Môže sa dom pri cintoríne zväčšiť?

Dobrý deň, mame moznost kúpiť starší dom s veľkým pozemkom hneď pri cintoríne. Viem, že tam sa nemôže nič stavať. Ako to je ale s rekonštrukciou a rozširovaním už postaveného domu? Môžeme dom zväčšiť? Ďalší problém je, že slnko svieti priamo od cintorína. Môžeme mať okná tým smerom? Nasadime stromčeky, aby sme netušil 😬 myslíte, že s tým môže byť problém? Ďakujem.
Odpovedať
Rekonstruovat mozete pri zachovani povodnych rozmerov. Pri zmene rozmerov je treba stavebne povolene a kedze tvrdite, ze sa tam nemoze nic stavat, pravdepodobne vam ho nevidaju. Blizkost cintorina ma vplyv na diania na vasom dvore, hlavne ak mate deti. Je pomerne neziaduce ak su ludia na pohrebe a spoza plota pocuju detsky smiech a krik.
Odpovedať
@bramborka25 predpokladam ze sa domnievas ze tam nemozes stavat kvoli zakonuno ochrannom psme cintorina. Tanto zakon ak sa dobre pamatam plati od roku 2005. Ziden so zakonov nemoze platit retrospektivne. To znamena, ze ak bol pozemok vedla cintorina urceny na stavbu RD pred 2005 mozes na nom stavat. Kedze pises ze tam je stary dom predpokladam, ze dana podmienka je splnena. Ja som takto staval pred cca 3 rokmi a nebol problem. Odporucam ti ale preverit na stavebnom urade ich postoj.
Odpovedať
Profilova fotka
@epto Ale s tym sa da naucit zit. Nasi mali znamych, co tak byvali roky rokuce, aj hravat ako deti sme sa k nim chodili a ked nieco taketo bolo, tak len sme sa stisili alebo isli dnu, to nie je zas taky problem 🙂
Odpovedať
Fuha, pocuvat tie hity pri kazdom funuse... neviem, neviem. Ako vo Vesnicke...
Odpovedať
Profilova fotka
@bigjamajko to si zvykneš a nevnímaš. A ako susedia...najlepší. Bez zákerností, zlomyseľností...
Odpovedať
@jankazb :-D :-D
Odpovedať
@stanlej Ano, da sa na to zvyknut, len je to drobne obmedzenie, na ktore si treba privyknut/prisposobit sa mu. Zaroven je s tej strany klud "ako na cintorine" 🙂
Odpovedať
zajdi na miestny SU a spytaj sa tieto otazky tam.
Odpovedať
Ochranné pásmo pohrebiska V zmysle § 15 ods. 7 zákona č. 131/2010 Z.z. o pohrebníctve "Ochranné pásmo pohrebiska je 50 m od hranice pozemku pohrebiska; v ochrannom pásme sa nesmú povoľovať a ani umiestňovať budovy okrem budov, ktoré poskytujú služby súvisiace s pohrebníctvom." Na základe tohto ustanovenia zákona nie je možné v súčasnosti vydávať povolenia na výstavbu v ochrannom pásem pohrebiska. Rovnaké obmezenie platí aj pre krematória podľa § 10 ods. 2 zákona, ktorý znie: "Ochranné pásmo krematória je 100 m od hranice pozemku krematória; v ochrannom pásme sa nesmú povoľovať ani umiestňovať budovy okrem budov, ktoré poskytujú služby súvisiace s pohrebníctvom." Pokiaľ však ide o rodinné domy, ktoré sú už postavené, tak tieto domy mohli byť postavené pred účinnosťou tohto zákona. Nový zákon z roku 2010 v prechodných ustanoveniach rieši aj túto skutočnosť a to v § 36 ods. 3 a 4 zákona: "(3) V ochrannom pásme existujúceho pohrebiska 50 m je možné umiestniť len tie budovy, ktoré boli schválené v územných plánoch pred 1. novembrom 2005 alebo boli schválené v územnom konaní rozhodnutím príslušného stavebného úradu pred 1. novembrom 2005. Budovy postavené v ochrannom pásme do 50 m od pohrebiska pred 1. novembrom 2005 zostanú zachované.
Odpovedať
@peter977 dopĺňam - zákon o ochrannom pásme cintorína sa zmenil v roku 2018 alebo 2019 a zmenou sa dosiahlo to, že si obce samé môžu určiť resp. znížiť ochranné pásmo cintorína
Odpovedať
Profilova fotka
@epto a ticho ako v hrobe 😉
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb presne a klud, ticho, ziadne vytrznosti po vikendoch 😉
Odpovedať
Článok sa načítava...
u nás je napríklad ochranné pásmo 10 m. Čiže najlepšie, keď si to pôjdeš zistiť, alebo nájdeš na stránke obce. A čo sa týka pohrebov a prispôsobovaniu sa - väčšina pohrebov sa odohráva v čase, keď je väčšina ľudí v práci a deti v škole.
Odpovedať
Profilova fotka
@epto najlepsie je obratit sa na prislusny stavebny urad a tam sa popytat na tieto informacie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?