Posunutie domu

Dobrý deň, mám už stavebné povolenie no zmyslel som si, že by som dom potreboval posunúť o 2 metre dozadu, dá sa to potom pri kolaudácii obhájiť projektom skutočného vyhotovenia alebo už je neskoro. Hranica od ulice nieje obcou pevne daná.
Odpovedať
neviem, či sa to dá, ale myslite si, že niekto bude chodiť s metrom a merať vzdialenosť?
Odpovedať
Kebyže potrejujem posunút o pol metra tak to neriešim ale 2 metre je už dosť velký roziel oproti projektu
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od btus:

neviem, či sa to dá, ale myslite si, že niekto bu…
@btus to asi nie, ale bude chodit geodet, ktory to presne zameria. Spytal by som sa na su
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stefanby:

@btus to asi nie, ale bude chodit geodet, ktory t…
@stefanby nám geodet posunul o meter ˇkeď sa išli robiť základy) a pri kolaudácii si to nikto ani nevšimol.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rajeree:

Dobrý deň, mám už stavebné povolenie no zmyslel s…
@rajeree predpokladam, ze tych 2m x sirka pozemku bude nejaka spevnena plocha. Tak treba mysliet na to, ci sa potom zmestis do % zastavanosti
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wivik:

@rajeree predpokladam, ze tych 2m x sirka pozemku…
@wivik s tym problem nebude mám tam ešte dosť rezervy
Odpovedať
Profilova fotka
@rajeree novy stavebny zakon 25/2025, paragraf 25. https://www.slov-lex.sk/ezbierky/prav... skoc na SU, oni vysvetlia co je treba. POsun o 2m nie je mala zmena, vacsinou sa otvori znovu stavebne konanie, treba upravu projektu nielen nove zameranie.
Odpovedať

@rajeree Ak nemáš susedov, že by si svojím posunom zmenil odstupové vzdialenosti medzi budovami, výhľady, tiene,... tak nekomplikuj si teraz život a stavaj kde chceš. Porealizačné zameranie už potom zachytí reálny stav (kóty zakreslené na GP nie sú) a pravdou aj je, že na kolaudácii fakt nikto nechodí s metrom. 😉 Keď máš ale susedov, ktorí sú povedzme ešte aj proti Tebe, tak inej cesty nemáš, než nanovo otvoriť stavebné konanie.
Odpovedať

@rajeree zaroveň nezabudnite, že pred kolaudáciou budete ešte musieť urobiť aj vyňatie z pôdneho fondu na zaklade GP kde už bide zakreslená stavba, ak budete zasahovať mimo terajšej vyňatej pôdy
Odpovedať
Profilova fotka
@petersd - to platilo pri starom stavebnom zakone. Posun/zmena stavby a potom dodatocne vypapierovanie v rezime "zmena stavby pred dokoncenim" a stavanie v extravilane bez schvalenej UPD boli caste stavebne finty. Dnes ale plati novy SZ a paragraf 42 § 42 Vytýčenie stavby (1) Zhotovovať novú stavbu alebo prístavbu a uskutočňovať terénne úpravy možno až po ich vytýčení geodetom v teréne; to neplatí, ak ide o drobnú stavbu, na ktorú sa vyžaduje ohlásenie. (2) Vytýčenie priestorovej polohy stavby musí zodpovedať podmienkam vyplývajúcim z právoplatného rozhodnutia o stavebnom zámere a vytyčovaciemu výkresu priestorovej polohy stavby. (3) Vytýčenie jednotlivých častí stavby sa uskutoční podľa vytyčovacích výkresov vypracovaných na základe overeného projektu stavby. O vytýčení stavby a o vyznačení polohy vytýčených bodov v teréne vyhotoví geodet protokol o vytýčení a vytýčenie zaznamená v stavebnom denníku. tzn. rada ries pri kolaudacii moze skoncit peknym pruserom :). Ono, raz konecne sa bude musiet cierna stavba na SLovensku prvy krat realne aj zburat alebo nechat na naklady stavebnika prerobit, otazne je len kde a kedy. Velmi v to neverim, ale...
Odpovedať
Ja si nemyslim, ze by to mal byt nejaky problem. Ale pokial sa naozaj obavate, tak to jednoducho nahlaste na stavebny urad, vsak to su len papierovacky, ktore bezproblemov vybavite. Asi by som to riesil radsej tak, ako mat potom problem pri kolaudovani.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@petersd - to platilo pri starom stavebnom zakone…
@mgx Ale veď vidíme, že aké tu máme dvojaké - štvoraké metre na posudzovanie tej istej udalosti. A nie je to len na Slovensku. Ty posunieš svoju legálnu stavbu, na svojom pozemku 2 m ďalej od cesty a niekto Ti bude vyhrožovať zbúraním. Napr. osadníci si veselo stavajú kde sa im zapáči a nikto im nemôže nič zbúrať, lebo ešte aj súdy zakročia na ich obhajobu. Nedávno okresný súd v mojom regióne stopol starostu, resp. obec, lebo chceli urobiť poriadok na svojom teréne. Osadníci sa im teras rehocu do tváre, a ďalej neplatia žiadne dane, poplatky a s nejakými výzvami od obce si vytierajú rite... (a stavajú bez povolení ďalej a na cudzom)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?