Pristupova cesta a jej spolufinancovanie

Poprosim o radu tych, co sa vyznaju, alebo mozno niekto ma podobnu skusenost a bude vediet poradit. Riesime pristupovu cestu k nasmu domu- pozemok sa nachadza vo dvore za inym pozemkom, asi 50m od ulice. Cez tento pozemok mame pravo prechodu a vedla nas je dalsia novostavba, ktora sucasnu pristupovu cestu (strkovu) vyuziva. Ako podmienku vramci stavebneho povolenia nam bolo zadane vybudovat aj riadnu pristupovu cestu. S tym problem nemame, casom by sme sami tu cestu riesili, kedze chodit po strku a blate nie je ziadna vyhra. Ale sme bohuzial jedini s tymto nazorom a majitelia ani jedneho z dalsich dvoch pozemkov okolo nas sa nechcu na novej ceste financne spolupodielat. Takze jedina moznost pre nas je tuto cestu zaplatit s tym, ze bude na cudzom pozemku a budu ju denne vyuzivat dalsi ludia, ktori na nu vobec neprispeli. Som len ja divna, ked sa mi to zda nespravodlive (aj toto pomoze vediet, ak ano, vyrovnam sa s tym :-))? Alebo moze stavebny urad nejakym sposobom "prinutit" majitelov okolitych pozemkov cestu zaplatit? Alebo nas k nej vzhladom na okolnosti nenutit? Alebo su ine sposoby, ako to poriesit? Dakujem za kazdu radu :-)
Odpovedať
@pallacinka vecné bremeno - právo cesty - užívanie "cesty" na cudzom pozemku je zapísané aj na vašom LV v KN, a na LV cudzieho pozemku je zapísané VB vo váš prospech, ako vlastníkov zadného pozemku? majú takéto právo zapísané aj susedia z ďalších domov? pokiaľ nemajú, tak pozemok s "cestou" užívajú protipprávne. na margo budovania príst. cesty k pozemku, takáto účelová kom. môže byť aj štrková, SÚ nemôže nútiťi stavebníkov na asfaltovú, resp. bet. cestu..jej dĺžka 50 m z hľadiska protipožiarnej ochrany vyhovuje pre hasičské auto, je to dĺžka, pri ktorej nie je potrebné zriadiť na jej konci otočku - obrátisko.
Odpovedať
@janetbla Dakujem za odpoved, pravne mame vecne bremeno osetrene, je zapisane na vsetkych LV a toto by malo byt v poriadku. Teraz tam je strkova cesta a praveze nam SU dal ako podmienku pri stavebnom konani aj vybudovanie cesty. Nie je presne definovane, z akeho materialu ma byt, takze s tymto sa este da "pohrat", ale strkova nestaci. Dom sme nakoniec skolaudovali aj bez cesty s tym, ze v kolaudacnom rozhodnuti mame uvedene, ze musime cestu vybudovat do urciteho datumu (netusim ale, co sa stane alebo sa moze stat, ak tak nespravime).
Odpovedať
@pallacinka to by ma celkom zaujímalo, na základe čoho SÚ žiada vybudovanie spevnenej účelovej komunikácie.. Podľa techn. normy účelové kom. majú byť spevnené - v bezprašnej úprave v dĺ. min. 20 m od jej pripojenia na verejnú komunikáciu. Pred uplynutím lehoty uvedenej v KR požiadate o jej predĺženie. :) ale ja by som sa bránila.. pochopila by som požiadavku SÚ, pokiaľ by bola ÚK verejná, ale táto vaša príst. kom. k RD je neverejná.
Odpovedať
@janetbla To netusim veru ani ja, mali sme to "stastie", ze sa prave pocas nasho konania menili ludia na urade a toto sme dostali ako podmienku (dom vedla nas dostal povolenie o par tyzdnov skor a tuto podmienku nema). Ale urcite pomoze aj vediet, ze to nie je uplne zvycajna poziadavka- mozeme sa branit aj tym, ze ostatni (vratane majitela pozemku, na ktorom cesta ma byt) nie su vobec ochotni sa financne na jej vystavbe zucastnovat? Ci toto SU nemusi vobec zaujimat? To predlzenie kazdopadne skusime :-)
Odpovedať
@pallacinka SÚ nezaujíma finančná stránka stavby..inak keby ste náhodou financovali sami, tak susedia môžu užívať vašu stavbu iba s vašim súhlasom - zmluvný vzťah komunikačného prístupu viažúci sa k ich stavbám.. napr. aj nájomná zmluva na užívanie komunikácie..potom nech si riešia prístup ak chcú.. :) zisti si na katasterportáli na ich LV, či majú právo cesty cez pozemok, na ktorom je "cesta".. Podľa občian. zákonníka stavba nie je súčasťou pozemku.. Pokiaľ nie je právoplatné KR môžete podať odvolanie proti tejto podmienke v KR, alebo oneskorené odvolanie - podnet, na základe ktorého SÚ postúpi spis na odvolací orgán na preskúmanie zákonnosti KR,do 3 r. odo dňa nadobudnutia právoplatnosti KR môžete podať podnet aj na okr. prokuratúru, ale krajne aj na súd..
Odpovedať
@pallacinka § 7 vyhl. č. 532/2002 Z. z. neukladá, že má byť spevnená.. § 7 Pripojenie stavby na pozemné komunikácie (1) Stavba podľa druhu a účelu musí mať kapacitne vyhovujúce pripojenie na pozemné komunikácie, prípadne na účelové komunikácie. (2) Pripojenie stavby na pozemné komunikácie musí svojimi rozmermi, vyhotovením a spôsobom pripojenia vyhovovať požiadavkám bezpečného užívania stavby a bezpečného a plynulého prevádzkovania na priľahlých pozemných komunikáciách. Podľa druhu a účelu stavby musí pripojenie spĺňať aj požiadavky na dopravnú obsluhu, parkovanie a prístup a použitie požiarnej techniky. (3) Stavba, ak to vyžaduje jej účel, musí mať zabezpečený prístup vozidiel na zásobovanie a priestor na státie vozidiel pri nakladaní a vykladaní. (4) Prístupové cesty k stavbe musia byť zhotovené do začatia užívania stavby. Podľa § 8 ods. 5 cit. vyhl. Odstavná plocha pre mot. vozidlá má byť zazelenená. SÚ môže robiť iba to, čo mu prikazujú právne predpisy..takže tak :)
Odpovedať
@janetbla Velka vdaka za info! Susedia su nasa najblizsia rodina, pravo cesty cez pozemok urcite maju a najomna zmluva by bolo uz uplne krajne riesenie, ak vobec. Skor ma hneva majitel toho pozemku, kadial ma cesta viest, my mu mame postavit cestu na pozemku, ktoru bude najviac vyuzivat on, resp. jeho najomnici (je to velky objekt v podnajme, este donedavna tam boli stavebniny, takze bezne po tej ceste chodili nakladne auta). Ono to najskor asi dopadne tak, ze to zaplatime my a budeme sa s tym musiet zmierit. Ale skusim si pozriet tie zakony aj nase SP a KR, ako to mame presne sformulovane. Pre nas by bolo idealne, keby sa dali ostatni "prinutit" tu cestu zaplatit, kedze ju ozaj chceme, ten sucasny stav nam nevyhovuje bez ohladu na to, ci musime alebo nie.
Odpovedať
@pallacinka Žiadnu cestu nemusíš budovať stačí iba spevnenie. My to máme tiež tak. Ty máš iba právo prechodu a prejazdu a to stačí. Predpokladám že v zmluve nemáte ani to či sa máte o cestu starať, prípadne sa podieľať na opravách. 50m cesty je drahá záležitosť a radšej ruky preč od tvojho zámeru.
Odpovedať
Skoda ze ste sa nedohodli pred stavbami ze vybudujete slolocne cestu. To tym ludom fakt nevadi 50m strkovej cesty k domom? Odhrnac snehu vam tam chodi? Asi ani osvetlenie tam nieje, mc dugovia ho asi nepotrebuju :-( Ja by som sa na urade sla opytat preco ostatni nemaju tuto podmienku,ci fakt mas cestu robit za svoje sama.
Odpovedať
Pokiaľ viem toto vie riešiť iba majiteľ "cesty". Máme podobnú situáciu... Spevnenie stačí, my máme makadamovu spevnenú cestu, vyzabovanu (900m2). Nik ťa nemôže nutit a žiadať aby si budovala cestu na cudzom pozemku. Majiteľ vybuduje a môže sa stať že za užívanie bude žiadať platby. Ale toto ak sa nedohodne vopred ťažko sa rieši dodatocne ak nie je záujem :( alebo nech vám.odpreda aj cestu a budete to riešiť vy :D
Odpovedať
Do cudzieho pozemku by som sa ani nepúšťala, načo , len zbytočne vyhodené peniaze.. Na makadam nie je potrebné povolenie , nie
Odpovedať
Nie som odborník ale budovať cestu na cudzom pozemku? na to potrebuješ dat spraviť projekt cesty a riešiť to normálne územným potom stavebným konaním a za ďalšie si myslím ze budovať cestu môže majiteľ a nie vy co mate len právo prechodu ;-) inak to je len ako keby vstup z hlavnej cesty na pozemok cez ktorý máš právo prechodu Ty nevstupujes z verejnej komunikácie na verejnú komunikáciu ale na pozemok @pallacinka
Odpovedať
Článok sa načítava...
@janetbla Nemate pravdu, SU moze podmienit vybudovat pristupovu cestu podla zakona o pozemnych komunikaciach s tym ze vyuzivat ju je mozne az po skolaudovani cesty. V nasom susedstve dokonca SU nariadil aka ma byt sirka parcely, ze je nutne urobit vyhybacie pruhy a na konci cesty točnicu. Ta cesta nie je o tom ze ci Vy budete chodit po strku ale aby sa k Vam vedelo dostat hasicske auto (to asi nebude problem) ale aj sanitka ci smetiari.
Odpovedať
Nech sa paci, inak je tam este jedna podmienka kolaudacia planovanych domov bude mozna az po kolaudacii vybudovanej cesty. A navyse naklady na udržbu komunikacie po jej dokonceni bude na pleciach vlastnikov, obec to nechce ani za 1 €.
Odpovedať
@blackomt @atlaska @mishkabb @marianna_1 @fijory @niless Dakujem vam vsetkym za rady, akosi sa v tom zamotavam, ale utvrdili ste ma v tom, ze to nie je uplne standardna situacia a postup od SU a bolo by od nas asi ozaj nerozumne tu cestu financovat, sice ju chceme, ale nie sme zasa nejaka charita a suma to urcite nebude nizka. Dohladala som si v SP, ako to mame presne definovane, a stoji tam: Stavebnik je povinny spevnenu pristupovu komunikaciu dokoncit ulozenim krytu vozovky zo zamkovej dlazby na podkladovej vrstve zo strkodrvy v sulade s vyjadrenim spravneho organu Mesta, odpor dopravy. Takze mame jasne urcene, ze musi ist o zamkovu dlazbu (teraz je cesta spevnena makadamom, da sa po nej prejst autom, bola u nas uz aj sanitka, hasici zatial chvalabohu nie, ale nemali by mat problem; smetne kose mame pri hlavnej brane na ulici, takze smetiari az k domu nechodia). O udrzbe sa tam nepise nic. Mne sa to zda na hlavu postavane, aby nas SU mohol prinutit platit nie lacnu cestu na cudzom pozemku, ktora bude vyuzivana aj dalsimi ludmi, ale stazovat sa mozem ist tak asi na lamparen (hlavne ak si chceme udrzat dobre vztahy so susedmi aj SU- vysli nam v ustrety uz v tom, ze nam dom skolaudovali bez cesty). Majitel pozemku predavat nic nechce, muz mu ponukol, ze ak nam da tu cast pozemku do prenajmu, vybuduje okolo cesty parkovacie miesta a z ich prenajmu by to bolo cele financovane. Mne sa to vidi ale dost riskantne (nebudeme platit len cestu, ale este aj prenajom pozemku, a to parkovanie je otazne, ci bude rentabilne).
Odpovedať
Ja bysom dala odvolanie na SU ze ste jediny comate podmienku vybudovat tu cestu. Ked opomeniem sanitku a podobne,ja by som taky pristup k domu nechcela, jedine niekde v horach k chalupe.
Odpovedať
@pallacinka To nerieš ,stavebný úrad síce vydal rozhodnutie ale prinútiť ťa nemôžu , pretože ty nie si vlastník pozemku. Ale môžeš s nimi vybabrať a vydláždiť si iba priestor pred tvojím pozemkom ,keďže nikde nie je napísané či treba urobiť celú príjazdovku alebo len časť.
Odpovedať
@blackomt Omyl prinutit mozu, napr. ak je kolaudacia podmienena nejakou podmienkou ktora je v stavebnom povoleni.Na druhej strane treba to brat tak ze ak niekto predava mozemok tak by mal mat poriesene pristupove cesty a tieto veci este pred predajom. Len u nas sa casto ludia zobudia az ked riesia stavebne povolenie niektori az ked idu kolaudovat. Viete ono castokrat to byva tak ze nejaky ludia zdedia alebo kupia ornu podu alebo zahradu, rozparceluju to a potom by chceli aby obec urobila siete aj cesty. A im tak len zvysia zisk lebo narastie cena pozemku. To by bolo jednoduche podnikanie. Potom je druha alternativa nech sa taketo pozemky predavaju za nizsiu cenu ktora zohladni to ze stavebnik bude mat dalsie naklady na vybudovanie sieti a dobudovanie cesty.
Odpovedať
@atlaska Vsak to, ja mam niekedy pocit, ze sme sem neprisli z inej krajiny, ale z inej planety. Ked pride na platenie, nikto nic nechce riesit a vsetkym to vyhovuje tak, ako to je. A potom sa len ludia stazuju a cuduju, preco to tu vyzera tak, ako to vyzera :-(
Odpovedať
@blackomt Tak v tom mas pravu, nikde nie je presne definovane, ktoru alebo aku dlhu cestu myslia :-) Co je na nasom pozemku uz mame vydlazdene, a prave to nas teraz hneva, ze si nasu krasnu bielu dlazbu nicime zablatenymi kolesami.
Odpovedať
@niless Nasa situacia je trosku ina, je to stara vila so zahradou, ziadna nova stvrt. A ten pozemok bola taka kupa, ze aj keby nam dali za podmienku vydlazdit tu cestu zlatymi tehlickami, oplatilo by sa do toho ist :-) Preto sme s tym aj viac-menej zmiereni, ak to nakoniec nepojde poriesit inac a budeme tu cestu musiet spravit na nase naklady, stale nam to za to stoji.
Odpovedať
@pallacinka nas je skoro 20 a vieme sa dohodnut, fakt take stastie na susedov ako mame my sa len tak.nevidi. Cestu mame svoju, nik vudzi nam tu nejazdi,decka behaju... Inak tych susedov nechaoem, ved to bude ich cesta budu po nej jazdit oninie cudzi ludia.
Odpovedať
@pallacinka Susedov nedonútiš, aby sa spolupodieľali na financovaní. Ale keď to bude hotové, nebudú mať problém tú cestu využívať. Inak nie je to nezvyčajné, že stav. úrad vyžaduje mať riadny prístup na pozemok po skolaudovanej komunikácii. My sme vytvorili v poli novú ulicu a museli sme postaviť riadnu cestu s kanalizáciou, osvetlením, obratliskom na konci. Teraz sa finalizuje kolaudácia. Vlastníkom parciel na tej ulici neskolaudujú domy, kým nebude skolaudovaná cesta. Takže čakáme na kolaudačné rozhodnutie, ako kura na zrno. Nás je 11 vlastníkov, našťastie všetci sa podieľajú na financovaní. Budovala sa nielen cesta, ale aj komplet siete - voda, kanál, plyn, elektrina, osvetlenie, chodník... Stálo to nemalé peniaze, ale máme novú a kvalitnú betónovú cestu na ulici.
Odpovedať
@niless dopravnotechn. a stavebno tachn. riešenie sa navrhuje podľa dopravných potrieb v zmysle cestného zákona.. viď. § 2 ods. 4 CZ "(4) Navrhovanie pozemných komunikácií sa vykonáva podľa platných slovenských technických noriem, technických predpisov a objektívne zistených výsledkov výskumu a vývoja pre cestnú infraštruktúru." a podľa § 22 vyhl. 35/1984 Zb. k zákonu o PK "§ 22 (k § 22 zákona) (1) Účelovými komunikáciami sú najmä poľné a lesné cesty, príchodové cesty k závodom, staveniskám, lomom, baniam, pieskovniam a k iným objektom a cesty v uzavretých priestoroch a objektoch. (2) Účelové komunikácie v uzavretých priestoroch a objektoch sú neverejné; iné účelové komunikácie môže v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi vyhlásiť za neverejné miestny národný výbor na návrh vlastníka, správcu alebo užívateľa dotknutej komunikácie. (3) O právnych pomeroch účelových komunikácií platia všeobecné predpisy.14) a nie podľa vyjadrenie mesta-obce, v ktorom nie je uvedené žiadne ustanovenie, na základe ktorého je zo strany mesta-obce takáto požiadavka na ÚK daná.., t. j., aby bola spevnená - bet., asf., dlažbou..atď.. STN pripúšťa aj štrkové vozovky na ÚK. Ako som už vyššie písala, pri dĺ. UK do 50 m od verejnej kom. nie je potrebné obrátisko - otočka a v zmysle zákon o ochrane pred požiarmi. Požiadavky na príst. kom. - ÚK stanovuje § 82 vyhl. č. 94/2004 Z. z., ktorý znie: § 82 Prístupová komunikácia (1) Prístupová komunikácia na zásah musí viesť ASPOŇ do vzdialenosti 30 m od stavby a od vchodu do nej, cez ktorý sa predpokladá zásah; ak prístupová komunikácia vedie k RODIINNÉMU DOMU, táto vzdialenosť MôŽE byť najviac 50 m. (2) Prístupová komunikácia podľa odseku 1 nemusí byť vybudovaná k samostatne stojacej stavbe, ak náklady na jej vybudovanie by boli neúmerne vysoké alebo ak sa nachádza v ťažko prístupnom mieste alebo na odľahlom mieste. (3) Prístupová komunikácia musí mať trvale voľnú šírku najmenej 3 m a jej únosnosť na zaťaženie jednou nápravou vozidla musí byť najmenej 80 kN; do trvale voľnej šírky sa nezapočítava parkovací pruh. (4) Vjazdy na prístupové komunikácie a prejazdy na nich musia mať šírku najmenej 3,5 m a výšku najmenej 4,5 m. (5) Každá neprejazdná jednopruhová prístupová komunikácia dlhšia ako 50 m musí mať na konci slučkový objazd alebo plochu umožňujúcu otáčanie vozidla. ZÁVER 1: V zmysle § 82 ods. 1 cit. vyhl. k stavbe RD do vzdial. 50 m nie je potrebné cestu budovať. Čo sa týka umietnenia odpadových nádob a odvoz smetí, tak v tomto prípade si dovolím tvrdiť, že auto nebude zachádzať k RD @pallacinka..tieto budú musieť byť umiestnneé na odvoz v blízkosti verejnej kom. - ulica. ZÁVER 2: Príst. cestu - ÚK k novostavbe RD @pallacinka podľa uvedených predpisov nie je potrebné budovať.. Požiadavka mesta - obce aj stavebného úradu je neopodstatnené. Je iba ich dobrej voli, že si cestu na cudzom pozemku, na ktorom majú zriadené VB nejakým spôsobom spevnia. Po jej vybudovaní však bude iba vo vlastníctve a užívaní vlastníkov novostavby RD @pallacinka a nie všetkých, ktorí by ju chceli užívať, pretože nie je - nebude verejná..
Odpovedať
@chrobak7 toto je už iná situácia ako u @pallacinka, pretože Vám vznikla nová ulica s IBV - novými RD @palacinka má prístup k pozemku a k budúcej stavbe RD zabezpečený a to zriadeným vecným bremenom - VB právo cesty cez pozemok od verejnej kom. - ulice..zapísané na LV v KN. Odporúčam doriešiť túto záležitosť, lebo keď sa zmenia vlastnícke vzťahy z rodinných prísl. na cudzích - iných nadobudateľov okolitých RD a problém bude na svete v neprospech vlastníka ÚK @pallacinka, ktorá bude oficiálne sprístupňovať novostavbu RD... Vlastník stavby je povinný sa o stavbu starať po celú dobu jej živostnosti.
Odpovedať
@janetbla Môže byť, len som chcel poukázať, že podmienky na tú cestu boli dosť prísne. Dokonca to máme ako obytnú zónu a na začiatku ulice je retardér.
Odpovedať
@atlaska Tak to máte šťastie, my mame priamych susedov dvoch, z toho jedni sú blízka rodina, a vidíš to.
Odpovedať
@chrobak7 Vás príklad sa mi páči, tak by to malo byt. My sme trosku iná situácia tým, že nie sme novovytvorená ulica, s tými problémami sa dalo u nás počítať, ale ako píšem, v pomere k ostatným výhodám pozemku sú tieto starosti úplne zanedbatelne.
Odpovedať
@janetbla Ozaj veľká vďaka za všetky rady! Myslím, že sa budeme pokúšať naďalej dohodnúť so susedmi, som kludnejsia keď viem, že SÚ na nás nemôže tlačiť. Ak by sme sa predsa len nedohodli a cestu postavili na vlastne náklady (lebo dalších 20 rokov po blate chodiť nechceme), ako mame postupovať, aby to bolo všetko právne v poriadku? Bude treba uzavrieť nejaké zmluvy so susedmi, hlavne s tým, ktorý je majiteľom pozemku pod cestou?
Odpovedať
@pallacinka Pdla.mna majitel vam mhsi dat povolenie a mohli by ste ich dotlacit k nejakej zuve ohladom udrzby. My sa skladame napr.na odhrnanie snehu aj osvetlenie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?