Plynová prípojka

Viete mi poradit ak tu je nejaký plynar? Dá sa plynová prípojka z jadra predĺžiť povedzme o nejakého 1,5 metra? Ako sa to vlastne rieši? Chcem mat linku posunutú avšak nie som si istý či presun plynu je možný.
Odpovedať
Profilova fotka
@peter6999 najjednoduchsie je, ak sa vyustenie/ventil neposuva, predlzenie sa urobi cez sokle/popod sokle/poza sokle. Dakedy bol predpis pohyblivy privod maximalne 1.5m, myslim ze to plati doteraz. Kontaktuj byt.druzstvo, povedia ti co a ako.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od peter6999:

Viete mi poradit ak tu je nejaký plynar? Dá sa pl…
@peter6999 Plynovú rúru od plynomera v jadre si môžeš dať natiahnuť v byte kam chceš. Akurát k tomu novému rozvodu potom potrebuješ aj revíznu správu. Ak len upravuješ starý rozvod, nie je to také prísne. @mgx Pohyblivý prívod (hadica za sporákom) môže mať aj 3 metre, len musí byť v jednom kuse, bez spojov. A uzáver za linkou musí byť umiestnený tak, aby bol vždy ľahko prístupný - čiže nie za vstavanou rúrou, ked "stačí uvoľniť dve skrutky". Nie, to všetko potom píšem pri revízii do závad. V prevádzkovej revízii to je chyba, východiskovou to neprejde...
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 dobre vediet, zil som v tom ze max 1.5 bez predlzenia.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dedo758:

@peter6999 Plynovú rúru od plynomera v jadre si …
@dedo758 nerozumiem sa tomu len uvažujem keď zmením umakart za betónové jadro plynová prípojka je teraz na mieste kde mi nevyhovuje či to ide alebo sa musím toho striktne držať. Ak to je ok tak super :) to sa na tu pôvodnú trúbku dačo navari alebo pôvodná sa odstráni a nahradí celou novou?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od peter6999:

@dedo758 nerozumiem sa tomu len uvažujem keď zme…
@peter6999 Ty budeš betónovať bytové jadro? To mi je nejaká novinka. Ak chceš len pevnú rúru predĺžiť tak ju stačí nadpojiť flexi hadicou do 3m. Daj ale bacha na to, že tá má svoju životnosť - možno raz za 5 rokov ju treba vymeniť. To ti povie plynár. Najlepšie by bolo navariť oceľovú rúru až k miestu kam ju potrebuješ priviesť. Ale ako je hore spomenuté, uzáver musí byť prístupný. A zvárať by to mal niekto, kto tomu rozumie - nech nevyhodíš barák do luftu.
Odpovedať
Na plyn by som preferoval eurotis pred flexinou.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

Na plyn by som preferoval eurotis pred flexinou.
@kejsix To hej, tie flexi sú dosť nespoľahlivé. Čínske šmejdy.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@kejsix To hej, tie flexi sú dosť nespoľahlivé. Č…
@toky1 ja to robiť nebudem nerozumiem sa tomu ale prídu majstri ktorým mám dať Návrh mojej predstavy ako chcem kúpeľnu tak sa pýtam dopredu či to ide spraviť nech viem už aj ja.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od peter6999:

@toky1 ja to robiť nebudem nerozumiem sa tomu ale…
@peter6999 Veď OK. Ja len pochybujem, že Ti ju vybetónujú. Najskôr ju postavia z tehál alebo nejakých presných tvárnic. V horšom prípade zo sadrokartonu. :-)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od peter6999:

@dedo758 nerozumiem sa tomu len uvažujem keď zme…
@peter6999 Ak myslíš odbočku zo stúpačky, tak aj to sa dá zmeniť, len to už potom "leze do peněz". Taká tlaková skúška, kedy musia byť všetci na stúpačke doma, to tiež nie je len tak...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dedo758:

@peter6999 Ak myslíš odbočku zo stúpačky, tak aj …
@dedo758 vidis kde je to jadro a kde chcem mat kuchyňu. Tá tyčka kde je ventil je za sporákom v tom nákrese. Keďže ju chcem dať do L myslel som si či sa na to navari nejaká časť slebo sa to robí len hadicou. Prídu to majstri pozrieť a nejako spojíme predstavy ale rad by som už vedel či dane veci byt môžu alebo nie. Aby som sa už dopredu s niečim vedel rozlucit.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od peter6999:

@dedo758 vidis kde je to jadro a kde chcem mat k…
@peter6999 Keď plynomer zostane na mieste, tak toto je úplne v pohode. Ak to bude takto pravouhlo kopírovať steny, tak najlepšie to bude polisovať z medi - napr. Viega Profipress G. 18 mm k sporáku stačí...
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od dedo758:

@peter6999 Plynovú rúru od plynomera v jadre si …
@dedo758 @toky1 POZOR mýlite sa! Pružné pripojenie spotrebiča (vy ste to nazval: pohyblivý prívod) môže mať podľa platného TPP 704 01 (2009) maximálne dĺžku 2m! @mgx mal skoro pravdu podľa staršieho TPP 704 01 z roku 2001 tá vzdialenosť bola 1,5m. Ale už to neplatí, nahradilo ho novšie TPP z roku 2009. @dedo758 ďalej spomínate toto: "Ak len upravuješ starý rozvod, nie je to také prísne". Nie je to tak. Pri montáži a revízii plynu neexistuje niečo ako "prísne a neprísne". Ak predlžujete plynovod (pevnú trubku) o viac ako 3 metre tak by sa mala spraviť Tlaková skúška - skúška pevnosti a tesnosti. Ak predlžujete plynovod do 3 metrov stačí vykonať len skúšku tesnosti (v tomto prípade postačí ako médium zemný plyn). Rieši to opäť TPP 704 01 a vyhláška 508/2009 Z.z.. @dedo758 ďalej spomínate: "Taká tlaková skúška, kedy musia byť všetci na stúpačke doma, to tiež nie je len tak..." Opať autora diskusie zavádzate!! Tlakové skúšky sa NEROBIA na celej stupačke, ale len v byte za plynovými hodinami! Teda len v danom byte, kde sa robili zásahy do plynového potrubia. Nechcem byť zlá..., nehnevajte sa na mňa, ale ako som si prečítala danú diskusiu, tak je takmer každá rada zlá a neodborná. Treba sa pohybovať v obore, naštudovať si podklady ako napríklad TPP 704 01, Vyhlášku 508/2009 Z.z., STN EN 1775 a potom radiť. @peter6999 Vám radím, obráťte sa na odborníkov (revízneho technika, firmu ktorá sa venuje inštalácii plynu), pretože tu váš problém nevyriešite. Váš problém je bezproblémov riešiteľný - plynové potrubie sa dá posunúť a spraviť to podľa vašich predstáv.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od barbora220:

@dedo758 @toky1 POZOR mýlite sa! Pružné pripojen…
@barbora220 Autor diskusie spomínal plynovú prípojku. Ja som z toho dedukoval, že chce zmeniť aj polohu plynomera s odbočkou zo stúpačky, kedy by k "tlakovej skúške" boli potrební vlastníci na stúpačke. Čo sa týka toho prívodu k sporáku (od uzávera pred spotrebičom po spotrebič) - riešil som pripojenie, kedy bola varná doska v ostrovčeku, uzáver pri stene a vzdialenosť aj cez tie 3 metre. Áno, nebola to "klasická hadica", ale nerezový vlnovec Eurogas, takže to nebol celkom pohyblivý prívod. Otázka na zamyslenie - keď pri skúške tesnosti (1,5x prevádzkový tlak) a skúške pevnosti (2,5x prevádzkový tlak) tieto dve skúšky zlúčim do jednej (2,5x), čo sa stane? Ja odpoveď poznám. A vy?😉
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od barbora220:

@dedo758 @toky1 POZOR mýlite sa! Pružné pripojen…
@barbora220 ďakujem za komentáre. Šlo o to že mám takúto predstavu ako spraviť kuchyňu a mám dať nejaké návrhy tým majstrom a budeme hľadať vhodne riešenie ale chcem vylúčiť dačo už v zárodku mysle. Zatiaľ by to nemal byt problém aj keď uvidíme čo povedia oni. Stále hľadám podobný byt aký mám ja avšak nedari sa mi nájsť taký prerobený ani na nehnuteľnostiach nech vidím inspiraciu
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dedo758:

@barbora220 Autor diskusie spomínal plynovú prípo…
@dedo758 "Otázka na zamyslenie - keď pri skúške tesnosti..." Samozrejme, že odpoveď poznám... Čo sa stane? No nič sa nestane, pretože to môžete bez problémov spraviť a robí sa to bežne a umožňuje to aj TPP - potrubie sa natlakuje zvýšeným tlakom - my štandardne tlakujeme pri oboch skúškach naraz na 8 - 15 kPa - záleží od objemu plynovodu (každý revízny technik si to tlakuje ako chce - ale malo by to byť v rámci hodnôt ktoré stanovuje TPP pretože sa zo skúšky robí zápis a ten ide následne do revízie). Ale iba samostatná skúška tesnosti sa robí minimálne prevádzkovým tlakom - čo je bežný tlak plynu - cca 2,1 kPa (nie 1,5x prevádzkový tlak) a max 15kPa. A o tej som písala - že v prípade ktorý bol spomínaný tvorcom diskusie - že keď sa predĺži pevné plynové potrubie, tak po ukončení prác stačí urobiť skúšku tesnosti, t.j. potrubie sa odvzdušní a nechá natlakované plynom - a vykoná sa skúška tesnosti rovno s plynom (netreba predtým nafukovať do potrubia vzduch). No a áno, nerezový vlnovec nie je pružné pripojenie v tom slova zmysle ako ho chápe TPP - je chápané ako klasické potrubie. No a ak nebola iná možnosť tak je to v pohode, že uzáver ste mali 3 metre na stene. Jedná sa o špecifický prípad (robá sa to relatívne bežne) a revíziou by to prešlo u každého revízaka - aj keď na druhej strane stretla som sa s prípadmi, keď boli uzávery aj priamo v ostrovčekoch.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?