Nadstavba - je to takto v poriadku?

Profilova fotka
Vo vedľajšej obci som si všimol realizáciu nadstavby starého rodinného domu. Dom je stavaný z kameňa, pojivo medzi kameňmi je hlinená mazanina. Z domu zhodili pôvodnú strechu a rovno na pôvodné obvodové múry nadmurovali tri rady tvárnic, na vrchu spravili veniec a na to položili strechu. Mne sa to zdá celé také doosť čudné... nebolo treba na pôvodné múry najprv spraviť po celom obvode veniec a až na ten nadstavať tri rady tvárnica na vrch spraviť ešte jedne veniec a položiť strechu? Poprosil by som o váš názor a hlavne o vysvetlenie či a prečo je to správne tak, ako to stavajú. Ďakujem.
Odpovedať
No, pokiaľ majú už betónový strop, tak im ďalší "veniec" nebolo treba...
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 Akú silu by zachytával spodný veniec? Fyzika zo základnej školy. Vrchný veniec zachytáva silu krokiev, ktoré chcú vybúrať múr smerom von, ak dobre vidím.
Odpovedať
Profilova fotka
@mudrastrecha Preto som sa pýtal, lebo neviem. Ak by som vedel, ako a prečo sa to robí, tak by som sa nepýtal. :-)
Odpovedať
Nie som stavbár, ale predpokladám, že na tom starom múre majú veniec. Veď tam musia mať strop. Aj keby nebol veniec, tak v podstate len potiahli múry vyššie a ukončili to vencom. Podľa mňa to tak môže byť.
Odpovedať
@jamk1 Ahoj. Podle mě je to OK. Železobetonový ztužující věnec má především funkci ztužení střešní nosné soustavy. V dnešní době se více dělají konstrukce, které vyvolávají na pozednice a věnec vodorovné síly, které mají tendenci trhat stěny ( vyvracet je směrem ven ) . Toto se částečně eliminuje pomocí hambálků, nebo kleštin. Ideální tvar vazby je trojúhelník, který všechny různě působící síly nakonec převede pouze na síly kolmé k rovině stavby. To je krásně vidět na té fotce, kdy krokve tvoří 2 strany trojúhelníku a věnec na šítové stěně třetí stranu. Dříve se věnce nedělaly a baráky stály staletí. Nicméně většinou byly stropní trámy ta třetí strana trojúhelníku., To ale mělo velkou nevýhodu, protože strop a střecha nebyly požárně odděleny a jak v takovém baráku začalo hořet, tak za pár minut lehl popelem. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 Bežná vec. Tak sa to spravidla robí.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom No dobre - ďakujem pekne. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ďnes som zase išiel okolo jedného domu, kde sa realizovala nadstavba. Dom je stavaný z pálenej tehly a pred realizáciou nadstavby robili po celom obvode veniec. Tak ako je to s tými vencami? Od čoho to záleží, či sa robí, či nerobí?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?