Odpoveď na príspevok od nitakimuri:
Nam plynar povedal, ze nerobia nic ine len furt b… @nitakimuri Mal som asi 15 rokov kondenzačný Protherm Lev a ten servisného technika (po zapojení) nikdy nevidel... Za tie roky asi 3 poruchy, keď na jednej medenej trubke vznikla mikro dierka (asi vadný materiál), potom začal presakovať odvzdušňovací ventil, a tretia porucha bola vadný poistný ventil, ktorý začal prepúšťať...Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@nitakimuri Mal som asi 15 rokov kondenzačný Pro… @frantisekca to je dost pruser teda, poznam v okoli susedov co maju 30-40 rokov stare vailanty a destily a nikdy ziadne poruchy nemaliOdpoveď na príspevok od janas442:
Čaute, mali sme asi 25 rokov protherm armosférick… @nitakimuri To je také zovšeobecňovanie na základe niekoho jednej zlej skúsenosti. Nedá sa povedať, že kondenzačné kotle sú zlé, lebo niekto mal s ním nejaký probém. My máme kondenzačný Junkers už 8 rokov a zatiaľ s ním žiadne problémy neboli. Asi 3 x bola urobená rivízia, netrebalo nič nastavovať ani meniť ani opravovať. Takže napísať, že kondenzačné kotle sú zlé, lebo niekto mal nejaký problém, je také, ako napísať, že Mercedesy sú zlé, lebo susedovi sa 2x pokazil. @janas442 Nevyznám sa do kotlov, ale keby som si musel kúpiť nový, tak by som kúpil kondenzačný. Ty si kúp taký, na ktorý máš financie. Neviem, aký je cenový rozdiel medzi tým starým, čo ti ponúka a kondenzačným, ale ak je to do nejakých 1000 €, tak by som radšej kúpil ten nový kondenzačný. A napadlo ti niekedy, prečo ti ten tvoj kotlár ponúka nejaký používaný kotol? Lrbo pre neho to je kšeft! On ho niekde odmontoval, povodný majiteľ mu ho dal a on ho potrebuje predať. Takže skôr, než ho kúpiš, trochu sa nad tým zamysli. Keby si sa rozhodovala medzi novým atmosferickým a novým kondenzačným ... nepoviem. Ale keď ti niekto ponúka, čo má k dispozícii, tak je to konflikt záujmov. Kúpila by si ten kotol na inzerát?Odpoveď na príspevok od nitakimuri:
Nam plynar povedal, ze nerobia nic ine len furt b… @nitakimuri kondenzačné kotle nie sú vôbec kazivé v porovnaní s inými typmi kotlov popr. TČ ap. Je viac vysvetlení, prečo sa plynár takto vyjadril: 1) Skreslenie (bias): onkológ môže nadobudnúť pocit, že všetci majú rakovinu, bo každý, kto k nemu chodí, má rakovinu. V ordinácii nevidí väčšinu zdravých ľudí. Plynár detto v kontexte KK t.j. nikto ho nezavolá, aby sa len pochválil "aha, 10 rokov mi funguje KK bez poruchy". 2) Dnes sa spotrebiče nevyrábajú s "nekonečnou" životnosťou, aby si zákazník kúpil po krátkej dobe nový. Ak sa KK viac kazia ako pred x rokmi, nie je to dané technológiou kondenzačných kotlov, ale celkovým nastavením výrobcov, napr. jeden typ hodiniek Suunto je jednorázový t.j. max. životnosť je daná životnosťou nabíjacej batérie, potom smer koš a kúpiť nové (zistil som včera :( 3) Plynár je líznutý EKO ideológiou a zámerne/nevedome démonizuje zemný plyn (~ šíri konšpirácie o nespoľahlivých KK). 4) Spomenutý plynár neexistuje a ľudia líznutí EKO fanatizmom si na internete vymýšľajú mýtické autority - viď. 3Odpoveď na príspevok od gadefox:
@nitakimuri kondenzačné kotle nie sú vôbec kazivé… @gadefox toto smrdí konšpiračkou. 🙂Odpoveď na príspevok od nitakimuri:
@frantisekca to je dost pruser teda, poznam v oko… @nitakimuri Áno, za 15 rokov cca 40€ dať do kotla je prúser? Tým rečiam o 30-40 ročných kotloch a bez investície neverím, aj keď sú to nekondenzačné kotly (životnosť obehového čerpadla, poistných ventilov, zapaľovania, exp. nádob, bojleru atď. není večná a niečo z toho staršie ako 20 rokov snáď ani neexistuje). Ak má niekto ešte stále nekondenzačný kotol, tak "okráda" sám seba, lebo rozdiel v spotrebe, účinnosti je tam dosť podstatný a o to viac ak sa jedná o dom, ktorý má veľké tepelné straty.Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@nitakimuri Áno, za 15 rokov cca 40€ dať do kotl… @frantisekca Ale nehovor. Poznám min. 2 obyčajné plynové kotly, ktoré majú za sebou 30 sezón prevádzky bez žiadnej významnejšej údržby. Modraterm PKM 18.Odpoveď na príspevok od petersd:
@frantisekca Ale nehovor. Poznám min. 2 obyčajné … @petersd "bez žiadnej významnejšej údržby"... Práve to, bez významnejšej. Poznáš aj bez akejkoľvek?Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@nitakimuri Áno, za 15 rokov cca 40€ dať do kotl… @frantisekca človek má tendenciu zabúdať t.j. vymazáva uzatvorené problémy, takže tie kecy o 30 ročnej neúdržbe ber s rezervou (čo aj robíš ,). Ak by si ľudia zapisovali, do čoho investovali (aj 5 Eur), ostali by prekvapkaní. Napr. ja som na KK ako prvé menil tesnenia na obehovom čerpadle za pár centov. Je to údržba? Je.. za ktorú by plynár zobral padíka (bo cesta tam a naspäť) a šíril by konšpi ako sú tie plynové KK kazivé..Odpoveď na príspevok od gadefox:
@frantisekca človek má tendenciu zabúdať t.j. vym… @gadefox To stále označuješ niečo za "kecy", iba preto že sa to vymyká Tvojmu chápaniu, aleboTvojim (obmedzeným) skúsenostiam v danej téme? Ja píšem o svojich skúsenostiach, nie o Tvojich a keď som niečo napísal, tak som to napísal. Tie 2 atmosférické kotly idú nepretržite 30 r. Jeden u mňa doma, druhý u mamy, v rodičovskom dome. Platená servisná prehliadka bola iba na začiatku, aby nepadla záruka. Potom som iba raz za 1 - 2 roky vybral horákovú podkovu a vyčistil. To bola veškerá údržba za celé obdobie. Pravda, minulý rok som jeden z kotlov prerobil na večný plamienok, lebo dačo sa mi prestala pozdávať zapaľovacia elektronika. To ma vyšlo 40 €. Súčasne s týmto som kúpil nového kondenzačného Vailanta. Napojený do systému je, ale ešte som ho neuviedol do prevádzky. No už teraz viem, že som urobil chybu a veľmi banujem. Už moja babka stále vravievala, že "keď chce PánBoh niekoho potrestať, zatemní mu rozum". Mňa vtedy takto potrestal.... a ja kúpil. 🙁 @frantisekcaOdpoveď na príspevok od janas442:
Čaute, mali sme asi 25 rokov protherm armosférick… @janas442 nie je nic kazive na kondenzačnom, my už mame 12 rokov kondenzačný kotol wailant vykurujeme 200 m2 plochy domu ohrievame ním teplu vodu a na plyne aj varíme a platime 61 € mesacne. Asi pred 2 rokmi si moja mama v starom dome menila za protherm kondenzačny a v pohode funguje a klesla je pekne spotreba napriektomu že nema zateplený dom.Odpoveď na príspevok od marrad:
@janas442 nie je nic kazive na kondenzačnom, my u… @marrad Iba taký malý detail, že ku KK musíš každý rok zavolať špecializovaného servisáka za cca 150€... a bežný nekondenzačný K si v pohode odservisuje aj priemerne zadatný technický človek sám. Za 10 rokov prevádzky KK iba na servisoch zaplatíš celú cenu kotla ešte raz.Odpoveď na príspevok od petersd:
@marrad Iba taký malý detail, že ku KK musíš každ… @petersd otec si dáva robiť každý rok servis a neplatí 150 Eur (zmeň plynára). Čo sa týka porovnania: spalovaciu komoru majú oba typy, obehové čerpadlo detto, tesnenia, expanzka - nie je v tom rozdiel - aj KK si odservisuješ sám, ak si priemerne technicky zdatný.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@petersd otec si dáva robiť každý rok servis a ne… @gadefox Pred rokom, keď som sa rozhodol, že idem kúpiť nový kotol, som ešte našiel v českej ponuke atmosferický stacionárny kotol (mýslim, že to bolo u Destliy ?) . S nerezovými črevami, s hrubým výmenníkom, schopným pracovať aj v samotiaži (ktorú mám ja doma). Účinnosť bola tuším o 5 - 10% nižšia oproti KK, ale nižšia bola aj cena. A ja - magor, som napokon kúpil KK. Na tom atmosferickom by nebolo treba robiť nič - ani študovanie technických listov, že čo - na čo v kotle slúži.Odpoveď na príspevok od petersd:
@gadefox Pred rokom, keď som sa rozhodol, že idem… @petersd technickú dokumentáciu je IMO vhodné preštudovať VŽDY.. Okrem toho nemôžeš extrapolovať tvoju negatívnu skúsenosť na celok! Mám Dakon KZ 15 (kW), stál necelých 1000 Eur v akcii (2010), už sa nevyrába. K nemu bolo treba dokúpiť 3-cestný ventil. Okrem automatiky je vo vnútri čerpadlo, malá expanzka, spalovacia komora s horákom a zapalovacou elektródou, čidlo, poistný ventil a pár rúrok. Heslo do servisného módu mám k dispozícii, ale prakticky ho nevyužívam. Údržba KK spočíva v DôKLADNOM vyčistení komory plastovou kefou + povysávaní; vypustím nahromadený bordel v magnetickom filtri a nalejem do neho štamprlu nejakej gebuziny.Odpoveď na príspevok od petersd:
@marrad Iba taký malý detail, že ku KK musíš každ… @petersd ku KK kotlu volam revizaka kazde 2 roky, normalne mi z Wallantu chodi sms ze presli 2 roky a je potrebne urobit reviziu. Vtedy zavolam revizaka a tomu som naposledy platila 74€ slovom sedemdesiat styri eur. 4íže ročne to vyjde 37 € za revíziu. revizak vyše hodiny kontroluje a čisti kotol. Naposledy nám povedal, že kotol je na 1* a to ma 12 rokov, že ešte dlho vydrží. Dufam že sa mal pravdu, no preco by klamal. ked uz bol pri tom kotly ten isty človek 6 krat, každe 2 roky.... takže prosím nezavádzať. a opakujem že vykurujeme 200 m2 dom + ohrev TUV + varenie. Mesacne teraz platime 61 € a zatial nam vzdy nejake drobne vracali.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@petersd otec si dáva robiť každý rok servis a ne… @gadefox presne ako píšete. Pisala som nižsie naše skusenosti s KK za 12 rokov. Inak Kusenie vrátane kotal nám projektoval jeden z najlepších projektantov na SK a kedže sme vsetko urobili podľa jeho projektu a jeho rád, možeme potvrdiť, že sme urobili velmi dobre. On nám navrhol najoptomalnejšie riešenie. Videm že sme urobili dobre, že sme držali jeho projektu a niekto tu bude vypisovať hluposti.Odpoveď na príspevok od petersd:
Jaaaaaj, aha.... Jeden z najlepších na Slovensku … @petersd a tie ostatne fakta nie su dostatocne, hej? A co je na tom zle, že je jeden z najlepších: projektantov kurenia, vzduchotechniky je na SK ako safranu. Je to tosis velmi nárocne a mudri ludia nechaju poradit.Odpoveď na príspevok od mgx:
@marrad tiez si myslim, ze kazivost KK oproti 25 … @mgx urceite tie kurenia bez projektu nie su ooptimalne. Kde kupis destilu? my sme mali v byte atmosferický protherm a vydržal 17 rokov no menili sme v nom cerpadlo asi po 10 rokoch.Odpoveď na príspevok od zicher:
nechce s mi čítať všetky príspevky, ale vo všeob… @zicher > Prosim, prezradte kde da zohnat za 2000 kondenzacny kotol aj s montazov ? Brat mesiac dozadu menil 12 rocny turbo kotol za kondenzacny kotol. Kotol, ktory si vybral stoji na internete okolo 2600 euro. Kotol bral cez kurenarov. Ty si za kotol plus montaz vypytali 6000 eur. Kotol sa daval presne na to iste miesto ako bol ten stary turbo kotol.Odpoveď na príspevok od asdfb:
@zicher > Prosim, prezradte kde da zohnat za 200… @asdfb pred rokom som kúpil baxi za 1370, montoval som si ho sám. Ale do funkčného hotového koaxialneho komína. Lebo som vymienal starý imergas. Chápem, že montáž komína môže byť drahšia.. Ja som ju nezaratal. A tiež chápem, keď si musí zákazník objednať kompletne všetko. Ja mam revizaka kamoša, len mi opečiatkoval zaručak.