Moznosti podlahovky pri malych vyskach

Profilova fotka
Prerabam dom z roku 2005 a chcel by som tam dat podlahovku. Stary poter je uz dole. Zakladova doska je trochu kriva, na vacsine okrajov je vyska cca 10.5 cm, ale niekde je len 7cm. Rozmyslam teda ake mam moznosti. Po par tyzdnovom internetovani rozmyslam o tychto, ale ak viete o dalsich prosim dajte vediet: Prvou je to spravit asi najjednoduchsie: na najvyssich miestach 5cm technicka doska (pripadne GrEPS) a 5.5 poter. Tam kde su mensie vysky dat asi este tensiu izolaciu. Som otvoreny aj anhydridu aby som mohol dat o 2 cm vyssiu izolaciu. Alebo som nasiel tento BPJ 421 kde pisu ze vraj potrebuje len 1 cm. https://stova.sk/bez-poteru-ani-na-kr... Druhou je, ze kupit nove vchodove a balkonove dvere a dat vyssiu vysku. Okrem tohoto navysenia financii by to ale znamenalo aj, ze musim pridat schodiky pred tieto dvere, plus prvy schod ktory ide na poschodie bude mat cudnu vysku. Tretia moznost nad ktorou rozmyslam je dat suche podlahove kurenie. Nasiel som bud lithotherm alebo rehau (su dalsie?). http://lithotherm.sk/sk/produkty/podl... https://www.rehau.com/sk-sk/podlahove... Lithotherm je riadne drahy a do rehau sa neviem dovola na nacenovacku. Ak tomu spravne chapem tak pri suchom by sa mi menej tepla stracalo v poteri a asi teda by islo menej aj do izolacie a zakladovej dosky. Ale to je len moj dohad. Jedna z dalsich veci ktorym uplne nerozumiem je, ze ako vlastne sa bude pokladat ta tepelna izolacia ked je ta zakladova doska taka kriva? Treba to vyrovnavat liaporom alebo niecim podobnym? Ak ano, znamena to, ze ked to vyrovnam tak ako keby som mal tu mensiu vysku vsade? Alebo mozem niekde vyrovnat ako keby som mal vysku 10 a inde ako keby som mal vysku 7? Velmi pekne dakujem za kazdu radu.
Odpovedať
Profilova fotka
@peter_jankuliak Ak to chapem spravne, zakladovu dosku nemas izolovanu, chces podlahovku a v najnizsom mieste mas 7cm? 1) zakladovu dosku zbrusit do roviny, aby bol vsade 10cm podla lasera. Dat 5cm styrodur, na to 5cm poter, v nom rurky. 2) zrovnat liaporom - vsade bude vyska 7cm, systemova doska v nom rurky (5cm), roznasacie plechy, finalna podlahovka podlahovku treba dimenzovat tak, aby to zvladla, lebo izolacia zdola je slaba. viac vypocet.
Odpovedať
@peter_jankuliak suché podlahové je len čisto elektrické, teda vykurovať len elektrinou, vtedy by si mohol dať viac izolácie, oplatí sa len ak je celý dom výborne zateplený
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu

suché podlahové je len čisto elektrické, teda vykurovať len elektrinou

Niesom isty ci sa rozumieme, ja mam na mysli "suche podlahove kurenie" kde stale idu rurky so zohriatou vodou, ale netreba na to davat anhydrid ani ine potery (len nejake lepidlo ak som tomu spravne pochopil). Prosim pozrite tieto linky, na rehau stranke su to tie dve moznosti uplne na spodku: http://lithotherm.sk/sk/produkty/podl... https://www.rehau.com/sk-sk/podlahove...

Odpovedať
Profilova fotka
@mgx

Ak to chapem spravne, zakladovu dosku nemas izolovanu, chces podlahovku a v najnizsom mieste mas 7cm?

Ano, bohuzial, no ako som pisal, jedna z moznosti je aj spravit vacsie vysky tym, ze vysekam terasove a vchodove dvere. Takze vlastne zvazujem pre a proti vsetkych tych moznosti co som pisal.

zakladovu dosku zbrusit do roviny,

Taketo nieco som hladal, ale asi som nepouzil spravne vyrazy lebo som nenasiel ziadnu firmu ktora by take nieco robila. Viete prosim poradit co konkretne hladat? Cim sa to brusi?

Odpovedať
Profilova fotka
@peter_jankuliak Ja som suchou podlahovkou (systemova doska, roznasacie plechy), rurky s vodou napojene do rozdelovaca robil u mna WC a kupelku, lebo som nemohol nechat dievcata tyzden neokupane 🙂. Systemova doska 3cm z linku dole je krehka (myslim ze je to EPS150), musi byt na tvrdom podklade (XPS alebo cetris-e). Na nu idealne cetrisove dosky alebo fermacell a finalna povrchovka. Ak by som pokladal cely dom, urobil by som si pripravok na vyrezanie drazok pre rurky pomocou odporoveho drotu a vyrobil systemove dosky z XPS. Pri 10m2 sa to neoplatilo. Tiez je mozne dat roznasacie plechy urobit na zakazku. https://www.atria.sk/polystyren-pre-s... https://www.atria.sk/roznasaci-plech-... Rurku som pouzil obycajnu, tackery netreba. tie odkazy co uvadzas su fajn, ale ked si to das nacenit zistis ze 1 izba ta vyjde cca 1000e.
Odpovedať
Profilova fotka
dalsia moznost univenta + creaton, myslim ze ma majkoj https://www.univenta.sk/wp-content/up...
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx dakujem, to vyzeraju ako velmi dobre informacie. Budem potrebovat nejaky cas na studovanie.

Ja som suchou podlahovkou ... robil u mna WC a kupelku

Ake su dovody preco ste to dali iba do WC a kupelky? Jeden je asi ze to vyde drahsie? Su aj ine dovody?

Odpovedať
@peter_jankuliak ahoj, ny máme suchou cestou a fermacell. Je fajn
Odpovedať
@duzu my máme suché teplovodné, nie elektrické
Odpovedať
Profilova fotka
@peter_jankuliak sucha podlahovka vyjde cca 2nasobok ceny mokreho poteru, U mna konkretne bol dovod jej pouzitia ze: - bol koniec novembra a na 1 miestnost 10m2 ti nikto normalny poter robit nepride a mne sa prplat s miesackou uz fakt pri 0C nechcelo. Zial mal som asi mesacne meskanie kvoli tlakovej vode, ked sa musela prerabat spodna doska. - suchu podlahovku som strieskal za necele 2 dni aj s cetrisom a mohol som osadit sanitu. Nabeh je rovnaky ako pri 5cm potere, len akumulacia je omnoho slabsia, ale to mi nevadi.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Riesil som co najtensi poter a nasiel som riesenie od schlutter - becotec. Na SK je asi jedna firma co to robi a je to dost drahe a hlavne nestandardne riesenie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Ahojte, Riesim podobny problem ako autor prispevku a nechcem zakladat novy thread. Pri rekonstrukcii domu z r.1985 (komplet zatepleny + povala, vymenene okna 3sklo) zvazujem vymenu radiatorov za podlahove teplovodne kurenie. Problem je v tom, ze som obmedzeny vyskou, preto uvazujem nad nizkoprofilovym podlahovym kurenim (renova, giacomini spider atd.) bez izolacie. Dom je komplet podpivniceny a skladba podlahy je miako + betonovy poter. Vyska podlahy je asi 1m nad okolitym terenom. Rozmyslal som izolovat strop v pivnici 10-15 cm EPS. Podlahovka bude mozno dlhsie nahrievat miako, ale straty do suterenu tym eliminujem. Je to podla vas vhodne riesenie? Dakujem za reakcie
Odpovedať
Článok sa načítava...
Áno.
Odpovedať
Profilova fotka
@ascott neviem sa vyjadrit k tvojmu problemu, ale pre uplnost len napisem co som nakoniec spravil ja: vymenil som terasove a vchodove dvere a nove som dal vyssie, zavolal som firmu ktora vyfrezovala najvacsie nerovnosti v zakladovej doske a namiesto EPS som kupil termPIR (EPS ma lambdu 0.038 a termPIR 0.022, takze ak spravne pocitam 6cm termPIR ekvivalentny s 10.3cm EPS).
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
@mgx Pripojim sa do temy, a chcem sa opytat kedze to budem tiez riesit a mam presne rovnaky problem (nahana ma cas) a cakat mesiac na vyzretie betonu plus dalsi na susenie atd...proste nie 😄 a jedna sa o 7m2, takze tak.... Moja otazka znie - o kolko horsia je ta akumulacna schopnost oproti beznemu 5cm poteru? Znamena to aj o dost vyssiu spotrebu (elektrokotol), kedze to rychlejsie vychladne v porovnani s betonom? - jedna sa tiez o starsi dom, ale teda stropy/okna/vacsinu podlah mam uz zateplenych len kupelka je jak ladovna 😄 (stary beton, kachlicky a nic viac)
Odpovedať
@lamiak Spotreba nebude väčšia kvôli poteru. Len výkon bude inak rozložený v čase.
Odpovedať
@lamiak píšete ekektrokotol... do kúpeľne dajte odporové vodiče priamo pod dlažbu a máte po probléme výkon podľa jej tepelnej straty
Odpovedať
@blacksr ak ma beton lepsi dobeh ako sucha podlahovka = skor vychladne = skor sa musi opat zopnut kotol = vyssia spotreba..tak to chapem ja. Odporove vodice som vylucil kvoli buducnosti...skratka v trubkach chcem vodu, a v buducnosti ju moze zohrievat aj iny zdroj energie 🙂
Odpovedať
@lamiak Nebude vyššia spotreba. Ten betón sa o to dlhšie nahrieva, o čo dlhšie vydrží teplý. Ozaj ide len o výkon v čase, nabíjanie vs. vybíjanie. Spotreba je daná stratami domu za nejaké obdobie = potreba tepla na vykurovanie za rok. Neriešte spotrebu, riešte výkon - aby pokryl tepelnú stratu v mraze po vyvetraní. Čiže či rúrky s vodou v betóne alebo inak uložené, alebo odporové vodiče - treba ich trošku predimenzovať kvôli nábehu. Odporové vodiče som myslela len do tejto miestnosti - aby bolo teplo hneď a stále. Ale samozrejme, aj vodnou podlahovkou sa to dá riešiť. Ak zvolte suchú vodnú podlahovku ( 😮 😄 😎 ) tak o tepelnú kapacitu sa stará dlažba = treba menší výkon a častejšie. Na spotrebu to ale vplyv nemá.
Odpovedať
@blacksr okey, vdaka teda za rady a postrehy.. 🙂 kurenie v danej miestnosti je poriesene klimou, ktora je predimenzovana, no napriek tomu ladova nezateplena keramicka podlaha sposobuje ovela vacsi chlad, vodne trubky chcem kvoli komplexnemu rieseniu ( jeden kotol bude riesit aj sprchu, aj vodu do podlahy)
Odpovedať
@lamiak Ak sa jedná o obytný priestor - nad kobercom si neuvažoval? Ten hodne eliminuje pocit studenej podlahy. A kúriť tam môžeš klímou ďalej.
Odpovedať
@toky1 jedná sa o kupelku a v buducnosti kuchynu, tam koberec moc nepatri 😬
Odpovedať
@lamiak No to áno, do kúpelne moc nie. I keď nikdy som celkom nepochopil prečo. I tak si takmer každý dáva pred vaňu či sprchovací kút aspoň taký menší - tak prečo si ho nedať na väčšiu plochu? My napríklad máme v kúpelni vaňu aj sprchovací kút a ku vani manželka dala taký koberec 40cm x 120cm a ku kútu 40x60. Vravel som jej - veď dajme na celú plochu - ale nie, tak sa to nerobí vraj. Tak OK, i keď mi nieje celkom jasné že prečo. 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@lamiak - 7m2 ti ziadny poterar robit nebude. Pod 50m2 nema vyznam rozbalovat stroj a robit to rucne v miesacke sa nikomu nechce 🙂. - spotreba suchej/mokrej podlahovky je rovnaka, jedine co je dlhsie pri suchej podlahovke je nabeh (mokra cca2h, sucha cca4h). Vies skratit na 3h ak pouzijes roznasacie plechy a dlazbu. - mne vysla roztec medzi rurkami 150mm, dom z roku 1942. Ale pod podlahovkou mam 20cm eps. - okrem podlahovky mam v kupelni aj klasicky rebrikovy radiator (500W spirala na el)) pre obdobia, kedy je kurenie podlahovkou vypnute. Spotreba ma netrapi, je to jeden zo stupnov vytazovania FVE.
Odpovedať
@mgx ved toto, ale obavam sa ze sprchovy kut, kde bude treba podlahu urobit nanovo aj s eps alebo styrodurom bude treba vybetonovat, nie som si isty ci by sa dal spravit spad z toho systemu suchej podlahovky co sa tu uvadzal...plus mam trochu obavu ci nemoze cely ten system "pruzit" tym padom v momente praskliny a nerovnosti v keramickej dlazbe 😄 ale to su mozno bludy co pisem. Dom je cca rovnako stary, cize eps v podlahe musi byt samozrejmost, a hlavny zdroj je klima, tou podlahou primarne nepotrebujem vykurovat miestnost...len nemat pocit chladu odspodu 🙂 tak hadam to so spotrebou nebude take hrozne aj s elektrokotlom.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?