Zvýšenie betónovej podlahy v pivnici o 50cm

Profilova fotka
Ahojte, chcem sa opýtať, či je reálne zvýšiť podlahu v pivnici o 50cm. Kúpili sme dom, kde predchádzajúci majitelia začali rekonštruovať aj pivnice. To znamená, že znížili finálnu výšku podlahu v pivnici o 50cm oproti pôvodnej výške (v jednej časti pivnice o 50cm a v druhej časti o 30cm). Aktuálne je tam urobená spodná deka, hydroizolácia (IPA), na nej ďalšia vrstva vodonepriepustného betónu a znovu hydroizoláca (IPA). Týmto znížením sa ale asi dostali pod úroveň hladiny spodnej vody pri veľmi mohutných lejakoch. V lete totiž v nižšej časti pivnice stálo pár cm vody. Moja myšlienka bola urobiť opäť hydroizoláciu (pôvodná horná vrstva hydroizolácie má už niekoľko rokov a je popraskaná) a v celej pivnici sa dostať na pôvodnú úroveň podlahy. Neviem si ale predstaviť skladbu tých 50cm, aby to bolo dlhodobo stabilné a neodthrnlo v rohoch napojenie horizontálnej a vodorovnej hydroizolácie. Máte niekto skúsenosť s podobným riešením?
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem vopred za každú radu a názor.
Odpovedať
skuste pozriet "Stratené debnenie IGLU"
Odpovedať
Profilova fotka
@tomas424 riešenie je, ale nie je to pre laika, skúsenejší projektant po obhliadke na mieste urobí projekt, potom môžete pokračovať. Projekt nie pre stavebné povolenie, kde sú obrázky, ale postup a riešenie detailov.
Odpovedať
@tomas424 Čo to znamená, že znížili výšku podlahy? To vykopali v pivnici z podlahy 50 cm vrstvu? Ak je hladina spodnej vody tak vysoko, tak ti nepomôže zvýšenie podlahy. Podlaha aj steny budú stále vlhké, to trebalo zaizolovať proti tlakovej vode už pri stavbe a to z vonkajšej strany. Ak tam nechceš mať vlhkú podlahu, tak budeš musieť fóliou izolovať celú podlahu a vytiahnuť izoláciu až na steny. Potom na tú izoláciu môžeš dať poter a finálnu podlahu. Vlastne v tej miestnosti musíš vytvoriť bazén, akurát voda nebude vnútri toho bazéna, ale z vonkajšej strany do vnútra sa nedostane.
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem za odpovede aj tip na Iglu. Po vyriešení hydroizolácie by toto mohol byť dobrý systém. Áno, z podlahy vykopali možno 80cm vrstvu, urobili nové 2 deky a aktuálne je teda výška podlahy o cca 50cm nižšie oproti pôvodnej. Idená sa o starý dom z medzivojnového obdobia, takže už musíme riešiť iba aktuálny stav. Našťastie je pivničná časť z kvalitného betónu a vlhkosť nevzlína hore. Takže budeme musieť urobiť bazén. Nevedel som si ale predstaviť ako dáme napäť tých 50cm.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomas424 iglu nie je vhodna pre tento typ situacie ako vravi @chrobak7 a @jan45, potrebujes obhliadku na mieste a detailny projekt s riesenim problemovych prvkov. Z mojich vlastnych skusenosti je idealna kombinacia bielej vane, zvarenej folie (Alkorplan) a pritazenia napr. poterom, ale zavisi od lokalnych podmienok. Vobec nie je nutne vyplnit 50cm, toto sa da bezne zvladnut na 20cm, ale zavisi pripad od pripadu. Ak uz mas bazen a voda prenika cez beton (ziadny vodostavebny beton nie je uplne suchy), tak toto pekne vyriesis foliou a pritazenim.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?