Môžem postaviť prístrešok na autá bez súhlasu susedov?

Ahojte. Chcem sa spýtať a možno mi budete vedieť poradiť. Mame garáž a chceme si pred garážou dorobiť prístrešok(pred garážou je zámková dlažba). . Prístrešok v projekte na garáž nie je a jeho rozmery budú presahovať 25m2 (čiže mi je jasne že to asi potrebuje stavebné povolenie). Problém nastáva že z jednej strany nám to susedia nepodpíšu. Neexistuje niečo nejaká výnimka žeby nám to nemuseli susedia odsúhlasiť? Garáž je zarovno ich rodinného domu čiže ten prístrešok bude mimo ich RD (čiže žiadne okna, len sme na rozhraní a sme od ich plota 1,5 m). Budem vďačná za každú radu.
Odpovedať
Prečo s tým majú susedia problém? To si zabudla uviesť. Postav prístrešok len na 1 auto, teda iste do 25m2 a uvidíš potom...
Odpovedať
@dzasty preco by to mali susedia odsuhlasit? idete nad ramec stavebneho zakona? ak nie, nepotrebujete ich suhlas. oni mozu akurat tak namietat, ale rozhoduje stavebny urad. (ano mozu podat odvolanie, natahovat, ale vzdy iniciativa musi ist z ich strany....)
Odpovedať
@dzasty ak ide o drobnú stavbu, podáte si žiadosť a susedia nebudú ani upovedomení. Nepotrebujete ich podpisy ani súhlas, rozhodne stavebný úrad. Ak bude väčší ako 25m, prebehne stavebné konanie, kde môžu susedia namietať, ale ak bude všetko v súlade so zákonom, stavebný úrad ich námietky zamietne. Prístrešok môže byť na hranici pozemku, len musíte mať zvody dažďovej vody vyriešené na svojom pozemku
Odpovedať
@atak77 lebo im vadí že žijeme... skratka starí ľudia. @miroslav33 ako zistím či je to drobná stavba? So zemou je to spojené len patkami čiže to nemá pevný základ. @radog @virnik27 práveže to bude spojené s garážou.
Odpovedať
ok - aka je tam situacia? preco pristresok musi byt nad 25m2? naozaj to neviete spravit na zaciatok len na 1 auto kde by ste nepotrebovali ich suhlas?
Odpovedať
@dzasty este raz - aj keby to bolo spojene s domom a poziadas si o regularne stavebne povolenie, nepotrebujes ich suhlas. oni mozu namietat, ale rozhoduje stavebny urad.
Odpovedať
@atak77 veľmi komplikovane to je a na dlhy opis.... Mame veľkú dvojgaraz a patky už nachystané, taktiež aj hranoly a celu konštrukciu narezanu a nachystanu. Takze sa to nedá urobiť len na jedno auto.
Odpovedať
@radog dakujem za radu. Snáď už len dúfať že stavebný úrad nám bude priať
Odpovedať
mozno by bolo fajn a aj najlepsie, spravit proste dva vedla seba, no ak budu oddelene a kazdy do 25m2, nepotrebujes ani stavebne povolenia ani suhlas suseda, takze by ste sa tomu celemu vedeli takto vyhnut
Odpovedať
Pri pristresku sa berie plocha ohranicena stlpami alebo strechou? Pri dome sa presach strechy nepocita. Ide o to ci dat napr. stlpy od seba 6x4, ale strecha bude napr. 7x5.5 (6) ?
Odpovedať
@dzasty ak bude prístrešok pevne spojený s garážou ako samostatne stojacou (?), tak ide o prístavbu k jestvujúcej garáži. Ak je garáž spojená s domom (ako súčasť domu), tak ide v prípade prístrešku ako prístavbu rodinného domu. Z toho sa odvádzajú aj vzdialenosti od hraníc pozemkov, prípadne iných stavieb. Ak ide o prístavbu, tak treba riešiť stavebné povolenie. Ak by bol prístrešok samostatne stojaci (môže byť v tesnom kontakte s garážou, ale nie v pevnom spojení) tak je to samostatný objekt. Podľa rozmerov, stačí ohlásenie alebo stavebné povolenie. Ak je to samostatný objekt, neplatia preň odstupové vzdialenosti ako pre dom, môžete byť umiestnený aj na hranici pozemku, ale treba tiež overiť či toto nerieši územný plán a neurčuje aj pre takéto stavby min. odstupové vzdialenosti. Súhlas susedov nepotrebuješ. Ak sa oni cítia obmedzený tvojou stavbou, tak môžu podať námietky, stavebný úrad vyhodnotí či sú opodstatnené. ak dodržíte všetko čo treba, tak sa nebudú mať na čo stažovať. Spojenie pätkami je pevný základ.
Odpovedať
@spiderhst áno jedna sa o samostatne stojacu garáž a prístrešok bude pevne spojený s garážou.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Dakujem všetkým za rady. Boli sme sa spýtať na OÚ a keďže to má niečo cez 30m2 je potrebné stavebné povolenie. Vraj to nie je zdĺhavý proces keďže je to len prístrešok a nepotrebujeme ani povolenie od susedov nakoľko prístrešok nie je na hranici.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Profilova fotka
Ahojte pridám tu otázku ak môžem... Je možné postaviť prístrešok na auto do 25m2 pod VN 22KV?vedenie mam zaizolované na 4m.dakujem.od suseda bude hranol 30cm od plotu_plot je náš.
Odpovedať
@nikolla2 To ti povedia na stav. úrade, resp. na miestnom úrade. Musíš podať ohlásenie stavby, prílohou ktorého bude situačný plán a osadenie stavby. A buď ti to povolia, alebo nepovolia. Skôr by som tipoval, že nepovolia. Ak je to vzdušné vedenie, tak tam sú ochranné pásma, v ktorých nemožno stavať.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?