Vzlínajúca vlhkosť obvodovej steny z vonka, vytváranie kondenzu na vnútorných stenách - riešenie???

dobrý deň, chcel by som sa informovať a poprosiť o vaše cenné rady a skúsenosti, ako postupovať a zbaviť sa nasledujúceho problému s vlhkosťou a kondenzom. Nižšie sú aj fotky muriva ktoré mi z nejakého dôvodu vlhnú, a to len na tom mieste kde sú dve izby položené na vyvýšenej základovej zemine (predné dve izby na dome - polovica domu, severovýchodná strana od ulice kde je zväčša tieň a najviac sa drží vlhkosť celkovo). Po rekonštrukcii podláh v roku 2016 (predtým tam boli staré drevené podvaly položené na sutine obité doskami) sa vybetónovali a odizolovali asfaltovým kartónom a polystyrénom, následne sa vyliala samonivelačka a položili izolácie s podlahou. Od vtedy sa pozorovaním za 2-3 roky čo ho obývame a vykurujeme, akoby vlhkosť ktorá sa prediera od niekiaľ odspodu tlačí po bokoch stien (hlavne z vonka, z vnútra stien sú pod oknami radiátory) ale steny v rohoch sú studené aj na východnej strane kde sa zráža vlhkosť a kondenz). Predtým sa tá vlhkosť akoby nasiakala do sutiny a do drevených podvalov a dosák, prípadne sa odvetrávalo aj cez netesnosti v starých oknách a pod., podvaly keď sa odoberali boli značne prehnité časom. Z vnútra len na jednej stredovej priečkovej stene medzi tými dvoma izbami mám vlhký pás z jednej strany izby, z druhej strany je zastavaná skriňa po celej stene (ako je vidieť na fotke - sivá stena), keď som minulý rok rozkopal dvor kvoli kanalizácii, dal som obkopať aspoň z predu základ, odizolovať mopovou foliou a zasypal štrkom, ale vlhkosť som tam veľmi nevidiel úplne na spodku, terén je dosť štrkovitý v celej obci, ale problém som nevyriešil. Aj odkvapy sú odvedené ďaleko od miesta, jedine že od suseda sa niečo dostane, ale tam plánujem tiež odkopať a odizolovať (severná strana). Menil som aj prívodné vodovodné potrubie do domu. Ale aj tak si myslím že tým to nebude a niekde sa mi prediera spodná vlhkosť (na konci dvora tečie potok?) a tlačí sa tam kde jej to konštrukcia a stará nefunkčná IPA izolácia dovoľuje. Dom je zo 70tych rokov postavený na kamennom makadame a ďalej na vyvýšenom kamennom základe. V dome boli menené aj vodovodné, odpadové prípojky a potrubia ako aj kurenárske k radiátorom. Zdá sa mi že tým že som to uzavrel tým že som vybetónoval tie podlahy sa to celé začalo. Dúfam že sa mi problém podarí vyriešiť zateplením domu a hlavne kamenných soklov, dom je zväčša z škvarobetónových dutých tvárnic, čiže je to materiál chladný a málo izolačný. lenže predtým ako to zateplím chcem zastaviť tú vzlínajúcu vlhkosť na múroch, ktorá tam pred rekonštrukciou nebola. Rozmýšlam nad chemickou hydroizoláciou formou svojpomocnej injektáže??? teraz to už asi nestihnem spraviť, nakoľko už dávajú nízke teploty pod 0°C. Cez leto to nie je také hrozné, horšie je keď je sychravo, viac dažďa a samozrejme chladnejšie, čiže teraz začína to obdobie, a áno viem že aj časté vetranie domu niečo pomôže, ale....problém nerieši. Prosím Vás o vaše rady, Prípadne mi poradte postup. Vopred Ďakujem!
Odpovedať
@markusstav pred tým sa zemná vlhkosť odparovala cez palubovku i z múrov ,akonáhle si to zaizoloval , vhkosť sa nemá kadiaľ odparovať, zrejme je v betonovej podlahe má sa poriadne vysušiť i pol roka pred položením vrchnej vrstvy, vlhkosť z vonkajšej strany vzlína od nezaizolovaných základov, skús ich obkopať dať izoláciu mopovku a drenáž , z vnútra budeš musieť otvoriť podlahu, alebo viac kúriť aby sa to vysušilo,na fasádu dať izoláciu, menil si okná , musíš viac vetrať nárazovo, naplno otvoriť okná na krátky čas
Odpovedať
múry vyzerajú neodizolované? My ked sme prerábali, muž zasúval každý asfaltový pás z odizolovanej podlahy aspon 10cm do muriva a prepojil ho so starou izoláciou v murive. Musel to robiť veeeelmi opatrne, lebo ten starý "terovy papier" sa lámal. Zatiaľ to funguje.
Odpovedať
ešte ma napadlo....raz nám tu nejaký majster rozprával, že omietka /v tvojom prípade žltý brizolit/ musí byť oddelený izoláciou. Skús si skontrolovať, či to máš oddelené, prípadne to preškrabať nejako. Ak nie, tak práve v tom spoji ti to môže vzlínať hore v čase ked je veľa vlhkosti. ...aj ked si myslím, že to je niečo viacej ako spoj dvoch povrchov...
Odpovedať
Mate pravdu,beton to uzavrel.Ked nepomože drenáž tak bude potrebné ho podrezat.
Odpovedať
@staronova no ja som to neprepájal so starou izoláciou, ani som na to nemyslel vtedy pravdupovediac, nakoľko niekde bola, niekde nie, a kde aj bola tak úplne krehká a podľa všetkého aj nefunkčná po rokoch. Nový asfeltový papier som ohol smerom hore asi 10 cm okolo stien a na dvakrát zalial betónom, najprv hrubý beton s karirohožou, potom izolácia, polystyrén a ešte raz poter. Na poter samonyvelák, čo tiež obsahuje hydroizolačné látky pokiaľ viem. No neostáva mi nič iné asi ako vyskúšať tú chémiu injektážou, a prepojiť tak izoláciu podlahy aj v stenách. Skúsim to najprv v tej vnútornej priečke medzi dvoma izbami, nakoľko z vonka to už nestihnem spraviť, kvôli už nízkym teplotám, aby sa nepokazil účinok tej vstrekovanej látky, takže najskôr až na jar 8-(
Odpovedať
@duzu ako som písal, obkopané a zaizolované s nopovkou to mám aspoň zpredu, chýba už len tá severná strana od suseda, kde sa tiež nachádzajú tie mapy. Plánujem to budúci rok. Je to aj na obrázku, ale nejako to nevyriešilo problém, lebo vlhkosť sa vzlína viac a viac, po roku to je vidieť rozdiel, a hlavne teraz ako ideme do dalšej zimy v dome. Sme sa aj čudovali ked sa minulý rok odkopalo, bolo to v októbri cca, a na 90cm až po základový makadam nebola viditeľná nejaká vlhkosť, akoby len z vnútra sa tlačila pod domom a nie z okolitej zeminy, či terénu, čo sme si mysleli. Asi to bude tým nedostatočným odizolovaním kamenných základov od muriva a omietky. A dúfam že injektážny krém to vyrieši, následne aj zateplený dom s coklami, lebo z vnútra sa vytvára vlhkosť a kondenz hlavne v rohoch kvoli studeným stenám, dom je postavený prevažne z dutého škvarobetónu :-S
Odpovedať
@markusstav No len ci nahodou nie je vonkajsia omietka natiahnuta tak, ze premostuje ten vlozeny terpapier ktory ma odizolovat zaklad od muriva.Potom omietka nasava vhlkost zo zakladu a prenasa ju do muriva.
Odpovedať
Ja by som to murivo dala podrezať. Narobíš sa, investuješ čas, peniaze a neskutočnú námahu a máš vystarané na iba pár chvíľ. Stále budeš okukávať, čo kde vlhne. Predsa sú to staré múry, izolácie mizerné, nefunkčné, čiže problém tam stále ostane zacyklený. Ked to dáš podrezať, máš to na "furt". My sme si pred 10 rokmi svojpomocne injektážne izolovali 4 m múru z vnútornej strany v izbe. Kdesi v BA v Podunajských Biskupiciach priamo vo firme na výrobu toho prípravku sme to boli kúpiť. Dali nám tam aj odbornú prednášku, ale pomedzi riadky sme pochopili, že to nebudeme mať vyriešené na stálo. Proste vždy sa tam v tom murive nájde pre vlhkosť cestička, kade pôjde hore. Ale napriek mojím názorom a skúsenostiam ti prajem vyriešenie problému, lebo to je fakt na nervy niekedy v starých domoch. My máme zatiaľ suchúúúčko.
Odpovedať
Profilova fotka
Za aku dobu ste urobili podkladovy beton, nivelačku a položili na to podlahu?
Odpovedať
Mne to tiez pride ako vlhkost z vnutorneho betonu a poteru. Nebolo to riadne vysusene pred pokladkou laminatu, aspon si myslim.
Odpovedať
@colliers základový betón som vylial v máji 2015, potom na to izolácia a poter asi mesiac na to, stálo to rok, a nivelačka sa robila v júni 2016, a teraz sa rozpametávam ako ste to spomenuli a podľa dátumov fotiek že 2 týždne na to sa položila fólia s podložkami a plávajúcou... v septembri sme sa tam sťahovali. že by to robilia nejaká vlhkosť ešte z nivelačky??? že sa ťahá do stien? ale mapy mám hlavne z vonka, čo predtým veľmi neboli, len úplne zanedbateľné, ale teraz po dvoch rokoch bývania, kúrenia, sú tie mapy väčšie, a vlhkosť vzduchu vhlavne v tej severnej izbe je dosť veľká (68%). Skúšame teraz často vetrať ako sa len dá, a je to lepšie aspoň s tým kondenzom v rohoch a chladných stenách. Žeby sa tá vlhkosť z nivelčky, za dva roky neodparila aj zo stien kde sa ťahala vlhkosť??? Bude mi to treba vysušiť nejako? a ako som písal rozmýšlam tú injektáž navrtať do stien, lebo načal som kus omietky z vonka a na základ je položená tehla a ďalej škvarobetón, a izolácia tam už nemá žiaden účinok...
Odpovedať
@staronova a tá stena ktorú ste injektovali pred 10 rokmi je suchá ? chcel by som taktiež injektovať jednu z vnútra tú priečku kde z jednej strany je vstavaná skriňa a z druhej mierne vlhne. A aj z vonka tie dve problematické steny, 2 x 10 metrové z predu a od suseda, severnú. lebo ked aj tam je terpapier nakoľko som ho videl ked som obkopal sutinu v izbách pred betónovaním, lenže podľa mňa to je po rokoch už len papier. myslím že pravdu máte všetci čo ste písali, môže byť že tam ostala zakliesnená vlhkosť od samonivelákul, tým že sa začalo kúriť, na stredovú priečku sa osadila vstavaná skriňa, a vlhkosť sa prediera tam kde izolácia nefunguje alebo nie je, a aj to že brizolit nasiaka vlhkosť od kamenného základu a aj z okolitej vlhkosti vduchu. A kondenz sa vytvára aj preto že steny v spodnej časti sú studené, taktiež aj na horných rohoch kde je deka, nakoľko nie je zateplený. No musím si túto zimu ešte dopomôcť častým vetraním, a na jar problé začať riešiť vysušením ako sa len bude dať a skúsiť obiť omietku a injektovať murivo, následne v lete zatepliť. Dúfam že to potom už bude OK.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@markusstav nie je dom v kopci, alebo pod kopcom?
Odpovedať
@markusstav áno, stena je suchá. Ale manžel urobil ešte ten akt so zárezom a asfaltovými pásmi. Neviem čo viacej pomohlo, ale hrozím sa toho, ked sa niečo objaví.
Odpovedať
@colliers to nie, rovinka celý pozemok, ulica...
Odpovedať
Profilova fotka
mam podobny problem, v kuchyni domu, pod ktorou je pivnica v ktorej sa tvori kondenz mam pocit ze z tyzdna na tyzden je vacsia mapa v kuchyni. som zvedavy vo sa vam podari spravit a mozno najdem na svoj problem riesenie aj ja.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?