Starý dom - izolácia podlahy - betónovať alebo nie

Zdravím, prosime o radu a skusenosti. Chceme prerobiť pôvodnú podlahu v prednej izbe. Nás storočný dom je postavený na kamenných základoch, predná izba ma podlahu vo výške až 1,5 m nad zemou.. zvažujeme ci ísť do klasického spôsobu - betón, ipa, fólia, eps, betón 5 cm a navrch rošt a palubovka alebo starý spôsob - štrk (makadam alebo cemwood) a rovno rošt a palubovka. Môže vlhkosť vzlinat aj do takej výšky? (Dom je z nepálenej tehly). Ďakujeme 🙂
Odpovedať
Oprava, z pálenej tehly
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkadavy dolezite su aj dalsie faktory - uroven podzemnej vody na mieste - trvale obyvanie alebo chata/chalupa - financie na prestavbu Kapilarna elevacia/vzlinanie je mozne az do 2m, aj ked dolezite su aj dalsie faktory. Spravny a financne najdrahsi postup je: odkopanie starej podlahy, podrezanie alebo chemicka ci ina hydroizolacia zakladov/stien, beton, vodorovna izolacia prepojena so stenou, zateplenie podlahy (5cm eps je rozhodne malo) a roznasaci poter. Alternativa je klasicka palubovka, kde ale budete vhkost mat v dome stale a je nutne priebezne vetranie, alebo riadenie vlhkosti inym sposobom (rekuperacia a pod).
Odpovedať
@lenkadavy ja som vybral starú drevenú podlahu na rošte+ asi 35 cm pôvodný násyp-väčšinou škvara,-popol z uhlia, zarovnal som hrubším štrkom na to beton 5 cm, hydroizolácia nalepenie IPA, tepelná izolácia 15 cm, na vrch 5cm beton na to plávajúcu, základy sú na skale takže tam vzlína len minim.
Odpovedať
@mgx Ďakujeme, super vysvetlený presný postup. Ten prvy náročnejší postup sme zvolili do zadnej izby, kde je dom už v rovine s pozemkom a nie sme v nej stále..naopak v prednej izbe žijeme, riadne kurime a vetrame poctivo niekoľkokrát denne, s vlhkosťou problém nemáme...tak rozmýšľame že si to zjednodušime a pôjdeme do alternatívy...tiež si nevieme predstaviť všetko na mesiac vyhodiť a fungovať bez nej kvôli betonovaniu ...ešte zvážime.
Odpovedať
@duzu Vďaka za skúsenosť, my sme sa v jednej izbe ( zadnej) rozhodli pre novú palubovku na podklad ako píšete, zatiaľ všetko ok ...v prednej izbe už spekulujeme, izba je vysoko nad úrovňou zeme a tento postup je náročny keď už bývame...pôvodne sme ani neplánovali pekne zachovanú podlahu (dlazkovicu) meniť...tak zvažujeme jednoduchšie riešenie..
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkadavy casovo 1) vyzbijanie starej podlahy (25m2/2ja ludia) - 1 den 2) podkladovy beton 10cm - 1 den, 3 dni technologicka prestavka. 3) hydroizolacia, oddelovacia folia, EPS 10-20cm - 1den 4) roznasaci poter - 5cm - 1 den + 7 dni tech.prestavka po kroku 4 sa uz da v miestnosit zit, treba pockat kym preschne roznasaci poter. Ak chcete dlazbu, po 2 tyzdnoch sa da lepit ... realne sa da cela akcia spravit naplno do tyzdna (ak to robi clovek ktory vie co robi).
Odpovedať
@mgx Musíme to riešiť svojpomocne, teda to, čo zvládneme ..prekvapila nás doba techn. prestavky. My sme v tom, že betón musí zriet aspoň 3 týždne....a keďže treba podkladový a potom ešte roznasaci...časovo je to nadlho...stačí tak ako píšete? Navrch chceme každopádne dlazkovicu, zachovať charakter starého domu....
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkadavy pri podkladovom betone (ala platna) staci 1-2 dni, dobre poliat. Tvrdnutie nastava vo vode. Bezne sa po 3 dnoch pokracuje dalej, dolezite aky druh hydroizolacie zvolite. Idealna by bola IPA (ale berte modifikovany pas, nie oxidovany), alebo nejaka folia (alkorplan, fatrafol minimalne 1mm). V tomto stadiu (alebo pred nim) by bolo vhodne bud vyriesit aj hydroizolaciu stien podrezanim, alebo ju vykonat aspon chemicky (SIKAMUR a pod). EPS je suchy proces, tam prestavka byt nemusi, otazka je posledny poter. Ak ma byt na nom dlazkovica, musi vyzriet, tzn. 28 dni. Alebo mozete zvolit iny postup, nieco na sposob suchej podlahy. Tzn. dreveny rost, ten niecim vyplnit a navrch dlazkovica. Dolezite zabezpecit, aby bola podlaha difuzne otvorena smerom hore. Urcite ziadne OSB dosky. Mozete pouzit cementotrieskove dosky (CETRIS, FERMACEL) alebo nieco podobne. Pri jednej izbe to bude sice penazne 2nasobok, ale ak chcete chytro byvat...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?