Kolaudačné konanie

Ahojte Príslušný stavebný úrad žiada od Nás "oprávnenie dodávateľa na uskutočňovanie stavby". Lenže my sme stavbu stavali svojpomocne, čiže žiadne také potvrdenie nemáme.( 2 podlažný dom ) Viete mi niekto poradiť ako mám postupovať ? Ďakujem
Odpovedať
Co ste mali v stavebnom povoleni? Svojpomocne alebo dodavatelsky?
Odpovedať
Lebo ak aj svojpomocne, potrebujete potvrdenie od stavebneho dozoru.
Odpovedať
Ak ste mali projekt na dvojpodlazny dom, tak pravdepodobne mate v stavebnom povoleni podmienku vystavby dodavatelskym sposobom. Toto sme nasli tu na fore: "Dvojpodlazny dom, z pohladu stavebneho zakona, uz nie je jednoducha stavba a teda nemoze byt realizovany svojpomocne a mat k tomu potvrdenie stavebneho dozora. Upozornujem, ze to plati pre stavby s 2 plnohodnotnymi podlaziami. Ak ide o 1 podlazie a podkrovie, tak to je posudzovane ako jednoducha stavba a taky dom moze byt realizovany svojpomocne."
Odpovedať
myslim si, ze treba dolozit papiere od stavebneho dozoru. pri dvojpodlaznom dome, je to trocha inak ako pri jednoduchom bungalove
Odpovedať
Profilova fotka
tak to je asi pri kazdej stavbe, ze treba papiere od stavebneho dozoru ci sa mylim? nemyslim, ze by len tak vsetko chvalovali bez neho bez ohladu na velkost stavby.
Odpovedať
Komentár k stavebnému zákonu § 44 Oprávnenie na uskutočňovanie stavieb: Oddiel 2 Oprávnenie na uskutočňovanie stavieb a vybrané činnosti vo výstavbe § 44 Oprávnenie na uskutočňovanie stavieb (1) Stavbu a jej zmenu môže uskutočňovať len právnická osoba alebo fyzická osoba oprávnená na vykonávanie stavebných prác podľa osobitných predpisov (2) a vedenie uskutočňovania stavby vykonáva stavbyvedúci. (2) Jednoduché stavby a ich zmeny môže uskutočňovať stavebník sám pre seba svojpomocou, ak vedenie ich uskutočňovania vykonáva stavebný dozor. Na uskutočňovanie jednoduchých stavieb a ich zmien [ § 139b ods. 1 písm. b) a c) ], drobných stavieb a ich zmien svojpomocou stačí, ak stavebník zabezpečí odborné vedenie ich uskutočňovania osobou, ktorá má vysokoškolské vzdelanie stavebného smeru alebo architektonického smeru alebo odborné stredoškolské… "exponent" má pravdu v tom, čo je nazývané ako jednoduchá stavba. Dvojpodlažný dom môže obsahovať 1.NP a 2.NP-podkrovie - vtedy sa jedná o jednoduchú stavbu...
Odpovedať
@magdasvar dá sa to riešiť čestným prehlásením, že stavebný denník zhorel, zmokol, stratil sa 😄
Odpovedať
@a247 Zdravím. Zákon som si naštudoval. ( až po vystavbe domu) Ako mám teraz postupovať, ked to nemám odkial doložiť to potvrdenie. Proste stavba je hotová len sme to robili svojopmocne. Teraz mi neskolaudujú stavbu ?
Odpovedať
@milan_toman Vážne či je to reálna skúsenosť ? 😄
Odpovedať
Profilova fotka
@mateu a nemate nejakeho znameho co vam da potvrdenie?
Odpovedať
@mateu v podstate ste uskutočňovali stavbu v rozpore s vydaným staveným povolením. Máte 2 možnosti: A) nájsť firmu alebo živnostníka, ktorý má oprávnenie uskutočňovať stavby a bude sa tváriť, že stavbu realizoval on. K tomu pripravíte všetky potrebné dokumenty. Samozrejme toto nie celkom v poriadku, čo sám viete. B) priznáte pochybenie pred stavebným úradom a budete postupovať v súlade so stavebným zákonom. To znamená dodatočné povolenie stavby, viď nasledovné: § 105 - Priestupky ods. 3 - Priestupku sa dopustí a pokutou do 1 milióna Sk sa potresce ten, kto: písm. b) - ako stavebník uskutočňuje novú stavbu bez stavebného povolenia alebo v rozpore s ním. Potom podľa §88a stavebného zákona, ods. 1: Ak stavebný úrad zistí, že stavba bola postavená bez stavebného povolenia alebo v rozpore s ním, začne z vlastného podnetu konanie a vyzve vlastníka stavby, aby v určenej lehote predložil doklady o tom, že dodatočné povolenie nie je v rozpore s verejnými záujmami chránenými týmto zákonom, najmä s cieľmi a zámermi územného plánovania, a osobitnými predpismi. Ak bola stavba začatá bez právoplatného stavebného povolenia, ktoré už bolo vydané, stavebný úrad posúdi súlad stavby s verejnými záujmami na základe záväzných stanovísk podľa § 140b a podkladov predložených v stavebnom konaní. V podstate tieto časti zákona narážajú na rozpor samotnej stavby s vydaným povolením, ktorú predpokladám, že máte v súlade so schválenou projektovou dokumentáciou. O to by mohol byť ďalší proces jednoduchší. Celkom ma zaujíma ako sa k danej veci postaví príslušný stavebný úrad, budem rád ak dáte vedieť.
Odpovedať
@halnas Ďakujem za odpoveď. Pravdepodobne to budem riešiť bodom B), ktorý ste napísali. Budem Vás informovať kam sa daná situácia vyvíja.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?