Prístupová cesta, samostatný projekt a povolenie. Dva rôzne domy vedľa seba jeden musí mať druhý nie

Ahojte, Staviame v bývalej záhradkarskej osade. Teraz už je to intravilán. K pozemkom vedie spolocna pristupova cesta. Mne dali do SP podmienku na doloženie samostatneho projektu príst. cesty podmienené samostatným konanim ale susedovi nie. Dávno má skolaudované a je to rovnaký pozemok aj cesta. Ako je to mozne? Zákon teda podmienuje mať prist. cestu k domu cestu k domu alebo existuje výnimka? Cesta na ktorú sa pripájame ani nemá označenie ani vlastníka je to taká dedinské medzi domami. Dokonca ma dom skolaudovaný ale nemá ho geodetom zameraný a nakreslený na katastri. Riešili ste niekto niečo podobné? Dakujem
Odpovedať
Panko zrejme to ma nejako vybavene. Projekt na cestu nie je lacna zalezitost, este drahsia je realizacia. Ale pokial k pozemku uz existuje nejaka cesta (ulica), ktora ma pomenovanie tak by som si to isiel prebrat s dotycnym na urade. Na rovinu ci chce nieco do vrecka alebo Vas iba chcu pritlacit aby ste zafinancovali cestu namiesto obce. Po dalsie ak cesta nema vlastnika resp. nie ste Vy priamo vlastnkom, nemate co robit projekt, ked neviete ten projekt aj zrelaizovat kedze Vam to nepatri. Vybavena vec. Obec moze obmedzit vystavbu kvoli pristupovym cestam najma kvoli hasicom, ak sa tam nedostanu moze to byt problem ale podla mna nie je na to odvolavka nikde v stavebnom zakone.
Odpovedať
@shadow39 Sused mohol mat prijazdovu cestu uz zahrnutu v prvotnej ziadosti o stavebne povolenie
Odpovedať
@shadow39 Zákony by mali platiť pre všetkých, alebo možno bola zmena prac. na stavebnom úrade? :-) Stavby v záhradkárskych osadách sú špecifické. Predpokladám, že v záhradkárskej oblasti prebehlo konanie vo veci usporiadanie práv k pozemkom, kde konal pozemkový úrad podľa zákona č. 64/1997 Z. z. o užívaní pozemkov v zriadených záhradkových osadách a vyporiadaní vlastníctva k nim. Nepíšete o aké stavby sa jedná a na aký účel sused využíva stavbu a aký účel má mať Vaša stavba. Sused zrejme mal nejakú záhradnú chatku, ktorú skolaudoval dávnejšie (ešte za socíku), kedy v kolaudačnom konaní nebolo potrebné stavebnému úradu predložiť GP, SÚ stavbu skolaudoval. Avšak sused ako stavebník už nepodal návrh na vklad do KN, kedy by už musel predložiť GP a právoplatné kolaudačné rozh., prípadne rozhodnutie o pridelení súpisného čísla. Preto sa často stáva, že právny stav v KN sa nezhoduje so skutkovým stavom v teréne. Pokiaľ viete viac podrobností okolo toho, tak napíšte. Pre fundovanú odpoveď by bolo treba pozrieť viac podkladov najmä kópiu z katastrálnej mapy s náčrtom, kde príst. cesta je situovaná a načrtnúť tiež, kde je navrhované umiestnenie vašej novostavby. Čo sa týka dedinskej cesty medzi domami (ako píšete), táto viedla k záhradkárskej osade, na akých pozemkoch sa nachádza? Cestný zákon pozná aj účelové komunikácie - poľné cesty bez spevnenia povrchu. Podľa stavebného zákona každá stavba musí mať prístup od verejnej komunikácie, ale prístup môže byť riešený aj ako právo cesty po cudzích pozemkoch, resp. ako vecné bremeno právo prechodu, avšak toto musí byť zapísané ako ťarcha v KN. Môžete poďakovať SÚ, ktorý vydal stav. pov. na Vašu stavbu bez doriešenej cesty, pretože cesta mala byť povolená min. súčasne s povolením stavby. ;-) Môžete mi v tejto veci napísať aj ss.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?