Betonovanie podlahy

Profilova fotka
Dobrý deň idem betonovat podlahu v starsom dome, na spodku je hlina a na nej jemny štrk ,chcem dať kari sieť, betón polystyrén a poter a okolo stien hydroizolaciu poprosil by som o radu, koľko mám vykopať, či mám dať makadam a a akú hrúbku betónu, polystyrénu a poteru mám dať. Ďakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jan_vysnan:

Dobrý deň idem betonovat podlahu v starsom dome, …
@jan_vysnan Všetko záleží od konkrétnej situácie, kde má byť finálna 0, koľko bude izolácie atď... Najpodstatnejšie však bude napojenie tej horizontálnej hydroizolácie na tu pod murivom...
Odpovedať
štrkové lôžko na vyrovnanie a potom odspodu beton, polystyren, poter 10, 5, 7. cm. to sú minimálne čísla.. a aj do poteru sito..
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od zicher:

štrkové lôžko na vyrovnanie a potom odspodu beton…
@zicher Ďakujem takže sito do betónu a aj do poteru?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@jan_vysnan Všetko záleží od konkrétnej situácie…
@frantisekca Ďakujem izolaciu nejdem dávať pod steny iba odizilovat steny od podlahy
Odpovedať

@zicher Ďakujem takže sito do betónu a aj do pote…
@jan_vysnan ano, aj, aj. polystyrén sadá, časom by to mohlo prasknúť.. beton si vyžaduje... a do poteru potom stačí aj tenké..
Odpovedať
Profilova fotka
@zicher 1) kari siet mikroprasklinam v podkladovom betone nezabrani. Jednak sa podkladovy beton nema kde rozist (pri rekonstrukcii stareho domu mas vacsinou dlzky izieb do 5-6m), pripadne ju mozes nahradit rozptylenou vystupou PE/PP vlaknami https://www.asb.sk/stavebnictvo/reali... 2) v cementovom poteri je kari siet uplne zbytocna, v anhydride uplne zakazana. Poter je mazanina, nema pevnostnu funkciu. Usetrene peniaze za zbytocnu kari siet je vhodnejsie venovat kvalitnej horizontalnej izolacii a jej spravnemu prepojeniu s izolaciou stien. Dalsi problematicky okruh su dilatacie pri poteri na stenach a medzi izbami. Co sa tyka jednotlivych vrstiev, minimum co by som pouzil je 10cm beton, hydroizolacia, 20cm EPS-S 150, 5-10cm poter a finalna vrstva. 50cm hlbka by vam mala stacit aj s podkladovou strkodrvou, ale ta je IMHO tiez zbytocna ak viete beton zrovnat (laser, vagrys, lata....) @jan_vysnan pri absencii izolacie stien Vam bude tlacit vlhkost do murov. Idealne pri rekonstukcii podrezat alebo aplikovat aspon injektaznu hydroizolaciu, ak sa podrezavania bojite. Samozrejme, zavisi aj od urovne spodnej vody a vhlkosti v dome.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@zicher 1) kari siet mikroprasklinam v podklado…
@mgx nebudem sa hádať, ale viem o čom hovorím.. Z dôvodu, že pri vysychaní poteru zdvihlo rohy v miestnosti a poter praskol tak, že sa úplne roh ulomil meter od kraja, lebo dotyčný zaťažoval rohy štósom tehál, aby vysychal vyrovnaný, tak odporúčam tenké sito. To podrží poter a nedôjde k ulomeniu. A čím hrubšia vrstva polystyrénu, tým väčší úbytok z neho po čase a tým viac klesnutá celá podlaha.. To poznáme všetci. Samozrejme, ak ide o tepelnú izoláciu odspodu, tak s tým bojovať nebudem..
Odpovedať
Mame poter iba s PE/PP vlaknami plus nejaku primes davala firma (neviem ci nejaky plastifikator alebo co), hrubka 5-6 cm nikde nic ziadne rohy nedvihlo.
Odpovedať
Profilova fotka
@zicher robil som XY m2 poteru bez kari sieti, ziadne rohy nezdvihlo. Ak nedodrzis technologiu a starostlivost o poter, ziadne sito to nezachrani, bimetalovy efekt sa skratka prejavi. Ak Vam poter praskol, tak pravdepodobne to bola len suhra nekvalitneho poteru bez starostlivosti a netrpezliveho majitela, ktory namiesto toho aby poter vlhcil a nechal tak ho zlomil. Ak si pozries odbornu literaturu, nikto kari siete do poterov nedava ....
Odpovedať
Profilova fotka

@zicher robil som XY m2 poteru bez kari sieti, zi…
@mgx ďakujem za informácie ešte sa opýtam koľko min. cm môžem použiť podlahový polystyrén a na to koľko min cm poter mazaninu, v dome už betónovú podlahu mám len to musím zatepliť a mic do výšky ísť nemôžem zmenšili by sa mi otvori dvier. Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@jan_vysnan urobme to inak, povedzte kolko cm od betonovej podlahy po nulu (finalna podlaha) mate k dispozicii? Do poteru budete davat aj podlahove kurenie?
Odpovedať

@mgx ďakujem za informácie ešte sa opýtam koľko m…
@jan_vysnan ak ides robit taketo "bordelove" prace, nestoji to aj za zvazenie ci nevies vyburat otvory na dvere vyssie?
Odpovedať
Profilova fotka

@jan_vysnan urobme to inak, povedzte kolko cm od …
@mgx už teraz som na nule a musim ešte dať polystyrén a poter nedávam podlahové mám radiátory ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@jan_vysnan ak ides robit taketo "bordelove" pra…
@sousedekovci89 Dobrý deň vyburat nemozem lebo dom je z kamena a drevene hranoly okolo otvoru dverí su nosné
Odpovedať

@sousedekovci89 Dobrý deň vyburat nemozem lebo do…
@jan_vysnan dat sa to da, len to nejde jednoducho ako v inom type stavby.
Odpovedať
Profilova fotka

@zicher robil som XY m2 poteru bez kari sieti, zi…
@mgx A čo poter v garáži pod auto? Mám hotový betónový podklad na ktorý idem položiť 12CM 150 EPS, separacnu fóliu, 8cm cementovy poter na ktorý ide položiť finalna 2cm veľkoformátova gres dlažba. Do poteru som ale plánoval kari sieť aspoň 6x150 na distancnych stĺpikoch (30mm) aby bola vystuz v spodnej polovici poteru. Ostal mi plastifikator aj PE vlákno z predošlej betonaze tak by som to tam zamixoval tiež.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@el_salvadore ak nevies co s nim, kludne ho daj, ale byt tam nemusi. https://www.youtube.com/watch?v=L4EqZ...
Odpovedať
Profilova fotka

@el_salvadore ak nevies co s nim, kludne ho daj, …
@mgx Ano, zvazoval som aj lesteny beton ako na tom videu ale pani co sa tomu venuju mi nevedeli zarucit ze by bol povrch odolny voci agresivite soli, ale ze ak to popraska mozem to v buducnosti dat do epoxidu. Celkova suma za meter by tak vystrelila cca na 100€, idem preto radsej do gresu kde je ta cena aj s poterom cca polovicna.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od el_salvadore:

@mgx A čo poter v garáži pod auto? Mám hotový bet…
@el_salvadore Ja som nadšený z týchto "špagátov". Skúšal som svoju vzorku, odbiť kladivom, aj zbíjačkou a oproti betónu bez tých vlákien to drží neuveriteľne... Videl som video, že sa to má pridávať do ešte suchej zmesi, pokiaľ v miešačke není voda, ale to sa ukázalo ako blbosť. Normálne to pridať, už keď je konzistencia betónu hotová, nechať cca 3 minúty miešať, a tie vlákna sa rozdrobia.... Skúšal som aj tie polymérove vlákna 25mm, ale mne osobne pri tom teste sa to nezdalo až tak pevné, ako s tými X MESH, ale určite pevnejšie, ako betón bez nich. https://allegro.sk/produkt/vlakno-fib...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?