Podkrovie alebo plnohodnotne poschodie?

Sme vo faze projektovania poschodoveho domu. Zvazujeme poschodie vo forme podkrovia resp. s plnohodnotne, t.j. v plnej vyske (240-260cm). Argumenty pre plnohodnotne poschodie - plne vyuzitelne miesto v izbach na poschodi, nie som limitovany sikminami ako v pripade podkrovia (teraz byvame v byte) Argumenty proti plnohodnotnemu poschodiu - potreba strechy s mensim uhlom, drahsia varianta kvoli tahaniu stien? , dom zvonka moze vyzerat vyssie Argumenty pre podkrovie - "utulnejsie" miestnosti, sikma strecha, ktora vytvori dodatocny ulozny priestor nad "podkrovim", dom nebude zvonku vyzerat taky vysoky Argumenty proti podkroviu - sikminy v izbach, potreba vikiera (kedze nechceme stresne okna) Aky je vas nazor? Pre co by ste sa rozhodli: pre podkrovie alebo pre plnohodnotne poschodie?
Odpovedať
pokiaľ by som ten plnohodnotný priestor nepotreboval, volil by som určite povalu :)
Odpovedať
tak my máme plnohodnotné poschodie s tým, že máme aj povalu, kde je aj úložný priestor a dom zvonka nevyzerá vysoký. Ja som bola skôr za to plnohodnotné poschodie.
Odpovedať
Určite normálnu výšku. Podkrovie fakt len keby ma čosi brutálne limitovalo... ale neviem si ani predstaviť čo by ma mohlo presvedčiť na podkrovné izby. 😀
Odpovedať
Profilova fotka
Keby je na mne tak dam len podkrovie, podla mna to uplne staci, sam si vypisal vyhody - nevyhody jedneho aj druheho uz len musis zvazit co je pre teba podstatnejsie a co by ti viac z tych nevyhod prekazalo.
Odpovedať
@itgospa ten priestor neni az taky problem skor si zvaz ako chces strechu bude treba skor rovnu.. ked spravis kocku niekedy vyzera medzi malymi domomi horsie, zvaz si orientaciu umiestnenie aby si si neclonil sam. Zijem v kocke, lostavil som podkrovny... je to v podstate jedno, strechabneni mic sikma priestor moc neubera
Odpovedať
Pri takmer plnohodnotmom druhom poschodí so strechou s menším uhlom sa to predraží o viac ako o ťahanie múrov. My sme dvíhali asi o meter a už to skoro vyzeralo, že sa to ani nebude dať naprojektovať. Pribúdajú tam nejaké statické problémy. Je potrebné priečne spevnenie stavby, veniec, nosné múry pre strechu, úplne iný typ strechy ako jednoduchá sedlová...a tak podobne. Mne to vychádzalo, že buď šikmá strechy, ktoré druhé poschodie výrazne obmedzuje, alebo potom už skutočné plnohodnotné poschodie, ale s nejakou plochou strechou. Buď takto:http://www.projektydomov.com/projekty/001-benefit125/ Alebo potom už robno takto: http://www.projektydomov.com/projekty...
Odpovedať
Profilova fotka
My riesime podobny problem...Ale s tym, ze polovicu domu mame poschodie a vahame nad druhou polkou - ci tam dvihnut o tri rady tehal a budu z toho dve izby, alebo to nechat iba ako povalu. Raz sa s muzom rozhodneme tak, po tyzdni to uz menime :D Bojim sa, ze ak to nedame, budem banovat, ze sme mohli mat pracovnu a pripadnu hostovsku, no a ked to dame, ze budem nadavat, ze to iba stoji a treba to pratat.
Odpovedať
Tiež sme mali túto dilemu. Dali sme plnú výšku, strechu so sklonom 25 st a neľutujeme. Je aj plnohodnotné bývanie bez šikmín a aj habakuk úložného priestoru pod strechou. Dobrým návrhom fasády odstrániš aj "pocit" výšky. Ale po pravde, ten ma po zabývaní už nikdy netrápil. Komu sa nepáči, nech sa pozerá iným smerom. 100 ľudí, 100 chutí. Ja sa 95% času pozerám z dnu von a čo je hlavné nikdy si netresnem hlavu o šikminu. :-)
Odpovedať
@itgospa Bývame u rodičov na poschodí so "šikminami" a staviame preto svoj vlastný dom s plochou strechou a teda plnohodnotným poschodím.. Za mňa a muža nikdy viac "poloposchodie". Denno denne hrešíme kvôli udieraniu sa do hlavy, nehovoriac o problémoch resp. limitoch pri zariaďovaní izieb, potrebe strešných okien a s tým spojené problémy...
Odpovedať
ide o to cimáš povalu na veci keby niečo -a šikminy využiť vhodne všetko je to o zvyku a vkuse
Odpovedať
Profilova fotka
Myslím, že výhody a nevýhody si si zvážil už sám, už len čo je prijatelnejšie pre teba. Plnohodnotné poschodie je o niečom inom. Aspoň môj pohľad na vec je taký. Len áno je podstatné prihliadať aj na vzhľad potom toho konečného projektu
Odpovedať
za mňa ak je možnosť tak si vybrať radšej plnohodnotné poschodie. Ešte som nepočul že by pri plnohodnotnom niekto riešil prehrievanie a tečenie strešných okien+ výroba nábytku na mieru a horšie možnosti rozloženia izieb
Odpovedať
Článok sa načítava...
dakujem za vase vsetky doterajsie reakcie. statisticky mi to vyslo, ze viac z vas je za plnohodnotne poschodie aj ma s tym lepsie skusenosti. paradoxne ked si vsimam doma, tak vacsina aspon podla zdania z vonku ma podkrovne poschodie. chcem sa este spytat - ako sa potom riesi strecha, ked nateraz sa priklaname ku sedlovej resp. polvalbovej streche? S akym minimalnym sklonom (ked uvazujeme nad palenou resp. betonovou skridlou)?
Odpovedať
@roboza vdaka za reakciu, je zaujimave co pises. v com bol problem v projektovani? nerobi sa predsa veniec vzdy bez ohladu na typ poschodia/strechy? aky typ sikmej strechy mas na mysli a v akom uhle pri plnohodnotnom poschodi?
Odpovedať
Pultová, valbová alebo rovná.... najjednoduchšie asi pultová. Plný záklop a falcovaný plech. A si tam kde si nechcel byť :-D Ľudia stavajú obytné podkrovie so šikmou sedlovou strechou, lebo je to najlacnejšie a najjednoduchšie riešenie. A zmieria sa s obmedzeným priestorom. Tak aspoň chápem ja.
Odpovedať
@itgospa Ach to je na dlhé vysvetľovanie. Keď sa na múry zdvihli po obvode, tak sa už nedal naprojektovať čistý hambálok. A pri dlžke domu 12 metrov sa musela budova priečne spevniť, takže sme v strede museli postaviť na poschodí nosný múr a na ten dať položiť veľmi silné väznice. Tie majú výšku 320mm. Pod týmto múrom musel byť samozrejme dole tiež nosný múr alebo prievlak. To obmedzilo možnosti rozloženia domu aj na prízemí. V štíte domu nám ale väznice vyšli nad okná, a nad okná veľkosti aké sme chceli nám vyšiel len krátky preklad. Ak nechcem aby nám premŕzal od strechy. Preklad je teda založený menej a zaťažený viac :-| No a väznice sú dlhé 14 metrov, tak sa museli spájať. Tento spoj majstri nezvládli a po zaťažení strechy škridľami sa väznice začali krútiť a praskli. Všetko sa dá samozrejme vyriešiť a urobiť správne, ale ja to beriem ako komplikácie, ktorým by sme sa iným návrhom/projektom vyhli.
Odpovedať
@itgospa my sme sa rozhodli pri rekonstrukcii domu pre podkrovie,ale velmi starostlivo sme projektovali strechu,aby nebola prilis nizko kvoli sikminam a zase nie prilis vysoko,nech nevyzera dom ako stodola. Zvolili sme podkrovie kvoli menej narocnemu stavebnemu postupu a cene. Aj pri podkrovnom dome vies izby naprojektovat tak,aby si nemal velke sikminy a vytvorit utulne izby.
Odpovedať
@itgospa My sme zvolili pri nadstavbe podkrovie so sedlovou strechou. Dom máme kocku cca 10x10m Po obvode sme nadstavili 4 rady tvárnic, na to 20cm veniec. Dôvody boli, že tento typ sa mi viac páčil a zapadol do už existujúceho okolia. Čo by som ale chcel ešte spomenúť, že keďže máme dolu tri izby a máme dve deti, na poschodie som naplánoval v jednej polovici podkrovia väčšiu izbu, kúpelnu a záchod a v druhej polovici iba halu, v ktorej ak by bolo potrebné bude priestor na dobudovanie dalšej izby. Neviem v akej ste životnej situácii ale nám momentálne lietajú deti hore dole z obývačky, cez chodby do detskej a naspäť a preto som naplánoval tú halu na poschodie. Nikdy som na tým takto neuvažoval chcel som zapratať poschodie izbami ale potom ma napadlo toto riešenie aby mali deti priestor ked nebude vonku pekne. To som len tak chcel spomenúť pre zamyslenie pri projektovaní, na zváženie ;)
Odpovedať
@hoblinka13 po tejto stránke je to samozrejme prijateľnejšie riešenie, ale čo sa týka užívania domu a praktickejšej stránky, tak skôr asi plnohodnotné poschodie
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?