Prijazdova cesta

Dobry den, mam stavebny pozemok, na ktorom chceme stavat a vedie k nemu prijazdova cesta, ktora je rozkuskovana na viac majitelov. Otazka znie, staci mi vlastnit aspon 1m cesty aby som mohla prechadzat k mojmu pozemku, alebo musim mat suhlas od vsetkych majitelov na prejazd? Ina cesta k mojmu pozemku nie je. Ak treba suhlas, musi to byt na vsetkych LV zapisane ako tarcha? Vopred dakujem za rady.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lili070707:

Dobry den, mam stavebny pozemok, na ktorom chceme…
@lili070707 Nestačí ti 1 meter cesty, musíš mať podiel na celej dĺžke. Ale asi si len zle napísala zadanie. Napíš, aký podiel máš na tej ceste. A cesta asi nebude "rozkúskovaná na via majiteľov" ale viacerí vlastníci tam majú spoluvlastnícky podiel. Tebe stačí vlastniť akýkoľvek, aj malý podiel na tej parcele. Treba od niekoho odkúpiť nejaký malý podiel, napr. 1/10 alebo 1/20.
Odpovedať
cesty, alebo pozemku pod cestou, alebo oboch?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lili070707:

Dobry den, mam stavebny pozemok, na ktorom chceme…
@lili070707 Hej, asi si sa zle vyjadrila a chceš debatovať o vlastníckych podieloch a nie o metroch 😉 @chrobak7 Dlho som zastaval podobný názor, a vychádzal z neho, teda že stačí mať akýkoľvek vlastnícky podiel na susednej parcele a že už môžem po nej chodiť a využívať ju ako prístupovú cestu k môjmu hlavnému pozemku. Nedávno ma ale zneistil jeden oficiálny právny názor, nasledujúceho znenia: "Pri spoločnej nehnuteľnosti, tak ako ja mám právo využívať svoj podiel na môj účel, rovnaké právo má iný spoluvlastník nesúhlasiť s tým a byť proti!" Možno že by bola vyhodnejšia situácia, ak by si vlastnil väčšinový podiel, ale aj tak práva menšinového vlastníka (napr. nesúhlasiť s cestou) nemôžu byť zanedbané. Takže všetko to je zas len o právnej podkutosti jednotlivých spoluvlastníkov, že ako sa vedia vo veci orientovať a (ne)zakázať cestu 😉
Odpovedať
Treba vám odkúpiť aspoň minimálny podiel na pozemku, s vecným bremenom spoluvlastníci súhlasiť nebudú a stačí na to jeden. Bez podielu nemáte stavebný pozemok a ťaháte za kratší koniec, ani súdom si nevymôžete právo prechodu, pokiaľ nemáte aspoň stavebné povolenie/stavbu.
Odpovedať
Dakujem za odpovede, asi najlepsie bude ziskat suhlas vsetkych vlastnikov a zapisat to ako vecne bremeno. Ta cesta je zatial vedena ako trvaly travny porast a ma viac parciel a viac vlastnikov, takze ak co i len jeden nepovoli, je to asi v haji cele.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@lili070707 Hej, asi si sa zle vyjadrila a chceš…
@petersd Toto je štandardné nakladanie so spoločnou vecou podľa občianskeho zákonníka. Takže v stavebnom konaní, ak mám podiel, stavebný úrad to bude riešiť, že mám právo k pozemku, ak nikto nedá námietku, tak pohoda. Ale ak by spoluvlastníci namietali, a ja nie som väčšinový vlastník, tak by mohol stavebný úrad rozhodnúť v ich prospech alebo ich odkázať na súd z dôvodu prebežnej otázky. V prípade, že by som bol väčšinový vlastník, tak by SU mal námietku zamietnuť, pričom menšinový vlastník podľa občianskeho zákonníka ma možnosť riešiť toto na súde. Tieto prístupové cesty sú ošemetné, vždy sa to individuálne posudzuje.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od moratibru:

@petersd Toto je štandardné nakladanie so spoločn…
@moratibru "SÚ by mal namiestku zamietnúť".... nie je to ale povinnosť zamietnúť a teta zo SÚ kľudne môže konanie zastaviť, ak sa tak rozhodne
Odpovedať
No najvacsi podiel tam ma Slovenska republika, ak by sa od nej dalo odkupit, bolo by to fajn.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lili070707:

Dobry den, mam stavebny pozemok, na ktorom chceme…
@lili070707 cesta nie je súčasťou pozemkov pod ňou, komu patrí cesta, v koho je správe? Pokiaľ sa posúdi, že pozemky pod cestou sú iba nevysporiadané, ich vlastníci sú účastníkmi konania..Sú zapísané pozemky na LV, ako pozemky, na ktorých je pozemná komunikácia, cesta....? Pozemky sú ako KN-C alebo KN-E? Aj keď nie je založený LV v KN-C, ale je druh pozemku ako cesta, má prednosť pred zápisom v KN-E ...Vhodné ba bolo mať podiel v každom parc. č.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od janetbla:

@lili070707 cesta nie je súčasťou pozemkov pod ňo…
@janetbla Parcela je KN-C a je vedena ako zastavana plocha a nadvorie ( zle som to pred tym kukla) sposob vyuzitia ako cestna, miestna a ucelova komunikacia. V sprave ju ma Slovenska sprava ciest.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lili070707:

@janetbla Parcela je KN-C a je vedena ako zastav…
Len je rozdelena na viac parciel, a niektore parcely maju 2-och alebo 3-och majitelov, podielnikov.
Odpovedať
@lili070707 Najlepšie bude, ak sem hodíš z kataster mapy obrázok s vyznačením situácie - ak to nemáš ešte vyriešené. Teoreticky vo všeobecnosti platí: Právo prechodu a prejazdu na svoj pozemok, kde máš záhradu sa nerovná právo prechodu a prejazdu na pozemok, na ktorom chceš stavať. Ak chceš na tom pozemku stavať, potrebuješ prechádzať cez VJAZD. Vjazd je stavba, ak potrebuješ tento vjazd vybudovať, potrebuješ mať súhlas so VŠETKÝMI spoluvlastníkmi danej parcely, ktorý ti dajú súhlas k vecnému bremenu za účelom vybudovania vjazdu a zároveň prechodu a prejazdu cez tento vjazd ku stavbe (tvojmu budúcemu RD). Žiadaš ich teda o 2 úkony. Ak potrebuješ prejsť po ulici ku svojmu pozemku, KDE UŽ VJAZD MÁŠ, tak ti stačí z tejto ulice (resp. parciel, ktoré tvoria ulicu) vlastniť akýkoľvek podiel. Ak ho máš, nepotrebuješ súhlas od odstatných vlastníkov ku prechodu a prejazdu, a teda nevkladáš vecné bremeno za týmto účelom. Opäť pozor, to že vieš prejsť autom z pozemkovej komunikácie na svoj pozemok ešte neznamená, že tam je oficiálny vjazd - tzv. hospodársky vjazd ti na stavebnom úrade ku stavebnému povoleniu neprejde. Ak tento podiel nevieš získať, tak potrebuješ súhlas VŠETKÝCH spoluvlastníkov ulice, ktorý ti dajú súhlas k uloženiu vecného bremena práva prechodu a prejazdu v tvoj prospech. Pozor teda, príjazdová cesta k pozemku nestačí, treba mať aj stanovisko k tomu, či na pozemok okrem prástupovej cesty exituje aj oficiálny vjazd alebo ho treba vybudovať. Ak ho treba vybudovať, otázka je, že na akých parcelách a ako sú vysporiadané.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?