Nadstavba v 50 ročnom dome. Ako poriešiť strop?

Profilova fotka
Zdravim, mam dilemu, poradte ako by ste to riesili vy ... kazdy postreh dobry ... idem do rekonstrukcie 50r domu, teraz riesim co so stropom, je to dreveny strop zo spodu hore: (obhadzane asi trstie), dosky, hranoly, dosky, skvara, poter .... Statik vravi ze tramy 150x150mm cca kazdych 900-1000mm, na rozpon 5 metrov neudrzia horne poschodie (chceme nadstavovat), potiahnut 1500mm mur a nato novu strechu. mam vraj dat prec poter aj skvaru a na to nalejeme beton pretkany zelezom na spevnenie, alebo ina varianta ... vyhodit aj hornu vrsvu dosak a pridat hranoly, a opat zaklopit ... Chcem sa spytat hlavne niekoho z praxe, ako sa taketo riesi ? ozaj mam zhadzovat tu skvaru s poterom ? ( na 120m stvorcovych v hrubke cca 10cm je to 12 kubikov materialu zhadzovat ... neda sa ten bovy beton liat aj na tu skvaru ? alebo sa neodporuca ?)
Odpovedať
nazdar....pred rokom sme riesili tiez nadstavbu na takom dome...a skladba stropu bola presne taka ista ako mas ty....riesili sme to tak ze na skvaru siel 10 podlahovy polystyren a na neho poter na vyrovnanie...
Odpovedať
Profilova fotka
@steevn a statik bol s tym OK ? ten moj to silou mocou chce spevnit, vraj to co tam je je malo .. a podlahovy polystyren a poter asi na pevnosti nepridaju, ci ano ?
Odpovedať
Profilova fotka
@steevn @portianko ahojte - mame to iste - zatial sices podkrovie neriesime, ale co sme sa pytali, tak nam zasa povedali, ze skvara musi ist von ... hmmm ... takze nechat ju tam ?? chceli sme davat mineralnu vlnu a na to OSB
Odpovedať
aj my sme kedysi davali dolu poter a škvaru. Neriskuj daj to dolu a daj samonosnú dosku na to. A čo sa týka statiky z vlastnej skusenosti radím nešetriť a dať všetko ako statik radí.My sme sa ponáhlali a nebolo v 89-tom materiálu a dnes to vidíme.
Odpovedať
Profilova fotka
@staronova zatial som tomu nakloneny, chcel by som ale vediet ake mam moznosti na vyber, - napr dala by sa dat ta samonosna doska na tu skvaru ? (usetril by som kopu toboty a vyvoz 12 kubikov skvary) .... ...a tiez ... chcel by som vediet ale prakticke skusenosti ludi co to realizovali, nezatiekli im stropy ked lialy ten beton ? Statik este navrhoval nejake nabitie klincov (hromadu klincov), a to potom zaliat .... no same zaujimave veci :) ... casto sa stava ze prax a technicky vykres nesedia (nemusia) ... ja sa vyznam vo vema veciach :) .. ale statika a stavbarcina to niesu :)
Odpovedať
Profilova fotka
@jendralka v prvom rade musim vyriesit statiku, tj, ci to bude splnat normu na to ze sa tam bude byvat (zatazenie nabytkom, ludmi etc ...), zateplenie ci uz polystyrenom , vlnou, alebo inak je uz druhorade ... (musim si to rozkladat na jedntlive kroky , inak sa v tom zamotavam :)
Odpovedať
u statika to bolo ok..a uz dokoncievame..teda podkrovie je uz hotove....a dalsia vec je ze ked to mas tak pozalievat budes to potrebovat zospodu popodopirat..vela stojek..aby sa to neprevalilo dolu...a zatiect to nezatece...sava sa pod to folia
Odpovedať
@portianko my toto riesime teraz v byte... skoro 100rocny dom. a podlaha vo velkej izbe presne ako si popisal :-) statik odporucil spevnit sa to da jedine vzpriahnutou zelezobetonovou membranou hrubky cca 10cm. t.j dali sme prec parkety, fosne pod nimi a pod tym este hlina, strk, kamene, stavebny odpad co bol. nechali sme len tramy a tie dosky na nich. Statik v statickom posudku odporucil do toho natlct 20-22cm dlhe klince, a potom to zaliat betonom. len dodam, ze nase tramy su 25 x 30 cm. neviem ci tie vase nie su prilis slabe. na toto su vzorce, statik musi vypocitat. a statik by vam k tomuto mal spracovat dokumentaciu, s razitkom - treba to mat takto podchytene, pre istotu.
Odpovedať
@portianko inak, aj to trstie tam my mame - to vidime na nasom strope :-D sranda, ako sa behom 50 rokov zmenili stavebne technologie a materialy :-)
Odpovedať
@portianko ak tam teraz nalejes poter, tak to strasne zatazis. to by som nerobila. jeden pan z firiem co nam budu robit v byte nejake veci mi rozpraval hororovy pribeh - jeden herec (meno viem, ale nebudem tu pisat :-D) ma v bratislave 2 byty nad sebou s takto riesenym stropom. a v tom hornom nalial na podlahu beton. v spodnom byte sa mu prehol strop. takze nerobit toto. mozno jemu chudakovi nejaky majster, zaruceny odbornik povedal ze pohodaaa. a vidite. mal si na to statika zavolat.
Odpovedať
@portianko v prvom rade nepocavaj rady typu ako dal @steevn Je super, ze to uz riesis so statikom, to je pre teba najlepsia cesta, uz mu treba len doverovat :-) . Bol statik strop aj pozriet? Po rekonstrukcii bude z toho obytna cast, to znamena, ze znacne porastie zatazenie a dany strop to nemusi vydrzat, preto treba urobit opatrenia, je niekolko moznosti. Ktoru vybrat je vzdy zavisle od konkretnych podmienok a moznosti. Ak chces vyuzit jestvujuce prvky stropu (tramy), treba ich skontrolovat ci su v poriadku a nie su poskodene, prehnite a pod.. To ti urci statik na zaklade obhliadky. V tomto pripade je najvhodnejsie co najviac povodny strop odlahcit, aby nemusel prenasat zbytocne zatazenie, ktore ti je nanic. Tak treba odstranit tu skvaru a pod. Nechat len nosne prvky. Zvysit unosnost sa da napr. dorovenim inych drevenych prvkov do stropu, nove tramy, zväcsovanie povodnych a pod. Tiez sa to da tak ako sa pisalo uz hore, ze sa do povodnych tramov daju klince a nasledne sa vyhotovy betonova doska, tu ide o spriahnuty drevobetnovy strop. Kde povodne drevo prenasa tahove sily a beton tlakove. Tu upozornujem, ze klince sluzia na to aby tento strop tak mohol pracovat a aby oba materialy spojil dokopy, pocet a velkost klincov musi navrhnut statik. Tiez v tomto pripade nemozete davat foliu medzi tramy (alebo ine nosne prvky, povodneho stropu) a beton, pretoze tym prerusite trenie medzi materialmi, a spriahnutim dvoch materialov chceme dosiahnut pravy opak. Po spriahnuti je dalej mozne realizovat dalsie vrstvy standardnym sposobom. Ak nechces vyuzit povodny strop a ides nad povodny vytvorit konstrukciu, ktora bude sama prenasat zatazenie do muriva, napr ZB stropna doska, tak v tom pripade nemusis dat skvaru pres a moze tam zostat. V takomto pripade pojde o klasicku ZB dosku ako ked riesis novostavbu, nezavislu od povodneho stropu. dolezite je nechat medzi doskou a povodnym stropom priestor, alebo pouzit vhodny material, aby mala doska moznost sa ohybat. Maximalny priehyb urci statik. Povedzme, ze povie 20mm, tak treba zabezpecit aby sa doska mohla 20mm pohybovat a aby sa neoprela o povodny stop, v tom pripade by preniesla zatazenie na povodny strop (zatlacila by na neho) a mohol by byt problem. V oboch pripadoch je nutne povodny strop pocas betonaze podopriet, strop sa stava unosnym az po nadobudnuti navrhovej pevnosti betonu. Tiez je moznost cely strop zhodit a vyhotovit novy, ZB, alebo dreveny tramovy a pod. Drzim palce.
Odpovedať
Profilova fotka
My sme prave dokoncili strechu na 50 rocnom dome, vsetko islo dolu, aby to nebolo prilis tazke, odnieslo sa niekolko ton odpadu a az potom sa robila deka. Nikde nic nepretekalo.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@lindulka83 "Vsetko islo dolu" ... myslis skvaru a poter ? ci ste davali dole aj tramy ? alebo ste to vyuzili ako benenie pre novu (samonosnu) ZB deku ? @spiderhst Statik bol pozriet strop, ale odkryli sme to zatial iba na cca 3x1 meter .. aby bolo vidiet aspon 3 tramy ... vraj su zdrave a v poriadku, len malo "hrube" ... chcel by som dobre ale nie najdrahsie riesenie, neviem zatial ani odhadnut ceny tych 3 scenarov .. (1. vsetko prec a nova deka, 2. Klince do tramov + beton (tym padom skvara prec), 3.vyliat ZB dedku rovno na tu skvaru(usetrim si robotu a vyvoz skvary), cim dalej tym viac to vyzera ze tu skvaru dam prec, teda varianta 2 alebo zeby 3 ? ..... (ech rucicky moje ..12kubikov materialu zhodit :(
Odpovedať
@portianko ked sme my dali dole tú škvaru s poterom, tak muž natiahol na jestvujúci drevený strop so záklopom plachtu na jednu noc.Na druhý den potiahol záklop asfalt. pásmi /terový papier/ a zlepil ich obyč.asf. náterom. Dal ich tak, aby presahovali 10 cm na nosné murivo. Na to sme dávali pružnú vrstvu /polystyren/. Nakoniec žb dosku. Napriek tomu, že kým sme zakryli krov,boli hrozné lejaky,vôbec nám nezatieklo. Paradoxne tieklo v jednej izbe trochu so zásuvky :-D . Mama dolu bývala a nemala ani jeden fliačik vody na plafone. Môžeš použiť aj nejaký skladaný strop. /Miako?/ Sú ľahšie. My ked sme pred rokmi robili, nebolo ničoho. Starý drev. strop sme mali podopretý asi mesiac po betonáži.
Odpovedať
to nie su rady...len na svoju obhajobu...pisem ako sme to riesili....aj zo statikom...je to asi individualne od kazdej stavby....
Odpovedať
Profilova fotka
@portianko ano skvaru a poter, ostali tam len povodne drevene dosky, asi to boli dve vrstvy a medzi nimi nejaka izolacna trstina, to sme tam nechavali a na to sa nalial beton a spravila sa deka, aby to nebolo prilis tazke, ak sa dobre pamatam, odlahcilo sa to tym tak o 15 ton, takze keby sme to tam nechali, bola by to na tie starucke steny prilis velka vaha.
Odpovedať
Profilova fotka
no vidim to tak ze : Darujem 12 kubikov skvary,... za odvoz :) ...
Odpovedať
Dobrý den. Nejdříve ke stávajícímu stropu. Pokud chcete posoudit stávající konstrukci, tak se dá vycházet z empirického vztahu pro návrh výšky trámu pro osovou vzdálenost 0,9 - 1 m. Běžně to platí pro rozpon 5 - 6,5 , výjimečně až do 9 m. výška trámu h = 0,02 x l ( l = rozpon v mm ) + 160 až + 200. Čili po Váš případ platí, že trám by měl mít výšku : h = ( 0,02 x 5.000 ) +160 = 100 + 160 = 260 mm min. až 300 mm max. Z toho vyplývá, že 15 cm je nedostačující, ale určitě to nespadne, nicméně další zatížení bez deformace, až destrukce to nesnese. Šírka trámu má být 2/3 x h. Čili 260 x 2/3 = cca 173 mm min až 260 x 3/4 = 260 x 3/4 = 195 mm. Ještě délka uložení je 0,02 x l + 100 = 200 mm. Co se dá udělat ? Odklidit ten škvárový násyp, vytrhat záklop, na boční stranu stropních trámů natlouci fošny, aby se zvýšila celková výška toho nosného prvku na cca 280 mm, vrátit záklop zpět, položit kročejovou izolaci ( cca 4 - 6 cm ), vybetonovat roznášecí plovoucí železobetonovou desku ( 6 - 7 cm ) a po vyzrání na to stavět. Další možnost je odklidit ten násyp a do celého záklopu nabouchat mraky hřebíků a vylít železobetonovou desku. Tím vznikne spřažená dřevo betonová konstrukce, která bude mít stejné vlastnosti, jako ta předešlá konstrukce. Tomuto ale musí předcházet statický výpočet a přesně dodržet rozmístění a rozměry hřebíků, jakož i dalšího armování. A poslední možnost je se na jakoukoliv demontáž vybodnout a udělat nový strop nad stropem starým. Tato možnost je asi nejjednodušší a nevyžaduje žádné speciální přípravné práce. Jediná věc, kterou musíte zohlednit je zvýšit tu nástavbu a výšku stropu a také přizpůsobit tu výšku, aby vycházely schody. Z jakého materiálu to uděláte, je celkem jedno. Já bych asi použil dřevo, protože to je nejmenší váha na tahání do patra, a celý nový strop udělal suchým způsobem. PS Předneste to Vašemu projektantovi a nebudete muset mít ani statický výpočet. :-) S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@portianko za dobu trvania tejto diskusie by si zhodil mozno aj vagon skvary :-) suhlasim s ladajaskva.ked sa povodny strop prehne,vyrovnas ho zo spodu. podobne riesenia mam za sebou.mozes sa inspirovat aj v mojom fotoblogu vintage. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@clus no tema nema ani 24h ..to by som asi nestihol .... chce to veelky kontajner a nejaku "smyklavku" ja zosun zo strechy do kontajnera ... vyska stropu je cca 4,5 metra ... nebojim sa tej roboty, skvor chcem spravit dobre rozhodnutie ... aby som to nerobil na dvakrat ... @ladajaskva dik .. aspon som sa nieco priucil ... je mozne vyhodit skvaru a nad to dat samonosnu ZB dosku ? (10cm by stacilo?), docasne by som to zdola podoprel kym vy to vytvrdlo ... uz zvazujem len tie klince alebo novu dosku nad stavajuce drevo , (skvara v kazdom pripade prec .. je tam uz nanic, a pre istotu nech to do buducna nedycham :)
Odpovedať
Profilova fotka
tak nakoniec pojdeme do toho drevo betonoveho sprazeneho systemu ... nasiel som o tom aj bakalarku z Brnenskej univerzity.... https://dspace.vutbr.cz/bitstream/han... a tiez clanok .. kto by mal zaujem .. http://stavba.tzb-info.cz/stropy/8619...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?