Výmena tradičného plynového kotla za kondenzačný plynový kotol

Ahojte. Pokazil sa nám tradičný plynový kotol (Protherm Tiger) a potrebujeme ho vymeniť. Bude tam musieť ísť nový kondenzačný. Máme malý dvojizbový byt, pôjde tam prietokový kotol (TUV + kúrenie). Za výmenu sme ochotní zaplatiť férovú cenu, avšak nevieme, čo tá férová cena je. Je potrebné vyviesť odpadovú trúbku do odpadu (hneď blízko máme kuchynský dres, tak to pôjde bez nejakých zásahov do steny), bude potrebné vymeniť dymovod s prácami na šikmej streche. Ceny za kotle nám nacenili o viac ako 10 %, čo sú tie modely bežne dostupné. Cena za prácu je 700 €. Avšak cena za spustenie do prevádzky 180 € a cena za materiál cca 750 € mi príde dosť veľa. Čiže celková cena je cena kotla + 1 700 € čo mi príde dosť uletené. Alebo sa mýlim? Ďakujem
Odpovedať
KK Bosch 8700iw s bojlerom 120litrov, 2500 €, magneticky fiter 80€, material cca 600€, praca za 12 hod. 700€, pracoval 1 kurenar... XII/2022.
Odpovedať
@rudy2501 rok 2021 panter kondenz nový materiál minimálne starý bol podobný. Magneticky filter a nový turbo komin , montáž uvedenie do prevádzky 1350. Po znamosti
Odpovedať
@thrill_seeker Podstatna info chyba - dlzka trasy dymovodu, co treba menit. Ono ten koncentricky "spalinovod" nestoji 5€/bm, plus nejake ukoncenie, revizny kus... Bez blizsej znalosti situacie tazke sudit. Spustenie kotla - neni to len pichnutie do zasuvky, robi analyzu spalin, merak nema z lidlu... plus musi mat potrebne skusky, ako nechcem z toho robit vedu, 180€ sa moze zdat dost ale zasa aj velmi kamaratska cena bez papiera zacina na 100€. Co je zahrnute v materiali? Nejaky vykaz predsa museli poslat. Osobne by som ich skusil sklepat na 1500 bez papiera, pridat flasu domacej a hotovo.
Odpovedať
@kejsix Dakujem za info. Dymovody - 360 (cca), total filter - 160, instalacny material 220. Dlzka trasy dymovodu 2m? sme podkrovny byt, vyvod je hned hore od kotla do strechy. Riesim to hlavne preto, ze sa mi zda na vsetkych polozkach nadhodena cena (kotol, spustenie, material) co v konecnom dosledku moze spravit aj par stovak 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som sa v 12/2021 fostal na 2200 komplet aj s kotlom ale vsetko zdrazelo. Material je jedna vec treba po neho prist=naklady. Treba aj vyplau odvody atd.. tiez nerobis zadarmo.
Odpovedať
@wolodymyr ved to nechcem zadarmo 🙂 pytam sa na skusenosti a info o cene, aby som neprykyvol hned na prvu ponuku bez informovania sa.
Odpovedať
Profilova fotka
@thrill_seeker nechaj si urobit viac ponuk. Dalsia vec su referencie, co z lacnej montaze ked nikto nepride, ked je kotol v poruche alebo treba riesit nieco na zaruku. A bez papiera uz ani nahodou, vacsina vyrobcov podmienuje predlzenu zaruku (5r) autorizovanym spustenim s dokladom (pisomnym).
Odpovedať
Dali sme si vypracovať ďalšie ponuky a finálne ceny sú cca to isté, výrazne sa líšia len jednotlivé položky 🙂
Odpovedať
Čauko, teraz som daval (sám) Protherm Puma condens. Najlacnejši prietokovy kotol. 24kW ti do dvojizbaku stačí, vlastne možeš kupiť aj ten 16kW, to stači. Vodu hreje. Dymovod mám 5 metrov, tri kolena a vertikalny vyvod zo steny (to v bytovke asi možné nebude, ak nechceš ísť do basy) Tu kupiš od 1068€: https://kotly.heureka.sk/protherm-pum... Myslim, že absolutne nič ine ti do dvojizbaku netreba, fakt. Zbytočne budeš za kotol davať dva litre, načo? Tebe by do dvojizbaku stačil aj tyvole petrik. Cena za spustenie do prevadzky je bohapuste zderstvo, pokiaľ nepotrebuješ štempel, spustiš si to do prevadzky aj sam. Nesi kkt. 😄 Cena za material ťažko povedať, či je veľa, či je málo. Pokiaľ maš aktualny kominovu ruru aspoň 125ku, tak vlastne neriešiš nič, len cez ňu spustiš 100/60 ruru (kondenzaky maju dvojitu ruru - najlepšie riešenie) a ta ti vojde do pôvodneho plynovodu. Hore len daš čapicu. Kolienko stoji cca 15€, meter rury už nepamätam, ale tak drahe to zas neni. Horšie s ventilmi a všetkymi tymi pripojkami dole. Tam ti treba minimalne filtračny Ypsilon na privod spiatočky (na privod vody je sitko integrovane v tom kotlu). Podľa toho, ake maš rury treba nastenky, guľove ventily, prechodky, vsuvky, ten ypsilon... Ale tiež si myslím, že je to dosť veľa 700€ za material. Ak chceš, pofotim ti, ako to mam ja spravene.
Odpovedať
@mgx Ups kua 😄
Odpovedať
@arcticcode Ono ten štempeľ nieje samoúčelný. Každopádne rešpekt ak si si nainštaloval plynový kotol sám. Len podotknem, že si asi stratil záruku a v prípade poistnej udalosti nesieš plnú zodpovednosť ale to asi vieš. Ja by som na to odvahu nemal. Schopnosti možno hej ale odvahu nie. 🙂 Ber to ako pochvalu, nie kritiku.
Odpovedať
Ako to dopadlo, nejaké nové užitočné info? Riešim presne to isté (tiež podkrovný byt), len s tým rozdielom, že starý kotol funguje dobre, takže nie som pod žiadnym tlakom, a kotol chcem so zásobníkom.. ale viac než 1500€ za materiál a robotu mi tiež príde ako zdieranie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@pohodar neviem, bezny najlacnejsi protherm so zasobnikom stoji dnes 2000e. Nepredpokladam, ze monter hori k tebe nehynucou laskou a z kesene vytiahne 500e aby zadotoval cenovy rozdiel. A to este nemas filter, odvod kondenzu, fitingy spustenie atd. Takze, ocakavanie kotla s montazou za 1500e musis spustit casostroj a vratit cas o 10 rokov naspat.
Odpovedať
no tak ja neviem, ale keď napíšem 1500 za "materiál a robotu" nevyžaduje to hádam nadľudskú schopnosť čítania s porozumením.
Odpovedať
@pohodar mgx pod kotlom "materiál" myslel aj samotný kotol, ty asi nie 😄 Nevadí... Tie kotle dnes so zásobníkom pod dvojku už asi nezoženieš... staré dobré časy, keď som to v 2016 zohnal za nejakých 1200€ či koľko. Tak ako neviem... komplet kúrenie, voda, plyn a odpady vrátane všetkého ma stálo do 8 izbového domu 200 štvorcového cca 8000€. Všetko som si robil sám, takže robota 0 celých 0 celých nula nula. No. Mám 9 radiatorov, 2 rebriky, prietokovy kondenzak PUMA s kominom, rozvody plasthlinik a na vodu Uponor. 180€ a podobné nezmyselné sumy za "spustenie" - čo v tomto prípade znamená stlačenie tlačítka (prípadne pomeranie oxidu, ak sa revizakovi vôbec uráči...) je z môjho pohľadu ekvivalentný bullshit ako zaplatiť 160€ či koľko za "Certifikát dôveryhodná firma" 😄
Odpovedať
@arcticcode Čarovné slovíčko "spustenie", väčšinou znamená aj potvrdenie záručného listu kotla. Ak to urobíš sám, nemáš záruku... Ale inak, súhlasím s Tebou, čo si napísal.
Odpovedať
@petersd Hej hej, to viem... Otazne je, či tu zaruku niekto niekedy aj realne využije. Keďže kotol maš namontovany a napojeny, asi sotva v pripade problemov ho odpojiš zo steny a pojdeš ho otrieskať predavačovi, čo ti ho predal o hlavu. Kotle sa málokedy reklamujú, fakt len v prípade výrobnej vady, v 99,9% prípadoch sa proste servisujú. A to musíš zaplatiť vždy. Určite ti žiaden revizak nepride vyčistiť, alebo opraviť kotol v rámci dvojročnej záručnej doby, ne?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?