Bungalow, alebo poschodový dom, čo je lacnejšie?

Profilova fotka
Chcem sa poradiť, čo je lacnejsie? Bungalow alebo poschodovy dom s Ačkovou (sedlovou strechou). Pri prvom je viac strechy, pri druhom tehal na poschodie, viem ze kazdy stavia podla svojch predstav, niečo uprednostnuje, jas om vzdy chcela poschodovy, od kedy sme v byte a mame male deti vyhovuje mi vsetko na jednom podlazi, ale vzhladom na to čo v dome chceme, my vychadza poschodovy, aby som nemala obrovsky dom, resp. aby tam vyslo vsetko čo chcem, kedze bys me radi mali pravidelny obdlznik, resp. čo najmenej neviem ako sa to vola, ale ked vidim niektore bungalovy kolko vysekov tam je tak isto to viac aj stoji. dakujem za vsetky prispevky. a ked uz cenu, tak by ma len tak orientačne zaujimalo, kolko vas stal dom do finalnej podoby, bez zariadenia, či su ceny katalogovych projektov na kluc naozaj realne, resp. ak ste stavali svojpomocne, kolko ste tym asi usetrili.
Odpovedať
Profilova fotka
Aj my sme mali takýto problém. Po kúpe pozemku (650 m2) sme sa rozhodli pre poschodový, aby sme si nezastavali veľa z pozemku a deti chceli mať podkrovné izby. Bývame v byte a tak isto som si zvykla mať všetko na dosah ruky, ale takto môžeme mať viac izieb bez veľkej zastavanej plochy. Avšak či to je dobré riešenie ukáže čas. Keď chceš mať ešte aj garáž, tak je to ďalšia zastavaná plocha navyše. Čo je lacnejšie neviem, všetko zaleží od toho ako chceš stavať (svojpomocne alebo na kľúč). Podobná diskusia tu už bola, skús prelistovať... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Osobne som zastanca jednopodlazneho (kvoli dostupnosti a hlavne ze tam nie su schody) ale keby som mal maly pozemok tak by som urcite postavil dvojpodlazny (resp 1podlazny s obytnym podkrovim) - bez garaze. Cenovo to vyjde skoro rovnako, pretoze objem obostavaneho priestoru je skoro rovnaky.
Odpovedať
Dobrý den. Toto je miliónkrát diskutované téma a nikdy z toho nevyjde žádný vítěz. A proč, je celkem jasné. Nemůžete srovnávat obecně zadané a neurčitě definované domy. Mohla byste vzít třeba dva domy ze stejných materiálů, se stejnými technickými parametry, v podstatě všechno stejné ( U - součinitel prostupu tepla stěn, podlah, stropů, počet a plocha oken, stejný systém technického vybavení a pod. ). Když do toho začnet montovat i cenu pozemku, tak je to zase jinak, protože ne každý typ domu je vhodný na každý pozemek a na každou velikost pozemku. Takže, podle mě se musíte rozhodnout naprosto sama na základě jiných parametrů, než je cena, která je pro každý dům naprosto jiná. I pro stejný dům, který budu stavět já a potom Vy. A co se týká rychlosti a snadnosti výstavby, tak bungalov je na tom lépe. A cena se obecně předem jen tak střelit nedá. Stačí se podívat do jakýchkoliv nabídek a hned uvidíte, že obecně se cena zastavěné plochy totálně liší a ten rozptyl je v závislosti na spoustě maličkostech ( cena materiálu, pracnost, dopravní náklady, složitá technická řešení atd. ). Takže závěrem bych řekl, že jaký vybrat dům je o pocitu, abych si splnil své představy a cena bude závislá na mých finančních možnostech. Já jsem zastánce bungalovu na zelené louce u lesa s pozemkem cca 2.000 m2. Ale nemám ho, ale v druhém životě si ho postavím. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Ak sa môžem pridať aj ja, tak poviem svoj názor. Sme už skoro päťdesiatnici a rozhodli sme sa stavať dom. V prvej fáze sme boli naisto presvedčení, že ideme stavať bungalov, nakoľko sme už mali 2 dospelých synov a rátali sme s tým, že si nájdu svoje bývanie a nám na staré kolená budú stačiť dve izbičky s kuchyňou. Nakoniec sme sa rozhodli pre bungalov /podľa katalógového projektu Prodom/ s tým, že sme ho dali našej veľmi šikovnej projektantke upraviť na bungalov s obytným podkrovím. A poviem Vám, že tá stavba /momentálne sme vo fáze, kedy robíme vnútorné omietky/, chytila za srdce aj mojich dospelých synov, mám pocit, že teraz sme sa ešte viac zomkli ako rodina, diskutujeme skoro o každej položenej kvadre, je to všetko pre nás nové a zaujímavé a nejdeme sa dočkať, kedy sa nasťahujeme- dúfam, že na jar budúceho roku. A namiesto toho, aby nás odbudlo, tak k nám pribudla aj budúca nevesta, ktorá sa snami cíti veľmi dobre, tak teraz sme celkom radi, že sme sa rozhodli pre väčší dom aj s podkrovím, aby sme boli spolu, ale aby mal aj každý svoje súkromie.
Odpovedať
Ahojte, toto sme riešili aj my, najprv sme boli za bungálov, ale stavať budeme ako poslední a okolo sú samé domy poschodové (s obytným podkrovím), čo nás presvedčilo isť do podobného. Výhodou poschodového je, že viac izieb dokážeš orientovať na južnú stranu, bungálov tieto možnosti nemá. Takže nakoniec to bude poschodový dom s tým, že na prízemí je taktiež obytná izba spálňa, kde budeme my. Na poschodí budú iba 2 detské izby a väčšia terasa.
Odpovedať
chodiť celý život po schodoch to by sa my nechcelo.
Odpovedať
Profilova fotka
my sme sa rozhodli pre poschodovy - menej zastavanej plochy, viac zelene okolo domu, krb je umiestneny na prizemi v strede domu, jednoducho tak prieduchmi vykurime aj izby na poschodi, dom je jednoduchy obdlznikoveho tvaru bez ziadnych zbytocnych vycnelkov, vikierov a podobnych unikov tepla... co sa tyka schodov, moji stari rodicia maju vyse 80 rokov, byvaju v poschodovom dome, dennodenne prejdu tie schody niekolkokrat a mozno prave aj takato troska telocviku kazdy den ich udrzuje vo forme ;-) :-)
Odpovedať
Ja som vždy chcela bungalov a aj manžel tak sme si ho svojpomocne postavili rozmery 10 x 20 a po 7 rokoch sme zistili že by to chcelo väčšie priestory tak sme zburali dole dve priečky spravili otvorenú obyvacku s galeriou a schodami a nadstavili sme ďalšie podlažie a kedže mne sa nepáčia sikme steny tak klasicky vysoké 2,5 m a teraz mame krásny dvojpodlazny poschodovy dom a som maximálne spokojná a tiež som sa najviac obavala schodov hlavne pri malych deťoch mame 2 ročnú dcérku ale žiadny problém nebol treba spraviť klasické schodisko s podestami nie žiadne tocene schody a hlavne krásne široké a nebude žiadny problém :-)
Odpovedať
Ja som tiež vždy snívala o poschodovom, ale nakoniec bude bungalov. Pozemok máme široký 22 m a dlhý 30 m , takže v celku dosť. Poschodový by bol na tej ploche stratený. Mali sme aj vybraný projekt, ale okná na poschodí , kde mali byť detské iszby , spáľňa a hosťovská boli na V a Z (z južnej strany boli len malé strešné. Rovnako na prízemí, z J žiadne okno. ( Cena výstavby v projekte bola dosť vysoká - 159.000€.). Tak sme začali uvažovať o poschodovom len o menšom a lasnejšom. Boli sme jeden taký dom pozrieť a keď sme videli tie malé nepraktické výklenky a skosené stropy a izby nebolo možné dobre zariadiť nábytkom, tak sme si to rozmysleli. Nakoniec to vyhral bungalov. chceme stavať rýchlo a nie príliš draho ( už kúpa pozemku bola dosť veľká investícia :-| ). V časti podkrovia bude veľká pracovňa, ktorá poslúži aj ako hosťovská izba. ( Čiže budeme mať aj schody, ktoré sa mi páčia a budeme ich využívať len príležitostne . ;-) ) A v časti podkrovia bude skladovací priestor. Ak by sme nemuseli investovať do kúpy pozemku, bol by to určite ten poschodový dom. Žiaľ osud je niekedy neprajný a musíme urobiť ústupky. Ale zase rýchlejšia výstavba a ušetrené peniažky užijeme inak- napríklad na takej príjemnej rodinnej dovolenke :-)
Odpovedať
po skúsenostiach našich známych a rodičov sme sa rozhodli pre bungalov.Pozemok máme vačší, tak nám nebude vadiť, že si ho zapraceme domom.Cenovo neviem čo výjde lacnejšie asi je to porovnateľné na bungalov treba vačšiu strechu, výstavba je jednoduchšia... na dvojpodlažnom ma odrádzajú skosené steny mama mala problém so zariaďovaním jedna strana spálne dvere,druhá okno radiátor ledva tam dostala rolldorku.Pri dvojposchodovom treba schody komplikovanejší strop.Ale rozhodne sú v 2podlažnom dome vačšie izby pokým v bungalove sa treba vtesnať do urč.rozmerov, ak tam chce človek vačšie izby zastavá si celý pozemok.V 2 podl.sú bežne 15, 16 m štv.izby v bungalove som videla aj 8,9, 11 čo je podľa mňa veľmi málo. najvačšiu výhodu pre nás malo, že netreba chodiť za dieťaťom hore dole mám všetko pod kontrolou :-) možno, keď bude mať 15 r.rada by som ho vyšupla na poschodie.My sme rodina súdržná a spoločenská, takže nám vyhovuje,že bude všetko na jedne kope. určite nájdeš aj bungalov dobrého tvaru bez komplikovanej strechy.Moji rodičia majú 50r. a bývajú 4 rok veľmi im vadí, že stavali 2 podlažný dom aj kvôli schodom a hlavne, že na horné poschodie vôbec nechodia až večer do spálne plus strešné okná veľa stáli, netreba zabudnúť na vnútorné zábradlie k schodom, balkón, vonkajšie fr.balkóny či iné zábradlia.
Odpovedať
Profilova fotka
no presne toto je aj moja otázka! som tu nová a projekt ešte len vyberáme... no som skôr zástancom bungalovu aj keď náš pozemok šírky14,20 bude troška problém. zatiaľ sme trojčlenná rodinka dcérka má 2rôčky, chceli by sme sa dať do toho na jar a svojpomocne. momentálne som zahrabaná v projektoch... tak dajte radu :-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)
Odpovedať
Určite výber záleží na individuálnom rozhodnutí.Pod bungalov by mal byť väčší, aby sa na jeho rozlohu zmestili všetky miestnosti, takže je to viac financií na základovú dosku. V poschodovom sa niečo navýši o murovacie tvárnice, schodište, podhľady, ale čaro podkrovných izieb nebudeš mať nikdy v bungalove. My staviame poschodový a nebanujem tento výber:-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Práve v dobe, keď prišiel veľký boom bungalovov, my sme sa rozhodli pre domček poschodový. Staviame ho medzi novostavbami jediní. A keď sa tak po niektorích susedoch prejdem, som rada, že staviame práve poschodový. Kde budú mať deti poschodie, my prízemie, každý svoje súkromie a priestor.Práve poschodové domčeky vo mne vzbudzujú "veľkosť" rodiny a dom, bungalov mi príde trochu ako byt so záhradkou. Poschoďák mi príde praktickejší, keď sa zamyslím, že deti rastú, prídu nevesty, vnúčatá...nechcela by som sa zrážať s niekym v jednej chodbičke. A schody? Komu už len zaškodilo trocha pohybu? Z vypínačov svetla pri posteli, diaľkových ovládačov už aj na žalúzie, z bicyklov na elektromotor a z podobných vecí mám pocit, že už budú rozmýšľať ľudia za chvíľu, ako si zjednodušiť kráčanie presúvaním-plazením sa. Keď už má niekto teraz problém vyjsť pár schodov v dome. :-) ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Dobrý deň. Konkrétnu odpoveď na otázku nedám, lebo tú pozná iba každý staviteľ sám. Ja osobne staviam bungalow, ale predsa čo vyhovuje mne nemusí vyhovovať ďalším trom a možno ďalší dvaja budú so mnou súhlasiť. Predovšetkým by malo ísť o to komu sa čo páči. Či poschodový, alebo prízemný. Keď hľadáte výhody a nevýhody a neviete najlepšie sa poradiť. Myslím ísť sa pozrieť ľudom osobne domov. Vlastným okom si to zmeriate a aspoň pri rozprávaní zistíte čo sú zač, lebo niektorý ľudia sa vedia veľmi vynachváliť....(napr. obývačku má ako letisko - 3x3m, alebo niekto ma doma trenkovú teplotu-18stupňov iný 24 stupňov a nevie dom vykúriť a pod). Tam si budete vedieť predstaviť čo je pre Vás vyhovujúce, čo by bolo treba zväčšiť, zmenšiť. Sú schody takou veľkou prekážkou? Atď. Čiže prvým kritériom by mal byť Váš vkus a to čo viete alebo si myslíte že bude pre Vás praktické. No a potom je to jasné. Kúpiť pozemok podla požiadaviek na rozlohu domu a stavať. Lenže...financie, pravda? Málo z nás máme možnosť kúpiť pozemok aký si zaumienime. Preto sa zrazu tento rebríček hodnôt rýchlo zmení a z vysnívaneho bungalovu bude musieť byť poschodovy. :-| Preto si treba znovu zvážiť kúpu pozemku (hlavne tí ktorý chcú rozťahaný bungalow), pretože v našich končinách 98% ľudí stavia jeden dom na celý život.A žiť tam kde nechcete žiť alebo bývať v dome v akom ste nechceli to je ako keď si nesprávne vyberiete životného partnera. Preto možno treba viac zainvestovať alebo dlhšie hľadať alebo... -A cena za výstavbu je podľa mňa skoro rovnaká. Myslím že pri súčte m2 podlahovej plochy je cena porovnateľná. Tam to nikto neoklame. Pri jednom ušetríš na streche a minieš viac na murive a naopak. Čím viac m2 bývania tým drahší dom (bungalow s plochow150 m2 a poschodový so 150 m2 cena výstavby príliš nelíši) , tým nákladnejšia jeho ďalšia údržba a prevádzka. Presne ako s bytom. -Či sú odhady Pri projektoch reálne? Sú pretože projektanti presne vypočítajú koľko tehál škridle a všetkého materiálu stavba potrebuje a naceňujú to podľa cenníka konkrétnych výrobcov materiálov. Ibaže upozorním nato, keď študujeme katalógové domy, treba si prečítať aj to čo zahŕňa katalógový dom, že napr. tam nieje el.prípojka a ani projekt na ňu, alebo že cena stavebného materiálu je bez DPH a iné, však aj predajcovia áut majú reklamu že majú auto už od 9990€ pritom chcete metalízu toto a ono a je s toho 15tisic...obrazne. Neporadil som nič konkrétne,dal som (dúfam) iba taký návod ako to zistiť.
Odpovedať
Podla mna poschodovy... Okrem toho ze mne sa bungalovy vobec nepacia :-) vsetky dovody pre poschodak tu uz boli spomenute, suhlasim s nimi. Kejtinka to vystihla uplne najlepsie. A okrem toho, ked je poschodovy, su aj rovne strechy, takze ziadne sikme steny na poschodi mat nemusite. Ale zalezi aj na tom kolko deti palnujete :-) ak 3 tak urcite poschodak :-D kazdopadne zelam stastnu ruku na vyber projektu :-)
Odpovedať
Podla mna bungalov, mne sa poschodove vobec nepacia. Uprimne, nechapem ludi co maju velky pozemok a postavia poschodovy dom. Je to ako mezonetovy byt so zahradou. :-) Kazdy nech si postavi to na co ma, co sa mu paci a co mu vyhovuje, na tuto otazku sa neda odpovedat.
Odpovedať
tiez si myslim, ze kazdy sa musi rozhodnut podla seba... my sme spociatku chceli bungalow s obytnym podkrovim, velmi dlho nam trvalo, kym sme nasli ten spravny dom, na kazdom jednom sa nam nieco nepacilo, ziany nebol presne podla nasich predstav... az sme raz natrafil na tuto stranku http://caputo.blog.onet.pl/ ten dom nas okamzite chytil za srdce... v tej sekunde sme obaja vedeli ze to bude prave tento domcek... nebolo treba viac reci, otazok a rozhodovania... dom je to pomerne dost zlozity, a dost sme si pri stavbe ponadavali, prave na tie zlozite veci, ktore sa nam na nom najviac pacia... kazdy sa musi rozhodnut podla seba... hoci prave tie kompliovane "veci" na nom nas stali peniaze navyse, vobec to nelutujeme a mozme si povedat a ze mame dom nasich snov :-) a kriloter tiez mame velky pozemok cca 50x 30m, ale poviem ti pravdu brala by som este vacsi okolo toho domu... ;-) aspon mam miesto na terasu, zahradu, volieru pre psika, mozno niekedy bazenik, miesto na hranie pre deti... praveze by sa mi nepacilo keby mi vacsinu pozemku zabrala stavba... hrozne sa mi nepacia bungalowy nalapene na plotoch s oknami takmer na ulici...
Odpovedať
ojmajster to pekne napisal... ja som povodne chcela uplne iný dom ako ideme stavat..chcela som členitý, polo-poschodovy(t.j na poschodi len jedna izba res. dve len nad častou domu)..mame vybratý jednoduchy bungalov obyč. obdlžnik..všetko je o financiach a možnostiach, o charaktere pozemku...v jednom nazore ale neupustim..nikdy nestavat s tym že "postavim dom poschodovy aby mali kde mladí byvat ked si založia rodinu"..lebo plati "človek mieni a pan Boh meni"..čo je takmer pravidlom..deti vyletia a rodičia potom splacaju vysoku hypo resp. vykuruju velky "poloprazdny dom"..my sme sa rozhodli ist cestou..dom tak akorat ..do 150m2..a radšej vačší pozemok..nech si na nom mladí postavia...je to o tom čo sa tebe pači, kde sa vam bude dobre byvat...
Odpovedať
My sme sa tiez nevedeli dohodnut ci poschodovy alebo bungalov,nakoniec sme sa rozhodli,ze si postavime poschodovy bungalov a je to! :-o 8-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?