Môžme dostať stavbé povolenie ak je na pozemku cesta?

Dobry den, rada by som pocula nazory na nas problem, ktory riesime. Kupili sme staveb.pozemok, riadne schvaleny v UP so zakreslenym domcekom, s IS... Poziadali sme SU o stav.povolenie a ten nam st.konanie prerusil a vyzval na doplnenie o doklady, ktorym zabezpecime pristup k nasmu pozemku. ide o to, ze cast pristupovej cesty je v sukromnom vlastnictve sukrom.osoby, ktora "si haji svoje zaujmy" a suhlas nam nechce dat z dovodu porusenia nejakych starych dohod. Davam do pozornosti, ze za nasim pozemkom sa nachadza uz 15 rokov skolaudovany dom, ktory ma dokonca vecne premeno prejadzu cez nas pozemok. V uzem.plane je tato inkriminovana cesta riadne zakreslena - obec mala odkupit tu cast, ktora je vo vlastnictve sukr.osob a urobit miestnu komunikaciu, lenze doteraz nemala fin.prostredky na realizaciu. Uz sa so stav.uradom natahujeme dost dlho v tejto veci a chcela by som vediet, ci mozme dostat stav.povolenie aj bez suhlasu sukr.osoby (jasne, ze ak st.pov. dostaneme, tak sa dotycna osoba odvola) a pripadne ake by ste videli riesenie tejto veci. Dakujem vopred za kazdy napad.
Odpovedať
my sme sa boli najskôr spýtať na MÚ, či nám stavbu povolia na našom pozemku, nakoľko je za hranicou intravilánu. Súhlasili, ale museli sme si vymeniť so susedným pozemkom našich známych cca 40 m2, ďalšiu parcelu dať zapísať do 1/2 podielu s rodičmi, aby sme mali príjazdovú cestu. Tak sme si to nechali vymerať, zapísať, overiť a čo ja viem, čo, cena bola v podstate výmena "metre za metre", ale ostatné hotovosť. A keď sme to mali, tak si nás MÚ pozval, že to, čo je naše ako prístupová cesta chcú užívať aj ostatní, ktorí tam bývajú, na otáčanie a proste ako verejnú komunikáciu. Ak to umožníme, a najlepšie ak darujeme mestu cca 70 m2 stavebného pozemku, dajú nám SP. Myslela som, že zle počujem. Takže zaplať si geodeta, kataster, overenie, poplatky... zaplať bager, čo ti cestu urobí a potom strč mestu do krku... nečuduj sa, že je sused "rád". Súhlasili sme, iné nám neostávalo, ale nadšení teda nie sme, je to vydieranie, lebo SP nám predbežne povolili s tým, že cestu musíme mať vo svojom vlastníctve a teraz sa na tom priživujú iní a zadarmo. Keď chce niekto spoločnú cestu, nech si kúpi podiel alebo pomôže pri jej budovaní. Nie že, urob, zaplať a potom daruj.... 8-( . Keby tieto náklady znášalo mesto, beriem, ale takto je to okrádanie. 8-(
Odpovedať
ahoj...my mame podobny problem...teda s tou sukromnou osobou.... este sme nezacali stavat a uz nam odkazala,ze nas po ceste nepusti....este sme len v zaciatkoch,tak uvidime....
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
@pantarhei ako pokracujete s "vasou cestou". My mame ten isty problem. sme na uplnom zaciatku a uz nastali problemy s pristupovou cestou. Je riadne zakreslena ale nepatri obci ale polnohospodarskemu druzstvu a predseda nam nechce povolit prechod :(
Odpovedať
@selo takze my sme v 08/2010 po 4 mesiacoch dostali pravoplatne stavebne povolenie, ale len preto, ze sme to naozaj potrebovali vyriesit co najskor... informovali sme sa na na nas pripad na KU a tam nam bolo povedane, ze nam SP mali vydat... na zaklade toho nam MU povolenie vydal... na co sa dotycny pan odvolal (nakoniec to odvolanie stiahol). Ide o to, ze stavebne povolenie pristupovu cestu neriesi, nemali preco nam nevydat uz hned to stavebne povolenie, MU sa obhajoval tym, ze vedeli, ze ta sukr.osoba bude robit problemy (co je smiesne a smutne zaroven). Drzim vsetkym palce, aby svoj boj vyhrali.
Odpovedať
Budem informovat ako sa vyvija nasa vec. zatial podavame ziadost o stavebne povolenie. Pristuppovu cestu zatial pouzivat nebudeme, da sa tam dostat cez ine sukromne pozemky a uvidime ako to bude dalej.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
mame pozemok spojeny s pristupovou cestou, vlavo je to nejakych 500m, vpravo 400m k ceste 2.triedy. Ta nasa cesta je vlastne "polna" cesta- nespevnena. Je riadne zakreslena v katastralnej mape aj v ÚP. Vlastnikom je neviem kto,,,, v knihe katastra je uvedene-obec, ale prebieha ROEP(neviem presne ako sa to vola), a ide o upravu pozemkovych knih v obci,,,,pani na katastri nam povedala, ze po skonceni tej ROEP bude vlastnikom asi pozemkovy fond. Vôbec tomu nerozumiem. Ale k problemu! Na SÚ mi pani povedala, ze pokial nebude ta cesta spevnena, nevydaju nam stavebne pov., ani kolaudacia nepripada do uvahy,,,,kedy vlastne mozno cestu podla zakona pokladat za spevnenu?? mame riesenie?? stale rozmyslame, co s tym robit,,,,prosim poradte!
Odpovedať
mozno to bude zniet blbo - ale tuto otazku ste mali smerovat na tu pani na sú a aj odpoved na nu by vam mala najlepsie povedat ona. aj ked realita je mozno taka ze len tliacha a pyta ale sama nevie co. teraz riesime jednu chatu v extravilane na pozemku vedenom ako rola - cize treba odnatie ale nikto - ani sú ani pozemkovy nam nevedia jednoznacne povedat ci mame vytvorit aj pristupovu cestu ktora sa bude odnimat alebo nie. a uz nikto z nich nevie aku by mala mat sirku ak by sa teda mala vytvarat. prestava ma to bavit - barz aky tupec sedi na urade a bezny clovek si ma vsetko studovat v zakonoch ci ako? ak to pojde takto dalej, nic nebudem riesit na pockanie ale pekne pisomnou formou poslanou postou. a to sa uz vyjadrit budu musiet a pekne zavazne.
Odpovedať
@majkaa76, my mame rovnaky problem a dve info: starostovi staci ak bude cesta spevnena makadamom, on nema problem nam to takto skolaudovat, pani na SU tvrdi ze na cestu bolo vydane stavebne povolenie a ze ona musi skolavdovat to na co bolo povolenie vydane... osobne som ho teda sice nevidela ale.. verim tomu ze starosta ma vacsie kreslo... ;-) a teda bude makadam... uz sa nan aj so susedmi skladame, 11 rodin a 150 euro... dlzku cesty zial neviem...
Odpovedať
Profilova fotka
@dedian nie som úradník, ale postupoval by som takto: Pretože je vydané st. povolenie na určitý druh komunikácie, požiadať o zmenu stavby so súhlasom obce, tam uviesť rozsah zmeny{asfalt-štrk} a skolaudovať. Komunikácie majú predpísané parametre, ale toto je obslužná komunikácia bez požadovaných rýchlostných a iných parametrov.
Odpovedať
Ono ide aj o to ze o kolaudacii komunuikacie nerozhoduje len pani na SU, ale treba k tomu dolozit vyjadrenia poziarnikov, vodarov,plynarov.......a ti mozu mat s pripadnym makadamom problem. a odhrnat sneh z makadamu by som nechcela, v zime si uzijete.
Odpovedať
@jan45, @atlaska, no problem je v tom ze stavebne povolenie dostal investor ktory sa vyparil, pozemky pod cestou nevyplatil povodnym majitelom, na nas nie su prevedene hoci sme ich zaplatili .... zmenu stavby my asi nemozeme ziadat...
Odpovedať
to potom nemozete ani kolaudovat, ani cestu uzivat a co je lepsie ani nemusite platiti dane. S tou cestou nemozete nic riesit.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@atlaska, no ved to, my sme nastastie rozny pozemok, takze mame este aj druhy pristup a tam je obecna cesta, ale v ulici uz je postavenych 11 domov, su to zvacsa mlade rodiny z ktorych pracuje len jeden lebo dievcata su na materskej... platia hypoteky na dom, ziadne druhe byvanie nemaju k dispozicii... no a cesta v nedohladne... pokial mam info tak cesta je prepisana na investora... ten poziadal o posunutie terminu na dokoncenie cesty... mala byt hotova do decembra ...je to teraz len kopa blata ked naprsi, takze makadam by poriesil aspon to ze nejazdia susedia po blate.... no takze tak a teraz babo rad, ked sudy sa vlecu, pan si vraj kupil pozemok v Turni a ide ho rozpredat ako stavebne parcely... na sude sa odvolal, exekutor mu nema co vziat vsetko prepisal na frajerku,.... no comment... no a bonbon prestal platit osvetlenie na ulici tak tam je tma ako v rohu.... ja len fakt nechapem co tie pozemky na ktorych ma byt cesta neprevedie, mal by svaty pokoj... asi ho viac bavi chodit po sudoch :-|
Odpovedať
@malydom ano mas pravdu,,,chcem sa priamo na SÚ spytat, ci staci makadam, ale musim byt trosku pripravena,,,keby som mala vedomost o nejakom predpise, alebo cosi take, to by mi pomohlo,,,sem-tam trosku cestujeme po SK, a vidim, ze domy su postavene na takych rôznych miestach (aj samotach) a ked sa popytame na "uradne veci",tak tvrdia, ze nemali problem, hoci aj s vysypanou cestou,,,(ani elektr., plyn, voda-nebol pre nich problem) @dedian nas predchadzajuci starosta nam tiez prislubil vysypanie cesty, ale tento novy je fakt "divny",,,aj tak neviem, co na to zakon a uradnicka na SÚ,,,na aku dlhu cestu sa skladate? @atlaska hasici, policia, sanitka, smetiari,,,atd,,,s prechodom by nemal byt problem, ci si myslela iny dôvod, pre ktory by nemuseli suhlasit? ,,,ano s tym odhrnanim snehu v zime moze byt trosku problem, ale ake ine riesenie mame? nikto nema miliony na asfaltovu cestu,,, co s tym?
Odpovedať
ak chcete kolaudovat potrebujete vyjadrenia policie, hasicov.....cesta musi mat usrcitu sirku, v SP mate udany aj povrch.......mne je jasne ze vysypat makadmaom je teraz to naj co mozete urobit. Lenze vy ju skolaudovat nemozete kedze nieste majitelia ani ste nepodavali SP. a ak ju neskolaudujete nemali by ste skolaudovat ani RD. ale to je na kazdom SU ako sa k tomu postavi, nam neskolaudovali skor ako sme mali skolaudovanu cestu a to nam teda robili pakaren,aj chodnik sme mali mat,nakoniec sme to uhrali len s vynechanim miesta na chodnik nie s vyvysenym chodnikom.
Odpovedať
@atlaska dakujem za odpoved, to znamena, ze vsetko by mala vybavovat obec,,,skusim navstivit starostu a poinformovat sa, i ked to vidim "na dlhe lakte", aj tak skusim zabojovat,,, ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
ešte raz som si debatu prečítal. Pred stavebným povolením prebehne súhlas obce s umiestnením stavby, to je podklad pre územné rozhodnutie, ktoré stavebný úrad môže zlúčiť so stavebným konaním. Ak dosiahnete od starostu súhlas{alebo od zastupiteľstva} nie je dôvod nevydať stavebné povolenie najmä ak je tam trebárs zvykové právo prechodu zabezpečené ťarchou. Môžu byť problémy, ale mali by sa dať riešiť. Ako je možné, že investor je majiteľom pozemku pod cestou? Od koho to kúpil? ak od obce , nadá sa to zrušiť zastupiteľstvom pre nedodržanie podmienok?
Odpovedať
@majkaa76 aj preto som vas odkazal s otazkou na tu konkretnu pani. ono totiz zakony su. ale su take ze kazdy si ich vysvetluje po svojom, niekto vie zazmurit oci. preto inym to vsetko preslo hladko a vam mozno nie. zalezi dost od uradnika ktory ma konkretne vas nastarosti.
Odpovedať
@jan45, investor odkupil pozemok od obcanov, povodne tam mali polia, on to odkupil, dal preklasifikovat na stavebny pozemok, ktory je vlasne napisany na neho, obec s tym nic nevie urobit, to sme uz riesili :-( dvaja zo susedov sa sudia @majkaa76, je to cca 1600m2, makadam davame ten drobnejsi, hoci jeden zo susedov si dal pred dom uz naviest taky ten hrubsi ale je to katastrofa po tom jazdit, a to nehovorim ist po tom s kocarikom... aha a v tej sume je este aj osvetlenie kedze prestal platit a nemozeme to prehlasit sami na seba - on to nechce spravit - tak budeme mat podvojne hodiny ci ako sa to vola, bude to napojene u nas v hodinach a bude to mat samostatny merac.. realizacia bude zdarma, jeden zo susedou je elektrikar.....
Odpovedať
Profilova fotka
@dedian tak tu už netreba stavbára ale právnika, ľutujem,
Odpovedať
Presne ako pise Jan, co najskor to rieste s pravnikom, moze sa stat ze niekto odkupi vasu cestu ako pohladavku od "investora" a moze vam ju kludne zahradit,oplotit a nedostanete sa k pozemkom, videla som takto oploteny jeden obch.dom na Slovensku. Sa vam cudujem ze s tym nic nerobite, zaplatili ste, tak pozemok musi byt vlozeny do katastra.....atd.
Odpovedať
v kupno-predajnej zmluve na zaklade ktorej ste kupovali pozemok je co? je tam uvedene ze spolu s pozemkom kupujete aj podiel na parcele na ktorej ma byt cesta? alebo je tam opisany pristup k pozemku aspon? ci vam to len niekto slubil? ak to nemate v zmluve a pritom si myslite ze ste zaplatili aj za podiel na ceste lebo vam to niekto povedal tak .... ste naleteli a treba zacat od zaciatku. oslovit majitela a snazit sa odkupit aspon podiel - 1/pocet vlastnikov okolitych pozemkov.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?