Oplatí sa prerábať dom z nepálených tehál a hliny?

mame moznost prerabat stary dom, nepalena tehla, dokonca by sme ho dostali zadarmo, len fakt neviem, ci by sa to oplatilo. Kolko by som do toho asi musela vrazit.Skuste mi poradit.
Odpovedať
Profilova fotka
asi veľa-a rátať s tým,že to treba opravovať už stále..Takže asi radšej zbúrať a postaviť nový..Zatiaľ,čo som sa rozprávala s ľuďmi,ktorí prerábali staré domy,tak sú to nehorázne peniaze,ktoré sa do toho domu musia vraziť-a to nehovorím o izolácií-teta chcela odizolovať starý dom,lebo vlhol a firma to vyrátala na vyše pol milióna..Krovy,základy,pivnice,múry-jednoducho prerábať,prerábať,prerábať...donekonečna :-| :-| =-)
Odpovedať
Profilova fotka
no my sme sa nechali oklamat a namiesto domu z palenej tehly, sme kupili nepalenu. po dlhych a dlhych uvahach sme sa rozhodli, ze to zburame a postavime z riadneho materialu. aj ked poznam mnoho ludi, ktori prerabali dom z nepalenej tehly, dokonca na to postavili aj podkrovie. zalezi na tom co vsetko ine by ste chceli zrekonstruovat. ked budete napr. davat aj strechu dolu, robit nove podlahy /predpokladam, ze su drevene, pod ktorymi je len hlina/ uz by som uvazovala nad zburanim. pri jednej veci som si povedala, ze dobre, ze sme sa rozhodli zburat to - do letnej kuchyne sme chceli upevnit na stenu skrinku asi na treti raz sa podarilo najst miesto kde to drzalo... a to by som teda v prerobenom dome nechcela zazit. aj ked urcite sa da dat nejaka pevnejsia omietka alebo pod.
Odpovedať
dakujem za reakcie, asi sa ani do toho nedame.
Odpovedať
Profilova fotka
aj my mame taky dom a tiez nevieme co s nim bude :-|
Odpovedať
Profilova fotka
treba si to velmi dobre premysliet, aby sme potom nebanovali :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Profilova fotka
kamarátka prestavovala dom z nepál. tehál a vyšlo ju to komplet už aj so zariadením do miliona, takže ju to vyšlo lacnejšie ako nový dom a ani nepotrebovala toľko potvrdení z úradov ako pri stavbe s nového ;-) ale záleží aj v akom stave je ten dom.
Odpovedať
my sme asi 8 rokov bývali v dome z nepálených tehál a poviem Ti, že sa v ňom napríklad spalo úplne geniálne, tie steny dýchali a bolo to velmi prirdzené......podla mňa je nepalena tehla na Slovensku nepravom zazanvaný materiál, ale na západe sa z nej už bežne stavia- novšim sposobom... avšak- je mimoriadne náročný na to, aby bol suchý- takže - ak je ten domček vlhky alebo podmočeny, nema žiadnu cenu zachranovat ho... ak však bol postavaný poriadne, ma poriadne zaklady a nezateka do neho, možeš v nom v pohode a zdravo bývať ešte vela rokov...
Odpovedať
JA by som URČITE poradil ZBURAT!!! mylsim, ze nema cenu rekonstruovat.... Potom napiste ako ste sa rozhodli.... ;-) My prerabame stary na novy, ale tehlovy... vela stastia vsetkym pri praci!!!!
Odpovedať
samozrejme treba zburat,nove je nove to je ako nove a stare auto a prakticky vsetky veci.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Ja by som urcite nebural. V najhorsom pripada rozobral a postavil znova. Pride cas ked sa novostavby budu stavat v starom style samozrejmu uz patricne odizolovane. V zahranicy ma tento trend stupajucu tendenciu. To len zase u nas musime byt pozadu. Jedinou nevyhodou starych nepalenych domov je prave ich zla hydroizolacia aj tepelna izolacie. S dnesnymi technologiami je to mozne dat do poriadku. Treba, ale priznat ze su veci ktore treba respektovat pri takejto starej stavbe. Napriklad chciet mat moderny zaveseny nabytok je v takychto stavbach nezlucitelne. Su sice zdarne vynimky, ale to je zasluhou rozumu ludi co vedia ako to robit. Treba urcite tiez priznat ze taketo stavby potrebuju iny pristup a cas. Odplatou je, ale ovela zdravsie byvanie. Takze stavbari co pracuju s novymi stavebnymi postupmi robia casto krat viac skody ako uzitku. Pre inspiraciu je potrebne sa trochu pozriet do zahranicia. Internet do dnes umoznuje. Ja osobne zhanam lacny stary nepalny dom a najlepsie aj so starou kamennou stodolu. Bohuzial v blizkosti BA ich vela nieje.
Odpovedať
Profilova fotka
takmer nikto nezaparkuje novu Audinu na srotovisko a bude opravovat stareho Trabanta a tvrdit je to trendy a zdravsie takmer nikto nebude odkladat mobil do suflika a tvrdit pevna linka je trendy a zdravsia takmer nikto nebude odkladat nove oblecenie a obliekat sa do oblecenia z lanu a tvrdit je to trendy a je to zdravsie .... .... .... a takmer nikto nebude opravovat staru chajdu a tvrdit je to trendy a zdravsie samozrejme, ze stare je len stare a nikdy nedosiahne kvalitu toho noveho, keby boli nase myslienkove pochody taketo a vraciame sa neustale do minulosti a tvrdime, ze kedysi sa veci robili lepsie, tak dnes zrejme sedime okolo jedneho stromu a cakame kedy nam banan padne do ruky alebo kokos na hlavu ;-)
Odpovedať
takmer nikto este neznamena ze to niekto neskusi ;-) :-D stacilo napisat.. 1) ak to ma nepalenu tehlu - nema to zaklady 2) ak to nema zaklady bude to po rekonstrukcii praskat 3) zburat to a postavit nanovo je lepsie - nie si viazana povodnou stavbou a hlavne pouzijes materialy 20storocia :-) aj ked,,, drevena koliba je nieco co je podla mna najuzasnejsie :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
takmer nikto si nevychutna sackovu polievku s tym, ze je lepsia ako domaca od maminky... takmer nikto si neoblecie polyesterovu koselu s tym, ze je lepsia ako bavlnena takmer nikto dnes uz netvrdi, ze byt v panelaku je lepsi ako v tehlovom dome nie vsetko, co ludia vymysleli pred nami je horsie ako sme vymysleli my. a nie vsetko nove je kvalitnejsie ako stare. elektronika je vyspelejsia, ale ze by tie veci boli kvalitnejsie...? inteligentnejsie ano, ale az tak inteligentne, ze po dvoch rokoch odchadzaju a vyrobca sa tesi, lebo clovek si musi kupit dalsi vyrobok. 'kupte si novy spotrebic, ktory ma viac acok, lebo je ekologickejsi' - ale to, co sa stane s dvojrocnou nefunkcnou chladnickou uz 'ekologovia' nehovoria. a co sa stane so vsetkymi kazetakmi, videami, mobilmi, nenaparovacimi zehlickami, prackami a sporakmi (ktore maju menej ako 10 programov a nemaju elektronicky displej), nemodernym nabytkom, oblecenim... netvrdim, ze som proti novym veciam a technologiam. chcem len, aby sme neodsudzovali stare veci len za to, ze su stare. A myslim, ze by sme mohli trochu prehodnotit nas vztah k prostrediu, kde zijeme. A teda ak by sa zdalo, ze som odbocila od hlavnej temy, nie je tomu tak. Ak je domcek zdravy, tak by som sla do rekonstrukcie. Ak su tam zasadne problemy - zburat. ...nepalena tehla, slamene stropy a dreveny krov a podlahy sa budu krasne recyklovat. Som zvedava, ako sa budu o par rokov recylkovat strare panelaky s umakartovymi jadrami a PVC podlahami. Alebo o par rokov neskor sadrokartony, laminatove podlahy, plastove okna...
Odpovedať
Mila daniella8. Mam par reakcii pre teba. -Ja tvrdim ze by som moje stare auto nevymenil za nove. Su totiz menej poruchovejsie ako novsie. Ekonomika je svina ktora meni charakter. Automobilky dnes nevyrabaju auta, aby co najviac vydrzali, ale aby v zaruke vydrzali. Nehovoriac o Japoncoch ktori uz dnes pracuju na aute, ktore sa po case zivotnosti "rozpadne" same, aby nebolo potrebne ho rozoberat a hlavne aby si majitel kupil nove. - Ja si dovolim tvrdit ze pevna linka je zdravsia. Je to tema ktora sa vola elektrosmog. To len pre pripad keby si si to chcela nastudovat. Preco asi v niektorych mestach zabrzdili budovanie wifi sieti, ba niekde ich aj odstranili. To len my sme ryby ktore zerieme navnadu aj s navijakom. - Ja tvrdim ze odkladam nove oblecnie z polypropylenu za oblecenie z Merina co je cista vlna. Nevimenim ani jedno tricko z merina ani za 10 triciek z Coolmaxu. Mas pravdu z lanu veci nemam, ale aj na to pride cas. - Ja tvrdim ze som si vymenil staru flisku za novu vyrobenu zo starych recyklovanych PET flias. - Ja tvrdim ze si chcem opravit staru chajdu najlepsie ak bude iba z kamena, hliny, a dreva a slamy. Mam preto na teba prosbu. Ked chces hovorit za vsetkych v mene "takmer nikto" tak najskor sa zacni trochu zaujimat o vyvoj veci okolo seba. Nemyslim tym pozeranie Panelaku, tam sa toho vela noveho o svetovom vyvoji nedozvies 8-)
Odpovedať
pre daniella8 - Ja tvrdim ze trabanta je naozaj trendy a zdravsi. Tu si mozes pozriet dokaz http://www.hybrid.cz/novinky/autosalo...
Odpovedať
Profilova fotka
no a doslo na moje slova, ze mily panko veci dotahuje do extremu ;-) zabudol napisat o skodlivosti internetu, ktory prave pouziva a podla mna mu to nejak velmi nevadi.... ;-) vsetky materialne veci musi clovek vyuzivat pre svoje dobro - to je podstata ludskeho zivota, hovori sa dobry sluha, zly pan, tak to mozme aplikovat na kazdu jednu vec ci PET flase, ci mobily, ci internet a vsetky dnesne vymozenosti velmi dobre vieme, ze klasicke palene tehly su tu tisicrocia, tisicrocia su tu domy, ktore si ludia robili do sopecnych tufov dnesne technologie dotiahli podla tych starych technologii materialy k vyssej kvalite tehly aj porobetonu tvrdit, ze hlinneny dom je prvotriedna znamka kvality, je minimalne scestne velmi dobre vieme, ze hlinene domy sa na Slovensku stavali z nevyhnutnosti, nie z praktickosti - stavali si ich chudobny sedliaci, ktori na ten vyssi komfort-palenu tehlu, nemali dost penazi a boli radi, ze vyzivili svoju vlastnu rodinu ano v kazdej jednej dobe sa najde zopar jednotlivcov, ktori tvrdia opak, s tym sa neda nic robit, vzdy to tak bolo a bude ;-) a k tomu tvojmu odkazu k Trabantu-to uz nema s klasickym Trabantom nic spolocne, je to uplne novy model karoserie, motora, dizajnu a aj tak to bude len auto nie pre masy ale pre par stoviek "skalnych"
Odpovedať
Profilova fotka
a viac sa k teme nevyjadrim - nechcem mat posledne slovo :-)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
daniella8: ludia sem chodia hladat rady a aj podporu. nechapem preco hned odradzas ludi od takej prestavby. dom postaveny z nepalenej tehly, ak bol postaveny dobre, je kvalitativne na rovnakej urovni ako dom z hocakeho materialu ktore sa dnes daju dostat. to je jednoducho fakt. jedina rozumna rada je zavolat si odbornika, statika, a dat stavbu preskumat. fakt je aj to ze sa takto daju usetrit nemale financne prostriedky a fakt je ej to ze sa takto lepsie zachova raz obce alebo mesta v ktorych az prilis casto vidat novostavby ktorymi "moderny clovek" prezentuje svoj vrcholny nevkus.
Odpovedať
Profilova fotka
jankojanko: nikoho neodradzam, kazdy si aj tak spravime po svojom fakt je ten, ze ked kupim nejaky sedliacky dom z nepalenej hliny tak takmer s istotou musim pristupit k rekonstrukciii - musim vymenit podlahy, omietky, instalacie, krovy, krytinu, okna, dvere, fasadu teda zostava mi z tej povodnej stavby takmer nic - kamenne zaklady a hlinene mury a este sa musim dobre modlit aby nezaprsalo lebo mi z tych murov nezostane tiez nic teda vychadza mi jednoznacne zainvestovat do novej stavby - podla mojich predstav, s vyssim komfortom obvodoveho muriva atd. aj my sme po starych rodicoch zdedili dvor s dvoma sedliackymi domami - prvy dom bol nepouzitelny ten sme zburali, druhy za zivota starych rodicov bol krasne suchy akonahle sa jednu zimu prestalo kurit po muroch sa zacala tahat vlhkost, nepomohli injektaze, vyburavanie a vkladanie novej izolacie, dom zacal praskat, opadavala omietka aj ked murivo bolo uz relativne suche radsej sme zburali a staviame nove cize usetrit financne prostriedky na starom dome je minimalne pohlad cez ruzove okuliare, nikdy to nebude podla tvojich predstav a stale sa bude investovat do novych a novych oprav osobne nemam zaujem, venovat sa po cely zivot len udrzbe svojho domu, dom musi po urcity cas bezporuchovo "slapat" poznala som osobne priekopnika hlinenych stavieb vdp.Opalku, ktory v Castkovciach pri Novom Meste nad Vahom postavil z hlinobetonu urcitu cast fary a noveho kostola, je to asi jedna z mala novych stavieb, ktore poznam jednalo sa o technologiu ubijania hliny a betonu do foriem, teda v podstate hlinobeton nikomu jeho nazor nevyhovaram, len predkladam svoje argumenty proti, myslim, ze mam na to pravo :-)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
pre daniella8: svoj nazor o mojom "extremizme" som ti vyjadril v inom vlakne tohoto fora. Mozem ti garantovat ze ak by v casoch ked sa stavali domy z nepalenej tehly nieco vedeli o hydroizolacii, kapilarnom vzlinani, difuznom odpore, rosnom bode, tepelnom odpore... neprestali by stavat z hliny, ale este by to viac rozvinuly. Nehovoriac o tom ze by sa tieto informacie predavali z oca na syna. Este sa vatim k tym finnanciam. Prepac len predsudky a marketing sposobuje ze dobrovolne chceme zaplatit viac za nieco co je proti logike. Ak mas potrebu silou mocou platit za nieco za co dnes existuje alternativa ktora je lacnejsia a este aj ekologickejsia, tak je to tvoj osud. Kazdy si je strojcom svojho stastia. Si si asi nevsimla ze priemyselna revolucia je priamo umerna triednemu rozdeleniu. Ja ked sa spytam mojej babky ako sa zilo volakedy tak mi povie tazko, ale spravodlivo a stastnejsie. Prepac ale ja nepotrebujem zit nakladnejsie a nezdravsie. Mna osobne prave mrzi ze som prave ten najlepsi cas prespal, lebo dnes zohnat hlineny dom v dobrej lokalite je financne narocnejsie ako kedykolvek pred tym. A mrzi ma ze to bude este horsie, lebo je dnes clovek odkazany skoro uz iba na lazy.
Odpovedať
Tu je celkom sumarne spisane co robit pri rekonstrukcii domu z nepalenej hliny. Mozno to niekomu pomoze. http://ludovaarchitektura.sk/rekonstr...
Odpovedať
Profilova fotka
garantuje to velmi malo ludi ;-) financie:velmi dobre viem kolko stoji dnes hlinenna tehla
Odpovedať
Profilova fotka
pri rekonstrukcii domu z nepalenej hliny sa odporuca podrezat murivo a vlozit dodatocnu izolaciu. cize znova otazka financii, kolko stoji podrezanie 1metra muriva?a kolko stoji podrezanie celeho obvodoveho a nosneho muriva?mam dojem, ze to bude suma v tisicoch Eur.a taka suma za ktoru by sa dalo spravit betonove zaklady plus betonova platna
Odpovedať
Malo garancii vela predsudkov. Nestala by tolko keby sa neroztrhali vazby kontinualneho vyvoja. Nastarovat veci je narocnejsie ako pridat sa k rozbehnutemu. Dufam, ze si ale ludia zachovaju chladnu hlavu a nevrhnu sa na drahu hlinenu ponuku ktora v skutocnosti nieje draha.
Odpovedať
peter : k tomu clanku co si uviedol tot vissie..zarazilo ma toto.. "Pálená tehla starých domov je kvalitnejšia ako tehla teraz vyrobená, ak tomu neveríme tak sekanie rýh na elektriku, či vodovod nás o tom presvedčí." nuz.. sekal som pred pol rokom ryhu na elektrinu do novej palenej tehly.. a poviem ti ze to bolo tvrde ako beton..ako som prechadzal stenou dalej presiel som aj po starej palenej a do tej sa sekalo lahsie pretoze je ovela makksia.. takze nechapem co autor toho clanku mal na mysli..
Odpovedať
K tomu sa viem iba vyjadrit do miery ze som si tiez vsimol ze niektore stare tehly su tvrdsie, ale zaroven krehkejsie. Niektore sa mi drolili v ruke ale nikdy mi nepraskli. Vsetko ma to dve strany mince. Je nezanedbatelne spomenut, ze aj charakteristika kazdej produkcie tehly je zavisla od receptury a surovinovej zakladne. Dnes vdaka modernemu riadeniu procesov je tento jav minimalizovany, tak rozdiel medzi novymi tehlami je maly. Volakedy si mal jednu varku tehal taku a druhu onaku a to dokonca v ramci jednej tehelne. Proste ako sa podarilo. Kvalita bola premenliva na vsetkych urovaniach. Dalsim faktorom je v akom prostredi bola tehla zabudovana. Vplyv vlhkosti, opakovanost vymrznutia, vplyv soli... Ako priklad pouzijem najpreskumanejsi material ako je beton. Da sa vyrobit taky ktory vo vode tvrdne stale viac a viac, a je taky co ho voda stale viac a viac degraduje. Vsetko je to otazka zlozenia a prostredia. Je korektne spomenut aj tvar tehly. Dnes urobit drazku do priecne dierovanych tehal je urcite jednoduchsie, ako urobit drazku do nezerodovanej plnej palenej tehly.
Odpovedať
Neda mi nedoplnit jednu informaciu k vyssie uvedenu clanku, ktora mna osobne najviac zaujimala. Je to tiez pravzate z netu tak sem vkladom ako som nasiel. Hlinená omietka v exteriéri Keďže hlinená omietka pridaním vody mäkne, pri daždi sa môže vymývať. Preto je potrebný dostatočný previs strechy a vysoký sokel. Stena najviac namáhaná vetrami by mala byť vybavená vápennou omietkou alebo dreveným obkladom, prípadne pridaním prímesí do hliny. Neodporúča sa primiešavať do hliny vápno alebo cement, pretože sa narušia väzby ílu a oslabia sa vlastnosti hliny. Cement je úplne nevhodný, pretože povrch sa difúzne uzavrie, v zime sa bude vlhkosť z interiéru zhromažďovať na vonkajšej časti muriva pod cementovou omietkou, kde pri bode mrazu bude vlhkosť zamŕzať a nebude sa môcť odpariť tak, ako pri hlinenej alebo vápennej omietke z haseného vápna.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?