išlo o to, ako dosiahnuť to aby sa zmenilo stavebné povolenie aby ten pozemok nebol stavebnym a nemusela som zan platiť ako za stevebny. Ďakujem
Odpovedať
@martinqaz tiez som chcel niečo podobne riešiť, ale nepochodil som. ak su parcely uvedené v stavebnom povolení vyrubia ti na ne daň. je to v súlade so zákonom. tiez ma to riadne hnevá, ale nespravím s tým nič. platím 2. rok po 400 EUR/rok za nič. to mam okolo 500 m2 prístupovú komunikáciu k pozemku s výmerou asi 900 m2. co uz...
Odpovedať
@martinqaz sestra mala podobný problém geodet spravil chybu a celý pozemok 1500m2 bol ako stavebný ročne platili 300eur daň a viem ze dávali robiť nový geometrický plán a zmenili to ešte pred kolaudáciou.
Odpovedať
@martinqaz Viem, že tvoj problém je inde, ale súvisí s tým. Objasnenie bolo skôr adresované johnymu. Ty môžeš jedine skúsiť zmeniť stavebné povolenie, aby tam neboli všetky parcely. Ale neviem, či legislatívne je také niečo možné, keď už raz je stavebné povolenie vydané a je právoplatné.
Odpovedať
@chrobak7 SÚ je možne požiadať o zmenu stavby pred jej dokončením, pričom zmenou stavby dôjde k zmene vecného rozsahu - zmenšení zastavanej plochy stavby tak, že stavba po zmene bude umiestnená mimo ďalšej parc. - stavebného pozemku.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?