Osadenie domu - susedia

Dobry den, zaujimalo by ma, ako stavebny urad postupuje pri schvalovsni osadenia domu na pozemku. Momentalna situacia: nas dom je od horneho suseda (kde je uz aj postaveny dom) 2m od spolocnej hranice (medzi domami by bolo 7m bez okien z obytnych miestnosti, okno len z kuchyne, technickej miestnosti, garaze a kupelni) a od spodneho suseda mame k hranici pozemku 2,6m (na spodnon pozemku este nie je postaveny dom, my tam mame planovane okno z detskej a spalne). Udajne stavebny urad musi prihliadat vopred na situaciu aj spodneho suseda. Myslite, ze bude trvat na 7m (u nas 5m k hranici plotu) alebo ako sa to posudzuje? Spodny sused ma pod sebou este jedneho suseda a on uz dom postaveny ma, cca nejake 3m od hranice. Nas spodny sused ma siroky pozemok cca 19m. Ake mate skusenosti? Vopred dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Neviem aký široký pozemok máte vy, ale mohli by ste mať od spodného suseda väčší odstup. Čo vám na to povie stavebný úrad neviem odhadnúť ale spodný sused bude mať sťažené podmienky na osadenie domu takže sa môže odvolať. Pokiaľ na to územie nie je vydané územné rozhodnutie alebo územný plán zóny, ktorý rieši odstupy, tak by vám to ak sa sused nebude brániť mohlo prejsť.
Odpovedať
@danieldrabik preco by ona mala na to doplatit? aky je zakon? akoze ona musi mat teraz od kazdeho 7m? myslim okna ... aj zhora, aj zdola? ved ten spodny sused by sa mohol prisposobit
Odpovedať
Profilova fotka
@atak77 zákon je jedna vec, druhá je, že spodný sused sa bude musieť prispôsobiť obom susedom a bude musieť mať teoreticky úzky dom... aj keď šírka pozemku 19m nie je malá...
Odpovedať
@buducanevestar No ak Vas zaujima ako bude postupovat stavebny urad tak sa opytajte na stavebnom urade :) je to pomerne individualne, traja ludia zo SU Vam mozu dat tri rozne odpovede. Diskutujuci tu tiez maju rozne nazory/sposoby ako si vysvetlit zakon. Dolezite je ako si to vysvetlia na SU. Cize najlepsie bude ak sa pojdete poinformovat tam, vysvetlite im situaciu a oni Vam povedia ako osadit dom na pozemku ci skor ake vzdialenosti musite dodrzat. Mensie vzdialenosti SU povoli iba ak su stiesnene podmienky.
Odpovedať
@danieldrabik no hovoris ze spodny sused sa musi prisposobit ... ale ved teraz sa ona musi prisposobit obom tak preco ona a nie on?
Odpovedať
@buducanevestar ja by som zas povedala, že je to takto v pohode, že by vám to mohli schváliť. Ak zoberiem situáciu suseda s 19m širokým pozemkom. Ak by chcel mať okná k obom susedom, musí stavať dom 4,4m od vás a 4m od ďalšieho suseda. Teda vyjde mu 10,6m široký dom s možnosťou dať si okná na všetky strany. A ak ten ďalší sused nemá k vášmu susedovi okná z obytných miestností, tak si môže váš sused postaviť ešte o 2m širší dom, ale okná už len do 3 strán. Ale, pani na úrade môže mať úplne iný názor.
Odpovedať
@atak77 hornému susedovi sa nemusí prispôsobovať, keďže ten je podľa popisu 5m od hranice (preto dávajú z tej strany dom 2m od hranice). Väčšinou bývajú na jednej ulici domy tak, že k jednej z hraníc sú bližšie, často na tie 2m, potom z druhej nechajú aspoň tých 5, aby aj sused mohol ísť na 2m (s ohľadom na svetové strany) To mi pripadá fér. @buducanevestar aký široký pozemok máte vy?
Odpovedať
Dakujem na odpovede, na urade sme to samozrejme opreverovali, stale sme boli odkazani len na zakon s poznamku, ze urad musi prihliadat do buducnosti na spodneho suseda... to je vsetko. My mamecpozemok 18.5m siroky. Ano a standarne je to tak, ze zo strany kde dodrziavame 2m (severna strana) okna nie su a z juznej strany ano (2,66m). Uradnik sa odmieta konretne vyjadrit a my teraz nevieme, ci zadat uz projekt na definitivne prekleslenie a dufat, ze prejde alebo ho prerabat. Proste nie je jasne stanovene, co znamena prihliadat na buducu stavbu suseda...
Odpovedať
@buducanevestar suseda kontaktovať neviete/nechcete? Úradník sa nevyjadril ani k tomu, či by takéto umiestnenie schválili so súhlasom suseda? Ono v tom prihliadaní na budúcu stavbu ide o to, že by ste mali mať rovnocenné možnosti výstavby, čo sa pri takmer rovnakých šírkach vašich pozemkov dá pomerne ľahko vyjadriť. Napr. koľko metrov bude mať na šírku váš dom, koľko bude môcť mať sused. Ak váš spodný sused plánuje plne využiť južnú stranu, asi sa mu takéto umiestnenie páčiť nebude.
Odpovedať
Priznam sa, ze susedov nepozname, su tam dvaja majitelia a nemali sme dobru skusenost s tym, ked sme hornemu susedovi v dobrom umysle ukazali projekt vopred, hned namietal na kuchynske okno (a pritom bude medzi nami 7m a okno bude len pod umyvadlom. Okno si tam napriek ich nesuhlase po velmi dlhom zvazovani dame, dodrziavame zakon a nevedeli sme uz inak zmenit dispoziciu. Takze neviem ci je dobre riesenie vopred na nieco upozornovat, ked by to mozno ani neriesili.
Odpovedať
@buducanevestar horný sused nemá čo namietať pri 7m vzdialenosti. Spodný namietať môže, pretože kvôli vašim oknám z obytných miestnosti musí umiestniť budúcu stavbu 4,34m od severnej hranice, pričom inak by zrejme tiež šiel na 2m a maximálne využil južnú stranu. Pozemok má pritom len o 0,5m širší ako vy. Samozrejme, môže byť výnimka, ktorá plánuje využívať skôr severnú stranu. Čo na to váš architekt/projektant? Budúce umiestnenie stavby sa malo riešiť skôr, než bol projekt v takmer finálnej podobe. Nechať to na to, že možno si sused nevšimne, nebude riešiť, sa dá, ale ak Vám potom necelé 3m od okien postaví 2m plot alebo vysadí vysoké tuje, možno sa zas to nebude páčiť zas vám.
Odpovedať
Zial, k projektantovi sa vyjadrovat radsej nebudem. 6m riesime projekt a teraz sa toto dozvieme. Je to na dlho, adi to nema ani zmysel komentovat...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Smer stavebný úrad a nahliadnuť do územného rozhodnutia, ak existuje. Často bývajú určené odstupy od hranice pozemkov tak, aby bolo zachovaných 7 m (teda napr. z východnej strany 2m a zo západnej 5 m atď.) To, že niekto ešte nemá na pozemku stavbu, neznamená, že Vy môžte stavať ako chcete.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?